Czy warto kupić Guild Wars 2 - dyskusja ogólna

Cytat

Expansions are the one place where the buy-to-play model gets a little tricky. When you’re coming in as a new player to a game that has a bunch of expansions, what exactly should you buy in order to play with your friends? The base game and also every single expansion? We’ve seen examples in the industry where that kind of thing has gotten out of control. It doesn’t seem right, and we want to do better. As we get ready to ship our first expansion forGuild Wars 2, we want to ensure that we keep the business model friendly and simple. So let’s be clear that when we say Guild Wars 2 is buy-to-play, we’re only asking you to buy one thing: the current release, Guild Wars 2: Heart of Thorns.

Kupując w przyszłości GW2 będziesz płacił tylko za aktualny dodatek, wszystko co wyszło do tej pory przejdzie na F2P.

Raczej Anet sama nie wie:

Eurogamer: Are there any plans to do similar when a next expansion comes out - give the base game plus that expansion for free?Mike O'Brien: I get what you're asking... I think it's too far down the line to talk about that.

http://www.eurogamer.net/articles/2015-08-27-arenanet-explains-guild-wars-2-going-free-and-the-addition-of-raids

Myślę, że kiedy przyjdzie do rozmów na temat drugiego dodatku i dowiemy się coś więcej o tamtym contencie, to chcąc nie chcąc Heart of Thorns nie będzie już tak wspaniały jak teraz i w końcu uznają, że i to warto rozdać.

Chociaż kto wie, oczywiście może być i tak, że zostaną przy darmowej podstawce, a HoT włączą do drugiego dodatku - tylko dla tych nowych, którzy kupują najnowsze rozszerzenie. Tak samo w przyszłości wrzucą HoT i drugi dodatek do trzeciego. A za darmo będzie cały czas dostępna jedynie podstawka. Wtedy w zasadzie w miarę czasu wyglądałoby to bardzo jak trial :P

Zobaczymy jak będzie. IMO oba rozwiązania mają swoje plusy.

Jeden dodatek jeszcze nie wyszedł, a wy już spekulujecie nad następnym.

Obyśmy na kolejny nie czekali tak długo jak na ten :).

Mam nadzieję, że ArenaNet skończyła z eksperymentami. Max 2 sezony LS trwające ~ 4 miechy i potem kolejny dodatek.

xD

Swoją drogą, podoba mi się, że fraktale teraz będą przystępniejsze, tzn niby nie mają już zmuszać do robienia aż 4 (co przynajmniej mnie odstraszało), a będzie można wykonywać je po jednym.

ale i tak zeby dostac nagrode bedziesz musial zrobic 4, tyle ze mozesz robic je z innymi party o roznych porach

http://massivelyop.com/2015/09/01/pax-prime-2015-president-mike-obrien-addresses-rumors-about-business-model-and-the-arenanet-base-on-the-moon/?utm_content=bufferaa249&utm_medium=social&utm_source=facebook.com&utm_campaign=buffer

Ciekawe, ciekawe. ArenaNet teraz sama zajęła się wydawaniem GW2. Co prawda NCSoft nadal jest właścicielem ArenaNet, ale nie będą mieć teraz praktycznie nic do gadki jeżeli chodzi o GW2 :). Jeszcze jakby ArenaNet udało się wykupić od NCSoftu to było by genialnie wręcz :)

Pytanie czy maja tyle kasy, żeby sie wykupić i jednocześnie tworzyć nowy content/dodatki.

Pewnie nie, bo by się dawno temu wykupili :)

Cała prawda o znawcy PvP: Xarze :3

Zakończył się konkurs na emblemy: https://www.guildwars2.com/en/news/announcing-the-winners-of-the-guild-wars-2-guild-emblem-contest/

Ciekawe czy jakieś z nich wprowadzą do gry :P

Zakończył się konkurs na emblemy: https://www.guildwars2.com/en/news/announcing-the-winners-of-the-guild-wars-2-guild-emblem-contest/Ciekawe czy jakieś z nich wprowadzą do gry
Today we are happy to share the creations of the five contest winners, which will be added into the game:

Czytasz wgl co wstawiasz?

