Czy warto kupić Guild Wars 2 - dyskusja ogólna

Powiem Ci tak. Dłuugo szukałem mmo, głównym kryterium była dla mnie populacja i brak p2w. Zwiedziłem chyba wszystko co jest na rynku (Aiony, TESO, nawet WoW global) i po prostu nigdzie tak nie czuć populacji jak w gw2 (tak nawet wow, mimo że w liczbach jest niby więcej). Jest jeden mega server na pvp/pve (wszystkie serwery grają razem, a serwer ma znaczenie tylko na WvWvW, czyli pojedynek światów). Ludzi jest wszędzie od groma. Już nawet nie mówię o Lion's Arch, ale nawet w największych zakamarkach jest pełno graczy. Ta gra żyje, nigdzie nie widziałem takiej populacji i to, że zastaniesz pustki na serwerach to ostatnia rzecz jaką o gw2 można powiedzieć.

Dodam jeszcze, że ostatnio był artykuł o najlepiej zarabiających MMO b2p 2016 roku i gw2 zajęło pierwsze miejsce z gatunku MMORPG, tak więc sam pomyśl ile zostało sprzedanych egzemplarzy :)

To pobieram :) Dziękuję za informacje.

Korzystając z okazji, jak wygląda balans na pvp? Wszystkim idzie pograć czy są klasy, które tam nie pasują?

Aktualnie wszystkim da się pograć.

To pobieram  Dziękuję za informacje. 

Korzystając z okazji, jak wygląda balans na pvp? Wszystkim idzie pograć czy są klasy, które tam nie pasują? 

Wszystkim, balans na pvp jest bardzo dobry aktualnie. Jedyne co moze przeszkadzac to to ze masz 1, czasem 2 buildy na postac jesli chcesz grac tym co jest w mecie. Wiadomo, ze idealnego balansu raczej nigdy nie uswiadczymy ale w porownaniu do takiego wowa, eso czy black deserta to jak niebo a ziemia. Jedyne co moze nie pasowac jesli chodzi o klasy to thief, ale nie dlatego ze jest slaby tylko ze ta postac wymaga tak pie*dolnego skilla zeby cokolwiek tym zrobic ze po prostu wiekszosc osob nic nim nie jest w stanie zdzialac :P (A co ciekawe top 1 w EU gra wlasnie thiefem - Sindrenerr)

Dokładnie thief otrzymuje strasznie niesłuszne hejty od każdego "warriora co spamuje 2". Thiefem można bardzo dużo zdziałać, nawet widzę to ja - osoba która dopiero zaczęła się bawić na pvp - i właśnie gram thiefem. Wiadomo na razie nie ogarniam jeszcze za dobrze ale widzę jaki ta klasa ma potencjał.

Ktoś jeszcze gra strongholda w końcówce 2016? lul

Ktoś jeszcze gra strongholda w końcówce 2016?  

Hot join xD

Twórz gildie/klany, zapraszaj znajomych, umawiaj się na rozgrywki i korzystaj z dodatkowych funkcji. Dołącz do nas na www.needparty.eu

Może mi ktoś opowiedzieć jak wyglada end game w GW2? Grałem chwilę, ale skończyłem przygode, zastanawiam sie nad powrotem, troche wciaż przeraża mnie fakt o najlepszym secie na max lvlu który dostaje każdy, i już nie da sie zdobyć nic lepszego :o nie jest to problem dla was? Prosiłbym o obfitą odpowiedź w miare możliwości :)

Jak to nie ma? By robić end game musisz mieć ascendy, a nie exotici (fractali T4 nie zrobisz z w exotykach). Zresztą, exotici nigdy nie były jakoś trudne do zdobycia i od dawna nie są end gamowym gearem. Owszem, open world, dungi, niskie fractale zrobisz w exotykach, ale na wysokie fractale (tam gdzie drop jest najlepszy i najwięcej ludzi je robi) zwyczajnie nie będziesz mieć miejsca by włożyć agonie, a na raidy jak poproszą o gear check to spodziewaj sie kicka (minimum to ascended trinkety + broń, choć wiele pugów prosi o full ascendy). Ascendy albo crafcisz/kupujesz za pomocą daily research page'ow z fractali (kosz ten sam co craft, dlatego średnio opłacalne), albo masz z raidów (kupujesz za walutę z raidow + niewielka ilość golda lub za kolekcje z raidow masz full set armora danego typu), fractali (dropią z daily skrzynek), ewentualnie robisz kolekcje i zdobywasz po jednej czesci zbroi lub bron. Jeszcze zostaje Ci drop w open worldzie, ale nie licz na niego zbytnio.

End game jest inny, zależny od osoby. Dla jednej osoby end game to robienie meta eventow na nowych mapach z dodatku lub z living story, dla drugiego to raidy/fractale/dungi, dla kolejnej osoby może to być WvW i nawet nie będzie śnił by jego postać stąpała po gruncie PvE. Jest jeszcze PvP, które w tym sezonie jest w końcu wyznacznikiem skilla i wiele osób gra tylko ten content. Jest co robić, wystarczy znaleźć swoją nisze.

