Czy warto kupić Guild Wars 2 - dyskusja ogólna

https://www.guildwars2.com/en/news/continued-improvements-to-the-megaserver-system/

Kolejne info o tym, co pojawi się w feature packu.

Gildie będą teraz miały wspólny bank - niezależnie od tego, na jakim serwerze się znajdują. Łączone będą również punkty influ, merity, jak i upgrade.

A nie tak jak do tej pory, że gildia co prawda istniała na każdym ze światów, z tym, że wszędzie trzeba ją było rozbudowywać od zera.

Czyli na dobrą sprawę można teraz śmiało mówić, że podział serwerów istnieje już tylko dla WvW :)

We’re working on further improvements to guild missions,

Jestem ciekaw co chcą zmienić... imo jest ok.

Ta nowa zasada działania megaserwera wydaje się w porządku, zobaczymy jak wyjdzie w praktyce.

Misje gildyjne są ok?

One są bardzo nie ok... Zaniedbali je jak cholera, a to bardzo fajna rzecz :/

Znaczy ogólne ich działanie jest w miarę dobre - chociaż były problemy z tym, że ludzi rozsiewało po różnych megaserverach - no ale to będzie pewnie poprawione. Do tego irytuje to, że do odpalonej misji gildyjnej mogą nam wchodzić inni. A jednak skoro są to misje gildyjne, to powinna być zamknięta lokacja, by na spokojnie - we własnym gronie - sobie to robić.

Ale poza tymi drobnymi dwoma rzeczami co do mechaniki jest ok.

Jednak największym problemem misji gildyjnych nie jest ich działanie, a zastój. Te, które są obecnie, robimy od ponad roku - co naprawdę może zbrzydnąć :P

Przydałyby się po prostu nowe wyzwania - nowe misje.

Fajne były czasy tlumaczenia na nich taktyk, rozmyślania co by tu zrobić, żeby dana misja się udała itp :) Obecnie tego brak, bo każdy już wie co ma robić. Chociaż oczywiście nadal fajnie się je ludziom robi, bo zawsze to jakaś aktywność w gronie gildii.

Wydaje mi się, czy GW2 byłoby lepsze gdyby wyszło... 4 lata temu?

http://youtu.be/K4Wn4wAOZmQ

Co do trudności - tu nie chodzi o World Bossy, a o dungi.CoF P1 był kiedyś najtrudniejszym pathem. Ostatni boss wymagał dobrego pozycjonowania, burstu, poisona itd. Teraz to tzw. Speed Clear.Arah P4 Dwayna - osoby które zrobiły ten path przed ułatwieniem całego dunga, wiedzą, jakim sajgonem był. Trzeba było trenować bieganie z iskierkami, bo sekunda nieuwagi i powtarzamy zabawę od początku.Arah Story - O Zhaitanie nawet się nie wypowiem. Super Epicki Przedwieczny Smok, którego nie zabili nawet bogowie, zniszczony przez fajerwerki ze statku.Tego typów przykładów jest więcej. Nawet słynne Frac40 nie stanowią wyzwania. Jakiś czas przed końcem mojej przygody z tym casualostwem, zdjęliśmy w gildii całe AR i zrobiliśmy prawie całe 40. Zmiana gear'u była tylko na kolosie i Maw'ie.A obecne "prezenty" bawią mnie jeszcze mniej niż poprzednie. Mam 8 postaci na 80, po co mi kolejne scrolle i skill pointy?!

Citadel of Flame p1 zawsze był szybki i nigdy nie wymagał taktyki. Arah p4 nie został znerfiony tylko naprawiony - poprawili zachowanie sparków przy Simin. Reszta jest taka jak 1.5 roku temu (czyli jak pierwszy raz robiłem Arah p4). Walka z Zhaitanem na końcu story jest frustrująca - to ci przyznam, ale nie ma w całym uniwersum Guild Wars nawet wzmianki że Starożytne Smoki są silniejsze/słabsze od bogów. Poza tym nie jest silniejszy od Kralkatorrika czy Jormaga oraz od reszty starożytnych smoków.

