Czy warto kupić Guild Wars 2 - dyskusja ogólna

Ale... po co to wszystko? W innych grach się farmi, zbiera coraz lepszy ekwipunek, rośnie w siłę, dzięki temu szybciej się robi dungeony, jest się silniejszym w pvp, a tutaj?
Nigdzie nie powiedziałem, że mam najlepszy armor, bo nie widzę powodu, dla którego miałbym go zbierać ;d Corio wiem, że tak jest, dlatego liczę na jakąś inną formę end game-u

WHAT THE f*ck?! Najpierw mówisz o "zbieraniu coraz lepszego ekwipunku", a zaraz potem, że nie widzisz powodu żeby to robić? f*ck Logic.

@Veeper

Masz problem z czytaniem, prawda?

D3AD nie widzi sensu zbierania itemów, dlatego że w GW2 wszystko gridnuje się dla skina. Zrobi swój perfekcyjny armor w którym będzie wyglądał jak alfons i to wszystko. Nie widzi sensu latania po dungach, skoro ma z nich już potrzebne skiny.

Vampirx4 dokładnie :)

Nie trzeba codziennie. Wystarczy, że dodadzą coś, co byłoby sens farmić

GW2 jest specyficzną grą, zresztą ktoś już to napisał, po zebraniu setu exotic z dungów masz 4 różne wybory które możesz robić 1. pvp 2. pve 3. WvW 4. living story

1. Granie aren solo lub w grupie, w nagrodę dostajesz exp-pvp (co 10 lvl masz do wybory inny finisher), loot z skrzynek i skiny

2. Farma dungów farma dungów i jeszcze raz farma dungów na dodatek dochodzą World Bossy, nie które łatwiejsze nie które trudniejsze

3. Granie WvW tutaj warto znaleść gildie która lata w zorganizowanym zergu, gdzie jest dowodzący na ts, melee train oraz drugą linia gdzie każdy ma swoją role co ma zrobić a to co się dzieje w bezmyślnym pugu na eternalu (jeżeli byłbyś zainteresowany dołączeniem do takiej gildi a grasz na BT to daj znać na priv)

4. Przeważnie co 2 tygodnie znika stare living story i pojawia się nowe jakiś event za które możemy uzbierać achivki i nagrody. teraz jest przerwa z powodu trwania Tournament WVW

Przy robieniu punktów 2 i 3 dostajesz odpowiednie materiały do craftowania ascended broni/zbroi oraz do legendarnej broni.

Przede wszystkim musisz znaleźć jakaś DOBRĄ gildie która przygarnie cie pod swoje skrzydła a nie jakaś masówkę gdzie jedynie znajdziesz party na dunga (szukanie randomowych ludzi na dungi trwa max 30 sekund, ze chyba mówimy o trudniejszych typu arah :)

Mam nadzieje ze odnajdziesz swoje miejsce w GW2 i nie będą to wyrzucone pieniądze w błoto

@D3AD i Vampir To raczej wy trochę przeoczyliście z mojej wypowiedzi. Nie mówię o zbieraniu skinów. Mówię o zdobyciu armora, broni i trinketów ASCENDED, które mają lepsze staty od exoticów. Nie wiem czy po prostu nie czytacie, nie chcecie czytać, czy po prostu nie wiecie co to jest ascended bo nie graliście w gw2...

Gdyby ascended/legendary dawały ci przewagę, to zaprzeczałoby to filozofii ANet (i tak ANet sama sobie zaprzecza niektórymi update'ami, ale przy eq tego nie ma, jeszcze). Przydatne przy speed clearach, ale nie jest jakoś specjalnie wymagane, bo podnosi dmg tylko minimalnie. Na PvP nic ci to nie daje, a na WvW nie daje ci buffa "obrona przed zergiem".

I nie, nie mam ani ascended armora ani legendary. Dlaczego? Dlatego, że ma brzydkie skiny. Jako inżynier, legendary weapon na nic mi się nie przyda, bo i tak latam tylko z kitami, bo przecież ANet nie wpadła na to, że mamy jeszcze bronie, a medium armor jest po prostu okropny. Może pasować na thiefa, który byłby z Canthy, ale dalej jest brzydki.

Oczywiście mógłbym utopić w ten eq golda i zmienić skina. Pytanie tylko po co? Wszystko co się nosi w GW2, nosi się dla swagu. Jaki jest sens utopienia gotówki w ascended eq i legendary, jeśli później zmienię im skina?

