Czy to są artefakty?

Szkoda z tobą dyskutować.Ps. Boski zasilacz jesli linia 3.3 ma 1.5 VPs2. Super grafika. 60 stopni w stanie spoczynku.

Jeśli grał na kompie to może mieć taką temperaturę, to zależy też ile maszyna chodziła ;). Nie znasz to nie pisz, nie pisz jak nie piszesz na temat ;). A co do tematu to nie wiem, ale wygląda wszystko wporządku :).

@ Peelen Po pierwsze nie znam się tak "doskonale" jak Ty drogi kolego, aby bawić się w jakieś w jakieś odkręcanie,podkręcanie karty, więc dlatego nie robię takich rzeczy zwłaszcza, że nie były sfinansowane z moich funduszy, więc nie wiem skąd sobie ubzdurałeś o jakimś podkręcaniu - krótko mówiąc nie znam się na tym, dlatego pytam co w tym złego ?Dla mnie nie jest priorytetem niska temp. karty czy jakaś tam głośność wentylatora, mówisz dużo negatywnych komentarzy to powiedz mi dlaczego nadal jest chętnie kupowana ? Karta jest z 2008 roku bodajże i jest lepsza od jakiś gf z tej samej ceny - oczywiście zaraz coś znajdziesz,aby mnie pocisnąć twoją wiedzą na temat informatyki. Jeszcze raz spójrz na mój sprzęt i powiedz mi co miałem zrobić bo zakładając temat na 3 różnych forach o kupnie nowej karty jakoś znaczna większość była zgodna, żeby polecić mi tego radeona.Prawda, wybacz, że przed kupnem karty nie przeczytałem kompendium wiedzy o prawie handlowym.Nie szukam wytłumaczeń po prostu chcę mieć 100 % pewność nie rozumiem czego nie możesz tutaj zrozumiećNawet nie chcę mi się zgadywać ile masz/ile ma Pan lat, jeżeli miałeś więcej rozumu w tym wieku to chwała Tobie nie musisz od razi innych gorszych od siebie za to piętnować albo coś w tym rodzaju.Czytając to myślałem, że krew mnie zaleje, Nie Tobie facet jest określanie innych po postach, po wyglądzie po czymkolwiek, jeżeli tego kogo nie znasz to powinieneś trzymać swój jęzor za zębami i nie komentować. Co o mnie możesz wiedzieć ? Podejrzewam, że przeszedłem w życiu więcej niż Ty ( nie o to mi chodzi, aby teraz się przechwalać jak mnie życie nie rozpieszczało ) ale to jest trochę nie w porządku jeżeli na publicznym forum piszesz komuś, że jest takie głupoty to tylko świadczy o Tobie jaki jesteś arogancki i przemądrzały wobec gorszych od Ciebie samego.Jeżeli jesteś ciekaw to uczę się na mechanika okrętowego, więc fakt nie będę miał czasu na gry.P.S. Super ten zasilacz polecali mi tacy fachowcy jak Ty Ps 2 W evereście są zupełnie inne temp. podane w przypadku karty graficznej niż ze sterowników

Stary zasada jest prosta: coś się psuje w sprzęcie na gwarancji? To go oddajesz na gwarancje. Psuje się dalej? To żądasz zwrotu kasy na podstawie niezgodności towaru z umową.

Krótka piłka. Nie chodzi o to, czy sie znasz na podkręcaniu czy nie. Panowie z serwisu też kombinują, dla nich wymiana karty na nową to strata kasy dla firmy ich. Więc jesli mogą to ci wkręcą, że cos kombinowałeś, ingerowałeś itp. Nie miałeś takich akcji nigdy? Mi nieraz sprzęt wracał z gwarancji niby naprawiony a tu zonk bo nic nie zrobili.

