Czy warto kupić Guild Wars 2 - dyskusja ogólna

Z tym nagradzaniem nie ma tak źle, teraz widzę, że za dzienne logowanie coś tam dawają. Wiadomo, że mogłoby być lepiej ale w takim WoWie to nic nie dostajesz za darmo - chcesz coś to sobie to zdobywaj. Myślę, że po prostu zrobienie porządnego endgame mogłoby poprawić kondycje gry, aczkolwiek powiem wam w sekrecie, że endgame np. w Wowie też nie jest jakieś super. Tyle się namęczyłam by wyexpić postać(ja i moja casualowość...) mam wreszcie 85 lvl(grałam za czasów MoPa) już się cieszę, że hurra, endgame...

... No dobra, zapisuje się na raid i... Czekam, czekam, czekam, czekam.... W końcu robię sobie z nudów jakiś dungeon solo i oczywiście w najgorszym momencie wezwanie, spoko, robimy sobie raid, oczywiście wipe, drugie wipe... Część osób wychodzi, sama zaczynam tracić cierpliwość no rly. Niby w WoWa gra tyle osób a na raid na który idzie 25 osób(co przy kilku milionach śmiesznie mała liczba) czeka się dobre kilka godzin, nieraz nawet cały dzień a i nie raz było, że się nie doczekałam po prostu.

A w GW2 mamy crafting, robienie dungów(bo na niższych lvl raczej się ich nie robi) no i potem Living Story. Jakaś tam różnorodność jest, wiadomo, że dla niektórych to zawsze mało, ale moim skromnym zdaniem ma to więcej sensu niż czekanie na raid w Wowie cały dzień. No ale może to ja tak uważam bo jestem casualem, podobno tacy ludzie są gorsi czy coś :P

Mnie się osobiście GW2 podoba bardziej niż Wow, aczkolwiek w tego drugiego przegrałam +/- 3 lata i też się mi trochę przejadł. Niech ludzie mówią co chcą ale to GW2 ma świetlaną przyszłość a nie WoW z tą swoją przestarzałą grafiką i mechaniką(system targetowania, no zgrozo). Niech sobie ludzie go hejtują ale to ArenaNet będzie się śmiać ostatnia.

Na 85 lvlu za czasów MoPa nie było raidów ;p tam lvl cap był 90. Jak się gra DPSem to wiadomo, że długie będzie oczekiwanie. Wszystko zależy od pory dnia no i nie wszyscy robią raidy na poziomie LFR.

Co do przestarzałej grafiki spójrz na Everquesta I i ile osób tam jeszcze siedzi. Według mnie GW2 czegoś brakuje co by mogło jakoś utrzymać. Jest takie nijakie. Może dodatek coś poprawi, jeśli to będzie dodatek.

Mnie się osobiście GW2 podoba bardziej niż Wow, aczkolwiek w tego drugiego przegrałam +/- 3 lata i też się mi trochę przejadł. Niech ludzie mówią co chcą ale to GW2 ma świetlaną przyszłość a nie WoW z tą swoją przestarzałą grafiką i mechaniką(system targetowania, no zgrozo). Niech sobie ludzie go hejtują ale to ArenaNet będzie się śmiać ostatnia.

tak mówisz jakby w gw2 wgl targetowania nie było, jak pograsz sobie mesmerem z gsem, czy rangerem z longbowem, to zauważysz, że jest dokładnie tak samo jak w wowie.

Living story było fajne przez pierwsze pół roku. Później zaczęli dawać 3 achievemnty 2 skiny i 5 itemów do item shopu.

Obecnie endgame w gw2 wygląda tak, że farmisz sobie golda, na gemy, a jak już gdzieś farmisz, to odrazu leci nerf, bo masz gemy kupować, a nie farmić.

I jak już mówimy o living story i endgame : http://i.imgur.com/jh5MOg8.gif

Matko święta, co się stało z daily i monthly achievementami D: Ludzie farmią eventy w queensdale, prawie jak dawny champ train.

Po 2-miesięcznej przerwie muszę stwierdzić, że te małe zmiany w pvp są w porządku.

