Czy warto kupić Guild Wars 2 - dyskusja ogólna

Gram moim thiefem już 4 lata osiągnąłem to co chciałem, teraz nadrabiam zaległości w wow 

Sproboj inne klasy moze, ja 3 lata siedzialem na rangerze, druid mi sie nie spodobal i zrobilem revenanta, teraz mam thiefa. Za kazdym razem zaczynanie nowej klasy mi sie podobalo :P Albo sproboj moze innego trybu? WvW jest ciekawe i powoli sie wkrecam w cala wojne serwerow, wczesniej przez pare lat prawie jej nie tknalem. Niestety no gw2 zbyt czesto nowego contentu nie dostaje wiec trzeba sobie ciagle stawiac nowe cele z tych rzeczy ktore sa juz dostepne :/

W końcu w sensownym tempie wydają updaty, nie za wolno, nie za szybko :)

Ranger spisuje się teraz tylko jako support czy może też pełnić inną rolę? Myślicie, że zmieni się to w następnych patchach i będzie dobrym dps'em?

Przecież pod condi z sb a/t jako dps daje radę, ale większość pugów i tak woli elka.

A ja właśnie stoję przed wyborem: kupić czy nie kupić. W GW2 grałem jakoś 2 lata od premiery. Strasznie podobało mi się robienie wspólnie dungeonów, te uniki, łączenie buffów itp. Niestety z czasem przestało mnie to bawić - ciągłe farmienie tego samego i narastająca ilość osób z podejściem "jak nie masz buildu X i gearu Y to won z party". Eventy też jakoś już mnie nie bawiły. Ostatecznie konto sprzedałem i zapomniałem o grze. Po wyjściu na f2p uznałem, że wejdę, zobaczę i może dam szansę. Grało mi się jak dawniej, chętnie zbierałem rzeczy, crafting też jako tako szedł do przodu, ale niestety po dobiciu do 80 lvla gra dla mnie tak jakby stanęła w miejscu. Znaleźć pt na jakiegoś dungeona było trudno (oblegane były może 2, gdzie wymagano super gearu), przez co farma też szła średniawo. Fractale nie, bo znowu pojawiał się ktoś, kto uważał, że muszę mieć najlepszy gear i najlepszy build. Dlatego nie wiem, czy jeżeli kupię grę z dodatkiem, to ten endgame nabierze życia. Nie wiem po prostu, czy warto wydawać ~120zł na grę, która może się okazać dalej taka sama.

A ja właśnie stoję przed wyborem: kupić czy nie kupić. W GW2 grałem jakoś 2 lata od premiery. Strasznie podobało mi się robienie wspólnie dungeonów, te uniki, łączenie buffów itp. Niestety z czasem przestało mnie to bawić - ciągłe farmienie tego samego i narastająca ilość osób z podejściem "jak nie masz buildu X i gearu Y to won z party". Eventy też jakoś już mnie nie bawiły. Ostatecznie konto sprzedałem i zapomniałem o grze. Po wyjściu na f2p uznałem, że wejdę, zobaczę i może dam szansę. Grało mi się jak dawniej, chętnie zbierałem rzeczy, crafting też jako tako szedł do przodu, ale niestety po dobiciu do 80 lvla gra dla mnie tak jakby stanęła w miejscu. Znaleźć pt na jakiegoś dungeona było trudno (oblegane były może 2, gdzie wymagano super gearu), przez co farma też szła średniawo. Fractale nie, bo znowu pojawiał się ktoś, kto uważał, że muszę mieć najlepszy gear i najlepszy build. Dlatego nie wiem, czy jeżeli kupię grę z dodatkiem, to ten endgame nabierze życia. Nie wiem po prostu, czy warto wydawać ~120zł na grę, która może się okazać dalej taka sama.