Co do tej karty i twoich wymagań. Wiadomo, że karta mogła być lepsza od innych w tej cenie, ale juz widzisz jakim kosztem? Rozjasnie ci to. Z pewnych chipsetów na kartach graficznych mozna wyciągnąć odpowiednio wiele podkręcajac taktowanie rdzenia i pamieci. Im wyżej kręcisz tym bardziej karta sie grzeje. I ta karta jest mocniejsza niz inne ale też sie mocniej grzeje. Wyciągneli z niej wszystko co mogli. Jak widać na granicy wywalania artefaktów. Dlatego kupowanie takich kart jest ryzykowne. Bo niby super karta w tej cenie al ryzyko swoje.

A przytyk o nauce był by ci uswiadomić, że pora uzywać google i nie szukac kolejnych dowodów że pora wysłać karte na gwarancje tylko ją wysłać. Nic osobistego.

Ps. everesta nie uzywaj. Nie wiem kto ci go polecił ale nie jest wspierany od jakichs 3 lat chyba. zastąpiła go aida64. sciagnij ten program z wiadomych stron zeby mieć pełną wersje i tam sprawdz temp i napięcia.

tak czy tak jak ci sie pojawią te artefakty to wysyłaj na gwarancje. W najlepszym dla ciebie przypadku będzie tak jak z moim dyskiem 10 lat temu: nie możemy panu wymienić na 20 gb bo nie mamy takich na stanie już nowych, więc dostanie pan 60 gb.

Nie no rozumiem , mnie trochę emocję porwały i przepraszam za to, nie żebym tam coś miał do Pana, to już pewne, że po feriach odeśle do nich tą kartę i zobaczymy co dalej już nawet wysłałem do nich w tej sprawie emaila jeszcze zrobię screeny z kilku gier i wyślę im to w ankiecie wysyłkowej.

Stary zasada jest prosta: coś się psuje w sprzęcie na gwarancji? To go oddajesz na gwarancje. Psuje się dalej? To żądasz zwrotu kasy na podstawie niezgodności towaru z umową.

I tak samo zrobię, jeżeli po serwisie dostane znowu artefaktów na ekranie to będę żądał tej kasy i ewentualnie kupię jakąś inną, ale to jeszcze zobaczymy.

Ale co do zasilacza to kupiłem go specjalnie do tej karty, bo jak mówiłem że mam feela to każdy padał w śmiech i tłumaczyli coś z liniami napięć mniejsza z tym ważniejsze pytanie brzmi w takim razie ten Fortron co go posiadam teraz ( wprzypadku wyników z eeresta ) okazuje się nie lepszy od jakiegoś zwykłego no-name ? Odziwo jeszcze nic nie wybuchło xD Ale patrzałem na jakieś różne tabele,przedziały na tych liniach jakie powinny być to w moim przypadku się różniły.

EDIT 1 Co do tej Aidy64 ściągnąłem i wyniki okazały się bardzo podobne wręcz takie same

Nie no rozumiem , mnie trochę emocję porwały i przepraszam za to, nie żebym tam coś miał do Pana, to już pewne, że po feriach odeśle do nich tą kartę i zobaczymy co dalej już nawet wysłałem do nich w tej sprawie emaila jeszcze zrobię screeny z kilku gier i wyślę im to w ankiecie wysyłkowej.I tak samo zrobię, jeżeli po serwisie dostane znowu artefaktów na ekranie to będę żądał tej kasy i ewentualnie kupię jakąś inną, ale to jeszcze zobaczymy.Ale co do zasilacza to kupiłem go specjalnie do tej karty, bo jak mówiłem że mam feela to każdy padał w śmiech i tłumaczyli coś z liniami napięć mniejsza z tym ważniejsze pytanie brzmi w takim razie ten Fortron co go posiadam teraz ( wprzypadku wyników z eeresta ) okazuje się nie lepszy od jakiegoś zwykłego no-name ? Odziwo jeszcze nic nie wybuchło xD Ale patrzałem na jakieś różne tabele,przedziały na tych liniach jakie powinny być to w moim przypadku się różniły.EDIT 1 Co do tej Aidy64 ściągnąłem i wyniki okazały się bardzo podobne wręcz takie same

Odnosnie zasilacza to radze zapytac na forum typu pclab, elektroda. ja się nie znam na tym. Ale w zasilaczu masz 3 linie: 3.3, 5 i 12 V. I każda powinna być w miare równa tej wartosci. U ciebie to troche dziwnie wygląda. Ja się nie znam ale powinieneś zapytać na jakimś lepszym forum.

