Czy warto kupić Guild Wars 2 - dyskusja ogólna

Dobra gra to i są fale graczy.

A ja chyba slepy jestem bo nie widzetego GW2 w promocyjnej cenie :( Ktos moglby nakierowac jakos? Z gory wielkie dzieki :)

No narazie coś jeszcze w starej cenie, pewnie przez różnicę w czasie, za parę godzin powinno się pojawić :).

No wlasnie doczytalem, ze to od 10:00 czasu PST - http://www.timeanddate.com/time/zones/pst

Moje niedopatrzenie ^^

Dobra gra to i są fale graczy.

Za dobrą grę można zapłacić każde pieniądze, a nie czekać na przecenę -99% czy ile tam to jest. To tylko pokazuje, że gra nie jest warta swojej normalnej ceny.

Widać, że chcą sprzedać jak najwięcej kopii gry przed wyjściem dodatku. Zagranie co najmniej zastanawiające - akcje tego typu są zazwyczaj po premierach dodatków, aby pierw podsycić chęć kupienia nowym contentem.

Chociaż i tak i tak cieszę się, że ANet chce zwiększyć playerbase.

Czasami mam wrażenie, że niektórzy na siłę szukają argumentów aby wbić szpilę komuś innemu (w tym przypadku dla ArenaNet).

@MightTay, dobrze zauważyłeś że developer chce sprzedać swoje dzieło. Nie wiem tylko skąd wytrzasnąłeś "akcje tego typu są zazwyczaj po premierach dodatków". Jeśli weźmiemy za przykład najpopularniejszą grę MMORPG która regularnie otrzymuje dodatki (WoW), to można zauważyć, że promocje na podstawkę (Battle Chest) pojawiają się w losowych odstępach czasu, które nie wpływają na premierę dodatku. Bywa że promocja pojawi się miesiąc przed premierą, miesiąc po premierze czy rok po premierze dodatku.

No i we wtorek każdy będzie mógł przetestować nowy tryb PvP (Stronghold) :3

Za dobrą grę można zapłacić każde pieniądze, a nie czekać na przecenę -99% czy ile tam to jest. To tylko pokazuje, że gra nie jest warta swojej normalnej ceny.Widać, że chcą sprzedać jak najwięcej kopii gry przed wyjściem dodatku. Zagranie co najmniej zastanawiające - akcje tego typu są zazwyczaj po premierach dodatków, aby pierw podsycić chęć kupienia nowym contentem.Chociaż i tak i tak cieszę się, że ANet chce zwiększyć playerbase.

Napis MODERATOR nie przykryje cebuli. Post tak przemyslany i sensowny, ze czuje jak mi wrzody pekaja od czytania tego. Najglupszy post jaki przeczytam w tym roku, a mamy 11 kwietnia. Gratuluje!!!

warn_ico.png
Post tak sensowny i przemyślany nie przykryje spamu. - Might

Might - ale on po czesci ma akurat racje. Gra nie jest warta swojej ceny.... ciekawe, nawet bardzo ciekawe. Zwlaszcza jesli sie wezmie pod uwage duza liczbe graczy (i przed zaczeciem tych promocji). Rozumiemy ze tb gra nie podeszla ale nie masz co oszukiwac innych. Gra jest warta swojej ceny, nawet przy premierze - 200 zl.

Swoja droga nie znasz wgle marketingu. Niedlugo wychodzi dodatek. Chca by ludzie go kupili. Wiec najwieksza glupota jest po dodatku dawac promocje na podstawke. A tak? Kupi np 1000 graczy dzisiaj. Pogra, przyzwyczai sie do gry, wciagnie i akurat ze ten miesiac, czy dwa jak dodatek wyjdzie bedzie mial max lvl, ogarnie podstawy endgame itd. A jak dodatek wyjdzie to kupi go chocby 600 graczy ktorym gra sie spodoba. A nie ze po dodatku kupi go ktos, bo jak kupi podstawke to juz wyda $. Wiec tak szybko dodatku nie kupi. Proste? Proste

Nie zamierzam się sprzeczać - graczy było sporo jeszcze przed rozpoczęciem wszystkich promocji, a te promocje przyciągnęły masę.

