Witam serdecznie wszystkich fanów Guild Wars 2 i nie tylko. W tym temacie chciałbym was zapytać się czy warto było kupić GW2 i wydać te 170-200zł(zależy gdzie kupowaliście) na ten tytuł. Może ta ankieta pomoże jeszcze nie zdecydowanym użytkownikom tego forum na kupno tej gry albo zrezygnowanie jej. Chciałbym także abyście swój wybór w dany sposób opisali dlaczego ta odpowiedz a nie inna. Dziękuje i zapraszam wszystkim do udziału w ankiecie.
Czy warto było kupić?
według mnie warto kupić jeśli nie oczekujemy spędzenia przy kompie nie wiadomo ile godzin by wyexpic postaci itp...dla mnie tytuł idealny bo już nie mam aż tyle czasu na siedzenie całymi dniami i granie. Daje sporo ilość questow, presonal story według mnie jest fajny chociaż end game jest trochę slaby, są 5 ras i 8 profesji co daje dużą możliwość w doborze postaci, bardzo ładna oprawa graficzna i dobra muzyka jest w grze. PvP, WvWvW czy eventy tez są fajny pomysłami w grze, dodatkowo mamy tutaj możliwość z aion na łączenie wyglądu zbroi z lepszymi czyli nie ma tego ze mamy najlepsza zbroje ale przez to ze wygląda strasznie to jej nie ubieramy :]
Warto, jesli ktos gre traktuje bardziej kazualowo, grajac z doskoku. Nie jest to najlepsza pozycja do siedzenia po 7 h dziennie, ale za to GW2 idealnie sprawdza sie wtedy, kiedy mamy zamiar w swiecie gry spedzac czas mniej regularnie i w mniejszych odstepach czasu. Nic nas nie omija, nie odnosi sie wrazenia, ze caly server, wszyscy gracze, pedza gdzies do przodu, rozwijaja sie, a my takie szare myszki nigdy juz nie wskoczymy na odpowiedni poziom. Mi to odpowiada, bo nie lubie grac w gry w hardkorowy sposob, ale jesli ktos wlasnie tego do GW2 oczekuje, czyli chce spedzac przy grze po 5 h dziennie kazdego dnia, to moze po miesiacu dojsc do wniosku, ze cala ta jego gra nie ma sensu, doslownie, NIE MA SENSU. Twoj wybor : )
Warto było jak dla mnie. Z miesiąc już grania będzie, po pare godzin (zdażało się bardzo często przesiedzieć z 7-9 godzin ) dziennie i wcale nie czuję, że gra się już skończyła. Aż czasami zastanawiam się jak co niektórzy mówią, że już jest nuda. Max lvl wbiłem jakoś w tydzień, przy tym nie robiąc za wiele. Na dzień dzisiejszy mam dopiero 200 godzin przegranych według Xfire, set z CoFa, 50% world completion, 100k karmy i 25golda.(zrobienie broni legendarnej, tak dla porównania, żeby pokazać, że to co posiadam jest bardzo małą ilością, wymaga 1kk karmy i około 100-300g, w zależności czy ma się swoje materiały, to wtedy zostaje tylko cena połączenia wszystkiego i stworzenia - czyli najniższy próg) No chyba, że ci co twierdzą, że w grze jest nudno, zyskali tyle samo co ja - to gratuluję. Może to też kwestia, że gram z paroma kumplami, z którymi zawsze jest coś do roboty (co jak co, to ta gra może być nudna, dla tych co tylko uwielbiają grę solo), czy to wypady na kilka godzinek na wvwvw, czy pare runów w dungach, bądź hot-joiny w spvp albo tournamenty. Swoją drogą, zawsze byłem bardziej nastawiony na farmienie dungów i zabawa w pvp, niżeli farmić jak chinol 24/7 w innych grach do maxa i szpanować swoim "levelkiem". A GW2 właśnie oferuje to, co lubię najbardziej . Dodatkowo wartałoby pochwalić grafikę, muzykę, jak i klimat, który udało im się stworzyć.
@EDIT, założę się, że sporo "hejterów od zasady" również wypełni/ło ankietę. 3 odpowiedzi na 26 oddanych głosów... Fajniej by było gdyby jednak ten kto głosował poparł swój głos postem uzasadniającym .
