Tak, warto.
Czy warto kupić Guild Wars 2 - dyskusja ogólna
a ja mam takie pytanko, mam możliwość odkupienia od "znajomego" konto bo wyjeżdża za granice i nie będzie grał ale chciałbym się jakoś na przyszłość zabezpieczyć i jak wygląda sytuacja ze zmianą emaila i czy tylko to wystarczy? czytałem na forach i raz pisali, że nie można zmienić, później znów, że to czasowe, więc jak to w końcu jest ?
A jak to jest z tym graniem, tak jak w GW 1 ze chodze sam po mapie a tylko moge kogos zauwazyc jak jestesmy w party?
nie, jest open world i widzisz wszystkich tak jak w innych mmo
Ja dostałem GW2 w prezencie od dziewczyny(sam myślałem o kupieniu ale jakoś miałem kilka innych mmo na "tapecie") i nie przyciagnęła mnie do siebie zupełnie,kilka razy próbowałem zacząć i nic z tego,brakuje jej tego czegoś co miał dla mnie np RIFT,który wciągnął mnie od samego początku aż do top end game.Ze swojej strony nie polecam ale każdy ma inny gust.Pozdrawiam
Oglądałem gameplaya Rocka i Roja i tak sie zajarałem na to GW 2 ze masakra. Jakiś klimatyczny chyba to był quescik , te lokacje ! Kurde tylko czy kupić BOXa czy keya a potem dokupić BOXA
a ile zajmuje Gw2 przy sciaganiu
?
~15gb Przez noc ściągnięte.
Szkoda ze nie ma guest keyów
Tak wracając do wcześniejszej dyskusji na temat cullingu to jest to problem, a nie zamysł twórców by odciążyć graczy ze słabszym sprzętem. Culling to zjawisko gdy nie widać graczy jedynie ich nicki w czasie gdy duża ich ilość zerguje np na WvWvW bądź na smoku. Zjawisko czy bug (jak zwać nie wiem) wcale nie odciąża sprzętu. Ja np na początku cały czas miałem tak w Lions Arch gdy dużo ludzi na Halloween bawiło się. Musiałem robić szybką minimalizację gry do paska i z powrotem by mi się modele wczytały.
Jeżeli naprawią ten nieszczęsny culling wątpię by poprawiło to optymalizację na WvWvW. By grać w tym trybie głównie liczy się moc procka bo to ona odpowiada za prędkość wczytywania się modeli i obiektów (graczy) oraz ich możliwą liczbę działania na wydzielonym terenie. Tak więc do WvWvW ciężko się gra z 2 rdzeniakiem i trzeba celować w 4 rdzenie.
Barosz możesz kupić 2gb ramu - zawsze się przyda (GW2 nie wykorzysta i tak więcej) do innych gier czy programów Ci się przyda. Przy Twoim sprzęcie nie da Ci praktycznie nic w GW2, przydała by Ci się też lepsza karta o procku nie mówiąc.
Sam gram na 2 rdzeniowym, bo trochę przykro, że Arenka wcześniej nie zwróciła uwagi na to iż na WvWvW trzeba mieć o wiele mocniejszy sprzęt niż podany w wymaganiach. Z resztą moim zdaniem sama optymalizacja nie jest taka dobra dajmy na przykład Tere, która śmiga mi na full detalach bez wyraźnych spadków FPS (mówię oczywiście o PvE) gdy GW2 potrafi spowolnić (rónież w PvE).
Mimo to zachęcami do GW2 jest przecież jeszcze fajniejsze sPvP, bo na W3 to tylko bieganie w zergu i spamowanie skillami. Mało ogarniętych gildii.
@Ajron
Jaki jest sens wymieniania takich kont?
Jedno i drugie jest banalnie proste do zrecoverowania...
Nie lepiej po prostu kupic GW 2 i miec 100% pewnosci, ze nikt Ci tego konta nie ruszy?
Dokładnie swoje to zawsze swoje Masz wtedy wszystkie potrzebne rzeczy jak skany lub pudełka i karty z cd keyami.
O ile pamiętam politykę ANet z GW1, to: "Masz klucz - masz konto. Dwie osoby mają klucz - ban na konto."
Dobrze pamiętasz.
Przytoczę parę ważnych punktów
We hit our flat concurrency numbers back in November, and we’ve consistently grown every single week for the past five weeks,” says Colin. “Our core concurrency base that we hit back in November was really exciting - but to see that number going up is really, really exciting. especially because a lot of the pieces that will make the game more exciting are coming in January, February and March.
Z tego co zrozumiałem to w listopadzie ArenaNet osiągnęła najniższy wskaźnik populacji, który przez jakiś czas ustabilizował się na tym poziomie, niemniej w ostatnich 5 tygodniach ArenaNet zauważa stały wzrost ilości użytkowników.
The plan is to create multiple arcs, with content appearing in dungeons and the open world. ArenaNet will create new areas to explore and new events within existing areas. Some of those events will be permanently available to players. Others will disappear from the game as they are completed. “If you don’t see it in that period of time, you’re not going to experience it,” says Colin. “They may play out in dungeons, they may play out in the open world, it’s really a matter where each storyline best fits.”
