Czy warto kupić Guild Wars 2 - dyskusja ogólna

@XARJuż widzę te ogłoszenia typu:np ,no rangers, teraz lekko (elki DD w pvp itp - kto gra to wie)

Pytanie kto będzie chodził na raidy bez gildii '- ' Współczuję takim osobom.

Przecież już teraz robienie chociażby fraktali z randomami to jedna wielka ruletka i można tam zmarnować kupę czasu... A to wg Anet easy mode... Raidy mają być dużo trudniejsze. Niby będzie to bardziej wymagający content od wszystkiego co do tej pory pokazali, a zauważ, że niektóre world bossy nie były wcale łatwe :) Szkoda tylko, że world. Tak samo Liadri - nie każdy ją zrobił.

Jak się czujecie z tym że trzy lata temu daliście za grę 150 zeta a teraz ktoś to dostaje za darmo?

Ja osobiście nie mam z tym problemu, za te 150 złoty mogłem przez ostatnie 3 lata grać w GW2. Ci co nie zapłacili nie mieli takiej możliwości.

Jak się czujecie z tym że trzy lata temu daliście za grę 150 zeta a teraz ktoś to dostaje za darmo?

Serio? To wg Ciebie powinienem siedzieć w kącie, tnąc się bo gw2 przechodzi na f2p? Bo nfs most wanted kosztuje 19zl a nie 199, czy że w battle chescie jest pandaria a ja za nią płaciłem 150 zł? To jest oczywiste, że wszystko co jest jakiś czas na rynku traci wartość.

Ja w sumie nie mam z tym żadnego problemu, bo co się pograło przez te 3 lata, to zostaje na koncie ;) Wbite achivki, stworzone postacie, zajęte nicki, robiony na bieżąco content - ls1, ls2, sab <3, umiejętności, które zdobyło się w PvP, tysiące rozegranych turniejów... Tak można wymieniać i wymieniać ;)

Jeśli to wszystko podsumować, zdecydowanie opłacało się wrzucić te pare zł wtedy na podstawkę GW2. Core GW2 obecnie już nie ma żadnej wartości, co pokazali nawet po tym, że do Heart of Thorns dają je za free ;) To gra B2P. W tym przypadku cała cena przechodzi na dodatek. Podstawka w tym wypadku może być rozdawana i w sumie dobrze, że jest. Niech nowi gracze mają szanse ją testować. Problem by był wtedy, gdyby HoT dawali za free ;) A pamiętajmy, że Heart of Thorns to nie tylko ten content, który zapowiedzieli, bo to także wszystkie te update, które będą w nim wydawane do czasu zapowiedzi drugiego dodatku ;)

Będzie można kupić wersje pudełkową hot za rozsądną cenę? Zacząłem grać i póki co mi się podoba. Jeśli wytrwam do endgame, to myślę że dodatek byłby przydatny.

Będzie można kupić wersje pudełkową hot za rozsądną cenę? Zacząłem grać i póki co mi się podoba. Jeśli wytrwam do endgamu, to myślę że dodatek były przydatny.

Obecnie 150+zł za klucz, albo trochę drożej razem z pudełkiem. Jest to wersja pre-purchase. Bardzo możliwe, że w dniu premiery będzie taniej.

Mam pytanie. Wiem, że kiedyś je zadawałem grałem w GW2 kilka miesięcy temu i pamiętam, że miałem wielkie problemy z kampania gdzie moby składały mnie na 3 strzały a było ich z 6 ( Jakaś misja z robotami chociaz tam duzo ich ). Czy cos sie zmienilo do tej pory z hp mobów ewentualnie dmg?

Dobrze,bo przegrałem już 3 lata w tą grę,poznałem masę super ludzi z dzięki którym wysiedziałem w tej grze tyle czasu,pvp,www roaming i jakoś zleciało :)

Jakbym miał opcje cofnąć się w czasie i stanąć przed wyborem to pewnie bym kupił,nie żałuje pieniędzy,a lada moment może w końcu się zainteresuje pve w tej gierce za sprawa raidów jak ich tylko nie skopią.

Fajnie,że ludzie dostają ją za free,niemam powodu do płaczu jeśli tylko to drastycznie nie odbije się na pvp.

Prawdopodobnie cała uwaga osób grających od długiego czasu pójdzie w stronę nowego contentu więc mam gdzieś,że ludzie się zmieją z osób które kupiły grę z 3 lata temu,to wygląda tak,że osoby f2p będą w bardzo ograniczonym kontencie pve,który moim zdaniem poza fractalami jest na ten moment nudny,monotonny.