I przestań pisać prowokujące posty, bo zatruwasz dyskusję. Można inaczej komuś wyperswadować argument, który ci się nie podoba. Nie musisz mi wyjeżdżać z tekstami "widać, że nie nigdy nie grałeś". Daruj to sobie, żaden lemur ci tu nie będzie klaskał. Jak chcesz oklaski, to zapraszam na gw2.com albo na polskiego "fansite'a-bloga".

Teraz ludzie czekają na nowe LS, więc gra wygląda mniej więcej tak:

Mam nadzieję, że w przyszłym tygodniu coś zapowiedzą.

Mamamama.... Dzięki, o taką odpowiedź mi chodziło ;) Niestety utwierdziła mnie ona w tym, że poza polepszaniem skilla w pvp nie ma tam nic opłacalnego

@Gothur

Animacja fajna, ale i tak nic nie przebije tej:

http://www.youtube.com/watch?v=DxmkAoLC6_4

(chociaż te animacje z lore Quagganków czy Doylaków są naprawdę niezłe)

Co do living story, to pewnie będziemy musieli poczekać z tydzień albo dwa po premierze GW2 w Chinach (nie wiem czy 15 maja jest headstart, czy już premiera) albo będziemy musieli poczekać na zakończenie sezonu WvW (chyba do końca maja?). Później pewnie zrobią jakieś podsumowanie i powiedzą, kiedy można spodziewać się living story. Tylko że najpewniej dadzą najpierw jakiegoś SAB-a, Zephyr albo Dragon Bash (akurat DB byłoby komiczne zważywszy na fakt, że Scarlet najpierw wymordowała LA a później obudziła kolejnego smoka).

Już się nie mogę doczekać Maguumy - Biała Opończa, Krwawy Kamień (na mapce GW2 wydaje się jakby... większy?). Oby fabuła była lepsza niż w 1 sezonie Living Story.

Jestem tylko ciekaw, jak rozwiążą sprawę z living story na chińskiej wersji? Chyba nie wrzucą wersji już po 1 sezonie? Jeśli nie, to mam nadzieję, że nie opóźnią 2 sezonu tylko dlatego, że w Chinach każde living story będzie spoilerowane.

Ja wole nosić coś co jest dla szpanu wizualnego niż mieć super statystyki, które dadzą mi przewagę nad innymi. Tak jestem fanem sPvP. Głównie dlatego, że każdy jest równy. Liczą się tylko umiejętności i dobry buildy. Gdybym chciał być ponad innych graczy w godzinach przegranych nie grałbym w GW2, a tym bardziej nie oczekiwałbym tego od tej produkcji. GW2 to GW2. Nie chce czegoś co już jest w innych grach. Wole nowości i różne ciekawe rozwiązania.

Naprawdę wolelibyście gdyby ascended dawał ogromną przewagę? Nie sądzę.

Chodzi o to, że zaprzeczasz sam sobie: Nie lubisz samego zbierania skinów, ale ascended też nie zrobisz bo ma brzydki skin.

Po drugie, to od kiedy legendzie zmienia się skina?

A powiedzcie mi macie np. ascended armor? Albo chociaż weapony? Nie? No to może przynajmniej trinkety... Jeśli nie macie ascended to jak niby macie najlepszy gear w grze jak nie macie.
Naprawdę wolelibyście gdyby ascended dawał ogromną przewagę? Nie sądzę.Chodzi o to, że zaprzeczasz sam sobie

Chodzi o to, że twoja rada na endgame, to zbieranie skinów. Już wcześniej przewijały się propozycje innych w stylu: "To zrób sobie legendary".

Otóż nie zrobię legendary ani ascended, bo:

- Mają brzydkie skiny

- Nie dają mi przewagi (nie, że mam z tym problem, chodzi o to, że legendary/ascended zrobiłbym i zamieniłbym im skiny tylko jeśli dawałby mi jakąś przewagę; a taką dają mi tylko skin, który mi się nie podoba, więc po co przepłacać?)

A co do zmiany skina Legendary to... Od head startu?

Widziales keidys legendarnego fokusa? brzydki jak noc, osobiscie, jestem w trakcie robienia go, i pierwsze co zrobie, to zmienie mu skina na anomaly.

a legendarka daje 2 bonusy, dla kotrych warto ja robic :

- mozliwosc zmiany statow

- jak dodadza cos powyzej ascended, to legendarki beda odrazu mialy staty najlepszych broni, tak wiec warto.

Mi do legendarki brakuje tylko Zap'a, ale jak patrzę teraz na ceny na TP, to aż mnie głowa boli. Mieli pod koniec zeszłego roku wprowadzić alternatywne możliwości zdobywania prekursorów, ale jak na razie nic nie wiadomo na ten temat. A jeśli chodzi o ascended, to jeszcze nawet 1 kawałka zbroi nie mam i jakoś nie czuję się z tego powodu gorszy. (ale i na to przyjdzie czas :))

Frosty, O, to już jest jakiś sensowny powód. Póki co jedyny ;d

Jak coś z lepszymi statami może ci nie dawać przewagi? Może nie super ogromną, że bierzesz kogoś na hita, ale na pewno pozwalającą kilka błędów podczas walki.