1 nie widzialem na oczy, za to grajac w gw 2 calkowicie zrezygnowalem z SW:tOR. Warto. PVP w gw2 zupelnie mnie nie nie wznieca, za to otoczka questowa to jest to co lubie najbardziej. I tu gra jest klasa sama w sobie.
Mi osobiście gra bardzo się podoba w każdym detalu PvP WvWvW PvE a przede wszystkim otaczający nas świat grafika jest cudowna oczywiście grając na full detalach. Podoba mi się także system craftu który dla weteranów gier MMORPG będzie prosty a dla nowych graczy może być troszkę skomplikowany ale przyjemny. Dynamiczne Eventy to co kochaja gracze MMO i tutaj także jest to bardzo rozwinięte i ArenaNet wspaniale to opanowało. Jak dla mnie z gier MMORPG jest grą roku i jakbym miał ją oceniać do 9,5/10.
@Xiron ja uzyskałem myślę że podobnie co ty 90g 460k karmy sety z crafta/cof/aranha , mam 100% worlda problem w tym ze osiaglem to w pierwszych 2-3 tyg gry.. i to nawet nie grania 24/7 tylko gra jak dla mnie jest zbyt prosta . Teraz zaglądam na wvwvw wieczorkami po 2-3 h i czasem z rana ale od paru dni nie ma co robić na moim serverze niby jest średniakiem walczymy na sredniakow a wynik na wvwvw wczoraj rano mielismy prawie 700 punktow gdzie przeciwnicy mieli 10 i 5(vabbi) . Wieczorami jest troszkę lepiej ale widzę że masa osób się już wykruszyła , nawet w mojej gildi ubyło 75% bo ludzie nie maja co robić . Uważam że miesiąc czasu nawet casualowego grania w gw2 i wyskoczy happy END GAME . Podziwiam cię że dalej siedzisz w grze po 7-9 godzin dziennie i masz co robić . Widać gra w gust trafiła . Powodzenia
Uważam że było warto kupić gw2 by chodź pobawić się ten miesiąc czasu i zwiedzić kolejny piękny świat jacy twórcy nam zafundowali .
Zalety GW2 to na pewno nie zła grafika , parę innowacyjnych rzeczy , muzyka ale nie mogę ścierpieć i mega wadą jest podejście twórców do uproszenia gry po całej lini . Jak już oceniamy to u mnie ocena się nie zmieniła za czasów BWE dawałem 6/10 teraz też dam 6/10 .
Od strony technicznej:
Czy warto kupić gulid wars 2 ? Zależy od konfiguracji komputera ponieważ optymalizacja gry nie stoi na wysokim poziomie. Nie zauważyłem aby ktoś napisał jak gra się prezentuje od strony technicznej. Na śrenich komputerach gra się po prostu zacina i jest niski fps. Ja nie stety nie mogę pograć komfortowo... mój sprzęt się do tego nie nadaje. Ale wymganiach było podane że mogę sobie pograć komfortowo. Ja mam na pokładzie core 2 duo E7200, geforce 9500 gt 1GB ddr2, 3Gb ram ddr2 i fps mam w granicach 15-20 nie zależnie od ustawionych opcji gra się laguje aha sytem operacyjny windows 7 x64 Home Premium. Więc od strony optymalizcji autorzy się nie popisali.
Od strony Gry_Grania:
Czy warto kupić gulid wars 2 ? Grafika w grze na maksymalnych ustawieniach na pewno wygląda wyśmienicie. Można bez przeprzeszkód odkrywać świart i stać się odkrywcą. Nie ma żadnych ograniczeń udajmemy się gdzie chcemy i kiedy chcemy. Są puzzle questy, co chwila jakieś eventy. Brak abonamentu i mikropłatności. Na pewno w przyszłości pojawią się dodatki. Wszyscy narzekają że w miesiąc nabijają maks level i potem nie ma co robić. Ale przez ten miesiąc na pewno jest dobra zabawa z innymi graczami,jeszcze są inne klasy do odkrycia. Niektóre gry singlowe zajmują 2-3h grania a ludzie i tak kupują. Ja preferuję grę z żywym użytkownikiem jak by mój komputer pozwalał na komfortową grę to bym grał dalej a tak gw2 poleży sobie na półce i poczeka na nowego kompa.
Po osiągnięciu 80 robi się nudno taka prawda, mi np już się nie chciało robić 2 postaci przy 10 lvlu wymiękałem.
