Ja tam polecam granie na topowych serwerach (Gandara, Desolation; mogą być teraz inne "topowe" serwery, bo już nie siedzę w temacie). W Blacktide na którym nie dało grać się WvW, bo nie było żadnego dowództwa; same bluzgi, wyzwiska i commanderzy aka"Cien Zla Akaszy z jej noobowskimi zagrywkami i tekstami w stylu "attack brama". Naprawdę, po przeniesieniu się na Gandarę rozgrywka WvW zmieniła się o 180 stopni. Dużo narzekam na to, że wszędzie latają zergi, a 1vs1 pokazuje wielki dysbalans między klasami np. condi engi vs condi necro, to jednak WvW jest jednym z lepszych aspektów tej gry. Szkoda tylko, że nie jest przez ANet w żaden sposób rozwijany - gracz, który gra tylko na WvW nigdy nie kupi/wycrafci sobie legendary, ale gracz PvE zrobi to bez problemu (dla craftu będzie musiał odwiedzić WvW na jakiś 1 casualowy dzień).
Czy warto kupić Guild Wars 2 - dyskusja ogólna
Obecnie, jak mają zamiar połączyć w gildiach upgrade, buffy itp ze wszystkich serwerów, a takowe istnieją już tylko dla WvW, to nic nie stoi na przeszkodzie, żeby śmiało skakać z serwera na serwer
Co do Gandary i Deso to odradzam. Są lepsze serwery. Chociaż fakt, kiedyś przez moment te dwa światy były całkiem spoko.
Obecnie, jak mają zamiar połączyć w gildiach upgrade, buffy itp ze wszystkich serwerów, a takowe istnieją już tylko dla WvW, to nic nie stoi na przeszkodzie, żeby śmiało skakać z serwera na serwer
cena gemów, za golda stoi na przeszkdozie
WvW naprawdę potrafi wciągnąć, znajdź gildię nastawioną na ten tryb rozgrywki, a zobaczysz, że nie będziesz mógł doczekać się kolejnego gildiowego wypadu.
Jeśli chodzi o serwer Blacktide to niewiele tam zostało pod tym względem, większość gildii przeniosła się na inne serwery, oczywiście nie wszyscy. Będąc na blacktide polecam gildie Rebelya, budują skład na okres powakacyjny, więc możesz "poczuć" wszystko od początku, ale mają ogranych ludzi, bardzo dobry prowadzący no i wypady praktycznie codziennie, nawet niewielką grupką potrafią zdziałać bardzo wiele. Po znudzeniu grą i kilkumiesięcznej przerwie dołączyłem do nich i odkryłem tę grę na nowo, teraz nie gram ani pve, ani pvp, wvw wystarcza w zupełności.
Co do wymienionych serwerów: Gandara na ten moment to top 5, Deso top 3 wraz z Kodash i Seafarer's Rest, ale niedługo nowy sezon, transfery, dużo może się pozmieniać.
@Vampir, znam kilka osób którzy stworzyli legendarke tylko i wyłącznie na wvw. Albo im wypadł prekursor, albo po prostu dorobili się zwykłym dropie. Dysbalans jest, ale umiejętnościowy. Jak ktoś nie ogarnia swojej postaci na pvp to zawsze będzie zwalać winę na zły balans klas (zresztą, jak w każdym MMO z podziałem na klasy). Cień zła akaszy? Hehe, dzięki za poprawę humoru, ale przynajmniej na wvw nie było nudno jak się biegało w zergu. Co do wvw, odkąd Xaoc nie gra, blacktide już nie jest w top 3. Obecnie jakbym zmieniał serwer to na Seafarer's Rest albo Desolation, ale narazie nie jest to mój priorytet.
@Frosty, kilka dni farmy i każdego będzie stać na zmianę serwera.
@Zavael, ostatnio byłem świadkiem rozmowy jednego czlowieka głównej kadry zarządzającej Rebelyą (wnioskuje po ogłoszeniach na chacie) i nie wydaje mi się abym chciał wysłuchiwać takiego kogoś na TS (a może to tylko takie pierwsze wrazenie?).
@Ravir ocenianie gildii po jednej osobie, podejrzewam, że nawet nie prowadzącym, to jak ocenianie książki po okładce.. póki grałem na bt bawiłem się z nimi za***iście.
Najlepiej zorientować się jakie gildie wvw są nadal na blacktide i poprosić o możliwość dołączenia do rajdu, mogą zaprosić na ts, nie ma spin, przekonać się jak to wygląda w tych gildiach (gdy odchodziłem były tylko RBL i BOTM).