I ten szybki progress na reward tracku. Obey.

tak mówisz jakby w gw2 wgl targetowania nie było, jak pograsz sobie mesmerem z gsem, czy rangerem z longbowem, to zauważysz, że jest dokładnie tak samo jak w wowie.Living story było fajne przez pierwsze pół roku. Później zaczęli dawać 3 achievemnty 2 skiny i 5 itemów do item shopu.Obecnie endgame w gw2 wygląda tak, że farmisz sobie golda, na gemy, a jak już gdzieś farmisz, to odrazu leci nerf, bo masz gemy kupować, a nie farmić.I jak już mówimy o living story i endgame : http://i.imgur.com/jh5MOg8.gif

Trochę racji masz, coraz bardziej mam wrażenie, że GW2 idzie w kierunku takiego trochę P2W. Niby B2P a potem jeszcze musisz masę dodatkowej kasy wyłożyć... Niby większość to bajery ale nie tylko np. powiększenie banku, slotów na postacie czy możliwość posiadania więcej niż dwóch profesji to już takie jawne P2W. Mam tylko nadzieję, że trochę się z tym ogarną bo w końcu nie po to ludzie bulą ponad 100 zł na grę by "dostać dostęp do gry z P2W". Do innych gier tego typu przynajmniej masz darmowe wejście...

Może gemy jakoś bardzo drogie nie są, ale jak tak sobie podliczyłam co powinnam za nie kupić to jednak kilkadziesiąt złotych się uzbierało co jakoś mnie nie zachwyca bo przecież płaciłam za grę 170 zł. No ale można je wymieniać za złoto, więc nie jest tak źle... W teorii :P

A i gram mesmerem z longswordem i wcale nie uważam, że wygląda to tak jak w Wowie bo iluzje zajmują wroga tylko na chwile więc nie stoisz w miejscu i nie nawalasz bo musisz robić uniki - w WoW tego nie ma bo jest system Aggro, który sprawia, że obrywa tylko tank.

P.S. Ten gif mnie rozbawił ;D

@Down: Jest to P2W, może nie takie, że na PvP zabijasz na hita ale jednak. Mnie osobiście irytuje tak mało miejsca w banku i slotów na postacie a jak chce więcej to muszę powiększyć za gemy i to wcale nie tak mało... A znając mnie i moją casualowość będę zmuszona je kupić bo w życiu ich nie uzbieram ^^

Co ty? Może i gemy możesz kupić za real kase, ale grając w te gre normalnie i robiąc swoje strasznie szybko ( szybciej niż to w innych grach występuje ) uzbierasz kasiorke na te dodatkowe sloty, dodatkowe miejsca w banku itd.

I takie pytanie do ciebie... wiesz co oznacza P2W? bo jak twierdzisz, że gra idzie w tym kierunku to sorki, ale mylisz się.

Te twoje P2W wręcz nie pasuje do tego jak ta gra wygląda :) i jak jest zaprojektowana.

Trochę racji masz, coraz bardziej mam wrażenie, że GW2 idzie w kierunku takiego trochę P2W. Niby B2P a potem jeszcze musisz masę dodatkowej kasy wyłożyć... Niby większość to bajery ale nie tylko np. powiększenie banku, slotów na postacie czy możliwość posiadania więcej niż dwóch profesji to już takie jawne P2W. Mam tylko nadzieję, że trochę się z tym ogarną bo w końcu nie po to ludzie bulą ponad 100 zł na grę by "dostać dostęp do gry z P2W". Do innych gier tego typu przynajmniej masz darmowe wejście...Może gemy jakoś bardzo drogie nie są, ale jak tak sobie podliczyłam co powinnam za nie kupić to jednak kilkadziesiąt złotych się uzbierało co jakoś mnie nie zachwyca bo przecież płaciłam za grę 170 zł. No ale można je wymieniać za złoto, więc nie jest tak źle... W teorii A i gram mesmerem z longswordem i wcale nie uważam, że wygląda to tak jak w Wowie bo iluzje zajmują wroga tylko na chwile więc nie stoisz w miejscu i nie nawalasz bo musisz robić uniki - w WoW tego nie ma bo jest system Aggro, który sprawia, że obrywa tylko tank.P.S. Ten gif mnie rozbawił ;D@Down: Jest to P2W, może nie takie, że na PvP zabijasz na hita ale jednak. Mnie osobiście irytuje tak mało miejsca w banku i slotów na postacie a jak chce więcej to muszę powiększyć za gemy i to wcale nie tak mało... A znając mnie i moją casualowość będę zmuszona je kupić bo w życiu ich nie uzbieram ^^

Nazbieraj golda, kup gemy = problem rozwiązany. Jak może pisać, że gra jest P2W, bo ma się za mało slotów w banku?

