Prawda jest taka, że GW2 jest grą bardzo dobrą (nie jest wybitną, nie jest mesjaszem mmo) i wyraźnie dominuje w gatunku. Gra idealna dla człowieka pracującego (mającego rodzinę, obowiązki i prawdziwe życie) lub podchodzącego do swoich obowiązków szkolnych/studenckich na poważnie. Tak to gra casualowa i co w tym złego? Jak ktoś gra z umieram, ma fajną gildię, stawia sobie w grze więcej celów niż świecący armor i skrzydełka to gra na długie miesiące/lata. A co do hejtowania to poczytajcie fora innych gier (nie tylko mmo) poza drobnymi wyjątkami (indyki/niskobudżetowce) wszędzie pełno marud ikwasów. Oczywiście nie należny mylić hejtera z krytykiem tacy akurat są potrzebni (np. żeby deweloper nie popadł w samouwielbienie) ale czy tacy są tu? Chyba nie. Wiec hejterstwo będzie dalej hejcić bo taka rola hejterstwa po co się tym przejmować?
Czy warto kupić Guild Wars 2 - dyskusja ogólna
Panie moderatorze od PvP to się odwal bo nagrody są też nie tylko z tracków ale również za pozycję na kontynencie. dodatkowo set glorius który dostępny jest tylko z PvP co prawda jako skin, ale ktoś tak ogarnięty jak ty powinien wiedzieć że na PvP to nie ma znaczenia. Przyznaje szczerze że duża część tego co mówisz to prawda ale jest to spowodowane tym że w grze nie szukasz wyzwań, WvW to nie tylko bieganie za zergiem i tępe bicie drugiego zerga. Możesz zebrać znajomych i będąc na jednym kanale walczyć z pugami ale niestety to trzeba umieć, Możesz zrobić fractala ale lvl 44 gwarantuje ze wszelkie zerki mają przewalone. Takie marudzenie o monotonność to jak walenie głową o mur i mówienie że się tego nie lubi. Jak mam być szczery to w każdej grze to nas czeka, prędzej czy później. Gry się nudzą bo robimy wszystko co w nich jest możliwe i idziemy do następnej, takie mamy czasy.
Tak jak napisal Might- Gw2 nie jest mmo i nigdy nim nie bedzie...jest to gra typu single player z dodatkiem "banalnej wspolpracy" a jedynym jej aspektem jest pvp ktore nie jest poprostu dobre....jest jak kazde w kazdej grze niczym sie nie wyroznia..
Nie gram competitive i nigdy nie będę, bo nie jestem graczem esportowym. A z tego co pamiętam, to Xar jakiś czas temu pisał, że ta "unikatowa" nagroda to minis za pierwsze 100miejsc.
Glorius wygląda ładnie tylko na Heavy, z tym, że nie musisz się starać - możesz po prostu SIEDZIEĆ NA POINT FARMIE!
44 lvl jest ciężki do zrobienia w 5x zerk, z racji debuffa. Wystarczy Shout Guard i już nie ma problemu. Jak jeszcze grałem to specjalnie, dla jaj, zrobiłem z gildią 47 w samych exo, bez AR. Trzeba było założyć tylko na Mawie...
WvW nie wspiera scoutowania, gank grupek, niczego poza tępym zergiem. No i nie mam znajomych/kolegów, więc dyntka.
I tu jest ten problem! Gry P2P wprowadzają content darmowy pomiędzy dodatkami, aby nie było zastoju contentowego, jak WoW czy FFXIV. Gry B2P wydają dodatki z contentem na tyle często, aby uniknąć zastoju, patrz GW, TSW czy DDO.
W GW2 jest zastój contentowy.
W GW2 nie ma zastoju contentowego. Co najwyżej nie dają tego co akurat tobie by się spodobało. Rozpiska zmian, które zaszły w grze jest dostępna tutaj. To są rzeczy dodane za darmo i ich ilość spokojnie można zamknąć w ramach dodatku. Za chwile pojawi się HoT wiec twoje "zastój" jest inwalidą.
Tak, zgadzam się i napisałem to już w swoim wywodzie - dodatki zapewniają przedłużenie contentu i na pewno go kupię.