Dodaj tam także wzmianke, że masz artefakty w grach i czy to moze nie byc wina tego. Sie dowiesz all.

Właśnie myk w tym, że zakładając tematy na którymś z tych forów pytałem się czy ten zasilacz będzie w porządku itp podawałem linki i był pozytywny odzew ... zapytam się ponownie w takim razie i dodam fakt z artefaktami zobaczymy

No wiesz czasami zdarzaja sie złe sztuki. Lepiej zapytaj ponownie wklejajac screena z aida.

Wydaje się, że zasilacz jest dobry z tego co mi mówili - no to wymiana karty aktualnie czekam na odpowiedź od nich z moreli i za tydzien będę pakować ją i wyślę. Temat może zostać otwarty napiszę czy po odesłaniu karty od nich problem się powtarza czy też nie. Gdyby mieli mi przesłać tą "nową" lub naprawioną ( ale nie ma w sumie co tam naprawiać chyba) to powinienem wstawić ją do funmarka ? Tzn zrobić jakiś krótki test, na 10 min na minimalnych. ustawieniach programu obciążyć tą kartę i sprawdzić czy będzie wywalać te artefakty, bo rozumiem, że karta sprawna artefaktów pod takim obciążeniem nie powinna wyświetlać tj. migające kreski na ekranie itp prawda?

O zasilacz itak zapytaj na którymś z tamtych forów znowu. Znowu kombinujesz, że może jednak nie, może jest ok. Zapytaj lepiej, nie kosztuje to nic a mozna sie dowiedzieć.

Karte mogą ci nie koniecznie dać nową. Oni kombinują nie bój nic:D Mają swoje sposoby na naprawy, czasowe albo trwałe.

jak ci wyslą nową to katuj ją. Karta graficzna ma wyświetlać obraz poprawnie nawet pod 100% obciążeniem. Po to jest testowana przed produkcją masową żeby artefaktów nie waliła.

Także zapytaj na tym forum o te napięcia na zasilaczu i jak cos to tu pisz. narazie tyle.

Jak widzę gdy ktoś pisze wiatrak a nie wentylator to raczej pomocy u tej osoby bym nie szukał. Spróbuj sterowniki 11.11 na tych skończyło się wspieranie kart 2xxx, 3xxx, 4xxx tylko wpierw skasuj obecne. Na pm wyśle Ci link do forum gdzie właśnie zajmują się tymi sterownikami. Jeśli problem nie zniknie wyślij kartę na gwarancje puki taka jest może wymienią na inny model nawet wyższy.

Zasilacz jest sprawny z tego ci mi piszą, gdyby zasilacz był odpowiedzialny za artefakty to podczas grania po pierwsze resetowałby mi się pc ewentualnie wyłączał ( jakieś skoki napięć ) , nie no karta pada co już mogę teraz zauważyć... grając rundkę w lola to już tam pokazywały mi się artefakty, więc co będzie dalej.. porażka i tyle wysyłam ją.

Karte mogą ci nie koniecznie dać nową. Oni kombinują nie bój nic:D Mają swoje sposoby na naprawy, czasowe albo trwałe.

Z 1 strony te karty już nie są produkowane z tego co czytałem ale bez przesady aby sprzedawać je uszkodzone, niech tylko spróbują mi odesłać "niby nówkę" i znowu po kolejnych 3 miesiącach miałyby mi wyskakiwać to będę żądał zwrotu kasy. Ale jak mi przyślą to testuję funmarkiem i zobaczymy bo to będzie chyba najłatwiejszy sposób i najszybszy

EDIT 1 Bardzo dziwna sprawa... jakiś chłopak z innego forum zaradził mi, abym zainstalował sterowniki z numerkiem 11.11 bo od 11.2 skończyło się wsparcie dla kart 4xxx itd ... usunąłem tamte ściągnąłem te które mi poradził i grając w wiedźmina 2 ( w wieśku 2 po jakiś 10-15 min zazwyczaj pojawiały się te migające kreski ) Grałem około godziny i nic się nie pokazało o.O żadnych kresek nic kompletnie. Czyżby sterowniki były za to odpowiedzialne ( to aż tak sterowniki mogą zaradzić takim problemom ) ... zastanawiam się czy odpalić funmarka na 10 min z ustawieniami low chyba zaraz odpale zobaczymy.