Trochę racji masz, coraz bardziej mam wrażenie, że GW2 idzie w kierunku takiego trochę P2W. Niby B2P a potem jeszcze musisz masę dodatkowej kasy wyłożyć... Niby większość to bajery ale nie tylko np. powiększenie banku, slotów na postacie czy możliwość posiadania więcej niż dwóch profesji to już takie jawne P2W. Mam tylko nadzieję, że trochę się z tym ogarną bo w końcu nie po to ludzie bulą ponad 100 zł na grę by "dostać dostęp do gry z P2W". Do innych gier tego typu przynajmniej masz darmowe wejście...Może gemy jakoś bardzo drogie nie są, ale jak tak sobie podliczyłam co powinnam za nie kupić to jednak kilkadziesiąt złotych się uzbierało co jakoś mnie nie zachwyca bo przecież płaciłam za grę 170 zł. No ale można je wymieniać za złoto, więc nie jest tak źle... W teorii A i gram mesmerem z longswordem i wcale nie uważam, że wygląda to tak jak w Wowie bo iluzje zajmują wroga tylko na chwile więc nie stoisz w miejscu i nie nawalasz bo musisz robić uniki - w WoW tego nie ma bo jest system Aggro, który sprawia, że obrywa tylko tank.P.S. Ten gif mnie rozbawił ;D@Down: Jest to P2W, może nie takie, że na PvP zabijasz na hita ale jednak. Mnie osobiście irytuje tak mało miejsca w banku i slotów na postacie a jak chce więcej to muszę powiększyć za gemy i to wcale nie tak mało... A znając mnie i moją casualowość będę zmuszona je kupić bo w życiu ich nie uzbieram ^^

W ogólnym rozrachunku po ponad 2 latach gry w GW2 wydałem mniej pieniędzy na grę arenanet niż na grę blizzarda płacąc abonament przez ten sam okres :). Ja tam nie narzekam, te parę groszy na sloty w banku jest mnie stać wydać i wcale z tego powodu nie czuję się mocniejszy od innych graczy.

Coś w tym może być, od dzisiaj po każdym przegranym meczu PvP będę wypytywał graczy, czy przypadkiem nie mają wykupionych slotów w banku.
To musi być to ( ͡° ͜ʖ ͡°)

____
A tak na serio, to ja w zasadzie wydałem jak na razie kasę jedynie na podstawkę gry. I nie czuję potrzeby wydawania więcej - no chyba, że pojawi się dodatek :P Z samego grania wpada tyle golda, że można sobie spokojnie za to kupić masę rzeczy z gem store. I to bez jakiegoś farmienia golda, czy coś w ten deseń - jak to ma miejsce w innych grach. Nope. Robiąc cokolwiek co się lubi w grze, wpada złoto - po prostu grając. No chyba, że ktoś nie gra- wtedy faktycznie tego złota mieć po prostu NIE BĘDZIE, bo niby skąd? ;) Sam do tej pory kupiłem sobie już masę rzeczy dostępnych za gemy. A nie da się ukryć, że są osoby, które mają złota duuużo więcej ode mnie, bo ja zaraz wszystko rozdaje w konkursach itp .. ^^' Także jestem pod względem ilości posiadanego złota bardzo przeciętny, a jakoś nie mam żadnego problemu z kupieniem sobie tego czy tamtego.

Żeby zarabiać trzeba wiedzieć jak. Nie każdy to umie. Co do P2W to raczej tego nie ma. P2W by było gdyby np. zablokowali możliwość wymiany golda na gemy i wrzucili tam mocne eq. W G2W statyski wszyscy mają takie same, albo mocno zbliżone i mimo wszystko na PvP liczy się ogarnięcie teamu oraz zgranie.

PS. Tak sobie myślę czy znowu nie pograć w GW2, mam 80lvl huntera z exo eq. Jakby ktoś miał jakieś propozycje zabawy oraz przypomnienia co i jak to czemu nie.

