Jako iż z mojego internetu korzysta czasami kilka osób(w głownej mierze Wi-Fi) to mam czasami disconnecty.Jak wiadomo w LOLu po DC jest próba odnowienia połączenia i gdy ów internet wróci to powinno normalnie wrócić.Aczkolwiek u mnie coś nie działa jak trzeba(nie tylko u mnie u kolegi też) i gdy internet wróci ów napis nie znika i mam tak jakby wciąż DC mimo że nie mam.A gdy wyłącz LOLa(grę nie launcher) to również nie mogę wrócić bo pokazuje że nie mam połączenia.Dopiero moge wrócić jeśli wyłącze wszystko co związne z LOLem.Miał ktoś tak samo i udało mu się naprawić?Dodam że kiedyś tak się nie działo.
Denerwujący problem
Mam dokładnie tak samo, zaczęło tak się dziać mniej więcej jak zmieniłem dostawcę internetu. Jest to dość uciążliwe i nie znalazłem nigdzie na to porad.
Również mam to samo, aczkolwiek rzadko, więc nie jest to dla mnie jakimś utrapieniem, jednakże szukałem rozwiązania, niestety nic z tego.
Napisałem do supportu Riota może coś pomogą.
Jako iż z mojego internetu korzysta czasami kilka osób(w głownej mierze Wi-Fi) to mam czasami disconnecty.Jak wiadomo w LOLu po DC jest próba odnowienia połączenia i gdy ów internet wróci to powinno normalnie wrócić.Aczkolwiek u mnie coś nie działa jak trzeba(nie tylko u mnie u kolegi też) i gdy internet wróci ów napis nie znika i mam tak jakby wciąż DC mimo że nie mam.A gdy wyłącz LOLa(grę nie launcher) to również nie mogę wrócić bo pokazuje że nie mam połączenia.Dopiero moge wrócić jeśli wyłącze wszystko co związne z LOLem.Miał ktoś tak samo i udało mu się naprawić?Dodam że kiedyś tak się nie działo.
Łączysz się po kablu, czy przez wi-fi?
Łączysz się po kablu, czy przez wi-fi?
Kabel.A tak się jeszcze zapytam bo w antyvirusie(ESET) mam kilka zapor pokazanych, czyli:
-Zapora osobista
-ochrona przed atakami z sieci(IDS)
-ochrona przed botnetami
czy wyłączenie zapory osobistej może pomóc z tym lolem?Bo wszystko co do lola potrzebne pododawałem do wyjątków gdzie się dało(W panelu sterowania jak i w ustawieniach zaawansowanych zapory).
Kabel.A tak się jeszcze zapytam bo w antyvirusie(ESET) mam kilka zapor pokazanych, czyli:-Zapora osobista-ochrona przed atakami z sieci(IDS)-ochrona przed botnetamiczy wyłączenie zapory osobistej może pomóc z tym lolem?Bo wszystko co do lola potrzebne pododawałem do wyjątków gdzie się dało(W panelu sterowania jak i w ustawieniach zaawansowanych zapory).
Jeżeli Ci się chce to zrób screeny ustawień Twojej sieci w routerze. Spojrzę, tam się pewnie kryje błąd, bo sieć nie powinna się rozłączać. Co do Eset, wyłącz i przetestuj, ale to nie powinno mieć znaczenia.
Wyłączyłem niby i działało ale to niestandardówka i tam działa czasami a czasami nie.A te screeny to gdzie mam zrobić?Bo ja nie końecznie obeznany jestem w tym.
Również mam ten problem, najgorzej jest jak internet mi się wyłączy na 5 sekund i to w ostatnich minutach meczu gdzie wygrana zależy od teamfightu a ja dostaje dc, i zanim wrócę do rozgrywki jest już po grze.
screeny na stronie Twojego routera, standardowo wpisz w przeglądarkę: 192.168.0.1, czasami 192.168.1.1 - nie wiemy jaki masz router
Znam nawet Twoje hasło.
Login: Admin
Pass: Admin
Jakoś niezbyt to działa
Jakoś niezbyt to działa
To pewnie masz neostradę, sprawdź hasło na routerze. Powinno być na obudowie.
Screeny porobie potem, ale tak się zapytam a co jakbym zrobił format i reinstal systemu(mam dysk podzielony na dwie partycje więc zformatowałbym tą z systemem).Jak sądzicie pomogło by to?Bo np. taki Warframe kieds pokazywało jakiś błąd przy logowaniu a po formacie wszystko śmiga.
