Czy warto kupić Guild Wars 2 - dyskusja ogólna

Od dawna? To jedyny dobry patch od ANet.

Przeczytałem wszystko i wykonali kawał dobrej roboty. Widać brak tego śmieszka wyszło im na dobre. Na wielki plus jest WvW, ale najbardziej podoba mi się Skyhammer. Mimo, że i tak nie lubię tej mapy, to strasznie podoba mi się to, że ANet nie postanowiła usunąć tej mapy, tylko po prostu dostosowała ją do graczy najlepiej jak potrafiła. Te mapa była naprawdę nie fair. Wielki plus za to, co zrobiła. Mam nadzieję, że będę się tego trzymać w przyszłych aktualizacjach w których mogą coś naknocić. I zamiast usuwać tę zawartość, będą słuchali graczy i ją naprawiali.

A proof of heroic jako acc bound, to bardzo dobry pomysł. Nie rozumiałem zagrywki ANet z soulbound, kiedy wszystko inne było zmieniane na acc bound. GW2 zawsze był grą dla casuali i tak powinno pozostać. Jednak ten głupi śmieszek doszedł do wniosku, że jak gra dla casuali, to ich jedyną zabawą może być zbieranie skinów. GW1 było i dla causali, i dla hardcorów. Jednak dla hardcorów był to tryb HM (czyli do wyboru), a nie cały dodatek, jak to zrobił ten głupi śmieszek.

Orientuje się ktoś czy jak zakupię gw2 z oficjalnej strony to dostaję jakiś klucz ? czy jest po prostu tak jak w WoWie że przypisuje mi grę do konta bez nżadnego klucza

Proszę, przemilczmy dzisiejszy patch...

Nie wiem jak tam z balansem klas, bo jakoś mnie to ostatnio nie interesuje, niemniej ilość i jakość kontentu moim zdaniem jest zadowalająca jak na ArenaNet :).

Ale to co zrobili z klasami to tragedia ( juz nie mowiąc nawet o Ele, gdzie poszli full retard, bo znerfili i dmg i heal i cd, chociaz mowili ze nie pasuje im ze i jedno i drugie ma dobre, to fakt, najlepiej obydwa jebnac)

Update na wielki plus. Podoba mi się nowa lokacja i opowiadanie fabuły przez eksplorację. Podobają mi się dialogi i to, że są mówione. Narracja też mi się podoba. Cały motyw LS3 został pokazany na 5 sekund przed cliffhangerem. Nie żeby godzina fabuły była warta czekania 2 miesięcy na następny epizod, ale to w końcu living story a nie dodatek, więc można przeboleć.

Widzicie? Wystarczyło, że menda Collin odszedł, ANet przestała gonić za e-sportem i gadać co zrobią, tylko po prostu wzięła się za grę. No i są efekty. Można? Można.

Nie rozumiem tylko, dlaczego pewna istota nie zabiła pewnego pana, skoro niby był niegodny i stawiał się na równi z tą istotą. I czym są te inne cele? Tron Kryty nigdy te istoty nie interesował. Dbały o to, żeby nikt nie otworzył więzienia tytanów. Może sposób, w jaki to robili, nie był zbyt moralny, ale działał.

No i dodatek = 1 smok, więc kiedy mamy z nim walczyć? LS traktuję jako pomost między dodatkami, a nie ważny element fabularny. No chyba że dodatek będzie duży i będzie miał dwóch antagonistów.

No i śmieszą mnie żale nt nerfów. Elementalista od początku gry był nr 1 pod względem DPS-a. To nie jest żaden nerf. Macie po prostu większy cd i tempest jest przez to wolniejszy. Dalej robicie za jednego z najlepszych DPS-ów. Najlepsze jest to, że elementalista zawsze był wolny. To dodatek wprowadził taki power creep. ANet mówiła, że to zmieni i teraz to robi. Specjalizacje miały dać nowe możliwości gry, a nie być wymogiem. Zabawne, że jak mesmer czy revenant dostali po nerfie, to było spoko i l2p, a jak dostał elementalista to nagle cała społeczeność w lament, choć tak naprawdę elementalista dalej jest w mecie i dalej jest na podium DPS-ów.

