Czy warto kupić Guild Wars 2 - dyskusja ogólna

@GawizZ

Nie zapominaj o żarciu oraz nourishmencie dającym power. W melee weaponach u thiefa muszą być sigile air + fire, żeby zagwarantować większy burst.

Ogólnie staraj się nie grać na "pałę", tylko próbować wymanewrować przeciwnika za pomocą stealtha i karać go szybkimi burstami (thiefem nie możesz nic wziąć "na klatę).

Polecałbym, zmienić się z D/D na D/P, żeby wejść w stealtha na D/D musisz być blisko przeciwnika, za to D/P za pomocą combo 5->2 w każdym momencie może zagwarantować ci stealth + masz niesamowity doskok z 3.

Obczaj taki build: http://metabattle.com/wiki/Build:Thief_-_D/P_roamer

A ja mam pytanie. Na jakim serwerze warto zacząć grę od nowa ? I na którym znajdę najwięcej Polaków ?

Tu musisz sobie zadać podstawowe pytanie: "czy zamierzasz grać w wvwvw". Jeśli nie to wybór serwera nie ma znaczenia bo w trybie pve i spvp grasz na "jednym" wspólnym serwerze zwanym megaserver. Jeśli natomiast chcesz grać na wvwvw to najlepiej wybrać serwer, który oferuje wysoki poziom tejże rozrywki. Pomocnym przy tym może być zajrzenie na ranking serwerów (zmień świat na Eu i zajrzyj do tabeli Predicted rankings). Najlepiej celować w serwery od pozycji 15 do góry.

Kolejna sprawa jest taka. Nie ma oficjalnego serwera dla Polaków. Serwery Underworld i Blacktide nie są polskimi serwerami. Nie ma też żadnej statystyki, która pokazywała by który serwer jest najpopularniejszy wśród naszych rodaków. Musisz dokonać wyboru trochę na chybił trafił. Ja ze swojej strony polecam serwer Far Shiverpeaks i gildię LB (adres w stopce + przeczytaj podstronę O NAS). Oczywiście moja gildia przyjmuję także ludzi spoza serwera FSP wiec jeśli zdecydowałbyś się na inny serwer to mimo wszystko zachęcam do kontaktu z nami.

czy za laury + gold kupić ascend biżu? na co mogę wydać karme i badgesy honoru?

czy za laury + gold kupić ascend biżu? na co mogę wydać karme i badgesy honoru?

1. Tak kup ale polecam mimo wszystko zajrzeć na wiki i przejrzeć listę kupców. Jak zaczniesz chodzić na fractale to asc. biżu nie bezie ci się w skrzynce mieścić (problem jedynie że nie zawsze ma fajny stat).

2. Na co wydać karmę? Whohoho. Miejsc na wydanie karmy jest sporo. Zajrzyj na listę vendorów (podrozdział Vendors). Ja sporo karmy spaliłem kupując Obsidian Shard inni kupują za to itemki i wrzucają do mystik klopa a potem rozbijają licząc na drogie materiały (m.in. sillk). Nie wiem ile już grasz ale jeśli jesteś na początku nie wydawaj karmy na "bzdury" i przejrzyj listę vendorów. Karmy nigdy nie za dużo a potrafi zaboleć jak się skończy.

3. Ja badge wydałem kiedyś (ok 30 tysięcy) na zakup zwykłych ram które potem przerobiłem na wersje wzmocnione i sprzedałem na TP. Co przyśpieszyło wykraftowanie Eternity

co do ascended to najkorzystniej wychodzi : amulet na wvw, akcesoria za commendacje gildyjne, a pierscionki z fractala (drop + pristiny)

Kupilem gre wbilem 30 lvla i sensu dalszego gry nie widze....gra bardzo ladna fajny system walki jednak monotonia az wieje ....questy identyczne w kazdej lokacji jedynie moby sie zmieniaja eventy fajne jednak praktycznie takie same.... Wvw ? bieganie kupa ludzi na oslep areny ?jak w kazdej grze.....0 wspolpracy na pocztkowych lvlach kazdy lata sobie jak chce . Gra przeznaczona faktycznie dla osob , ktore nie lubia pvp ani zbytniej kooperacji w grze do maxymalnego lvla.Nie ma tu celu do ktorego mozna by bylo dazyc by byc lepszym od innych....a robienie achivmentow ..czy farmienie na set , ktory kazdy ma no raczej nie jest to cego szukalem. Gra warta ceny 40 zl ktora byla na promocji wiecej jednak nie. Zbyt duza monotonia .