Jak coś z lepszymi statami może ci nie dawać przewagi? Może nie super ogromną, że bierzesz kogoś na hita, ale na pewno pozwalającą kilka błędów podczas walki.

Hmmm, wydaje mi się że część ludzi odrzuca nie tyle brak ulepszania eq co ubogi system rozwoju własnej postaci. Wszystko jest uproszczone do granic możliwości co zniechęca graczy lubiących ''kombinować'' jak wycisnąć z postaci max jej możliwości.

Ps. Napisze mi ktoś gdzie moge odwołać się od decyzji moderatora. Zauważyłem iż blaumo wlepił mi ostrzeżenie które moim zdaniem jest powodowane nie łamaniem przeze mnie regulaminu a treścią postu która nie przypadła ww modowi do gustu. Z góry dziękuje za pomoc.

Z tego co się orientuję Guild Warsy zawsze były bardziej nastawione na PvP, niż PvE i IMO widać to po części pierwszej, jak i drugiej - mimo, że ta nie jest jeszcze jakoś bardzo dopracowana.

Dlatego w mojej opinii w 2 części również warto się interesować głównie tym trybem (w endgame) czyli albo PvP, albo właśnie WvWvW.

A jako odskocznia PvE.

W PvP możesz ogarnąć sobie jakiś team i masterować swoje umiejętności, grać turnieje, do tego brać udział w wydarzeniach organizowanych przez twórców i coś tam działać w e-sporcie, który może i jeszcze się jakoś z wielkim echem nie wybił, ale istnieje :) A tryb jakim jest PvP jest podobny do LoLa, gdzie gra się mecze i nie grinduje się jakichś itemków. Jeżeli twoim zdaniem zdobywanie coraz to lepszych itemów jest niezbędne w grach, to polecam przekonać do tego graczy LoLa, czy różnych FPS. Nie, grindowanie itemów nie jest niezbędne. To zwykłe zabijanie zabawy. W PvP GW2 tak jak w LoLu zdobywa się skiny + zwyczajnie ćwiczy się umiejętności gry. Inna bajka, że GW2 to MMO, także chcąc nie chcąc trybowi PvP brakuje jeszcze bardzo dużo.

Do tego cześniej wspomiany przeze mnie tryb WvW (to już mass pvp) i tam możesz stworzyć/dołączyć do gildii hardcore WvW i spełniać się właśnie w niej tworząc epickie bitwy pokonując większe ilości graczy, bądź walcząc z innymi zorganizowanymi grupami. To jest zabawa na cały etat. Gwarantuje Ci, ze braknie Ci dnia na ten tryb ;]

Nie lubisz PvP/WvW? Nie poznasz endgame tej gry.

Nie chce Ci się szukać teamu / gildii hardcore WvW? Who cares? Twój problem. Nie poznasz endgame.

I będziesz szukał endgame gdzieś, gdzie go NIE MA ;) Robienie legendarki czy dungów to nie endgame - to zwykła odskocznia od wyżej wymienionych zajęć. Chociaż naturalnie niektórym tego typu zajęcia wystarczają i nikt ich nie zmusza do grania PvP/WvW ;) Ale jeśli ktoś chce czegoś więcej od gry, to informuję gdzie się tego szuka.

To co napisałęm wyżej jest endgame tej gry i jeśli ktoś tego zazna, to będzie to dla tej osoby 100x lepszy endgame niż ten sam raid 2x w tygodniu np. w WoWie w poszukiwaniu żałosnych pikseli..

W GW2 PvE nie jest endgamem (i nei mam pojęcia czy kiedyś będzie, ale kto wie, kto wie - byłoby spoko) - bo to jest jakby luźny dodatek, który czasem warto sobie zrobić - czyli właśnie takie wbicie 80 poziomu (czysta formalność którą robi się przy okazji gry), odgrycie mapek, jumping puzzle bla bla.. Te bajerki mają być tylko odskocznią od endgame i takim zabijaczem czasu podczas, gdy nie macie ekipy na WvW/PvP ;) Przy czym uczą was one również podstaw gry.

Xsar, twój post jest skierowany do mnie?

Nie, nie. Do D3AD bo z tego co zauważyłem on pisał o poszukiwaniu endgame :) Fakt, mogłem to w pierwszym poście zaznaczyć :D