Czy warto kupić Guild Wars 2 - dyskusja ogólna

Przeszkadzałoby ci, gdyby zamknęli serwery?

Raczej nie, bo po prostu zrobiłoby się research, sprawdziło jaki tytuł zapowiada się najlepiej i na niego czekało, a do czasu jego premiery tworzyło otoczkę fabularną w tym uniwersum. Żeby całą gildię przerobić na inny "świat" itp - no a to byłaby kupa roboty (i przy tym zabawy). A potem do czasu wyjścia tejże gry ludzie mogliby już sobie klimacić na forum + na sesjach głosowych (ts3). Nie nudziłoby się :P

No ewentualnie pozostawałby WoW, ale pewnie byśmy się na to nie zdecydowali, bo ludzie wolą B2P, poza tym bez sensu wracać do gry z którą się skończyło. A i w mechanice ciężko się odnaleźć, kiedy zagrało się w GW2.

Byłby też Eve Online - dobra gra, acz to jednak nie fantastyka... :P Także pewnie tak jak pisałem wyżej - czekałoby się po prostu na coś nowego.

Jednak...

Nie ma opcji, żeby zamknęli serwery - przynajmniej na to się po prostu nie zapowiada :D Dopiero co miała miejsce premiera w Chinach i widziałeś jak dobrze się ta gra tam sprzedała? W EU i NA biła rekordy sprzedaży, a w Chinach lada dzień sprzedali jeszcze więcej kopii gry ;-;

Co do samego GW2, to warto wspomnieć o nadchodzącym (drugim juz) Feature Packu

No i turnieju PvP, w którym będzie do wygrania 50 000$. Wiadomo, jak na esport nie jest to jakaś nadzwyczajna nagroda, no ale zawsze coś.

Każdej legendarki nie mam. Po co? Mam ich 4. Według mnie end game w GW to w większym stopniu bieganie za legendarkami. Mam 3 klasy wymaxowane. Kolejnych nawet nie chciało mi się zaczynać. WvW to nawet nie pamiętam, a jeśli chodzi o archivy to większość zaliczone. Wszystko w tej grze jest zbyt proste. Dungeony to tylko aby przebiegnąć. Fraktale i world bossy to samo. Na WvW trochę się bawiłem ale po czasie mi się znudziło.

Pochwaliłbyś się tymi 4 legendarkami :) fajnie byloby zobaczyć screenshoty z dopiskiem damiano na czacie ;P...czekam :)

Wy również macie po 15:00 pokaz slajdów w gw2 ? ja mam straszne lagi, wlasnie wyszedlem bo nie da się grać a widzę że na streamie virtuallxl biega bez lagów.

Na serwery przeprowadzane są ataki DDoS (tak jak i w WildStar, czy w EVE Online).

Na serwery przeprowadzane są ataki DDoS (tak jak i w WildStar, czy w EVE Online).

Gra i tak luźno hula. Właśnie robie dungi i nie ma z tym żadnego problemu. Jedynie czasem wyłączał się czat gildyjny :P

Nie tylko na serwery NCsoft'u są przeprowadzane ataki, brazzers, lol na (ponoć ;o), runescape i wiele innych też miały problemy. Jakieś szczeniaki dorwały maszyny serwerowe i teraz szpanują.

Jak ja wbiłem do gry też nie miałem wczoraj żadnych problemów :P. Gdyby nie tematy na reddicie nawet nie wiedziałbym, że coś się wydarzyło.

Wprowadzili w końcu jakąś darmową wersję testową czy nadal wymagają kupna na ślepo?

Nie ma jako takiego triala, ale pewnie za jakiś czas będą darmowe weekendy jak kiedyś.

Nie rozumiem takiego czegoś. Każda płatna gra MMO powinna mieć trial, przecież to jest bardziej niż oczywiste. To tak jakby samochody zamiast być na wystawie w salonie i zamiast mieć opcje jazdy próbnej byłyby zamknięte w skrzyni i można by było je obejrzeć i przejechać się dopiero po kupnie. Nie każdy nie ma co robić z pieniędzmi żeby na ślepo wydawać ponad 100 zł...

To samo możesz mówić o innych grach... czemu już nie robią wersji "demo"?

Triala pewnie zrobią... kiedyś tam.

