Przypomnę Ci, że wciąż mówimy o subiektywnych odczuciach. Dla mnie GW2 nie jest grą MMO, dla ciebie jest - ok.
Cóż, jeżeli pytasz mnie o zdanie, to grając w "typowe MMO" dostałem masę zabawy i zajęcia czasu. Bo w tym celu istnieją gry - zajmowania czasu.
Jest masa gier, o których między innymi piszę tutaj, które nie mają wyścigu szczurów, nie wymagają tysięcy godzin farmienia, ale content jest do nich stale dodawany po to, aby ludzie mieli co robić.
Co do tempa wprowadzania "zmian" to wiem. Sam ledwo nadążałem za zrobieniem jakichś rzeczy.
Ale tylko i wyłącznie dlatego, że były one dodawane na 2 tygodnie. Gram w więcej niż 1 MMO i często musiałem wypisać się z rajdu żeby dokończyć coś, co miało jutro zniknąć (głównie w okresach w których musiałem wyjeżdzać, jak Molten Alliance zimą czy Dragon Bash).
Nie zmienia to faktu, że to wciąż nic innego jak eventy. Skończyły się, koniec. LS1 jest w ogóle nieadekwatne do swojej nazwy, bo nawet NPC nie zauważyły różnicy. Jedyny ślad, że coś takiego było to achievementy. O Personal Story nie wspomnę.
Fakt, przerwy są potrzebne, ale nie, kiedy wynoszą 2,5 roku. W sumie to możemy powiedzieć 3, bo wtedy pewnie dostaniemy dodatek.
Jeżeli uważasz, że levelowanie czy gear'owanie to zamienianie gry w pracę, to zaczynam się zastanawiać, czy aby nie jesteś jakimś anarchistą czy coś. Każda gra RPG zawiera te 2 elementy - zacznijmy od klasyki, czyli papierowego D&D, przez Baldur Gate, do Wiedźmina.
Ci, którzy chcą zarabiać na graniu w gry już to robią. Dota, LoL, CS - to są gry turniejowe, które zostały stworzone do niczego więcej, niż pozwolenia zarabiania graczom. I te gry zostały stworzone dla graczy, którym się nie chce levelować. Których nie interesuje zdobywanie czegoś "więcej". Dążysz tylko do uzyskania samouwielbienia z przeczucia jak dobrze grasz i ewentualnej kosmetyzacji siebie.
Brzmi to podobnie do GW2. I tak samo, jak żadna z tych gier nie jest MMO, tak samo GW2 nie jest.
Złap się tych które mają swój początek i koniec.
To właśnie GW2 ma początek i koniec. Poza PvP, które nie każdemu się podoba, nie oferuje nic. I to samo nic zostało dodane do gry od premiery.