Nie mam jednak żadnych danych od ANet ile kopii sprzedali na premierze, ile po roku i ile w wyniku tych promocji przez ostatnie pół roku. Patrzę po wielkiej "popularności" tej promocji i częstotliwości się jej pojawiania. O ile się nie mylę, to trzecia taka w przeciągu pół roku. Coś jest więc na rzeczy z normalną ceną gry i promocyjną.

Wychodzi dodatek. Pojawia się masa pozytywnych recenzji, first looków itd. Bo to akurat GW2 zrobiło dobrze - pierwsze zderzenie z grą było powalające i przyciągające. I nagle jakiś Janek, mieszkający w jaskini widzi to i myśli "Hmm, gra wygląda fajnie, może powinienem rzucić na nią okiem". Dodatek nie jest samodzielny, więc musi też kupić podstawkę. I zamiast go zniechęcić normalną ceną obu gier, na podstawkę jest promocja.

Przecież to oczywiste, że przed wydaniem dodatku muszą (i chcą) robić jak najwięcej promocji O.O To by było totalnie dziwne, gdyby ich nie robili.

Czym więcej ludzi teraz kupi podstawkę, tym większą będą mieli bazę graczy, która może się skusić na dodatek. A wraz z zapowiedzią dodatku, podstawka traci na wartości, bo staje się przestarzała. Content nie jest świeży. Także co w tym dziwnego, że tak się dzieje :o ?

I skąd wiesz tak w ogólę, że po wyjściu dodatku będzie możliwość kupowania podstawki? Nie zdziwię się, jeśli z czasem wprowadzą tylko i wyłącznie wersje typu "podstawka + dodatek". Także jaki sens miałoby wtedy jakieś wprowadzanie promocji tylko i wyłącznie na podstawkę, której nie ma?

Poza tym nawet gdyby zostawili podstawkę po wyjściu rozszerzenia, to o ile teraz są na nią promocje, to znając życie po premierze dodatku po prostu ceny podstawki spadną na stałe. Czy to nie proste?

Nie mam jednak żadnych danych od ANet ile kopii sprzedali na premierze, ile po roku i ile w wyniku tych promocji przez ostatnie pół roku. Patrzę po wielkiej "popularności" tej promocji i częstotliwości się jej pojawiania. O ile się nie mylę, to trzecia taka w przeciągu pół roku. Coś jest więc na rzeczy z normalną ceną gry i promocyjną.

A slowo POPULARNOSC w cudzyslowiu poniewaz?

Nie wspominajac o tym ze, temat brzmi CZY WARTO KUPIC GW2 a nie wspomniales o tym w calej wypowiedzi. Daj sobie warna za spam, wielki mudoreturze. Albo przestan naduzywac funkcji do temperowania tych co maja inne zdanie od twojego (ktore jest glupie) :)

PS Zawsze warto kupis GW2 :)

Skoro nie rozumiesz sarkazmu nie mam o czym z Tobą rozmawiać.

Podajesz tylko fragment tematu: Czy warto kupić Guild Wars 2 - Dyskusja ogólna. Rozmowa o tym, czy warto tą grę kupić skończyła się na 7 stronie. Cała reszta to właśnie to - dyskusja o grze. Zgodnie z Twoją logiką, 3/4 osób, które kiedykolwiek wypowiedziały się w tym temacie powinny już dawno mieć perma.

Gra nie jest warta 20 zł a wy piszecie głupoty tylko po to by ktoś stał się naiwniakiem jak wy, spartolili robotę i GW2 w ogóle nie odzwierciedla poprzedniczki, do tego dochodzi brak end game i lipny PVP, a już nie wspomnę o braku wojen gildi gdzie w tytuł mówi co innego. Jawne kłamstwo.