Prezenty są trochę śmieszne. Liczyłem już na scrolla który wybije moją postać do 40lvl, no cóż, 20 też może być - będzie na alta. Skill Pointy zawsze przydatne więc nie narzekam, ale jak na 2 lata "służby" 5 skill pointów to malutko, liczyłem na co najmniej 20. Blaster jest nawet fajny, ale zaraz go naprawią bo na WvW jest op jak postać nie ma jeszcze 80 levelu.

te scrolle na 20 lvl to sa useless, mam jeszcze 2 a nie odebralem nagrod za ten rok, 9 postaci na 80 lvlu, po co mi wiecej?

Wydaje mi się, czy GW2 byłoby lepsze gdyby wyszło... 4 lata temu?http://youtu.be/K4Wn4wAOZmQ

Wydaje ci się.

Wydaje mi się, czy GW2 byłoby lepsze gdyby wyszło... 4 lata temu?http://youtu.be/K4Wn4wAOZmQ

Ten login screen *.*

Świetna opcja. Tak samo jak lore booki i wiele innych... Szkoda ze teraz tego nie mamy.

Nie ma wzmianki, że są silniejsze od Bogów? To dlaczego wszędzie jest napisane, że nawet Bogowie się ich bali? A GW2 byłoby dobre, gdyby wyszło 4 lata później, a nie wcześniej.

Mam takie dziwne pytanie, ale nie siedzę w tym na tyle by ogarniać :D a mianowicie:

Jakie GW2 ma plany na przyszłość? co arena planuje zrobić z grą? czy już zawsze będzie tryb pvp, wvw i pve w takim stanie jak jest? jak to będzie?

Może jakiś esport? coś szerszego? moze nowe tryby? czaicie coś? ktoś tu może jest oczytany? dzięki z góry.

ArenaNet na chwile obecna będzie robić wrześniowy Feature Pack (na oficjalnej stronie https://www.guildwars2.com/en/the-game/releases/feature-packs/ masz całe info) który ma grę odświeżyć oraz poprawić jej działanie, lecz dotyczące przyszłych planów gry jak i większych zmian mnie podają. Jedyne co mogę na pewno powiedzieć jest to iż Guild Wars 2 nigdy nie dostanie płatnego dodatku.

Nigdzie nie zostało powiedzianie, że nie będzie płatnego dodatku, więc nie pisz "na pewno". Co do przyszłości. Dostanie kolejne części ls 2 z world bossem. Nie mają żadnych planów na dodanie nowych dungeonów i wolą zająć się fractalami. W wvwvw dostaniemy kolorowe tagi i pułapki wyłączające siege weapons (zamiast spamować rams, ludzie będą spamować cata). W crafcie dostanie super brzydkie bagi z Chin. Kolejny dzień przyniesie nam pewnie nowego tutoriala czyt. koniec farmy keyów. Feature Pack 2 jest gorszy niż poprzedni. Nawet nie patrzę, co będzie dalej. ANet dalej nie gada, bo teraz się przyznała, że nie może. Nie dziwię się. Też bym siedział cicho, gdybym miał wypuścić coś takiego po 2 latach. Obudźcie mnie, jak dadzą content pack albo dodatek. Boże, jeśli tam jesteś, to daj mi płatny dodatek, bo póki co, to dostaję chiński badziew.

dokladnie dlatego nie gram juz w gw2. Gra jest swietna itd itp, ale brak konkretów w aktualizacjach zabil ta gre.

Wchodząc na wiki, można znaleźć dział o przyszłych aktualizacjach/nowym contencie. Najciekawsze z nich:

- nowe rasy i klasy,

- nowe smoki i krainy (np. Kralkatorrik i Crystal Desert wydaje się najbliższym smokiem - kto przeszedł dotychczasowy epizod living story, ten wie),

- nowe mapy i tryby spvp,

- nowe typy broni oraz rozbudowa istniejących.