Dalej WvW jest najlepsza maszynka do expa?

edge of the mists - tak, wvw raczej srednio, bo wiekszy focus jest na trzymaniu, niż na flipowaniu.

Huh, widzę na twitchu kolejne osoby grające PvP w GW2, które przyszły z WoWa i były tam w topce 3v3. Coś mi się wydaje, że po premierze Heart of Thorns i pojawieniu się lig, WoW i jego pseudo-PvP otrzymają kolejny, potężny cios.

Huh, widzę na twitchu kolejne osoby grające PvP w GW2, które przyszły z WoWa i były tam w topce 3v3. Coś mi się wydaje, że po premierze Heart of Thorns i pojawieniu się lig, WoW i jego pseudo-PvP otrzymają kolejny, potężny cios.

WoW i jego pseudo-PvP? Kolejny potężny cios? XD

Xar, czy ty wiesz jak wygląda PvP w World of Warcraft? Porównujesz Warcrafta, który od lat otrzymuje content PvP, do GW2 - grą która ma raptem dwa tryby (o WvW szkoda wspominać, więcej tam PvE niż PvP). Liczę na odpowiedź.

Nie wiem, jak to wypali z druidem i czy będzie to obowiązkowa specjalizacja, ale jeśli tak, to ANet albo nie potrafi planować, albo nie potrafi myśleć.

1. ANet mówi, że kampanie w Guild Warsach były złym pomysłem. Factions dawało graczowi 700 skilli dla 8 klas, a Nightfall 701 dla 10 klas razem. Dodatek dawał 100 skilli, czyli po 10 na jedną klasę. Jak widać, ktoś kto nie kupił dodatku był poszkodowany. ANet mówi, że chce uniknąć takich sytuacji w GW2 i nie będzie skilli niedostępnych dla graczy, którzy nie kupili dodatku/kampanii. Co robi ANet? Wraz z Heart of Thorns wprowadza specjalizacje i zapowiada, że będzie się tego pomysłu trzymać. Nie dość, że specjalizacje oferują nowe skille, to jeszcze nowe role (np. healer), które są niedostępne w podstawce.

2. ANet mówi, że chce, aby gracze bawili się zawartością gry, a nie stresowali się tym, że nie mają healera (nawiązanie do GW1 i tekstu "group lf monk"), czy tanka. Co robi ANet? Wprowadza Revenanta z legendą Jalisa, który ma pełnić rolę tanka. Wprowadza też druida, który będzie zajmował się leczeniem. LF druid only?

3. ANet mówi, że nigdy nie chciała pozbyć się trójcy. Nie chciała po prostu, aby gracze czuli się "zamknięci" w swoich rolach. Co się dzieje w GW2? Obowiązuje zerk build i całą zawartość się zerkuje. Liczy się tylko dmg. Gracz zostaje "zamknięty" w jednej roli - w DPS-ie. Role występują tylko w sPvP.

4. ANet pozbywa się pasku castowania skilla, bo chce, aby gracz zajmował się grą, a nie UI. Z tego samego powodu w GW2 nie ma mesmera z GW1, który skupiał się na przerywaniu i karaniu wroga za używanie umiejętności. Efekt? Gracz skupia się na animacjach skilli. Da się je odczytać w małych grupkach, ale w zergu jest to niemożliwe, więc gracz, szczególnie w zwarciu, po prostu leje bossa, bo wie, że nawet jak padnie, to zaraz ktoś go podniesie. Nie wspomnę o tym, że niektóre klasy i specjalizacje mają te same animacje, bo ANet nie opłaca robić się animacji dla każdej umiejętności i broni.

Ciekawe, co zobaczę za 4 lata. Przywrócą pasek castowania umiejętności?

Oho, można testować nowy system tworzenia squadów :) I jest nawet rdy check :3

Gdzie warto teraz kupić dodatek? mam w zanadrzu troszku złotówek :P