Super, dałeś mi listę eventów... Co zostało dodane na stałe w grze od premiery:
-3 nowe mapy, przy czym Southsun jest martwe, robi się tylko Queen
-2 mapy PvP (3 dodane, jedna usunięta, suma 2)
-mapa WvW, która jest do bani
-misje gildyjne
-1 skill leczniczy na klasę
-fraktale
-LS2 czyli fabuła na około 12h
W 2,5roku! LS1 i eventy to nie content, nie masz do nich dostępu ani nawet nie wpłynęły one na świat gry. LS2 możesz powtórzyć, sure, ale czy po zrobieniu wszystkich achivów ma ono jakąkolwiek wartość powtarzania? Nie. I nawet te achivy nie są trudne. Robisz dany rozdział max. 3 razy (mówię o sobie).
Spójrzmy na progress 2 innych gier MMO B2P w 2,5 roku, w które gram :
TSW: Linia fabularna na 93h bez solucji internetowych, 63 nowe dungi (mój błąd, zagalopowałem się) o 4 poziomach trudności, nowa mapa, dodane 2 zupełnie nowe drzewka skilli, system auguments i TONA questów. O eventach klasy LS GW2 nie wspominam. Najlepszy gear wciąż taki sam jak na premierze. Zasoby finansowe i ilość graczy o wiele niższa od GW2.
DDO: 28 (17epic) nowych dungeonów i 9 challengów o 4 poziomach trudności, nowe drzewko skilli, nowa klasa, 2nowe miasta i 5 nowych wilderness. Eventy gorsze od dwóch powyższych, ale trzymają poziom. Najlepszy gear względnie wciąż taki sam - kilka broni z dodatku z dunga z zeszłego tygodnia jest nieco lepszych.Zasoby finansowe i ilość graczy nieporównywalna z GW2.
Sorry, na tle, można powiedzieć, oponentów, wynik GW jest... mizerny. Zwłaszcza, że wszystkie 3 mają ten sam system walki, a TSW nawet system skilli.
Nie gram długo w GW2, ale sporo innych tytułów przetestowałem, głównie F2P i muszę stwierdzić, że żadna gra biorąc pod uwagę stosunek ceny do tego co za nią oferuje nie równa się z GW2, a jeśli kupiłeś ją w cenie promocyjnej, jak ja to tym bardziej złego słowa nie mogę napisać. Za te 40 złoty mam zabawę od dwóch miesięcy i na pewno na kilka następnych również, do tego zamierzam zakupić HoT który dodatkowo ją wydłuży, żadna inna gra nie dała mi tyle rozrywki co GW2, który wciąż ją zapewnia.
Może ilość tego co dodaje ANet nie jest satysfakcjonująca, ale jak wcześniej wspominałem ile gier może się poszczycić tym co oferuje GW2 w tym momencie?
Might bardziej niedorzecznego porównania dać nie mogłeś. TSW a GW2? TSW od początku swego powstania miał 5 dungów i doszedł jeden ze względu na nową mapę tokio, questy są rozbudowane i spore są różnice miedzy questami ale to jedyny dobry aspekt gry większość gry robi się solo a na mapach początkowych jak nie ma jakiegoś dużego eventu nie spotkasz nawet żywego ducha. GW2 jest prostackie ale przyjemniejsze w graniu. Obie gry można grać solo lecz to GW2 ma lepiej rozwinięte granie z innymi, podaj mi choć jeden tytuł gdzie klasy mogą tworzyć combosy? Chętnie przetestuje jak takie są.
Nie gram długo w GW2, ale sporo innych tytułów przetestowałem, głównie F2P i muszę stwierdzić, że żadna gra biorąc pod uwagę stosunek ceny do tego co za nią oferuje nie równa się z GW2, a jeśli kupiłeś ją w cenie promocyjnej, jak ja to tym bardziej złego słowa nie mogę napisać. Za te 40 złoty mam zabawę od dwóch miesięcy i na pewno na kilka następnych również, do tego zamierzam zakupić HoT który dodatkowo ją wydłuży, żadna inna gra nie dała mi tyle rozrywki co GW2, który wciąż ją zapewnia.Może ilość tego co dodaje ANet nie jest satysfakcjonująca, ale jak wcześniej wspominałem ile gier może się poszczycić tym co oferuje GW2 w tym momencie?