@Vampir, znam kilka osób którzy stworzyli legendarke tylko i wyłącznie na wvw. Albo im wypadł prekursor, albo po prostu dorobili się zwykłym dropie. Dysbalans jest, ale umiejętnościowy. Jak ktoś nie ogarnia swojej postaci na pvp to zawsze będzie zwalać winę na zły balans klas (zresztą, jak w każdym MMO z podziałem na klasy). Cień zła akaszy? Hehe, dzięki za poprawę humoru, ale przynajmniej na wvw nie było nudno jak się biegało w zergu. Co do wvw, odkąd Xaoc nie gra, blacktide już nie jest w top 3. Obecnie jakbym zmieniał serwer to na Seafarer's Rest albo Desolation, ale narazie nie jest to mój priorytet.@Frosty, kilka dni farmy i każdego będzie stać na zmianę serwera. @Zavael, ostatnio byłem świadkiem rozmowy jednego czlowieka głównej kadry zarządzającej Rebelyą (wnioskuje po ogłoszeniach na chacie) i nie wydaje mi się abym chciał wysłuchiwać takiego kogoś na TS (a może to tylko takie pierwsze wrazenie?).
To na wvw może dropnąć prekursor ? ciekawe jaki jest % ;p
Krew mnie zalewa jak piszecie takie bzdury. Po pierwsze temat został zrobiony czy warto kupić GW2 a nie co w nim brakuje i jakie macie żale do ArenaNet. Osoby które chcą kupić GW2 odpowiadam --- TAK warto bo jest dość duży kontent a nudzić się nie będziesz przez długi czas. Zanim osoba zaczynająca grę nabije 80lvl zostaną dodane inne story kolejny kontent itp. Jeżeli chcecie marudzić o GW2 to zróbcie nowy temat i tyle w tym temacie jest zadane pytanie "czy warto kupić" i tego się trzymajcie.
Napisze prosto bo szkoda sie rospisywać grałem miałem i mam ale archr age azbija tą ge na starcie poprostu możliwości przkraczają jakiekolwiek chęci gry nie ma nie był i raczej nie będzie narazie takiej ry jak arche age takie są fakty przykro mi ale taka jest prawdza
To na wvw może dropnąć prekursor ? ciekawe jaki jest % ;p
Mi chociażby dropnął prekursor "Dusk" który jest precursorem na Twilight'a . Wypadł z typa z servera Sfr ranger z jakąś rangą Legendary(wvwvw rank) żeby było śmieszniej
. Wiec da się.
Najlepszą, ale nie najprostszą metodą na kasę jest obeznanie się w Trading Post... Spora ilość graczy robi na tym dziadostwie niezły hajs, większy niż za pve czy wvwvw razem wziętych... Moim zdaniem Trading Post w takiej wersji był największym failem jaki można było zrobić... Jest to największy bezsens by gracz bawił się w flipping, manipulowanie i w inne zagrywki, dzięki którym dostają nie mały zarobek bez aktualnego grania w jakiś content w grze.
@Fujivarr
A mnie krew zalewa, kiedy czytam takie posty. To nie temat: "GW2 jest super tutaj macie dowody", tylko temat z pytaniem, czy warto to kupić. Jak masz jakiś problem, to załóż temat "GW2 jest najlepsze, zapraszam do dyskusji fanboyów" i tam się wypowiadaj.
@Ravir
Słyszałem, ale pisać każdy może. Jeśli tak jest naprawdę albo jeśli devsi potwierdzili, to przepraszam. Tak czy siak, trzeba mieć pewnie większe szczęście niż przy Mystic Toilet. W gildii wypadają same greeny, od biedy exotici i bardzo rzadko jakieś itemy typu ascended.
Co to dysbalansu, to z tobą się nie zgodzę. Wnerwia mnie, kiedy ludzie piszą "bo nie umiesz grać". Może ujmę to inaczej, gdyby condi engi miał walczyć z condi necro i miałby ten sam sprzęt, umiejętności i szczęście (nie staty...), to condi engi by przegrał. Oczywiście są klasy bardziej OP i mniej OP.
Napisze prosto bo szkoda sie rospisywać grałem miałem i mam ale archr age azbija tą ge na starcie poprostu możliwości przkraczają jakiekolwiek chęci gry nie ma nie był i raczej nie będzie narazie takiej ry jak arche age takie są fakty przykro mi ale taka jest prawdza
O czym ty piszesz?