Po przekroczeniu ilu stopni mam wyłaczyć funmarka ? Niby jest ustawione na 100, ale ostatnim razem po 88 stopniach już karte wywaliło ..

EDIT 2 Zrobiłem 10 min test funmarkiem na rozdziałce 1024x76x bez msa i na full screen .

Temp max wyszło ok 87 stopni ( po 10 min więc nie wiem czy to dobrze czy źle ) ale żadne artefakty nie wyskakiwały ! Wcześniej jak robiłem przed zmianą sterów to migały te kreski o różnych kolorach itp. a teraz zupełnie nic !

Powiedzcie mi gdzie zapisują się te Screeny z Funmarka bo nigdzie nie moge ich znaleźć ( a jak zrobilem dla pewnosci screena systemowego to widac tylko czarny ekran ;/ )

Coś jeszcze z funmarkiem mam zrobić aby się upewnić do końca ? Jeżeli tak to proszę o jakieś propozycje bo za bardzo nie wiem jak mam te opcje graficzne tam ustawić aby nic nie zepsuć i ogole. I czy można robić 1 test za 2 funmarkiem czy karta musi trochę odpocząć ?

Tak, piszę wiatrak a nie wentylator, a ty nie piszesz coller tylko wentylator. ale z ciebie leszcz.

A co do tematu. Jeśli sterowniki pomogły to proponuje wygrzać karte w funmarku. Znaczy się włączyć i niech sobie chodzi(oczywiscie, do pewnych granic temperatur). Troche ją potestuj czy będzie ok i jeśli nie bedzie waliło artefaktów to widocznie to wina sterowników. Wcześniej wyczyść komputer z kurzu, radiator na karcie graficznej też.

Funmarka rób aż skonczy sie cały jego test. zrób tak kilka w odstępie kilku minut zeby karta miała czas ostygnąć. jak nie bedzie waliło artefaktów to używaj karty.

No tak a możesz mi doradzić tylko na jakich ustawieniach graficznych mam jechać czy to bez znaczenia ? Przypomnę test robiłem na 1024x768 bez msa fullscreen.

A czy przypadkiem "Burn in test" nie jest na czas nie ograniczony ? Ile trwa cały test bo nie mogę się doczytać nigdzie tam xD

zrób tak kilka w odstępie kilku minut zeby karta miała czas ostygnąć

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale mam włączyć funamarka np. na 5 min dojdzie tam zalozmy do 82 stopni wylaczyc odczekac i znowu ?

funmarkiem sie nie bawiłem nigdy. ale np testowanie takim 3dmarkiem to leci sobie kilka testów powiedzmy na 10 minut i koniec.

Włącz funmarka, niech sobie leci, az temp nie bedzie stabilna czyli maxymalna. oczywiscie jak przekroczy 90 stopni to wyłącz tak czy tak. Ale jak bedzie te 87 stoopni i nie bedzie już rosła to niech sobie tak działa kilka minut. Niech sprawdzi. Potem testuj w grach czy bedzie bezproblemowo chodziła.

Jak będzie ok to używaj.

aaa co do opcji które ustawisz do funmarka to niech bedą te co uzywałeś. Potem możesz sprobować na wyzszych ale to juz uważnie obserwuj temp.

No to się nacieszyłem 1 dzień bez artefaktów... co za porażka dziś grając w wiedźmina 2 znowu po 15 min wywaliło mi artefakty... w funmarku to samo ;/ Zostało tylko odesłać kartę ..wysłałem do "działu reklamacji" w środę wiadomość na morelach i jakoś nie śpieszy się im odpowiedzieć

No to się nacieszyłem 1 dzień bez artefaktów... co za porażka dziś grając w wiedźmina 2 znowu po 15 min wywaliło mi artefakty... w funmarku to samo ;/ Zostało tylko odesłać kartę ..wysłałem do "działu reklamacji" w środę wiadomość na morelach i jakoś nie śpieszy się im odpowiedzieć

No niestety sterowniki nie pomogły.