Nie rozumiem takiego czegoś. Każda płatna gra MMO powinna mieć trial

Chyba, że jest tak słaba jak GW2. Dobrze wiedzą, ze po dwóch tygodniach darmowej gry w ten syf, większość ludzi nigdy by nie kupiła pełnej wersji. A tak to zrobią dobrą reklamę, pełno fanbojów poleca w Internecie tę grę jako niesamowitą każdemu jak leci i taki nieświadomy, napalony Kowalski kupi w ciemno i... się zawiedzie. Z tym, że to, że się zawiódł, już nikogo nie obchodzi, bo kasa już przelana na konto Arena.net.

Chyba, że jest tak słaba jak GW2. Dobrze wiedzą, ze po dwóch tygodniach darmowej gry w ten syf, większość ludzi nigdy by nie kupiła pełnej wersji.

Wątpię, żeby to był powód, z którego nie robią triala. Zresztą, na dobrą sprawę podczas trial weekendów nie odkryjesz za dużo gry i w większości wypadków to, co ludzie widzą na początku, właśnie zachęca ich jeszcze bardziej do kupna ;) Problem raczej polega na tym, że podczas ostatnich darmowych weekendów pojawiało się dużo multi kont, które:

• mogą rozsyłać jakiś spam
  • używać nielegalnych programów
  • inne

Myślę, że prędzej pracują nad jakimś konkretniejszym trialem, w którym ludzie naturalnie mogliby przetestować grę,

ale w tym samym czasie na konta byłyby nałożone jakieś ograniczenia, które uniemożliwią psucie zabawy innym graczom GW2.

Zresztą, co to za argument ;D Właśnie darmowe triale zwykle przyciągały kupę ludzi... A gra od czasu, kiedy one się pojawiały, nie zmieniła się na gorsze, a na lepsze, więc nie rozumiem dlaczego akurat teraz miałoby być inaczej ;] Wygląda mi to trochę na jakieś doszukiwanie się dziury w całym i problemu gdzieś, gdzie go nie ma. Gdyby robili ciągle darmowe triale, to byś mówił, że brakuje im graczy.

Chyba, że jest tak słaba jak GW2. Dobrze wiedzą, ze po dwóch tygodniach darmowej gry w ten syf, większość ludzi nigdy by nie kupiła pełnej wersji. A tak to zrobią dobrą reklamę, pełno fanbojów poleca w Internecie tę grę jako niesamowitą każdemu jak leci i taki nieświadomy, napalony Kowalski kupi w ciemno i... się zawiedzie. Z tym, że to, że się zawiódł, już nikogo nie obchodzi, bo kasa już przelana na konto Arena.net.

Dwie sprawy.

1. Kupiłem dawno temu, wprawdzie nie grałem przez dłuuugi czas z tych czy innych powodów, ale nadal uważam że to świetna gra (w tym tygodniu zresztą sporo czasu nad nią przesiedziałem). Jakoś nie uważam żeby była słaba, wręcz przeciwnie - jest to bardzo fajna gra godna polecenia innym. Powiem więcej, nie przypominam sobie gry MMORPG która by mnie wciągnęła aż tak bardzo.

2. Skoro nie lubisz GW2, to po co wchodzisz na tematy jej dotyczące? Masochizm czy leczenie kompleksów?

Nie oszukujmy się, GW2 jest obecnie jednym z niewielu MMO w które opłaca się grać. A to że cebulaki mają ból d*py że muszą wydać całe 90 zł na grę nic nie zmieni, tak jest z każdym płatnym MMO, no bo przecież po co płacić za grę jak można grać w darmowe MMO!

Cebulaki płaczą a GW2 z populacją ma się bardzo dobrze, po wow'ie gw2 jest grą która zawsze będzie miała dużą ilość graczy, gra jest wg. mnie świetna

Miesiąc temu wykopano pliki, które świadczą o trialu: http://www.reddit.com/r/Guildwars2/comments/2aryqt/datamining_upcoming_features_from_entanglement/

Nie wiadomo jednak, kiedy coś takiego się pojawi. Gdybym miał wybierać datę na ogłoszenie triala, to byłby to 28 sierpnia (2 urodziny gry) albo wrzesień (wtedy na serwer wpuszczono wszystkich). Trial powinien (moim zdaniem) pojawić się przed końcem tego roku, bo sprzedaż GW2 spada. To najlepszy moment na zwiększenie sprzedaży.

Trial powinien (moim zdaniem) pojawić się przed końcem tego roku, bo sprzedaż GW2 spada. To najlepszy moment na zwiększenie sprzedaży.