Ocenił gre po 30 lvlu po kilku godzinach gry. Nie mam pytań. Idź graj w AION'a i inne p2w tytuły :)

Kupilem gre wbilem 30 lvla i sensu dalszego gry nie widze....gra bardzo ladna fajny system walki jednak monotonia az wieje ....questy identyczne w kazdej lokacji jedynie moby sie zmieniaja eventy fajne jednak praktycznie takie same.... Wvw ? bieganie kupa ludzi na oslep areny ?jak w kazdej grze.....0 wspolpracy na pocztkowych lvlach kazdy lata sobie jak chce . Gra przeznaczona faktycznie dla osob , ktore nie lubia pvp ani zbytniej kooperacji w grze do maxymalnego lvla.Nie ma tu celu do ktorego mozna by bylo dazyc by byc lepszym od innych....a robienie achivmentow ..czy farmienie na set , ktory kazdy ma no raczej nie jest to cego szukalem. Gra warta ceny 40 zl ktora byla na promocji wiecej jednak nie. Zbyt duza monotonia .

Napisałbym co myślę o takich jak ty(celowo z małej), ale ilość ostrzeżeń zobowiązuje, więc jak kolega wyżej radzę byś zagrał w Metina czy co tam chcesz.

Gdyby na wvsw nie istniałaby żadna współpraca to uwierz mi że nikt by tam nie grał a robią sie nawet kolejki. Faktem jest że gra może być monotonna przez questy. Osobiście nie lubie eksploracji świata i nie robie tego ale uważam że gra i tak jest bardzo dobra i warta swojej ceny.

1. Kupilem gre wbilem 30 lvla i sensu dalszego gry nie widze....gra bardzo ladna fajny system walki jednak monotonia az wieje ....questy identyczne w kazdej lokacji jedynie moby sie zmieniaja eventy fajne jednak praktycznie takie same.... Wvw ? bieganie kupa ludzi na oslep areny ?jak w kazdej grze.....0 wspolpracy na pocztkowych lvlach kazdy lata sobie jak chce .2. Gra przeznaczona faktycznie dla osob , ktore nie lubia pvp ani zbytniej kooperacji w grze do maxymalnego lvla.3. Nie ma tu celu do ktorego mozna by bylo dazyc by byc lepszym od innych....a robienie achivmentow ..czy farmienie na set , ktory kazdy ma no raczej nie jest to cego szukalem. Gra warta ceny 40 zl ktora byla na promocji wiecej jednak nie. Zbyt duza monotonia .

1. Oczywiście wbijanie tych 30lvl było dla Ciebie traumą, z której nie pozbierasz się do końca życia. Gra bardzo ładna? Dziewczyna może być ładna, a gra może mieć co najwyżej dobrą grafikę. Fajny system walki... monotonia aż wieje, zdecyduj się czy Ci się podoba czy nie. Questy nie są identyczne, bo ich jako takich nie ma, bo są dynamiczne eventy, które do niczego nie zobowiązują i robisz je na własne ryzyko. Przyznam rację wszystkie eventy łączy wspólna cecha, niemal zawsze jest ktoś, coś do zabicia. WvW tu się nie wypowiem, bo mi nigdy się nie podobał ten tryb. Areny da się wygrywać, tylko trzeba pokierować ludźmi.

2. I tutaj gra ma duży plus. To nie znaczy, że gra jest przeznaczona tylko dla graczy pve, ale tu w sumie każdy może znaleźć coś dla siebie. Jeden lubi pve, drugi woli grać areny, a trzeci lubi się bawić w wvw.

3. Tu gra znowu zaoferowała coś znowu dobrego. Coraz więcej gier odchodzi od grindowania coraz lepszego ekwipunku. Ileż to razy w takim wowie można farmić kolejne sety i bronie. W gw2 jest o wiele ciężej zdobyć legendarny oręż i choć nie daje on żadnej przewagi, który będzie nam służył przez lata, a nie przez jeden sezon, to budzi on respekt, przed innymi graczami.

Druga sprawa... co może powiedzieć o WvWvW człowiek który ma 30 lvl ?