Kazda gra ma to samo co gw2...nie rozumiem co wy macie takeigo innego w g2 niz w innych mmo....expienie jest tak nudne , ze poprostu chce sie spac www? zerg zerg jak napisal Might - do tego praktycznie zaden progres wszyscy sa tacy sami ...jak chce SKILLA to gram w cs GO bo tam faktyznie jest roznica chociaz polowa ludzi to cziterzy...w MMO musi byc rywalizacja a w gw2 jej nie ma.
Tak, zgadzam się i napisałem to już w swoim wywodzie - dodatki zapewniają przedłużenie contentu i na pewno go kupię.Super, dałeś mi listę eventów... Co zostało dodane na stałe w grze od premiery:-3 nowe mapy, przy czym Southsun jest martwe, robi się tylko Queen-2 mapy PvP (3 dodane, jedna usunięta, suma 2)-mapa WvW, która jest do bani-misje gildyjne-1 skill leczniczy na klasę-fraktale-LS2 czyli fabuła na około 12hW 2,5roku! LS1 i eventy to nie content, nie masz do nich dostępu ani nawet nie wpłynęły one na świat gry. LS2 możesz powtórzyć, sure, ale czy po zrobieniu wszystkich achivów ma ono jakąkolwiek wartość powtarzania? Nie. I nawet te achivy nie są trudne. Robisz dany rozdział max. 3 razy (mówię o sobie).Spójrzmy na progress 2 innych gier MMO B2P w 2,5 roku, w które gram :TSW: Linia fabularna na 93h bez solucji internetowych, 6 nowych dungów o 4 poziomach trudności, nowa mapa, dodane 2 zupełnie nowe drzewka skilli, system auguments i TONA questów. O eventach klasy LS GW2 nie wspominam. Najlepszy gear wciąż taki sam jak na premierze. Zasoby finansowe i ilość graczy o wiele niższa od GW2.DDO: 28 (17epic) nowych dungeonów i 9 challengów o 4 poziomach trudności, nowe drzewko skilli, nowa klasa, 2nowe miasta i 5 nowych wilderness. Eventy gorsze od dwóch powyższych, ale trzymają poziom. Najlepszy gear względnie wciąż taki sam - kilka broni z dodatku z dunga z zeszłego tygodnia jest nieco lepszych.Zasoby finansowe i ilość graczy nieporównywalna z GW2.Sorry, na tle, można powiedzieć, oponentów, że wynik GW jest... mizerny. Zwłaszcza, że wszystkie 3 mają ten sam system walki, a TSW nawet system skilli.
Nie odniosę się do TSW i DDO bo nie gram (nie mam czasu na 2 mmo a co dopiero na 3 ile ty dziennie siedzisz przy kompie? - nie ważne nie odpowiadaj) ale jeśli nie ilość graczy świadczy o jakości mmo to co? Twoja lista to tylko wypunktowanie kilku dużych zmian a zapominasz o masie małych (ta lista i tak nie jest kompletna), dzięki którym w GW2 gra się zupełnie inaczej niż w okolicach premiery.
Donek ty nie wiesz czego chcesz. Rywalizacji w MMO? Toć masz PvP, jeśli nie jest skillowe to zapraszam na pojedynek a zapewniam cię że nawet nie będziesz w stanie mnie powalić.
Kazda gra ma to samo co gw2...nie rozumiem co wy macie takeigo innego w g2 niz w innych mmo....expienie jest tak nudne , ze poprostu chce sie spac www? zerg zerg jak napisal Might - do tego praktycznie zaden progres wszyscy sa tacy sami ...jak chce SKILLA to gram w cs GO bo tam faktyznie jest roznica chociaz polowa ludzi to cziterzy...w MMO musi byc rywalizacja a w gw2 jej nie ma.
Po Twojej wypowiedzi wnioskuję, iż nie grałeś w GW2 lub tylko w GW2, a innych MMO na oczy nie widziałeś, jeśli nie widzisz różnic.
Jeśli chodzi o zerg to akurat jedyna słuszna możliwość. Podaj mi jakąkolwiek grę z otwartym światem w którym duża grupa ludzi ma współpracować? Niestety ludzi na mapie jest z reguły tak dużo, że wymaganie od nich czegoś skomplikowanego skutkowałoby niepowodzeniem.