Tak jak mówiłem dawno temu, ArcheAge to typowa koreańska gierka MMO, a te może i na początku wyglądają całkiem przystępnie i spoko, ale co z tego, skoro twórcy je ZAWSZE zabijają ?
Czy to P2W, jakimiś innymi opcjami, bądź nawet sami wypuszczają "legalnego" bota i go sprzedają.
Oj naiwni ludzie z niektórych...
To są gry na miesiąc, dwa, a nie 10 lat.
Krew mnie zalewa jak piszecie takie bzdury. Po pierwsze temat został zrobiony czy warto kupić GW2 a nie co w nim brakuje i jakie macie żale do ArenaNet.
Znaczy niby ma to być ogólna dyskusja, także nie ma co się czepiać
_________
Swoją drogą mamy kolejne info dot. Feature Packa:
https://www.guildwars2.com/en/news/introducing-the-collections-achievement-category/
Całkiem spoko rzecz.
No i wreszcie poprawią system miniaturek! Będzie sens ich używać.
prekursor może polecieć z każdego moba( gracza na wvw) chesta, baga itd, ale szansa jest prawie 0.
a ja dodam do tego - na szczęście.Zmienia to całe comunity, te ich po raz kolejny "inne" podejście do gry przyciąga i zatrzymuje całkiem innych ludzi.. lepszych, gorszych, nie ma takiego podziału .. po prostu ludzi, którzy lubią bawić się w grze niezależnie od tego jaki "lvlek" widnieje im pod obrazkiem/paskiem expa, nie liczą się z cyferkami .. szukają i żądają funa z gry, niezależnie od lvlu. W GW2 równie dobrze mogłoby nie być lvlowania a exp mógłby tylko służyć do zbierania traitów i skillpointów.To co napisałeś.. ludzie są przyzwyczajeni, że zawsze będą lepsi bo:- siedzą w grze 24/24 i farmią itemy/kasę, przez co są lepsi od innych- wydają real kasę na golda i się ubierają w najlepsze itemki dostępne na rynku i koszą każdego po kolei,- gracze "staży" mają imba przewagę nad ludzmi którzy zaczęli grać niedawno.Tutaj to znika.. okazuje się, że wykładnikiem nie jest pixel a człowiek po drugiej stronie.. poznajesz i grasz z człowiekiem a nie z pixelem na ekraniku. Pixel na twojej postaci ma przynosić fun z tego co wielu bardzo bardzo lubi i wielu się nie przyznaje do tego, fun z "wyglądu" postaci. Ludzie zostali przyzwyczajeni do pewnych elementów... a nie każdy umie powiedzieć basta tym oklepanym zasadom i przestawić się na coś nowego inni z drugiej strony nie przestawiają się, bo nie ma jak zarobić na grze, golda nie sprzeda, konto będzie niewiele warte... szkoda czasu.Te epickie instancje, bosy i lokacje są tylko jednorazowym funem.. o instancjach w czasie lvlowania NIKT nie pamięta na max lvlu a końcowe rajdy robi się tak długo aż skompletuje się dany set, a robi się to tylko po to by iść na kolejny rajd - ten nowszy - by farmić kolejny set, by być silniejszym .. i tak w kółko do porzygania się.Nie zrobiłem jeszcze wszystkich instancji na story mode - nie zrobiłem jeszcze wszystkich instancji na exploracji, nawet setu exotyka nie posiadam... jestem człowiekiem pracującym gdzie dziennie w tygodniu siadam na 4h.A gdzie zdobycie legendarnego itemu, gdzie zakończenie kampanii, gdzie topowa walka na wvw i poświęcenie się spvp...O wielu aspektach ci "znudzeni" zapominają, podają "dziwne" rzeczy, które robili w innych grach a tak na prawdę nie wiele się one różnią od tego co możesz robić w GW2, różnica taka, że tam staniesz się mocniejszy a tutaj jak będziesz pipa to i pipą bez treningu i poznania klasy zostaniesz... ot cała filozofia.. wielu ludzie lubi odmóżdżone gry i to ich wola.----------PS: szczerze to już mnie lekko irytuje ilość topów typu "czy warto", "czy mi pójdzie", każdy nowy użytkownik zamiast przeczytać inne topy to pisze własny... no istne burdello.Co ty palisz?... Takie wkrety co ty miewalem kiedys na ziole..
