… Chciałbym zaznaczyć na wstępie, że jest to moja - Subiektywna opinia na temat aktualnej rozgrywki i oceny gry
Jakiś czas temu, szukaliśmy ze znajomymi gry, w której zabawimy na dłużej.
Oczywiście zależało nam, by była oparta na gatunku MMORPG.
Problem polegał na tym, że tych ciekawych gier z Polską społecznością, jest garstka.
Tera, Metin, Aion, 4Story, Black Desert…
Te tytuły do nas nie przemawiały. Zostaliśmy na chwilę z Drakensang’iem, lecz po 2 tygodniach doszliśmy do wniosku, że to również nie gra, której szukamy.
Kuszącym tytułem był Albion, czy Neverwinter, jednak kolega zaproponował nam grę w ArcheAge.
Był z nim obeznany już wcześniej, więc było nam znacznie łatwiej rozpocząć przygode.
Pytanie - Czy warto?
Czy gra ma Polską społeczność?
Czy cieszy się popularnością? - By nie zawitać na martwe serwery…
Czy początkujący gracz ma szanse na dobry rozwój postaci?
Czy nie znudzi nas po tygodniu, spędzonym w grze?
Po prostu… Czy warto?
Oznajmił, że tak.
Dobra… Co mamy do stracenia? Pobraliśmy grę i rozpoczęliśmy przygodę z ArcheAge’em.
Naszym oczom ukazał się rozbudowany świat gry i możliwości, z którymi nie spotkaliśmy się jak dotąd w żadnym, innym tytule.
Byście zgłębili nieco temat o ArcheAge… Zapoznam was z rozgrywką.
- Gra oferuje 21 - różnych crafting’ów. Gotowanie, Alchemia i inne, powszechne sposoby. Ale…! Wśród nich, są takie perełki jak np. Nauka gry na instrumencie. Uczęszczasz na bitwy morskie i motywujesz towarzyszy melodią z Piratów z Karaibów. Coś pięknego!
- 120 kombinacji w tworzeniu klasy postaci. Dlaczego tak dużo? ArcheAge daje nam możliwość ułożenia unikalnego buildu postaci. Przykładowo: Możesz być typowym tankiem, czyli połączeniem wytrzymałości i odpowiedniej mocy, zadawania obrażeń… Albo… Nie zadawać obrażeń, lecz użyć unikalnego zestawu umiejętności, by wrogowie nie wychodzili z - Uciszeń, Więzów, Ogłuszeń, itp.
Oczywiście możesz zmienić swój zestaw umiejętności w praktycznie, dowolnym momencie rozgrywki - Dla tych, którzy lubią PvP i wszechstronną walkę… Jest masa, różnych starć i to nie tylko na lądzie. Tylko nie zarzucaj kotwicy, gdy płyniesz z towarzyszami… Nie będą z tego zadowoleni
- Transport towarów, między mapami i kontynentami to podstawa handlu. Możesz to robić na różne sposoby. Wóz z miejscem na paczki? Oczywiście. Szybki samochód? Pewnie. Motorówka? Też jest… Deskorolka?! A nawet i na deskorolce Tylko uważaj, bo Piraci czyhają na twoje paczki… Zwróć uwagę, czy nie jesteś w strefie wojny.
- Parę tysięcy osiągnięć. W tym eksploracja świata. Nigdy nie wiesz, gdzie zdobędziesz osiągnięcie… Nie sądzisz, że ten kamień jest podejrzany? Stoi na środku mapy. Może by na niego wskoczyć? Gratulacje! Otrzymałes/-aś osiągnięcie eksploracji. Szukaj, ponad 400 następnych!
- Misje. Każdy lubi je wykonywać, ale ile można latać od NPC do NPC?
Jeśli Cię to nudzi, to możesz wchodzić na drzewa i szukać jajek. Tańczyć dla NPC, by umilić mu robotę na farmie. Nurkować po paczki, by dostarczyć je i otrzymać nagrodę.
Statki, Pojazdy, Wierzchowce, Zwierzęta, Farmy, Domki na drzewie, Uprawa roślin, zwierząt i sadzenie drzew, Skiny…
No dobra… Możemy tak wymieniać i wymieniać, ale nie o to tutaj chodzi. Chce wam, nieco przybliżyć rozgrywkę ArcheAge, byście sami ocenili - Czy warto spróbować.