Donek ty nie wiesz czego chcesz. Rywalizacji w MMO? Toć masz PvP, jeśli nie jest skillowe to zapraszam na pojedynek a zapewniam cię że nawet nie będziesz w stanie mnie powalić.
Prosze pzreczytaj moj post jeszcze raz PVP to zadna rywalizacja tylko zwykly dodatek do gry.....do tego w gw2 kazdy ma te same itemy kazdy jest taki sam liczy sie tylko skill ....czyli jezei ktos poswieca gzre wiecej czasu nie ma nic lepszego + prostota gry :X w MMO od zawsze byla rywalizacja o lepsze itemy i na tym bazuje wiekszosc mmo . Ludzie wymyslili sobie , ze gw2 to bedzie e-sport tylko nie wiem na jakiej zasadzie (pvp) to z kazdej gry mozna zrobic e-sport bo w kazdym mmo jest pvp. Gw2 poprostu jest dla casuali bawiacych sie w skiny zmiany wyglada i rp nie jest to typowy mmo i nie przytrzyma na dluzej osoby grajacej cale zycie w klasyczne mmo. Do tego expiac czuje sie poprostu jak by gralo sie w singla biegniesz przed siebie cos tam biega w okolo i tyle...
(...) nie jest to typowy mmo (...)
I dlatego GW2 odnosi sukces i niech tak zostanie. GW2 jest inne od WoW, L2, AIONów czy innych Arczejdzów. Jak ktoś szuka w tej grze tych ...ehmmm gier to złe szuka i niech wraca skąd przyszedł.
Nie ma czegoś takiego jak rywalizacja o itemy w szczególności jeśli w MMO nie ma ich randomo generowanych. W większości gier MMO gdzie masz PvP to bezsensowne tłuczenie low lvl mając lepszy set i wyższy lvl. W GW2 PvP jest dla każdego i nie ma znaczenia czy zaczynasz czy już wyżynasz, gra traktuje cię równo. Po drugie mówisz o klasycznym MMO ale co masz na myśli? Nie kończący się grind czy farmienie questów? Twoje wypowiedzi mają się nijak do tego co próbujesz przekazać.
Ci co piszą że latanie po wvw w dużym zergu to tylko bezmózga bieganina to jest w ogromnym błędzie, może i na Blacktide tak jest ale na tych lepszych serwerach jak np: Seafererst Rest gdzie gram to gracze słuchają się mądrego, podkreślam, mądrego commandera, wbija się na miedzynarodowy serwer i słucha komend, cały zerg jest posłuszny i nikt fochów nie wali, nieprawdą też jest że zawsze wygrywa większy zerg, codziennie mamy walki gdzie jest nas około 30 i wygrywamy z zergiem ~100 osobowym. Takie głupoty gadają tylko ci którzy WvW nigdy nie skosztowali no i nasz marny moderator
Kolega dobrze prawi lecz nikt i tak go nie słucha w końcu każdy wie lepiej.
Ci co piszą że latanie po wvw w dużym zergu to tylko bezmózga bieganina to jest w ogromnym błędzie, może i na Blacktide tak jest ale na tych lepszych serwerach jak np: Seafererst Rest gdzie gram to gracze słuchają się mądrego, podkreślam, mądrego commandera, wbija się na miedzynarodowy serwer i słucha komend, cały zerg jest posłuszny i nikt fochów nie wali, nieprawdą też jest że zawsze wygrywa większy zerg, codziennie mamy walki gdzie jest nas około 30 i wygrywamy z zergiem ~100 osobowym. Takie głupoty gadają tylko ci którzy WvW nigdy nie skosztowali no i nasz marny moderator
Nie wiem, nie gram na Seafarer Rest, tylko na Aurora Glade. I nawet jak biegałem z gildią i kilkoma randomami (możesz liczyć około 40) to, mimo dużego doświadczenia commandera, większy zerg wygrywał.
Dlaczego? Otóż drugi zerg też jest dobrze zorganizowany. Mówisz o sytuacji bezmyślny zerg kontra zorganizowany. Ja mówię o zorganizowany kontra zorganizowany, albo nawet lepiej, bezmyślny kontra bezmyślny. W pojedynku równych zwycięża liczba.
W GW2 PvP jest dla każdego i nie ma znaczenia czy zaczynasz czy już wyżynasz, gra traktuje cię równo. Po drugie mówisz o klasycznym MMO ale co masz na myśli? Nie kończący się grind czy farmienie questów? Twoje wypowiedzi mają się nijak do tego co próbujesz przekazać.