Pozostaje ci odesłać karte na gwarancje. A ty nie pisz do nich maili tylko dzwon. A karte odeslij a najlepiej odnieś do sklepu osobiscie jesli masz taką możliwosc.

No niestety i tak bywa, karte będę musiał odsyłać pocztą bo nie mam możliwości osobiście im tego dostarczyć. Najbardziej zastanawia mnie fakt, że na stronie morelach tam, gdzie można ją zamówić piszę już, że nie można kupić tzn ze już nie mają tych kart ciekawe co teraz :D Bo jeżeli ich wymiana będzie wyglądać jakoś że wymienią jakąś pamięć czy coś na karcie i ją odeślą to nie wiem czy to coś da. Zobaczymy jak w poniedziałek nie dostane maila to dzwonie do nich

Jaką kartę z rodziny geforce można pod względem "możliwości" porównać z hd 4850 ?

No niestety i tak bywa, karte będę musiał odsyłać pocztą bo nie mam możliwości osobiście im tego dostarczyć. Najbardziej zastanawia mnie fakt, że na stronie morelach tam, gdzie można ją zamówić piszę już, że nie można kupić tzn ze już nie mają tych kart ciekawe co teraz Bo jeżeli ich wymiana będzie wyglądać jakoś że wymienią jakąś pamięć czy coś na karcie i ją odeślą to nie wiem czy to coś da. Zobaczymy jak w poniedziałek nie dostane maila to dzwonie do nichJaką kartę z rodziny geforce można pod względem "możliwości" porównać z hd 4850 ?

Nie wiem jaką można porównać.

Na gwarancje ją. I zobaczysz co zrobią. Nie powiem ci czy coś przelutują czy nie bo nie siedze w ich głowie. Przygotuj sie na 2 tygodnie bez karty. Ale lepsze to niż granie z artefaktami.

Na szczęście mam na płycie głównej wbudowany jakis zespół graficzny i mogę pograć chociażby w lola na low xD Ważne, aby internet był bo grać to i tak już powoli chyba jestem na to za stary ^^

Edit 1 Karte wczoraj wysłałem na gwarancję i teraz są 2 możliwości - albo mi ją naprawią albo oddadzą kaskę - 270 zł ... jest pewien fakt, który mnie nie pokoi aczkolwiek to, że nie wykryją tych artefaktów nie wiem jak oni to będą sprawdzać, ale jeżeli wg. nich okaże się że karta jest okey to nie wiem co zrobię ...

Odświeżam

Karta poszła na gwarancje wysłana 5 lutego, dzisiaj dopiero dowiedziałem się, że niestety, ale karty nie można naprawić i oddają mi pieniążki ok 270 zł. Wyślą mi jakiś dokument i bd musiał go podpisać i wysłać ( skan ) albo pocztą i zanim odeślą mi kaske to pewnie jeszcze 2 tygodnie spokojnie jak nie lepiej... ehhh no ale cóż

Teraz pytanie brzmi co teraz mam zrobić :

1. Kupić taką samą kartę,ale gdzieś na jakieś innej stronie oczywiście na gwarancji - hd4850 ddr5 1 gb

2. Kupić inną lepszą od tego radka, ale w podobnej cenie ?

Jeżeli są tutaj znawcy kart graficznych to proszę o jakąkolwiek poradę i przykłady kart, które mogę kupić zamienić - do 300 zł ewentualnie do 350

Przypomnę swój sprzęt :

Zasilacz : fortron 450

2 gb ram

E5400 2.7 x2

win 7 x64

Czy są jakieś karty podobne wydajnością do tego 4850 , ciut lepsze ale na mój sprzęt , proszę o pomoc !

do 270 zł mogłeś kupić znacznie lepszą kartę jaką jest HD5770. Myślę, że ta karta to maksimum dla twojego procka.