Smuci trochę fakt, że ArenaNet ostatnio bardziej promuje esport (co samo w sobie nie jest złe), a zapomina o prawdziwym contencie gry (na guild halle czekamy od premiery).

Spekulacje nt. przyszłych płatnych dodatków zaczęły się jeszcze przed premierą samej gry. Tylko wtedy Anet twierdziła że dodatki będą darmowe (i do dzisiaj nas nie oszukała), lecz gdyby wyszedł płatny dodatek, kupił bym bez zastanowienia.

VampirX4 ArenaNet oficjalnie rok temu przyznała że ich gra, od zakupu jej, ma mieć darmowy dostęp do pełnego contentu, nawet zagwarantowali że nie będzie płatnego dodatku, więc gdy mówiłem "na pewno" było to podparte faktami. Grę oczywiście będą rozwijać lecz bez dokupywania rozszerzenia.

Wydaje mi się że temat jest w sam raz, bo to o czym chcę napisać uważam za ogromną zaletę, którą należy zawsze brać pod uwagę decydując się na zakup jakiegoś mmorpga. Chodzi mi mianowicie o support ANetu, który po raz kolejny bardzo dobrze mnie potraktował. Jakieś kilka tygodni temu dostawałem mailem komunikaty o próbach zmiany hasła (co tez się raz stało) i notorycznych logowaniach z jakiegoś adresu w USA. Napisałem do supportu, a po dosłownie pięciu minutach nadeszła odpowiedź, że mają zamiar się temu przyjrzeć. Od tamtego czasu jak ręką odjął...aż do wczoraj, gdy przy wejściu do gry okazało się że dostałem bana za "używanie botów, automatyzację gameplayu i stosowanie szeregu programów niedozwolonych". W skrzynce pocztowej oczywiście powiadomienie o wczorajszym logowaniu (Country: US), mimo że sam od trzech dni nie grałem. Szybki liścik do supportu i dziś od rana gra znów śmiga po staremu, a w skrzynce wysoce satysfakcjonująca informacja że dzięki przekazanym przeze mnie informacjom udało się namierzyć regularnego złodzieja. Reasumując, jeśli ktoś śmie narzekać na wsparcie ANetu...to prawdopodobnie nigdy nawet z niego nie korzystał. Bo wątpię bym był jedynym profesjonalnie przez nich obsługiwanym klientem.

https://www.youtube.com/watch?v=Ax-_06Acj8Y#t=1244 </emoticons/nowe_smile.png" alt=":)" srcset="/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20">

Citadel of Flame p1 zawsze był szybki i nigdy nie wymagał taktyki. Arah p4 nie został znerfiony tylko naprawiony - poprawili zachowanie sparków przy Simin. Reszta jest taka jak 1.5 roku temu (czyli jak pierwszy raz robiłem Arah p4). Walka z Zhaitanem na końcu story jest frustrująca - to ci przyznam, ale nie ma w całym uniwersum Guild Wars nawet wzmianki że Starożytne Smoki są silniejsze/słabsze od bogów. Poza tym nie jest silniejszy od Kralkatorrika czy Jormaga oraz od reszty starożytnych smoków.

CoF P1 ostatni boss, który wymagał czegoś więcej niż stania jak debil w miejscu i spamowania skillami, bo kryształy regenerowały mu za dużo życia i dawały za duży burst w 3 fazie. Został znerfiony

Dwayna regenerowała 5% życia na sekundę, gdy znikała. Teraz regeneruje tyle samo w minutę. Zmian w sparkach nie dostrzegłem.

Bogowie zbudowali Bloodstone w miejscu o wielkiej mocy, tak wielkiej, że jej nie rozumieli. Było to w Arah nad miejscem spoczynku Zhaitan'a. Polecam poczytać lore.

A czy jest silniejszy czy nie - nie wiem, w grze, w której miałem dostać do zabicia 6 smoków, na razie zabiłem jednego - fajerwerkami.

https://www.youtube.com/watch?v=Ax-_06Acj8Y#t=1244 </emoticons/nowe_smile.png" alt=":)" srcset="/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20">

Koleś to nagrał 2 lata temu. Ja w tym samym okresie byłem zażartym obrońcą GW2, co można przeczytać w tym temacie, wystarczy przewinąć na początek.