Jasne, tylko w tej grze nie istnieje coś takiego jak balans drużyn. Albo nawet matchmaking.
I znowu, wracamy do tego, że ten system PvP to lobby, które jest w każdej singlówce z opcją co-op.
Po drugie mówisz o klasycznym MMO ale co masz na myśli? Nie kończący się grind czy farmienie questów?
Chyba nie chcesz powiedzieć, że w grze nie ma niekończącego się grindu? Wszystko w tej grze wymaga grindu, z tą różnicą, że tutaj nie musisz tego robić.
Do tego, każdego rodzaju skin zostaje dodany do IS. Ile dostaliśmy kompletnych skinów (nie chodzi o backi (z których ładnych jest kilka) czy pojedyńcze itemy z achi) do aktualnej gry? 5/6? Musisz grindować kasę na nie (wiem, że to nie trudne, ale wciąż się liczy), zwłaszcza patrząc po cenach gemów.
Jeśli chodzi o zerg to akurat jedyna słuszna możliwość. Podaj mi jakąkolwiek grę z otwartym światem w którym duża grupa ludzi ma współpracować?
Nie ma. I to GW2 robi dobrze - ten świat daje uczucia bycia żywym. Pierwszy lepszy sposób, jaki mi przychodzi do głowy na usunięcie zergów to wywalenie tego całego bzdurnego megaserwera i porobienie mniejszych z możliwością zmiany na dowolny - jak dystrykty w GW1 czy channele w grach F2P.
choć jeden tytuł gdzie klasy mogą tworzyć combosy? Chętnie przetestuje jak takie są.
W tej grze używa się dwóch combosów - Fire Field + Burst na Might'a i Water Field + Burst na condi cleanse. Ewentualnie na PvP się używa od mesa glamourów, na confusion.
a zapominasz o masie małych (ta lista i tak nie jest kompletna), dzięki którym w GW2 gra się zupełnie inaczej niż w okolicach premiery.
Przepraszam bardzo, a czy my mówimy o poprawkach czy o zawartości gry? Bo to są dwie zupełnie różne rzeczy.
95% rzeczy podanych w tej liście to nie content, a właśnie poprawki. W innych grach nazywa się to update. Bo, nie oszukujmy się, są rzeczy, które ANet skopała i stara się je naprawić - expienie przez crafting, wardrobe (którego jestem przeciwkiem) itd.
Przepraszam bardzo, a czy my mówimy o poprawkach czy o zawartości gry? Bo to są dwie zupełnie różne rzeczy.95% rzeczy podanych w tej liście to nie content, a właśnie poprawki. W innych grach nazywa się to update. Bo, nie oszukujmy się, są rzeczy, które ANet skopała i stara się je naprawić - expienie przez crafting, wardrobe (którego jestem przeciwkiem) itd.
Serio mam ci z tej listy wyciągnąć punkt po punkcie co na niej nie jest poprawką błędu? Przecież to jest jakiś nonsens. 95% tej listy to właśnie nowa zawartość. Suma tych drobnych elementów daje sporej wielkości dodatek (uwaga ZA DARMO).
Mówię nie tylko o poprawkach błędów w grze, ale również nieprawidłowych rozwiązań (pierwsze skiny z achivów (jak książka z haloween) były character bound i culling) czy nawet zmianie dobrych rzeczy (jak traity czy megaserwer). Pierwsze trzy i jednocześnie najprostsze:
-Added karma rewards to daily and monthly achievements. - Dodane, uwaga, po tygodniu od startu. Jugi i Liquidy. Bo okazało się, że żeby pozwolić sobie na cokolwiek za karmę, trzeba było grindować eventy na 80lvl.
-New Achievements & Achievement categories - Do tej gry są dodawane tylko achivy eventowe. I widziałeś jak wyglądała ich lista przed reworkiem? Tragedia, trzeba było długo szukać czego się chciało.
-New unique rewards added to all dungeons. - Że co? Przepraszam? Jakie unikatowe nagrody? Tokeny były od początku, tak samo jak ten śmieszny drop ze śmieszną szansą.
Serio, mnie też się nie chce wypisywać tego wszystkiego.