Ciężko jest porównać GW2 do innych gier MMO. W skrócie niezobowiązujący MMO nie dla każdego.
Na pewno nie posiada ona gear grindu (oprócz ascended oraz legendarek) oraz odblokowywania coraz nowszych silniejszych skillów co level (choć zmieniono to w FP#2 pod "typowego" nowego odbiorcę).
Gra robiona pod target casualowy, hardcorowi gracze raczej nie znajdą tutaj zbyt wielu wyzwań (Jak na razie 8-orbowy achievment do Liandri był dla mnie najtrudniejszym wyzwaniem, niewiele osób go zrobiło ^^).
Przegrane mam ponad 3 tysiące godzin od premiery, więc nie jest tak źle ^^
Nie polecam gry osobą które mają podejście do gry typu: "zdobendem najlepszo broń, pancyrz, szkile i nikt na pewno mnie nie zabije!".
Raczej to przyjemny sandbox z nastawieniem na story.
WvW jest świetne gdy roamuje się solo/w małej grupie lub biega za commanderem na teamspeku. Słabiej gdy strony konfliktu stają się bezmózgimi zergami biegającymi za niebieskim doritos, gdzie więcej znaczy lepiej odgrywa największą rolę.
PvP tylko teamowo z 4 innymi znajomymi, inaczej nie doceni się tego trybu gry. Na hot-joinach zwyczajna naparzanka.
Nie chcę wystawiać oceny bo jestem nieobiektywny. Przez te 2,5 roku istnienia gra dostała masę usprawnień więc za to na pewno plus ^^