Wchodząc na wiki, można znaleźć dział o przyszłych aktualizacjach/nowym contencie. Najciekawsze z nich:- nowe rasy i klasy,- nowe smoki i krainy (np. Kralkatorrik i Crystal Desert wydaje się najbliższym smokiem - kto przeszedł dotychczasowy epizod living story, ten wie),- nowe mapy i tryby spvp,- nowe typy broni oraz rozbudowa istniejących.

Oni to mówią nieprzerwanie od 2 lat. "Planujemy", "Nie wykluczamy", "Pracujemy nad tym". Tylko to słyszę od dwóch lat. Nie dodali jeszcze NIC! Od dwóch lat dostaliśmy:

-Jednego dunga (fraktale)

-1 poziom wyżej gear'u (ascended)

-Dwie mapy sPvP i jeden tryb.

-Jedną małą mapkę Dwie mapki. Zapomniałem, że w listopadzie, kiedy ANet jeszcze zależało na grze, dodali Southsun.

-Jednego World Boss'a

Wydaje mi się że temat jest w sam raz, bo to o czym chcę napisać uważam za ogromną zaletę, którą należy zawsze brać pod uwagę decydując się na zakup jakiegoś mmorpga. Chodzi mi mianowicie o support ANetu, który po raz kolejny bardzo dobrze mnie potraktował. Jakieś kilka tygodni temu dostawałem mailem komunikaty o próbach zmiany hasła (co tez się raz stało) i notorycznych logowaniach z jakiegoś adresu w USA. Napisałem do supportu, a po dosłownie pięciu minutach nadeszła odpowiedź, że mają zamiar się temu przyjrzeć. Od tamtego czasu jak ręką odjął...aż do wczoraj, gdy przy wejściu do gry okazało się że dostałem bana za "używanie botów, automatyzację gameplayu i stosowanie szeregu programów niedozwolonych". W skrzynce pocztowej oczywiście powiadomienie o wczorajszym logowaniu (Country: US), mimo że sam od trzech dni nie grałem. Szybki liścik do supportu i dziś od rana gra znów śmiga po staremu, a w skrzynce wysoce satysfakcjonująca informacja że dzięki przekazanym przeze mnie informacjom udało się namierzyć regularnego złodzieja. Reasumując, jeśli ktoś śmie narzekać na wsparcie ANetu...to prawdopodobnie nigdy nawet z niego nie korzystał. Bo wątpię bym był jedynym profesjonalnie przez nich obsługiwanym klientem.

Wiesz, w sumie sam byłem świadkiem kilku przypadków, gdzie osoby padały ofiarą hacka, traciły wszystkie itemy itp, po czym zgłaszały to i odzyskiwały.

Robiono im cofke na koncie do czasu przed włamem. No ale każdy ma inne doświadczenia, na pewno znajdą się i tacy, którzy będą pisać źle o supporcie :P

@Might Tay, zawsze robiłem CoFa p1 z gildią i nigdy nie było z tym problemów, ale jak ktoś gra z pugami to co się dziwić że trudno (może źle napisałem że z gildią, bo i czasem oni grają jak randomy, ale jak znalazł byś właściwych ludzi, to nawet arah p4 byłby bez wipe'a).

Bogowie zbudowali Bloodstone w miejscu spoczynku Starożytnego Smoka. Nie ma tu znaczenia czy to Zhaitan, czy inny starożytny smok. Nie panuje wśród nich hierarchia który jest ważniejszy/silniejszy. Polecam poczytać lore.

Oczywiście, ponarzekajmy że nie dodali contentu jaki nam się należy. GW2 to nie jest Warcraft. Tutaj kolejny patch nie doda itemków ze statami o 2 większymi. Jakbyś grał w pierwszą część, to byś wiedział. Poza tym, z tego co wypisałeś w "Od dwóch lat dostaliśmy", widzę jak śledzisz rozwój gry.