Odnośnie living story, będzie to historia rozciągnięta na 12 miesięcy, każdego miesiąca będziemy otrzymywać kolejny chapter historii. Kontent będzie się pojawiać w dungeonach, starych i nowych lokacjach. Niektóre eventy będą stale dostępne, jednak inne będą się pojawiać i znikać wtedy gdy zostaną ukończone, czyli jeżeli nie weźmiecie udziału w takim wydarzeniu w danym okresie, to już nigdy go nie doświadczycie. Te zdarzenia mogą się rozgrywać gdziekolwiek, w dungeonach, w otwartym świecie, w zależności, gdzie dany chapter będzie pasował . Ogólnie założeniem tej idei jest sprawienie, by gracz coraz mocniej wsiąknął w świat Tyrii, by czynnie brał udział w zmianie jej historii.
Update Flame & Frost to tylko wstęp, preludium do dalszych historii, które będziemy doświadczać przez kolejny rok. Znając ArenaNet wszystko będzie się rozwijać coraz szybciej, każdy dotychczasowy update rozwijał się powoli, każdego dnia był dodawany nowy content, by w punkcie kulminacyjnym osiągnąć apogeum (helloween, od jakichś małych eventów, po dunga itd, Karaka event, też zaczął się luźno, a zakończył długim meta eventem...dobra, może nie był najbardziej udany jeżeli chodzi o działanie gry, ale mimo wszystko widzicie tutaj algorytm updejtów ArenaNet, zaczynają powoli, ale końcówka to istna jazda formułą F1 ), tylko że w tym przypadku nie będzie to kwestią dni, a miesięcy.
One of the things we tried to do in Guild Wars 2 is make it a game where you can play the game the way you want to play it,” explains Colin. “We’ve left it very open ended. For the explorer types that is something that is particularly up their alley. For players who need more guidance or direction - who want to be shown: these are your options, now pick one - I don’t think the system we have does a great job of showing them what to do in our game. That is absolutely one of the things we plan to address this year.
Odnośnie endgame, ArenaNet chciała by Guild Wars 2 było grą, w którą gracz gra tak jak on chce. Guild Wars 2 jest otwartą grą, stworzoną do eksploracji, więc gracze z duszą podróżnika i odkrywcy odnaleźli się w tej grze idealnie, niemniej Colin zauważa, że system ten działa nie w pełni, ponieważ jest całe gros graczy, którzy potrzebują pewnego rodzaju wskaźników na kontent, ponieważ wielu ludzi dobija 80 poziom i potem nie wiedzą co robić. ArenaNet w tym roku chce zagłębić się w ten problem i go rozwiązać.
Szczerze mówiąc, ja jestem pierwszym typem gracza, lubię odkrywać i podróżować, więc ta gra jest dla mnie póki co idealna. Jest wiele miejsc, których jeszcze nie odkryłem, są bardzo dobrze przez ArenaNet ukryte, ale na szczęście jestem też graczem, który się nie spieszy, lubię sobie przystanąć na chwilę, powąchać pixelowe kwiatki i spojrzeć w dal na te piękne widoki. Szczególnie, że za oknem jest śnieg, zimno i ponuro. W lato wolę oczywiście nasze polskie, realne krajobrazy .
Ogólnie nie lubię się spieszyć w danej grze, nie wbijam 80 poziomu tak szybko jak to możliwe, tak jak to robi większość graczy. Oni nie potrafią cieszyć się daną produkcją, dla nich jest to kolejna kiełbacha do przemielenia i wysrania. Wbijają 80 poziom w tydzień, grindują kolejny tydzień przez 24/7 set i potem płaczą, że nie ma kontentu i odchodzą z gry, omijają zupełnie większość jumping puzzli, ukrytych miejsc, czy nawet nie odkrywają wszystkich map, a GW2 oferuje o wiele więcej kontentu niż tylko grindowanie zasranego exotic setu, czy legendara . Czasem fajniej jest przystopować, zastanowić się nad lore danego miejsca, obiec każde drzewo 10 razy dookoła, bo być może czai się tam jakiś mini boss rozpoczynający event, lub jaskinia, do której można wejść i eksplorować, tak zbudowana jest ta gra, nie jest ona dla rusherów.
There needs to be stronger incentives for people to play world versus world,” says Colin. There are two systems in the works. The first is a personal progression system that will unlock new abilities for players the more they play World versus World. Those abilities, says Colin, “make your character more useful, but they don’t make your character inherently more powerful. They won’t increase your strength or damage output. They just make you more functional.”The second reason: Arenanet want to improve the server rewards for fighting beyond a weekly win scenario. It will take the form of a new system “that provides reasons for your world to be fighting at any given time, rather than across the week,” explains Colin. “You might be on day 6, and you’re losing the week, but we want to give a reason for you to hold the region, even for an hour.