Watpie, bo problemem nie jest komputer, pliki gry itd a ewidentnie konfiguracja sieci. I tu znowu sa dwie mozliwosci - albo w ustawieniach karty sieciowej masz cos namieszane, albo w ustawieniach routera. Mozesz sprobowac stary chinski numer, zgodnie z starym chinskim przyslowiem.... czyli sprawdzic IP (uruchom -> cmd -> ipconfig i tam masz adres IPv4 i zostaw to tak uruchomione), potem wchodzisz w ustawienia karty sieciowej (centrum sieci i udostepniania) -> zmien ustawienia karty sieciowej -> ppm, wlasciwosci -> protokol internetowy w wersji 4 (IPv4) -> uzyj nastepujacego adresu IP. I tu przepisujesz wszystko z tego cmd czyli IPv4, maska podsieci i brama domyslna. Zapisujesz i powinno byc ok .
Tzn to jedna z mozliwosci ale obstawiam ze po prostu masz za czesto ustawione odswiezanie adresow przy DHCP na routerze. U mnie np bylo co godzine, stwierdzilem ze to daremne i wzialem na stale sb przypisalem i problemow nie ma, nie rozlacza nic itd . Jakby i to nie pomoglo to wstaw screeny z konfiguracji routera to znajdziemy co tam jest nie tak ewentualnie .
WAŻNE - sprawdz czy dns (tam gdzie ustawiasz IP na stale) nie masz przypadkiem ustawionego na stale. Jesli ty tego nie robiles to zlapales jakiegos wirusa i ktos ma wszystkie dane jakie wysylales do neta - loginy, hasla, piny itd. Typowe objawy - spowolnienie predkosci internetu (dluzsza droga pakietow bo te dns maja najczesciej po prostu przekierowanie do np dns google'a), przycinanie co jakis czas (w sensie chwilowe braki internetu) lub problemy z przegladaniem stron internetowych (zapetlenia, bledny dns itd). Na to pomaga zwykle zmienie dns na automatyczne i kontrola czy znowu sie nie zmieni "samo" - jak nie to super, jest spokoj, jak tak to zabawa w ciuciubabke i szukanie tego procesu
Watpie, bo problemem nie jest komputer, pliki gry itd a ewidentnie konfiguracja sieci. I tu znowu sa dwie mozliwosci - albo w ustawieniach karty sieciowej masz cos namieszane, albo w ustawieniach routera. Mozesz sprobowac stary chinski numer, zgodnie z starym chinskim przyslowiem.... czyli sprawdzic IP (uruchom -> cmd -> ipconfig i tam masz adres IPv4 i zostaw to tak uruchomione), potem wchodzisz w ustawienia karty sieciowej (centrum sieci i udostepniania) -> zmien ustawienia karty sieciowej -> ppm, wlasciwosci -> protokol internetowy w wersji 4 (IPv4) -> uzyj nastepujacego adresu IP. I tu przepisujesz wszystko z tego cmd czyli IPv4, maska podsieci i brama domyslna. Zapisujesz i powinno byc ok .Tzn to jedna z mozliwosci ale obstawiam ze po prostu masz za czesto ustawione odswiezanie adresow przy DHCP na routerze. U mnie np bylo co godzine, stwierdzilem ze to daremne i wzialem na stale sb przypisalem i problemow nie ma, nie rozlacza nic itd . Jakby i to nie pomoglo to wstaw screeny z konfiguracji routera to znajdziemy co tam jest nie tak ewentualnie .WAŻNE - sprawdz czy dns (tam gdzie ustawiasz IP na stale) nie masz przypadkiem ustawionego na stale. Jesli ty tego nie robiles to zlapales jakiegos wirusa i ktos ma wszystkie dane jakie wysylales do neta - loginy, hasla, piny itd. Typowe objawy - spowolnienie predkosci internetu (dluzsza droga pakietow bo te dns maja najczesciej po prostu przekierowanie do np dns google'a), przycinanie co jakis czas (w sensie chwilowe braki internetu) lub problemy z przegladaniem stron internetowych (zapetlenia, bledny dns itd). Na to pomaga zwykle zmienie dns na automatyczne i kontrola czy znowu sie nie zmieni "samo" - jak nie to super, jest spokoj, jak tak to zabawa w ciuciubabke i szukanie tego procesu
A z tym odświeżaniem routera to co mam zrobić by bylo inaczej?I z tym dns gdzie to mogę sprawdzić bo nie wiedze żadnej możliwości nigdzie.Typek z riotu kazał mi też zrobić analizę sieci i podesłać mu.Przeglądnąem to i jest tam taki szczególik: We estimate your uplink as having 1500 ms of buffering. This is quite high, and you may experience substantial disruption to your network performance when performing interactive tasks such as web-surfing while simultaneously conducting large uploads. With such a buffer, real-time applications such as games or audio chat can work quite poorly when conducting large uploads at the same time.
Hahaha, no tak, podstawa a najtrudniej na to wpasc xD. Chodzi o czas buforowania, 1500 mili sekund. Z tego co mi sie wydaje to prawdopodobnie wina routera/modemu, nwm, moze sie spiekł lekko przez te upały czy cos. Takie cos jest tylko na tym kompie czy ogolnie, tj nwm, laptop/inny komputer tez ma to samo?