Generalnie, wczorajszy patch - w mojej ocenie, rewelacja. widać że Mike'O'Brien o wiele lepiej prowadzi grę od Colina, dostaliśmy nową mape, bardzo fajną, klimatyczną, dobre eventy z ciekawymi mechanikami, drop na dobrym poziomie, nowe story które jest bardzo ciekawie osadzone, zdecydowanie lepiej niż poprzednie i to z dodatku, wiele dynamiczniejsze od sezonu 2, ale też dopracowane pod wieloma względami, achivy które robi się przyjemnie i nie są katorgą i karą dla gracza jak te z drugiego sezonu. Balans postaci, dobry (tematyka elka to tylko płacz, bo postać dalej ma najiększy dps i uniwersalność)

Nowa mapa na PvP - bardzo dobra, o wiele większa od poprzednich, możliwosć kolejkowania się w dowolnym miejscu a nie jak bywało wcześniej tylko w lobby, co daje więcej możliwości niż afkowanie i nudzenie się w lobby ;)

Fractale, przerobiony system AR, odrobine go utrudnili, nowy fractal - ciekawe połączenie, coś nowego i wymagającego.

Opcja pokazująca procenty życia sojuszników i przeciwników, możliwość użycia Salvage ALL - małe, proste rzeczy które tak fajnie umilają gre. Mega sprawa.

Ogólnie życzę tego sobie i Anet żeby tak dalej trzymali, JAKOŚĆ a nie ilość jak za Colina było. Dobra robota. :)

Vampir, nerf ele był potrzebny, tylko że został w zły sposób przeprowdzony. Po prostu teraz trzeba dorzucać niepotrzebne autoattacki do kombo. Wiadomo było, że w grze gdzie liczy sie DPS a nie tank staty ele będzie najlepszy, bo na to był kierowany :)
Revenant to dostał akurat niegrywalnego buga ;)

Pisałem o wcześniejszych nerfach.

ANet napisała, że wszystko bada i zawsze może coś zmienić. Trzeba posprzątać bałagan w klasach, które zrobił dodatek. W następny wtorek albo we wtorek za 2 tyg spodziewałbym się kolejnego patcha od naprawy. Zawsze jest taki po zmianach w klasach.

Ale ten nerf był po prostu źle przeprowadzony. Ele się idealnie wpisuje w mete - malo defa, duzo active defence i duzy dmg - jak berserker.

Ale ten nerf był po prostu źle przeprowadzony. Ele się idealnie wpisuje w mete - malo defa, duzo active defence i duzy dmg - jak berserker.

On byl za silny. Mial najwiekszy dps w calej grze przy tym majac dobre utility (reflect, najlepszy heal ktory ratowal nie raz dupe na raidach, overload na air niezle zwieksza dps grupy). Dostal nerfa na obu i bardzo dobrze, mam nadzieje ze bedzie cos innego grane niz ele na pve. Moze guard/thief wejdzie do mety. Najwiekszy ból powinni miec gracze elka grajacym nim na pvp gdzie zabrano im ostatni viable amulet.

On byl za silny. Mial najwiekszy dps w calej grze przy tym majac dobre utility (reflect, najlepszy heal ktory ratowal nie raz dupe na raidach, overload na air niezle zwieksza dps grupy). Dostal nerfa na obu i bardzo dobrze, mam nadzieje ze bedzie cos innego grane niz ele na pve. Moze guard/thief wejdzie do mety. Najwiekszy ból powinni miec gracze elka grajacym nim na pvp gdzie zabrano im ostatni viable amulet. 