Odnośnie WvWvW, Colin mówi, że potrzeba zachęcić graczy do gry WvWvW, z tego też powodu przygotowywane są dwa systemy. Pierwszy to system osobistego progresu (personal progression), który odblokuje nowe możliwości osobom, które grają dużo WvWvW. Te możliwości i umiejętności, uczynią gracza bardziej przydatnym. Nie zwiększą one jednak siły gracza czy jego dmg, po prostu sprawią, że będzie on bardziej funkcjonalny.
Kolejny system ma sprawić, że walka WvWvW będzie rzeczywiście dla naszego serwera korzystna, np. warto będzie utrzymać jakiś tam zameczek przez jeszcze 2 godziny, bo będzie dawać odpowiednie bonusy.
Dodatkowo wcześniej były informacje, że ArenaNet planuje dodanie nowych map do WvWvW, update tej części gry został przesunięty na marzec, ciekaw jestem co szykują .
Our focus is: how do we make it so the core group of players have the best possible experience they can. If we continue to build on that, that core group will be more excited, they’ll play more often, and maybe some of those who took a break will come back.
Najwyższym priorytetem ArenaNet jest dostarczenie jak najlepszej zabawy i kontentu aktualnym graczom, jeżeli zdołają to zrobić i Ci gracze będą zadowoleni, i będą grać więcej, wtedy być może niektórzy z tych, którzy odeszli od gry wrócą, by sprawdzić nowe zmiany .
To jest właśnie bardzo ważne moim zdaniem, większość firm stara się uzyskać nowych graczy za wszelką cenę, ArenaNet jednak woli skupić się przede wszystkim na obecnych graczach, szczęście aktualnych graczy zaowocuje też pozyskaniem nowych graczy, bo ci nowi zobaczą, że ArenaNet dba o swoich klientów.
Czas pokaże jakie zmiany przyniosą kolejne aktualizacje. Guild Wars 2 nie jest grą idealną, nie jest też stworzona dla każdego typu graczy, jednak nie można odmówić ArenaNet tego, że starają się rozwijać swój produkt tak, aby dostarczyć swoim klientom jak najlepszą rozgrywkę. Na pewno Guild Wars 2 zakorzeniła się na rynku MMO z bardzo mocną pozycją, tylko patrzeć jak będzie się rozwijać. Pamiętajmy, że od premiery minęło nieco ponad 5 miesięcy, a przed nami jeszcze masa aktualizacji i płatnych dodatków, ciekaw jestem, jak ta gra będzie wyglądać za 3, lub 4 lata po masie update'ów i przynajmniej dwóch płatnych dodatkach.
@Ajron
Oczywiście że to jest twoja sprawa i twoja kasa. Jeśli to jest konto twoje znajomego, prawdziwego znajomego; zza płotu, z pracy, ze szkoły, z dawnych lat, poznany na ulicy i po paru browcach w knajpie, a nie jakieś tam z internetu, który mówi że wyjeżdża - to bierz. Ja po prostu chciałem cię ostrzec, bo kiedy grałem w GW1, to i na forach gildiowych i o GW1, naczytałem się dużo postów płaczków, którzy kupili konto, a sprzedawca po prostu później podesłał klucz mailem do Anetki, podał wcześniejsze passy i dostawał je z powrotem.
@Nehezbegar
Jeśli chodzi o Karaka event, to nie tylko powątpiewałbym w stronę techniczną tego eventu... no ale co kto woli.
Co do wbijania poziomu, może to jakiś nawyk z innych gier, gdzie zabawa zaczyna się dopiero na max lvlu, a większość graczy nie zauważyła, że to wszystko miała już koło nosa.
Nie graj w GW2 - słaby end game - mówi to osoba która kupiła GW w dniu premiery
A w GW2 zawsze musze miec 2 bronie? Ile jest drzewek skilli?
Nie, nie musisz mieć dwóch broni. Możesz mieć jedną, a drugą wyrzucić. I tak do statystyk liczy się dopiero wtedy, kiedy będzie "aktywna".
Drzewek skilli? Nie, nie, to nie WoW. Tutaj nie ma czegoś takiego jak drzewko skilli.
http://wiki.guildwars2.com/images/thumb/0/02/Skill_Tiers.jpg/767px-Skill_Tiers.jpg
http://wiki.guildwars2.com/wiki/Skill
Do odblokowania kolejnej porcji skilli, musimy wybrać 5 skilli z pierwszego zbioru. Odblokowujemy drugi zbiór. Wybieramy (a raczej kupujemy za skill pointy) kolejne umiejętności (też 5) i przechodzimy do kolejnego zbioru.
Takich zbiorów, łącznie z umiejętnościami elitarnymi, są 4.
Są także umiejętności pasywne (traits), które można juz jakoś nazwać "drzewkiem". Jest ich 5 i wyglądają tak:
http://wiki.guildwars2.com/wiki/File:2012_Feb_hero_panel_(traits).jpg
http://wiki.guildwars2.com/wiki/Traits
Są one uwarunkowane klasą.
Aha dzieki, a np takiemu rangerowi potrzebne są sztylety?