To zależy jak na tę sprzedaż patrzysz. W EU/NA? Pewnie tak i będzie tylko spadać, bo coraz więcej osób już tę grę ma :P Dziwne, żeby rosła. Wiadomo, trial w jakimś stopniu zwiększy sprzedaż, no ale mimo wszystko zawsze będzie widoczny jakiś spadek. tak czy inaczej ciągle widać masę nowych graczy, a serwery cały czas utrzymują się przy takiej samej populacji.

Za to jeśli spojrzeć na cały świat, to sprzedaż gry akurat im bardzo urosła, bo po 2 miesiącach w Chinach sprzedali niecałe 4mln, a to chyba nawet więcej, niż przez całe pół roku w NA/EU :>

No łał, Xar, serio? :P Jakim cudem sprzedaż spada? Przecież to nielogiczne xD

http://www.reddit.com/r/Guildwars2/comments/2diwg3/ncsoft_earnings_2q_14/

I to będzie spadać jeszcze bardziej, bo z obecnych wywiadów wynika, że ANet nie na w tym roku niczego do zaoferowania. Jedynie czego możemy się spodziewać, to feature pack i nowego world bossa (pewnie z finału living story 2).

http://youtu.be/umpR6LhBhW4 (przewińcie od początku, nie wiem czemu ciągle wywala mnie do 4 minuty)

Byłem w tej grupie, która narzekła na ANet i na jej odpowiedzi o 2 lat: "nic nie przekreślamy", "nie możemy ci powiedzieć", "dyskutujemy o tym". Po tym wywiadzie myślę, że jednak lepiej było jakby się zamknęli. ANet siedziała cicho i wszyscy myśleli, że szykuje coś wielkiego, a jedynie na co można czekać, to na dalsze living story. Skoro Mordemoth się przemieszcza i ANet znowu wróciła do skakania po odkrytej Tyrii, a nie do odkrywania, to nie spodziewam się jakiejś nowej mapy.

Ostatnia ciekawa rzecz, która została dodana do GW2, to fractal (chociaż i tak wolałbym Abaddona, może widzielibyśmy bogów). Ostatni feature pack, o czym mówi sama ANet, "przerobił" obecne elementy gry. Wardrobe, to trochę za mało, żeby kupić grę, a pvp reward tracki i tak nie są aktualizowane (o łał, dodadzą teraz jeden i to pewnie tylko dlatego, że gracze narzekali na to, że najnowsze armory będą niedostępne dla 99,99% graczy). Nowy trait system, to kara, a nie zachęta do tworzenia nowych postaci i w ogóle to grania na początku (teraz "dyskutują" co zrobić, bo wsłuchują się w opinie graczy; a wystarczyło o wiele wcześniej powiedzieć co chcą zrobić i nie musieliby teraz tego poprawiać; pewnie feature pack 3 będzie revampem revampa). Nowy turniej WvW raczej nie zachęciłby mnie do kupna.

Gra nie ma niczego do zaoferowania i brak NOWEJ zawartości nie świadczy dobrze o ANet.

Oczywiście tutaj nikt się ze mną nie zgodzi, bo jestem haterem, nie mam 4 tęczowych legendarnych broni i nie mam brzydkich armorów Ascended. Tak więc dyskusje: "Znowu hejtujesz, a nie masz nawet legendarki. Kocham grę bo oferuje bardzo dużo" - można sobie odpusić, bo to czysto informacyjny post.

Dla jednych gra oferuje wystarczająco dużo kontentu, dla innych nie.

Gdyby to kogoś interesowało, to z ANet odeszły dwie osoby. Napisały o tym w tym samym dniu (dzisiaj):

Kate Welch - od UI szafki, dziennika etc.: http://shegeekshow.com/post/95565725376/i-gave-my-notice-at-arenanet-this-week-my-last-day

Martin Kerstein - od komunikacji: http://mkerstein.tumblr.com/post/95577009319/onwards-to-new-adventures i tu jego twitter sprzed kilku dni https://twitter.com/mkerstein/status/502580239965630469 (to było chyba w nawiązaniu do wywiadu i informacjach o SAB). W dodatku był w ANet od czasów GW1.

Niby wypowiadają się w samych superlatywach, ale że tak nagle i w tym samym dniu swoje odejście ogłosiły dwie osoby...

no to ciekawe o co poszlo ;)