A to zle ze kiedy robisz fractale czyli niby najtrudniejszy content dla 5 osob to ludzie wymagaja czegos od Ciebie? Wybacz ale nikomu sie twojego tlustego dupska przez inste ciagnac nie chce :P Jeszcze moze jakby zebranie exotycznego setu to byl jakis problem to bym zrozumial ale dzis nowi gracze po 2-3 dniach na 80tce maja full exotic gear a na dungi wiecej nikt nie wymaga, na fractale musisz miec troche ascended gearu ale nie przez to ze komus sie twoj dps nie spodoba tylko dlatego ze instancja tego wymaga (agony resistance). Build to tez raczej nie problem skoro traity mozesz zawsze i wszedzie zmienic, no i postaw sie na miejscu ludzi ktorzy Cie powiedzmy z party wyrzucali - taka sytuacja: Grasz sobie warkiem (czyli powinienes uzywac buildu pod stackowanie mighta i bannery zeby wzmacniac kolegow, praktycznie podstawa kazdego party) i budujesz go w full dps i 0 supportu - po co ktos ma Cie brac skoro taki elek robi 2 razy tyle dpsu a buffow i tak do party nie wnosisz, ludziom z lfg nie zalezy czy ty czerpiesz przyjemnosc z gry czy nie - oni chca szybko zrobic dunga i miec wszystko w nosie ze tak powiem. Takze pod tym wzgledem sie nic nie zmienilo i raczej sie nigdy nie zmieni, meta jest w kazdym mmo i predko sie nie wyniesie. No ale tak jak mowie, exotic itemy sa banalne do zdobycia a na poczatek wiecej nie potrzeba i nikt wiecej wymagac od Ciebie nie bedzie (no chyba ze robisz wysokie fractale i rajdy, ale zanim bedziesz w stanie je robic to ten gear juz bedziesz pewnie mial). Party znalezc ciezko nie jest, non stop ktos na lfg jest a dodatek do end-game'u dodaje Ci rajdy + kilka mapek do farmienia eventow. Ja na twoim miejscu bym sprobowal skoro wczesniej Ci sie podobalo, po prostu sie przelam i sproboj pograc tym "poprawnym" buildem" - tym bardziej ze chyba kazda klasa oprocz revenanta ma ich kilka wiec cos sobie na pewno znajdziesz.

Cześć, nie chciałem zakładać bez sensu nowego tematu, więc napiszę tu. Grałem w GW2 jakiś rok po premierze, wróciłem teraz z okazji f2p i bawię się w grze bardzo dobrze, ale mam kilka pytań:

1.Czy Desolace to dobry serwer na start? Kiedyś Polacy grali na Blacktide z tego co pamiętam, ale według statystyk WvWvW tam leży.

2.Jak z optymalizacją na nowych terenach z dodatku? W lokacjach startowych mam po 50-60 fps na ustawieniach ~medium, ale nie wiem czy jest sens wydawać stówę na grę jeżeli mogłaby lagować na rajdach itp. Specyfikacja kompa (a raczej lapka)- 4 GB ramu, Intel i7 4500U, GF GT 740m, dysk (niestety :/) 5400 rpm, system windows 10.

3.Szukam jakiś porządnych poradników (poprosiłbym o linki) opisujących pvp, ogólnie co robić w endgame, wszystkiego co do gearowania itp, Jestem kompletnym laikiem, więc każdy mi coś wytłumaczy :) Język angielski/polski, nie ma to dla mnie większego znaczenia.

Opłaca się kupować teraz HoT czy już poczekać na kolejny dodatek? Bo jak wyjdzie nowy to rozumiem, że HoT będzie za darmo? (podobna zasada jak w WoWie z Battlechestem)

I czy coś wiadomo o mountach? Były jakieś przecieki, że jakaś pustynia, mounty, coś tam coś tam i w sumie nie wiem czy od tamtej pory pojawiło się jakieś nowe info czy nie.

HoT będzie za darmo? Nie ma opcji. :) Jak wyjdzie kolejny dodatek to po prostu kupując go pewnie dostanie się dany dodatek + HoT + podstawka i tyle. Poza tym podstawka też nie jest darmowa, bo te konta "f2p" mają nałożone spore restrykcje..

Nie, nic nie wiadomo. Od tamtego jednego screena który wypłynął na reddita z pustynią to nic więcej nie ma. Imo w GW2 raczej nie będzie mountów, mamy waypointy od przemieszczania się, których serio jest dużo. Poza tym nie wiem jak musieliby to w lore uwikłać, żeby to miało jakiekolwiek ręce i nogi.. Od czasów GW1 mamy waypointy i nagle *puff* mounty xD

Opłaca się kupować teraz HoT czy już poczekać na kolejny dodatek? Bo jak wyjdzie nowy to rozumiem, że HoT będzie za darmo? (podobna zasada jak w WoWie z Battlechestem)

I czy coś wiadomo o mountach? Były jakieś przecieki, że jakaś pustynia, mounty, coś tam coś tam i w sumie nie wiem czy od tamtej pory pojawiło się jakieś nowe info czy nie.

Raczej ciezko odpowiedziec czy sie oplaca... dodatku pare miesiecy (strzelam ze rok) jeszcze nie bedzie. 100zl za pare miesiecy zabawy to chyba zly deal nie jest. Plus jesli bedziesz teraz grac to przynajmniej epizody living story za darmo zgarniesz i nie bedzie trzeba bulic gemoww przyszlosci. Jak Ci sie gw2 podoba to ja bym bral.