Bawi mnie community co od razu wywalaja mnie z party bo mam ok. 300ap -.-

Bawi mnie community co od razu wywalaja mnie z party bo mam ok. 300ap -.-

W mmorpg gra sie zazwyczaj z gildią, wtedy takiego problemu nie masz

Jak mam komus tlumaczyc na czacie kazda mechanike, pokazywc kazdy kąt, i czekac az ten ktos sie odnajdzie, to wole sie go pozbyc na starcie.

Ale co to ma wspólnego z dungeonem.. wystarczy napisać 1,2 zdania kto co ma robić w danej części i tyle.. przecież kiedyś musi zrobić 1 raz dany dungeon.

ymmm wedlug mnie jezeli wbijam 30 lvl i gra odpycha mnie poprostu nuda to raczej jest to moje indywidualne zdanie...skoro w polowe gra nie przyciaga to po co grac dalej ? :) Nie rozumiem waszego fanboystwa nie napisalem ,z e gra jest zla a fanboye wyskakuja mi z Aionem i jakims P2W , ktorego nie ma...dziwna sprawa. Ta gra oferuje praktycznie end game na samym poczatku pomijajac fraktale i mala ilosc dg nie oferuje nic wiecej. Tematem dyskusji jest "czy warto kupic" wiec pisze ze za 40 zl warto dla ludzi , ktorzy lubia biegac zwiedzac swiat i bawic sie w role play . Rozumiem urazenie niektorych ludzi gdybym wbil5lvli czy 10 i mowil , ze jest monotonie ale 30 lvl to troche godzin gry jest....aby ocenic gre nie trzeba wbijac maxa i kazdy dojrzaly czlowiek chyba to rozumie.

Gra przeznaczona faktycznie dla osob , ktore nie lubia pvp ani zbytniej kooperacji w grze do maxymalnego lvla.

Kompletnie nie rozumiem tego zdania. Jakiego maksymalnego lvla (równie dobrze na endgame go nie musisz nawet mieć, a będziesz mial konkretne wyzwania na turniejach, o których nie masz co nawet myśleć bez kooperacji ze swoją drużyną) i jak to dla osób, które nie lubią PvP? Przecież właśnie w Guild Warsach masz konkretne community nastawione TYLKO I WYŁĄCZNIE na PvP, hm. I oni często nie wbijają nawet lvli, a od razu wchodzą do lobby PvP i je grają. Nie mówię tu jedynie o GW2, bo GW1 również mocno stawiało na właśnie ten tryb...

GW2 stawia jedynie na competitive PvP. Nie ma nic więcej.

GW2 stawia jedynie na competitive PvP. Nie ma nic więcej.

No też nie popadajmy w skrajności, że od razu nic więcej. To, że mają competitive pvp, to fakt i wielki plus dla nich, bo jak na razie chyba żadne inne mmorpg tego nie oferuje (a przydałaby się jakaś rywalizacja na rynku), ale mimo wszystko w grze są też takie rzeczy jak:

- WvW: nie brakuje składów, które organizują raidy. Są też dobre serwery z fajnym community, gdzie można codziennie poraidować.

- Dungi, Fraktale, Misje Gildyjne, World Bossy: do tego już każdy podchodzi inaczej. Jedni mogą to robić codziennie, inni jak ja zrobią okazjonalnie i im wystarczy.

- Fabuła (living story itp)

- Dobra mechanika: wielu po zasmakowaniu jej, nie potrafi się już za bardzo wkręcić w inne gry.

- Zapowiedź nowego contentu (dodatek)

Chodzi mi o jedyny content, który chociaż w swoim zamyśle jest rozwijany (chociaż jak to jest naprawdę wszyscy wiedzą) i na którym względnie się skupiają.

WvW jest zabawne do pewnego momentu. Mnie irytuje bardzo mechanika przejmowania fortec co 5 minut. Co godzinę, 2, ale nie co 3 minuty.

Dungi nie są ani trochę zabawne. Są żenujące. Fractale trzymają względnie poziom, GM też.

Dobra, LS2 nie było AŻ tak złe. Ale bazowa fabuła i LS1 nie było dobre

Mechanika mi się nie podoba. TSW posiada o wiele lepszą mechanikę walki. Tak samo DDO

Dawno przeszedł mi hype GW2. Dodatek wyjdzie, poczytam, zobaczę, wtedy zdecyduję, czy warto.