Podejrzewam wlasnie router - jakis slaby routerek ci dali i po prostu nie wyrabia gdy duzo osob korzysta naraz z internetu (konkretniej wysylania) i dlatego tyle mili sekund mu zajmuje ogarniecie tego i stad te lagi - jak zanim router to ogarnie i wysle to mijaja milisekundy, zanim dojdzie do serwera, wroci to tez pare milisekund mija i tak sie zbiera wiekszy lag/dc . Ewentualnie moze byc to wina kabla (zyly odpowiedzialne za upload uszkodzone czy cos) ale jesli to jest w calym domu to niestety router. I jesli to on to nie ma innej rady niz wymiana routera, na jakis inny, lepszy. Moglbys moze podac model routera?
Tak jest w całym domu, aprzez gorąco raczej nic się nie zrypało bo tak jest od dawna.A model to Modem Pirelli DRG A125G
Nwm, to ty musisz zadecydowac teraz, bo to na pewno router. Osobiscie nie znam tego modelu ale opinie na necie sa... podejrzane. Z polskich linkow to masz np ten http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2238265.html
Na angielskojezycznych forach to samo. Natomiast nie umiem nigdzie znalesc jakiegos watku z tym routerem gdzie by sie wypowiadali ogolnie, tzn nie tematy typu "wysoki ping" czy cos tylko ogolnie, jak sie sprawuje itd. Wiec jak powiedzialem wyzej - masz do wyboru dwie opcje (jakie ja zauwazylem, co nie znaczy ze jedyne;) )
1) kupno nowego, niektore sa i tanie i dobre (polecam poszukac na allegro np i powpisywac w google "model opinie" to ci wyskocza przynajmniej polskojezyczne fora i co oni sadza o tym
2) zabawa w reczne odblokowywanie portow na routerze (tu juz wita instrukcja (kazdy model ma inny sposob odblokowywania a niestety nie mam tego routera wiec nie pokieruje)).
Sytuacja wyglada tak : na forach ludzie maja mase problemow takich, najczesciej w grach lub na skype podczas video a niektorzy nawet zwyklej rozmowie. I kazdy doradza co i jak (z tych co nie maja routera tego) i nic nie pomaga. Dopiero na jednym forum gosciu zalozyl temat o routerze, probowali pomoc i bylo tak ze odpisuje w miare aktywnie a nagle cisza. A ta cisza nastapila po poradzie odblokowania portow. Stad moj wniosek ze to MOZE byc to .
Jakbys jednak sie decydowal na kupno nowego to polecalbym sie rozejrzec za jakims pentagramem lub porzadnym TP - obie marki charakteryzuja sie same w sobie wlasnie takim... "pro gamerskim" nastawieniem. Dawniej mialem z 2 pentagramy, a obecnie mam TP i nie narzekam a u mnie w domu chodzi PC + 2 laptopy i 2-3 telefony z androidem xd. Dodam ze PC + 1 laptop to pod gry glownie byl kupowany wiec wysylanie tez jest obciazone . Przy kupowaniu nowego zwroc uwage na takie rzeczy jak : cena (logiczne xd), predkosc wysylania, predkosc pobierania. Przy czym najlepiej kupic tak by miec "cos" w zapasie. Np przy internecie 20mbps miec te 25mbps na routerze w celu osiagniecia najwyzszej predkosci bo zawsze te troche moze sie roznic
Widzę tutaj masę porad, a rozwiązania brak dalej. - gram w LoL'a od 1 sezonu i chociaż nie było wcześniej takich problemów to teraz występują. Po którymś patchu po prostu trzeba po każdej utracie połączenia zamykać wszystko i od nowa odpalać. Zresztą wszyscy znajomi tak mają za każdym razem co się staje już uciążliwe.
Wniosek jest taki iż problemu tego nie masz tylko Ty.
A co do tych DC to widzę że kolega wjechał, zboczył z tematu i namieszał w głowie. - normalne na tym forum (już nie raz mnie ludzie z tropu zbijali i wychodziłem na tym gorzej).
Jeśli dzielisz internety ze słabym łączem na milion osób to oczywiste będzie że są lagi.
Jeśli masz dobre łącze, a problem występuje to dzwoń do tych gałganów od których bierzesz internety.
Jeśli wina sprzętu to kup nowy.
Jeśli nie wiesz jaki kupić to pytaj znajomych (najlepiej ich), albo na forum zajmującym się tym. - z tego względu że tutaj to każdy się "niby" zna.
PS. A co do tego DNS'a to kolega się go coś uczepił i obwinił za wszystko chociaż serwer DNS konwertuje adres domenowy na IP. Zamiast tak napisać to rozwijał jakieś teorie spiskowe i musiałem to po x3 czytać, żeby załapać o co mu chodzi chociaż jestem na teleinformatyce (y).