Spędzam pierwsze dni z grą i poznaje jej świat oraz mechanikę.
Doświadczony w bojach, kolega - Zabiera mnie i innych znajomych na wyprawę po skarb. Wskakujemy na jego statek i płyniemy w poszukiwaniu zatopionego wraku. Poleca nam rozwinąć żagiel i nie ruszać kotwicy, byśmy nie zahamowali gwałtownie. Uprzedza nas, by nie płynąć po mieliznach, bo statek może ugrzęznąć. On siada za ster, ktoś inny korzysta z radaru… Reszta wypatruje wrogich statków i innych przeszkód. Dopływamy na miejsce. Zakładamy plecaki z tlenem na 20 minut i płyniemy na dno morza. Kolega wydobywa wrak statku. To koniec? Nieee… Teraz trzeba umieścić na nim balony z powietrzem, by się wynurzył. Przekładamy skarby na nasz statek i płyniemy do portu. Tak po prostu? Nieee… Płyniemy okrężną drogą, gdyż frakcja “Piratów” - Czyli graczy, którzy szukają łatwego zysku… Czekają tylko na taki łatwy łup. Po 20 minutach dopływamy do portu i rozładowujemy skrzynie. Dzielimy się zarobkiem i dziękujemy za wspólną wyprawę.
Rozumiecie? Może i nie jestem Weteranem gier MMORPG, ale to mnie urzekło
… Kiedy mój znajomy opowiedział mi, że w ArcheAge jest system sądownictwa. Uznałem to za żart. Jak system sądownictwa? Gracz może trafić do więzienia? No tak.
Wyobraźcie sobie, że jedziecie z paczką i gracz tej samej frakcji was zabija. Zgarnia wasz towar, a po waszej postaci pozostaje plama krwi z nickiem napastnika.
“Zgłaszacie” delikwetna. Po osiągnięciu odpowiedniej liczby, karnych punktów… Gracz trafia na rozprawę sądową. Biorą w niej udział inni, anonimowi gracze. Sędzia wymierza wielkość kary, a ława przysięgłych głosuje, czy wina jest słuszna.
Co dalej? W zależności od zdobytych punktów i wyroku - Gracz zostaje osadzony w więzieniu, gdzie musi odbyć karę.
W zależności od popełnionych przewinień… Większą, bądź mniejszą. W ten sposób - Nie może używać swoich umiejętności, przez 60 REALNYCH minut.
Ciekawostka! - Rekordowe ilości kar, oscylują w liczbie 5.000 REALNYCH minut!
Wszystko pięknie, ale dalej nie odpowiedziałeś na zasadnicze pytanie.
Czy warto?
- Jaka jest ilość graczy na serwerach?
Istnieją 3 serwery Europejskie. Na liczbę graczy nie można narzekać. Bywa tak, że jeden z serwerów jest przepełniony i czeka nas kolejka do logowania.
- Czy gra jest w języku Polskim?
Nie, lecz w dobie internetu i wszelkich materiałów pomocniczych… Nawet największy Lajkonik sobie poradzi
- Nie miałem/-am styczności z tym tytułem. Czy nowy gracz ma szansę się rozwinąć?
Oczywiście. Jestem tego przykładem, więc nie ma powodu do obaw.
- Czy gra jest darmowa? Czyt.: Free to Play?
Istnieją dwie wersje ArcheAge. Unchained i bezpłatna z funkcją Premium.
Osobiście gram na wersji bezpłatnej i nie narzekam. Wszystko, co jest do zdobycia z Item Shopu - Można zdobyć bez wkładu pieniężnego.
Resztę zostawiam wam Jest to moja - subiektywna opinia, jako gracza. Oczywiście możecie się z nią nie zgadzać w pełni i macie do tego prawo. Osobom, które zastanawiają się nad rozpoczęciem przygody, bądź powrotem do ArcheAge… Gorąco polecam
… Jeżeli szukasz Polskiej Gildii:
- Odezwij się do mnie na forum w wiadomości prywatnej.
- Odwiedź naszą rekrutacje w dziale - Szukam graczy.
- Zawitaj na nasz serwer Discord:
https://discord.gg/dxuep2s
Pozdrawiam!