Miałem maks craft, maks lvl, 2 sety Exo pod MF/dung, ze 190 SP karmy 160k i żadne JP, WvWvW i Spvp nie przedłuży żywotności gry.
Wiem po swojej gildii kiedy na starcie bywało ponad 70 osób online (170memberów), a po miesiącu 50, widać to też po ofertach na allegro kiedy konto da się już kupić za 100zł.
Większość graczy i tak robiła w koło dungi te same, zbugowanego CoF przede wszystkim, aż do wymiotów, a jeśli nawet nie, to te same eventy na 80-siątce na golda.
Jednym słowem jeśli kupujesz konto za 100 to się opyla zawsze dłużej pograsz niż w każda inna grę ale 180 zeta nie opłacalne i żałuje zakupu.
Up. co do tych tzw. opanowanych eventów, chyba żartujesz, co nie które były zbugowane po kilka dni, btw. nie ma dnia żeby jakiś się nie zepsuł , questy to samo, SP również, kiedy to trzeba było czekać na restart serwera bo inaczej nie szło nic zrobić XD
Ocena podobna 6/10
bvndy, ile masz godzin nabitych w gw2? Ze 300?
@Dzz nie mam bladego pojęcia nie liczę takich rzeczy w jedne dni grałem 1-3 h w inny 13 spokojnie +/- 300 będzie gram od 25
Juz sprawdzam - 383 i 42min 42 dni gry a jeśli już tak liczysz trzeba doliczyć myślę że +100/200h a dla czego spoty na których farmiłem są przepełnione masą ludzi / instancje zostały znacząco zmienione + legenda zrobienie to będzie 600 godzin dobrej zabawy .
W grze wpisz /age, poznasz wtedy wiek swej postaci wyrazony w godzinach.
Tak pytam, aby uzmyslowic ludziom, ze dojscie do poziomu, w ktorym ciezko znalezc cos do roboty, osiaga sie po spedzeniu w grze ponad 300 godzin. To duzo i cena 160 zl za gre nie jest wygorowana, bo 300 godzin zabawy jest okresem dlugim.
Oczywiscie to gra MMORPG, a wiec standardy sa inne, niz w przypadku takiego nie wiem, Mirror's edge, gdzie za 10 h placilo sie 130 zl. Od MMORPG wymaga sie czegos innego, rozgrywki na lata, ale nieprzesadzajmy. Gra bedzie rozwijana, pojawia sie dodatki, a wiec nowe swiaty, podziemia, mozliwosci. Nie jest zle, w tej chwili to gra na ponad 300 h (nie licze tutaj pvp czy WvWvW), a za kilka miesiecy ta liczba wzrosnie.
Czy ja wiem? Zakupiłem, dobiłem max level, mam exotice, odznake explorera... Właściwie na endzie jedyna rzeczą do roboty jest WvW, które choć fajne, nieco zanudza. Kasy nie żałuję, wbijam obecnie może na godzinkę raz na 3-4 dni czekając na update.
kupilem , pogralem moze 5 dni . System rewelka jak dla mnie, wszystko pieknie ladnie ale gdybym cofnal czas to bym nie kupil
Hello ,jeśli mogę sie wje..ać "między wódke a zakąske" to powiem tak.Nie grałem w gre GildWars2 ,ale mam taką myśl z ktrórą chciałbym się tutaj podzielić nawiązując do tematu[mam nadzieje].Dość uważnie śledziłem reklamy oraz filmiki na YT reklamujące i promujące tą gre.Byłem nawet ,powiedzmy ,dość zaciekawiony tą produkcją ,do momentu gdy dowiedziałem się ,że nie będzie otwartego pvp .Wtedy coś mi "zaśmierdziało" że tak powiem ,pojawiły się wątpliwości odnośnie grywalności .Ale nie trzeba być wróżem Marianem żeby domyślić się ,że gameplay przy takim rozwiązaniu będzie "kulał" i to zdrowo .Te sto pare złotych ,to żaden wydatek za gre mmo którą ,kupuje z myślą o wielomiesięcznej [może kilku letniej] zabawie ale wyczułem ,że w tym przypadku szkoda kasy.Szczerze mówiąc pvp to u mnie 40% grania w mmo ,też lubie się delektować klimatem ,questami ,współpracować z innymi graczami na dungach czy instancjach .Jednak uważam ,że te 40%[w moim przypadku]gry to jest zaje kuwa biście ważne procent w grze mmo.Chodzi mi o sedno gry w end game,tutaj moge przytoczyć dla przykładu Lineage2.Bawimy się ,delektujemy światem gry ,handlujemy ,krafcimy ..ale wszystko z myslą ,że to nas do czegoś prowadzi ,mamy motywacje bo wiemy ,że "kluczem" w tej grze jest PVP.Wszelakie animozje między wrogo do siebie nastawionymi klanami ,walki o zamki,territory wars cały socjalny ,że tak powiem aspekt gry.Myśle,że to jest ważne w grach mmorpg.