Zdajesz sobie sprawe, że meta w CAŁEJ grze to DUŻY DMG I ZERO SURVI? Aka Berserker/Condi ? Ele po prostu się dobrze wpisywaół. Albo nerfi się heal albo dps, a nie obydwa na raz, bo wychodzi szajs. Guardian i thief i tak nie wejdą do mety bo są gowniane, no moze guard nowy ( 39k dps) na scepterze. Ogólnie teraz guard robi dps ele tylko, że jest twardszy, gg :)

Albo nerfi się heal albo dps, a nie obydwa na raz, bo wychodzi szajs. Guardian i thief i tak nie wejdą do mety bo są gowniane, no moze guard nowy ( 39k dps) na scepterze. Ogólnie teraz guard robi dps ele tylko, że jest twardszy, gg 

Ele może i potrzebował nerfa, ale zadawanych obrażeń, a nie sposobu w jaki te obrażenia powstają, W obecnym stanie rotacja na elku doprowadza ludzi do szaleństwa gdyż skille z cd zwiększonym o 13% poprostu nie chcą do siebie pasować i o to jest proszę panstwa płacz. Nie o fakt, ze ktos osmielil się tknąć ta swiętą postać.

Thief zawsze trzymał poziom pod względem zadawanych obrażeń, wierz lub nie. Co do guardiana i jego sceptera - razem z alacrity odejmiesz od tej liczby jakies 15k

Powróciłem do gry wraz z promocją dodatku zboostowałem revenanta i teraz pytanie jak odblokować heralda? Po tej przerwie przyznam że jestem warzywem i nie wiem co i jak. Zrobiłem już prolog ale teraz nie moge zacząć kolejnego story.

Zdajesz sobie sprawe, że meta w CAŁEJ grze to DUŻY DMG I ZERO SURVI? Aka Berserker/Condi ? Ele po prostu się dobrze wpisywaół. Albo nerfi się heal albo dps, a nie obydwa na raz, bo wychodzi szajs. Guardian i thief i tak nie wejdą do mety bo są gowniane, no moze guard nowy ( 39k dps) na scepterze. Ogólnie teraz guard robi dps ele tylko, że jest twardszy, gg 

Czego nie rozumiesz ze ele byl za silny i dzieki temu inne klasy nie byly grane? Mial najwiekszy dps w calej grze, mial (dalej ma) bardzo dobrego heala przy tym mogl dalej zadawac najlepszy dps w grze. Znerfili to tlko dlatego by inne postacie takze byly grane na rajdach, a nie z dps tylko ele. Chyba mi nie powiesz ze thief/guard to bylt czesto widywane klasy na raidach przed patchem? Wlasnie ten nerf ma to zmienic.

I tego nie zmieni, bo thief jest nadal gównem. Ty chyba nie rozumiesz nawet dlaczego ele jest dobry, nie rozumiesz dlaczego jest meta berserk, wiec nie dodawaj filozofii do braku argumentów. Ele nie był za mocny, tylko był idealny na mechanikę, którą gracze uznali jako mete. Teraz guard ma dps ele ( 38k scepter) i większe survi, toż to przecież lepszy balans ;)

Thiefa dalej nie wezmą, bo daje za mało.

Eh. Właśnie dlatego iż ele był idealny znerfili go by zaczęto grać innymi klasami. Nie rozumiesz iż wczesniej zwyczajnie nie bylo zamiennika ele? Teraz jest powod by zabrac takiego guarda (porownywalny dps, da prota czy kilka innych uzytecznych boonow) lub thiefa (latwy rotacja zapewniajaca spory dps, idealny do sciagania defiance'a bara).

Przeciez wyjasnilem ci wyzej dlaczego ele jest dobry, wiec nie mow mi ze nie wiem. A skoro nie wiem to mnie oswiec, bo innej rolki elka niz najlepszej maszynki do zadawania dpsu wraz z jednym z lepszych aoe healow nie widze. Gdzie dodalem filozofie do argumentow? Powiedz mi wiecej, bo moze rzeczywiscie czegos nie wiem. Poki co wygladasz na czlowieka ktoremu znerfili maina i nie potrafi sie z tym pogodzic. Najlepsze jest to, ze ele jest dalej w mecie XD

Moim mainem jest chrono, więc tu nie ma problemu. Jeśli nerfimy ele i buffujemy guarda do jego poziomu gdy ma wiecej survi to wiesz :P

Jeżeli ktoś zastanawia się nad GW2 zapraszam na amatorski film pewnej osoby której osobiście nie znam ale bardzo fajnie przedstawił świat GW2. Polecam serdecznie