HoT będzie za darmo? Nie ma opcji.  Jak wyjdzie kolejny dodatek to po prostu kupując go pewnie dostanie się dany dodatek + HoT + podstawka i tyle. Poza tym podstawka też nie jest darmowa, bo te konta "f2p" mają nałożone spore restrykcje..

Nie, nic nie wiadomo. Od tamtego jednego screena który wypłynął na reddita z pustynią to nic więcej nie ma. Imo w GW2 raczej nie będzie mountów, mamy waypointy od przemieszczania się, których serio jest dużo. Poza tym nie wiem jak musieliby to w lore uwikłać, żeby to miało jakiekolwiek ręce i nogi.. Od czasów GW1 mamy waypointy i nagle *puff* mounty xD

W TESO też jest pełno waypointów a i tak wszyscy poruszają się na mountach :P GW 2 to taki kolekcjoner wszystkiego i ja bardzo chętnie widziałbym w tym mounty

Ja nie, od mountów mamy x1923918273123 innych gier mmorpg.

Mounty muszą być, więc pytanie nie brzmi "czy będą" tylko "kiedy". Nie ma opcji. Nie ma mountów to w to nie gram, dlatego czekam na przecieki na ich temat.

Natomiast te waypointy to chyba wszyscy wiedzą jakie są... Psują się od byle czego, ba jest w grze kilka takich, które prawie nigdy nie działają więc sens ich istnienia jest taki 2/10 :P (przykładowo jest taki wp w startowej lokacji Charrów, bodajże w lewym dolnym rogu tej strefy). Poza tym pomiędzy nimi są wbrew pozorom spore przerwy, które z buta wolno się przebiega nawet na dashach/prześpieszajkach. Już nie wspomnę o tym, że takie mounty byłyby właśnie dodatkową rzeczą do kolekcjonowania, a w tej grze głównie o to chodzi więc nie wiem przed czym się Anet boni, dla nich to dodatkowa okazja do zarobku - premium mounty w IS i już.

Skoro masz podejście na zasadzie "nie ma mountów, to w to nie gram", to nie graj - prosta decyzja. :)

Może dlatego, że świat GW2 jest zwyczajnie żywy? To takie dziwne, że event w pobliżu waypointa go blokuje? Czy może że pnącza Mordremotha zniszczyły parę? :D W tej grze masz milion skinów do broni/armorów/outfitów/gliderów/miniaturek do kolekcjonowania, serio potrzebujesz jeszcze mountów? Zrób wszystkie legendarki, skoro tak bardzo odczuwasz potrzebę "czegoś do kolekcjonowania". :) Zauważyłaś, że Anet nie jest też "typowym europejskim wystawcą", który robi z dobrej gry, słabą przez p2w? W BLC masz tylko kosmetyczne rzeczy.. Mount do takich nie należy.

Jedynie jakie przecieki byly to że w nowym dodatku dodadzą mounty jako masterka do nowych map do nowego dodatku. Spekulowano, że będzie możliwość jazdy na Junundu. Podstawa w lore gry jest, ale czy wejdzie, zobaczymy. Nie można mówić nie, ale też mówić, że mounty są potwierdzone, bo jakiś screen z chatu z Lion's Arch poszedł na reddita.

Z mountami czy bez gw2 to świetny tytuł, który przyciąga na długo. Chociaż wiadomo przydałby się taki dodatek jakim są mounty :(

Co do przecieków: https://www.reddit.com/r/Guildwars2/comments/53d21c/what_might_come_in_expansion_2/

Jest to bardzo prawdopodobne, że jednak na nowych mapach będą jakieś "mounty" typu glider z 1 dodatku. Niektóre rzeczy z tego leaku zostały już wprowadzone jak na przykład:

- legendarna maca Eureka

- God Collisseum pvp mapa

- The Tower of Nightmares fractal

Następny dodatek pewnie w 2 połowie 2017 roku, raczej na pewno nie zapowiedzą go w styczniu, bo jeszcze będą co najmniej 2 epizody LS3.

Witam, by nie zakładać nowego tematu zapytam tutaj. Jak wygląda populacja na serwerach? Mógłby ktoś wrzucić screen z ich statusem? Zastanawiam się nad powrotem(swego czasu grało się świetnie) jednak boję się rozczarować widokiem pustych miast.

Witam, by nie zakładać nowego tematu zapytam tutaj. Jak wygląda populacja na serwerach? Mógłby ktoś wrzucić screen z ich statusem? Zastanawiam się nad powrotem(swego czasu grało się świetnie) jednak boję się rozczarować widokiem pustych miast. 

Sa mega-serwery, wszyscy graja razem. Wszystkie mapy sa pelne ludzi a na party na dungi czeka sie max pare minut, kolejki na pvp tez zamykaja sie zazwyczaj w 2min. Generalnie ludzi jest w pi*du.