Gierka po prostu nudzi po 4 h i jest skierowana tylko i wyłącznie dla masochistów i dla gimbazy, gdzie giereczkę dostali na święta czy urodziny od swoich rodziców.

Dzieci hejtują gw2 a mimo to graczy w tej grze jest bardzo dużo. GW 2 ma mocną 2 pozycję tuż za wow'em i żadne płacze marnego moderatora(wiadomo o kogo chodzi) tego nie zmienią

Dzieci też hejtują WoW'a.

FFXIV.

TSW.

Zawsze są obrońcy i są przeciwnicy gry. Jest to naturalny proces, bo nie ma gry, która trafi do każdego odbiorcy.

Gra jest dobra. Jako single. Brakuje w niej elementów MMO. I bez haseł typu "To inne MMO niż wszystkie" itd. Są podstawowe elementy MMO, które każdy tytuł powinien posiadać.

Sam Xar przyznał - gdyby nie PvP i gildia, nie miałby w tej grze czego szukać. Nie jestem fanem esportu, więc PvP mnie nie kręci, do tego nie jestem social playerem.

I w jakich rankingach jest zaraz za WoW'em? Twoich? mmorpg.org.pl? mmorpg.com?

Skoro nie rozumiesz sarkazmu nie mam o czym z Tobą rozmawiać.Podajesz tylko fragment tematu: Czy warto kupić Guild Wars 2 - Dyskusja ogólna. Rozmowa o tym, czy warto tą grę kupić skończyła się na 7 stronie. Cała reszta to właśnie to - dyskusja o grze. Zgodnie z Twoją logiką, 3/4 osób, które kiedykolwiek wypowiedziały się w tym temacie powinny już dawno mieć perma.

Ale tylko mi dales warna za 'spam' lol. Kompetentny modureturzaue

mod_ico.png
Jeżeli naprawdę tak ciężko Ci to zrozumieć, to postaram się wyjaśnić to jaśniej - to temat do ogólnej dyskusji o grze. A warna za spam dostałeś tylko dlatego, że zaatakowałeś, nawet nie mój post, a mnie (przy czym każdy inny moderator wlepiłby Ci jeszcze 4 punkty za obrazę), bez żadnej podstawy argumentacyjnej, dla samego faktu "zgnojenia" moderatora. - Might
Nie mam jednak żadnych danych od ANet ile kopii sprzedali na premierze, ile po roku i ile w wyniku tych promocji przez ostatnie pół roku.

@Might, pomimo twoich częstych wypowiedzi w tym temacie, mam wrażenie że gra nie za bardzo ciebie interesuje. GW2 po roku sprzedał się w liczbie 3 milionów: http://www.gry-online.pl/galeria/html/wiadomosci/bigphotos/675128334.jpg . Obecnie ArenaNet zwiększyła zasięg gry aż do Chin, ale nie pochwaliła się liczbą sprzedanych kopii. Nawet guru napisał news na głównej o 7 mln sprzedanych kopii...

Dobra, po roku jest, moja wina. Nigdy nie czytam tych infografik, może najwyższy czas zacząć.

Co nie zmienia jednak faktu, że nie ma po premierze i po dwóch latach. Wtedy (moim zdaniem) można by było mieć szersze spojrzenie na sprzedaż. Ale ok, jest po roku, więc uważam mój argument za inwalidzki.

Ta, bo wiadomości podawane przez guru są rzetelne, no proszę Cię. Nie umie też znaleźć jakoś tego news'a o 7milionach.

Sam Xar przyznał - gdyby nie PvP i gildia, nie miałby w tej grze czego szukać.

No tak, ale nie zapominaj, że każdy znajduje w grze coś innego. Znam dziesiątki osób, które w życiu nie pykały PvP w GW2, a jednak wciąż grają w tę produkcję i to od beta testów.