Hasira - jak masz max lvl to nazbierasz spokojnie, niedawno kupowalem za okolo 100 golda 800 gemsow xd. I nie tylko ja bo i pare osob z gildii. A 100 golda to pare dni roboty i to wcale nie hardcorowej - sam gram max 3 godziny dziennie a spokojnie idzie zarobic tyle :D. Inna sprawa ze jak chcesz wydawac gemsy na pierdolki typu : stroj, skrzynki, klucze, dodatkowe sloty, dodatkowy bag itd to troche farmienia masz. Ale jak tak bardzo chcesz np dodatkowy slot na postac bo wszystkie zuzylas to spokojnie zarobisz tyle jak itemy bedziesz sprzedawac na AH a nie u npc xD.

Dokladnie Xar - u mnie w gildii jest gosciu ktory pozyczek udziela bo ma golda od cholery i nie wie co z nim zrobic xD.

A odnosnie P2W - nie ma absolutnie zadnego. Chcesz cos bardzo z sklepu? Spokojnie to kupisz. Chcesz caly sklep wykupic? Plac albo farm miesiac ;P. Duzo magow (ele, necro i mesmerow) biega w secie kiss of flame czy jak sie on tam zwie, wlasnie z IS. A watpie by chocby 1 osoba na 100 takich kupila to za pieniadze :D

PS. Tak sobie myślę czy znowu nie pograć w GW2, mam 80lvl huntera z exo eq. Jakby ktoś miał jakieś propozycje zabawy oraz przypomnienia co i jak to czemu nie.

Najlepszym rozwiązaniem jest raczej znalezienie sobie aktywnej gildii, która interesuje się takimi trybami, jakie ty lubisz :)

Ja lubię robić wszystko po trochu. Nie skupiam się na hardcorowych ciskaniu raidów lub pvp.

blaumro sam planuje wrócić na dłużej, można wspólnie pobiegać.

Ja też miałem zamiar wrócić, ale nie wiem jak z czasem będzie... I może nawet postarał bym się wrócić do Gildii Xara :P ale tutaj muszę się już zastanowić bo sesje RP prowadzone na TS u mnie odpadają.

Ja lubię robić wszystko po trochu. Nie skupiam się na hardcorowych ciskaniu raidów lub pvp.

Z pewnością takich gildii nie brakuje :P

Ja też miałem zamiar wrócić, ale nie wiem jak z czasem będzie... I może nawet postarał bym się wrócić do Gildii Xara ale tutaj muszę się już zastanowić bo sesje RP prowadzone na TS u mnie odpadają.

Co do sesji, to jak wiesz - te TSowe to tylko namiastka całego RP, bo są również ingame, jak i forumowe :P Każdy wybiera takie, w jakich czuje się lepiej (niektórzy we wszystkich po trochu). No ale mimo, że gramy też PvE,PvP, to aktywność RolePlay chcąc nie chcąc jest dość istotna :P Wiadomo, jedni to grają mniej, inni więcej, no ale jest to z pewnością podstawowy tryb, który łączy wszystkich w gildii.

Swoją drogą polecam RolePlay - to świetnie urozmaica rozgrywkę i MMORPG nie są wtedy tak nudne :P I brak jest ograniczeń - można na naprawdę różne sposoby rozwinąć swoją postać. Tak jak np. mechanika nie pozwala na zostanie piratem, to w RP jest to możliwe.

Jeszcze jak w takim pisanym rp się czuje dobrze bo lubię pisać i wymyślać tego typu rzeczy to w takim mówionym czuje się jak dziecko i jakoś nie umiem się przełamać, a co ważniejsze wciąć w już istniejące historyjki.

Pomyśle i się zobaczy jak to będzie.

Ma ktos na sell konto? Chetnie kupie

Czyjeś konto kupisz za minimum 80zł. Nie lepiej kupić czyste na np fabryka kluczy? Sam 3 dni temu za 92zl kupiłem.

Jak polecacie szybko trochę gotówki zarobić? Chciałbym sobie kupić Cultural set Tier 3 dla mojego Norna. Drugi jest super pod względem wizualnym. Trzeci niby wydaje się taki sobie, ale muszę go zoabczyć na żywca, a nie na screenach.