@tigerforce

Nikt nie ma problemów z obrażeniami czy z hp. Grałem wszystkimi profesjami i najtrudniej było mi grać thiefem. Pewnie dlatego, że nigdy nie przepadłem za stealth. Jeśli to nie jest thief, to naprawdę robisz coś źle. Sprawdź, czy masz aktualny eq (zmieniaj go najpóźniej co 10 poziom) i zacznij robić uniki (domyślny klawisz to V). Jeśli to thief, to wykorzystuj stealth i cóż... tak już chyba ma.

Fajnie,że ludzie dostają ją za free,niemam powodu do płaczu jeśli tylko to drastycznie nie odbije się na pvp.

Dla PvP to będzie raczej bardzo pozytywne. Akurat głosy o F2P w kręgach PvP pojawiały się od dawna, bo o ile na scenie MMORPG GW2 konkurencji nie ma, to są też gry MOBA takie jak LoL, czy Dota, które są F2P.

Jakbym miał opcje cofnąć się w czasie i stanąć przed wyborem to pewnie bym kupił

Ja bym na 100% kupił :P Zresztą teraz masa graczy jest przed podobnym wyborem i już zamawiają Heart of Thorns ;) Gdyby to było faktycznie pełnoprawne F2P, to teraz nikt nie brałby dodatku, a grał za free :D A jednak większość go zamawia, albo czeka do premiery.

Gdy wyjdzie drugi dodatek, to będzie podobna sytuacja, tzn ludzie za niego zapłacą, a podstawka + hot pewnie będą już rozdawane za free, bo chcąc nie chcąc nie będą już nic warte. I pojawią się pytania czy się opłacało brać podczas premiery. Ja wierzę, że i tym razem (tak jak z podstawką) się opłaci, także kupię HoT. Ktoś chce, to może sobie czekać do drugiego dodatku i dopiero wtedy cieszyć poprzednim. Ale na tym to właśnie polega, że płaci się za wcześniejszy dostęp i robienie czegoś już teraz - na bieżąco. Na nową konsolę też trzeba wydać większe pieniądze niż za te stare, nieaktualne. HoT to będą też regularne update, a nie tylko ten content, który pojawi się pierwszego dnia. Fajnie, że płaci się raz za dodatek, a potem granie za darmo - bez abonamentów :)

Własnie gram Thiefem ok w takim razie bede musial sie postarac :)

Thief to trudna klasa w PvP, ale zdecydowanie warto się nią nauczyć grać ;) Jest bardzo dobry.

Chociaż wypada mieć niski ping.

W Pve również nie ma łatwo, gdyż wystarczy, że boss sie krzywo na ciebie spojrzy, i możesz się szukać na podłodze :D

Jestem ciekaw czy sprzedanie konta na gw 2 czy to jest jeszcze sens jak sądzicie ? Oczywiście nie chodzi o konto f2p , ale zwykłe.

Jeśli jest tam coś wartościowego (legendary, ascended set), to tak. Jeśli chodzi o sprzedaż normalnego konta, to moim zdaniem nie. To nie Veteran z Aiona.

Ciekawy cytat :P

"This is a buy-to-play game, and we are making the core game free."

Ajron weź nie pyskuj dobrze? Jakbyś wcześniej nie czytał/widział ANet zna się bardzo dobrze na marketingu i to jest ich kolejny świetny chwyt marketingowy (zaraz po przejściu na f2p). Tworzą ludziom w głowach iluzje, poprzez skomplikowany paradoks kolejny raz Arena Net triumfuje. Nie podoba się fanboju Wowa? Co myślisz że jak hejtujesz GW to fajny jesteś czy coś?

W sumie po stylu pisania widać kto to. Ale co tam, nie ukrywam - rozśmieszył mnie tym :P

Ktory z rzeczywistoscia ma sie tak, ze sie nie ma. Glowny content gry jest za darmo ale gra jest B2P, hmm, no rzeczywiscie - cytat dnia.

No ale taka prawda. Podstawka jest F2P (z paroma ograniczeniami), a Heart of Thorns oczywiście B2P.

Gdy wyjdzie drugi dodatek, to za darmo zaczną rozdawać podstawkę + HoT, a za drugie rozszerzenie będzie się płacić.

Można to porównać do normalnych serii gier, kiedy stare części rozdaje się za free, żeby zachęcić ludzi do kupna nowych. Tylko w tym wypadku mowa o gatunku MMORPG, także oczywiście są pewne różnice ;) Jak się zastanowić, to rzeczywiście musiało nastąpić - inaczej robiliby sobie pod górę. Naturalnie mogli to nazwać "trialem", ale hej... Po co? ;) Żeby odstraszyć nowych?

Z jakiej racji mieliby rozdawać w przyszłości dodatki za free? Dali podstawkę za free ,żeby ludzie mogli sobie spróbować i jak im się spodoba to będą kupować też dodatki...