Ja ostatnio wróciłem do giereczki nową postacią oraz kupiłem dodatek. Gra służy mi jako odpoczynek od HotSa i robi to dobrze. Za te 120 zeta daje mi wystarczającą ilość godzin gry i satysfakcję :) Czasem wręcz dopada mnie "syndrom jeszcze jednego serduszka" XD

Aaa, jedna rzecz mnie zdziwiła: Lion's Arch po wyjściu dodatku został bardzo uproszczony. Pamiętam, że za czasów podstawki nieźle się tam produkowałem z Vistami :D

Witam mam takie pytanie czy jak kupie dodatek do guild wars 2 na fabryka kluczy to dostane sam dodatek czy wraz z podstawką gry .Grałem dużo gier mmorpg zaczynając od last chaos kończąc na Aion teraz moje pytanie bo nigdy nie grałem w tą grę czy warto teraz zakupić czy poczekać jak będzie nowy dodatek płatny. plus ile ludzi gra w tą grę czy grają Polacy, jakie jest comunity (to znaczy wyzywają od graczy noob nie potrafiących grać no wiecie w obraźliwy sposób że ludzie już nie chcą grać przez takich osób ) i jak jest z systemem gry czy jest P2w Ps. jeszcze jedno pytanie jak się zdobywa punkty w fabryka kluczy.

Ja na twoim miejscu śpieszyłbym się, ponieważ do dzisiaj jest promocja na GW 2 w oficjalnym sklepie gry. Wychodzi taniej, niż na Fabryce Kluczy.

98 na cd keys a 96 na oficjalnej stronie.

Witam mam takie pytanie   czy jak kupie dodatek do guild wars 2 na fabryka kluczy to dostane sam dodatek czy wraz z  podstawką gry .Grałem dużo gier mmorpg zaczynając od last chaos  kończąc na Aion   teraz moje pytanie bo nigdy nie grałem w tą grę  czy warto teraz zakupić czy poczekać  jak będzie nowy dodatek płatny. plus ile ludzi gra  w tą grę czy grają Polacy, jakie jest comunity  (to znaczy wyzywają od graczy noob nie potrafiących grać no wiecie  w obraźliwy sposób że ludzie już nie chcą grać przez takich osób )  i   jak jest z systemem gry czy jest P2w  Ps. jeszcze jedno pytanie jak się zdobywa punkty w fabryka kluczy.

Kupując dodatek dostajesz w nim również podstawkę gry. Warto zainwestować teraz, bo jak wspomniał kolega wyżej trwa jeszcze promocja na oficjalnej stronie gry. Kolejny dodatek? Mi nic o nim nie wiadomo, więc nie wiem czy jest na co czekać. Społeczność GW2 jest naprawdę liczna, a przynajmniej dzięki megaserwerowi zawsze znajdziesz kogoś w pobliżu do wspólnego grania. Co do community nigdy nie spotkałem się z wyzwiskami z tego powodu, że jako nowy czegoś nie rozumiem, czy nie znam, więc nie jest tak źle, ale to wszystko zależy na kogo trafisz. Jeśli pograłeś na wersji F2P i wciągnęła Cię ta gra to nie masz co się wahać nad kupnem dodatku.

Kolejny dodatek będzie na pewno. Kiedy? Tego nie wie nikt prócz samej ANety. GW2 to największe zbiorowisko casualow w mmorpgach więc domyśl się jakie jest community skoro wprowadzanie raidow przez część community jest uznawane za złe i toksyczne lul

Krótka piłka

Można za gemy zmienić w GW2 rase?

Krótka piłka

Można za gemy zmienić w GW2 rase?

Nie.

Kolejny dodatek będzie na pewno. Kiedy? Tego nie wie nikt prócz samej ANety. GW2 to największe zbiorowisko casualow w mmorpgach więc domyśl się jakie jest community skoro wprowadzanie raidow przez część community jest uznawane za złe i toksyczne 

To działa w dwie strony. Gracze uważający się za pro na owe rajdy nie wezmą kogoś z innym buildem niż meta i bez full ascended gearu. Będąwręcz takie osoby wyzywać albo kickować zniechęcając do gry. Dlatego najlepiej znaleźć sobie dobrągildię i z nimi grać. A casuale są potrzebne bo zawsze jest z kim pograć czy ubić world bossy. Nie wszyscy skupiają siętylko na high endowym kontencie więc jest różnorodność w PvE.

To działa w dwie strony. Gracze uważający się za pro na owe rajdy nie wezmą kogoś z innym buildem niż meta i bez full ascended gearu. Będąwręcz takie osoby wyzywać albo kickować zniechęcając do gry. Dlatego najlepiej znaleźć sobie dobrągildię i z nimi grać. A casuale są potrzebne bo zawsze jest z kim pograć czy ubić world bossy. Nie wszyscy skupiają siętylko na high endowym kontencie więc jest różnorodność w PvE.

I o to tutaj mamy przykład typowego gracza GW2: high content jest ble, rajdy sa ble bo sa wymagania by dostac sie do pugow, tylko open world bo mozna to robic bez zadnego wysilku.

Widać, że pisze to osoba która z rajdami miała jedynie styczność jedynie z reddita. Nie, do rajdow nie trzeba ascendowego gearu, sa ludzie ktorzy to wyczyscili w masterworkach. Jednakże, ascendowy gear pomaga w rajdach, szczegolnie broń i trinkety bo to spory boost do statystyk, a to oznacza wiekszy dps/wiecej heal etc. Nikt nie każe Ci grac meta, ale jesli tego grupa wymaga to nie mozesz o tak do niej sie dolaczyc i powiedziec by reszta sie do ciebie przystosowala. Pisalem juz, ze meta jest nie bez powodu, ja nie widze zadnych wad w trzymaniu sie mety.