@Valgour Tak to jest ważne w grach tyle że już takich produkcji jak kiedyś nie robią , nie ma tak zwanego wyścigu zbrojeń , walki o spoty do expienia , walki o bossy wszystko masz zrobione tak byś mógł się solo świetnie bawić bez większego pokładu czasu . To co uważasz za ważne w grach umiera z roku na rok i nie zapowiada się by wyszła jakaś produkcja mogąca zmienić ten trend .
Wracając do gw2 jesteś zapalonym graczem pvp jeśli masz ludzi do gry to gw2 wcale jest takim złym produktem dla ciebie masz spvp / turnamenty i walke wvwvw
tia WvWvW = w kupie siła, a nie zawsze ta kupa jest po twojej stronie ... dodatkowo ogromne wymagania tego trybu, u mnie o dziwo, czy to low czy mid chodziło tak samo wujowo.
Dungi wole chodzić na dungi w których z mobów też można coś ciekawego dropnąć a tu lipa, już ciekawsze rzeczy dropilo się z World Eventów
Opłacało się kupić jak najbardziej. Wydałem 160zł w dniu premiery, bo kupiłem uprzednio Pre-Order. Na chwilę obecną mam rozegranych 208 godzin, 84% mapy, 9 lvl w sPvP, 7g 28s, 1302 punktów osiągnięć i ostatnia misja z zabiciem Zhaitana i cały czas robię Jumping Puzzle. Zamierzam jeszcze zrobić dwie postacie, by zdobyć na koncie dwie kolejne flagi z Zakonów. Możecie mieć rację pisząc, że Guild Wars 2 jest do 600 godzin, a potem nie będzie co robić. Zanim dobiję te 600 godzin ze swoim graniem, to wyjdzie jakiś dodatek na który poświęcę 400 godzin, a potem kolejny i kolejny. Co prawda, nie idzie mi za dobrze, ale świetnie się bawię, choć czasem klatkowanie spada mi do 5 FPSów xD, co dziwnego i z tyloma klatkami na sekundę można dalej kontrolować bez większych problemów swoją postać i wygrać w pojedynku z graczem. Jeśli szuka ktoś czegoś nowego, niepowtarzalnego, to kupujcie!!
Witam,ja z swojej strony też mam kilka pytań odnośnie wymagań tej o to gry.Przechodząc już do tematu czy na lapku:
Geforce GT330m 1BG
4BG ramu DDR3
IntelCore Duo i5 M480 2.67GHz
Dysk 500 BG
Windows 7 64BIT
gra będzie działać?.Proszę o podanie konkretnej odpowiedzi.Z góry dziękuję .

Czepiacie się Gild Wars 2 że to jest złe tamto nie działa a to jest za słabe itp. Szczerze nie ma receptury na to aby dana gra podobała się każdemu i takiej gry nie będzie nigdy każdy ma swój gust na którym opiera się i gra w to co lubi i to mu się podoba. Dla mnie GW2 spełnia w 80% to co lubię w grasz MMORPG te 20% to jest otwarte PvP(wszędzie gdzie się da jak np Lineage2) jakby ta opcja kiedyś doszła ta gra była by najlepszą z najlepszych. Ja mam zagranych 400+godzin i z ręką na sercu nie żałuję tych godzin w żadnym stopniu i bawię się tak dobrze jak od pierwszej minuty gdy się zalogowałem. Czekam z niecierpliwością na dalsze dodatki oraz patche które są coraz obszerniejsze i naprawiają wiele błędów co oznacza że firma ArenaNet nie opierdziela się tylko pracauje na tym aby gra była coraz doskonalsza. Polecam ją każdemu i jest warta swojej ceny.