Cytujesz wypowiedź sprzed 2 lat . Dreedzik z tego co wiem już nie jest obrońcą GW2, chyba w ArcheAge gra, ale to tylko moje domysły
Ogłosili kolejne zmiany. Tym razem TP:
https://www.guildwars2.com/en/news/introducing-the-new-trading-post/
Czyli w zasadzie wiemy już co pojawi się w update 9 września
https://www.guildwars2.com/en/the-game/releases/feature-packs/
Nic sie nie pojawi, poprzestawiają okienka, pomieszają w traitach, 0 konkretów - jak zwykle.
Dali nowy silnik, może wreszcie TP przestanie mulić i rzucać błędami na lewo i prawo (tak, wiem, nikt z tutaj wypowiadających się nie ma problemu z TP).
Na reddicie pojawiło się info, że zatrudnili gościa, który zna się na AI:
http://www.reddit.com/r/Guildwars2/comments/2fclmc/dave_mark_i_cant_wait_until_i_can_show_people/
http://www.reddit.com/r/Guildwars2/comments/2fa2an/dave_mark_working_with_arenanet/
http://intrinsicalgorithm.com/IANews/2014/04/now-consulting-at-arenanet-on-guild-wars-2/
https://twitter.com/IADaveMark
Nie spodziewam się niczego po 5 miesiącach pracy jednego gościa (czy jakiegoś małego zespołu), ale może coś będzie ciekawego. Nie wiem po co ruszają AI. Jedynie co powinni ruszać, to AI petów, a AI mobów nie wymaga żadnych zmian, bo jak moby mogły robić uniki, to był przecież płacz, że za trudno zabić, więc zrobili moby bez mózgu.
Dwie ostatnie rzeczy (TP, kolekcje) z feature pack 2 mnie interesują, ale reszta bez szału. To wciąż revampy (w końcu to feature pack). Nie rozumiem polityki ANet i tego gadania: "Nie możemy mówić" i graczy "Nie mogą mówić, bo później będzie płacz, że nie dali". Nikt im nie każe podawać dat, ale niech powiedzą jak wyglądają ich projekty, które na pewno nie wylądują w koszu, bo są już na zbyt zaawansowanym poziomie prac. I co teraz? ANet prosi o sugestie w sprawie traitów. I to jest błąd w rozumowaniu ANet - siedzą cicho, ogłaszają kilka tygodni przed dodaniem, a piszą: "Nie do końca nas to zadowala. Potrzebujemy waszych sugestii". Zaraz po ogłoszeniu revampu traitów pojawiły się tematy, że to nie zniechęci, a nie zachęci. Oczywiście było już za późno na zmiany. Teraz ANet prosi o sugestie i wypuści revamp revampa w Feature Pack 3, a gracze to łykną, bo przecież ANet coś robi. Nieważne co, ważne, że robi. To jak z politykami.
Nie ogarniam też ich podejścia do graczy. Od 2 lat mówią, że robią "bazę" pod dalszy rozwój gry. Ciągle wrzucają revampy i od czasu do czasu wrzucą coś dla 80 poziomu (fractale, 2 mapki z czego obie to egzotyki pod każdym względem). Teraz wrzucają kolejną rzecz dla "bazy" pod nowych graczy. Nie rozumiem po co robić coś dla nowych graczy, jeśli nie można ich zatrzymać. To jak zaprosić ludzi do restauracji z okropną obsługą i dobrym jedzeniem. Żarcie smakowało, ale przez obsługę nie będą stałymi klientami.
Co do traitow, to mnie typek z anet, rozsmieszyl. Powiedzial cos w stylu, ze "przesuneli traity na 30 lvl, aby, jak on to nazwal "niehardcorowi" gracze, nie zostali przytloczeni nadmiarem nowych rzeczy i nie opuscili przez to gry".
Dlatego zamiast dac im traity, kaza im zapierniczac po swiecie i zbierac je sobie, moze sie nie zniecheca xD
To i tak nie przebije: "Nie będzie downed state do 5 poziomu, bo gracze nie wiedzą co z tym robić".
Nie oglądając filmików gracz wie, że może robić uniki i po 0hp ma downed state. Wystarczy nie robić z siebie "w co to ja nie grałem" i nie zamykać okienek z pomocą. Jak ktoś jest wybitnie uzdolniony i nie ogarnął jak uniknąć downed state i co z nim robić, to nie wydaje mi się, żeby po 4 poziomach bez downed state i 5 z downed state nagle to ogarnął.