Witajcie. Temat zakładam głównie do iPhonów, a nie innych sprzętów od Apple, ponieważ na IP jest teraz okres hejtu. Zdaję sobie sprawę, że fala hejtu pójdzie w moją stronę, ale może przynajmniej kilku osobom udowodnię dlaczego argumenty dotyczące iPhone, że ssie są mylne. Zapraszam także do dyskusji. Na początku powiem, że nie będę obrażał innych systemów operacyjnych. Kocham IOS, lubię Androida i żadna obraza w stronę innego systemu niż IOS nie powstanie.
Przyznam się na starcie, że jestem fanboyem iPhone. Posiadam go nie tylko dlatego, że posiadam bogatych rodziców, którzy kupuja mi wszystko co chcę. Bo wożą się Ferrari i mieszkamy w wilii z basenem. Prawda jest inna, jestem zwykłym Kowalskim, który nie pracuje i kupił iPhone za zebrane przez siebie pieniądze. Posiadałem w życiu dwa iPhony. Był to 3GS 16GB(zalany poprzez moją głupotę), oraz iPhone 4, którego kupiłem miesiąc temu. Nie jestem hipsterem, nie chodzę w rurakch, we flanelowych koszulach, nie mam długich włosów i nie jestem gejem. Do iPhone przekonałem się po zakupie mojego pierwszego. Miałem do wyboru albo Galaxy S albo iPhone. Wybrałem te drugię. Zakochałem się na starcie. Nie wyobrażam sobie narazie mieć inny telefon niż taki na systemie IOS. Po zalaniu mojego 3GS'a zbierałem jak najszybciej na nowego.
Od nie dawnego czasu, hejt na iPhony stał się modny. Na każdym portalu codziennie widzę obrazę w strone iphonów. Ale dziwi mnie jedno, po co obrażać coś czego się nigdy w ręku nie miało. Przecież 90% hejtu na iPhony są wyssane z palca, wypowiadaja się osoby, które nawet w ręku nie miały tego sprzętu. Na pytanie dlaczego uważasz, że iPhone ssie, odpowiadają bo to srajfon, jest za drogi, nie zmienia się, mają go geje i Apple ru**a swoich użytkowników. Pozwolę sobie wytłumaczyć niektóre oskarżenia w stronę iPhone.
- Bo iPhone jest drogi i nie jest warty swojej ceny!
Fakt faktem, iPhone w naszym kraju jest drogi i dla niektórych może nie być warty swojej ceny. Prawda jest taka, że on jest drogi tylko w naszym kochanym kraju. W USA aby kupić iPhona 5, który u nas kosztuje grubo ponad 3000zł można tam kupić za półtygodnia pracy. Nie mam pojęcia dlaczego w Polsce kosztuje takie chore pieniądze, nie zagłębiałem się w to, ale kosztuje jak kosztuje. Nikt nikomu nie broni kupić używanego sprzętu tak jak ja zrobiłem dwukrotnie.
-Bo iPhone jest dla hipsterów oraz gejów.
Przepraszam bardzo, nie wiem dlaczego to tak się przyjeło, ale czy każda osoba która ma iPhone musi być gejem oraz hipsterem? Jestem normalnym Kowalskim posiadam go i od razu musze być wymienioną wyżej osobą? Bo iPhone w naszym kraju ma mało osób? Gówno prawda.
- Bo iPhone się nie zmienia i każdy model jest "taki sam".
Od pierwszego iPhone który ujrzał światło dzienne do tego najnowszego jakim jest 5, zmieniło się niewiele to fakt, ale dlaczego zmieniać coś co jest idealne i każdemu się podoba. Dla osoby, która go posiada jest wszystko w porzadku i dlaczego zmieniać idealny wygląd i system. Każdy przyzwyczaił się do iPhone do wyglądu więc po co go mają diametralnie zmieniać. Wyobraźcie sobie co by był za skandal gdyby nowy iPhone nieprzypominał starych ipków. Poszła by wielka fala hejtu nawet ze strony użytkowników APPLE. Właśnie firma APPLE charakteryzuje się powtarzalnością swoich sprzętów i nikomu to nie przeszkadza.
- Bo nie posiada Flasha
Flasha iPhone nie posiada, ale cóż z tego jak praktycznie każdy nowy smarthphone z tego rezygnuje. Flash upada, powstaje HTML5. Zresztą jak ktoś chce tak bardzo flasha to może wgrać wtyczkę albo pobrać specjalną przeglądarkę i flash będzie działał na iPhone.
- Bo nie posiada Bluetooth, a przecież telefon bez bluetooth to gówno!
Prawdą jest, że sprzęcior od Apple posiada Bluetooth, ale można go wykorzystywać jedynie przy sprzętach od apple. Tu musze przyznać, że to może być dla niektórych poważna wada. Od ponad roku mam iphone i się przyzwyczaiłem do braku BT. Nie mam ochoty skoczyć z mostu, że mi go brakuje. Zresztą do czego może być używany współcześnie BT. Przesyłanie jedynie zdjęć i muzyki. Te pierwsze rozumiem czasem znajomi proszą mnie o przesłanie jakiegoś zdjęcia. Przesyłam im po prostu za pomocą MMS. Co do drugiego. Prawdą jest kto teraz sobie przesyła muzykę na telefon. Chyba teraz mało kto. Do muzyki mam itunes i wolę tam sobię zrobić album, posegregować piosenki, utworzyć playlistę oraz ustawić okładkę, aby wyglądało wszystko schludnie i bez bałaganu. Nie wiem komu się uśmiecha szukanie jednego utworu wśród setek piosenek. Uwierzcie, ze mam znajomych, którzy scrollują masę piosenek aby znaleźć tą jedną.
- Bo użytkownicy iPhone i innych sprzętów od APPLE uważają się za lepszych!
Hmmm... dziwny argument. Znam dużo osób, które posiadają iPhone i nie zauważyłem aby ktoś uważał się za lepszego. Ja także nie uważam się za jakiegoś Boga mając iPhone. Dla mnie to zwykły telefon tak jak każdy inny.
- Bo posiada żałosne mapy
iPhone 4s jak i 5 posiada śmieszne mapy, to prawda. Ale co stoi na przeszkodzie aby pobrać darmową aplikację z starymi mapami? Nowe mapy są wynikiem rezygnacji z usług google i firma Apple robiła mapy na szybko. Trochę szukanie problemu na siłe.
- Bo nie można go modyfikować
Na domyślnym systemie nie ma tak dużo opcji personalizacji wyglądu oraz jej modyfikacji. Po wgraniu Jailbreaka na telefon możemy robić z iPkiem co nam się żywnie podoba. Od zmiany lockscreena, na homescreen'ie, po pasek powiadomień.
- Bo w dobie już czterordzeniowym procesorów ma marną dwurdzeniowkę
IOS na którym działa iPhone oraz iPad jest bardzo dobrze zoptymalizowanym systemem. Posiada na pozór słabe bebechy, ale 5 jest najszybszym obecnie telefonem, jedynie kto go bije jest Galaxy S3.
Nie spotkałem się z jednym argumentem, który powinien się tu znaleźć i który jest tutaj na miejscu. Chodzi mi tutaj o awaryjność. Dużo sprzętów od nadgryzionego jabłka jest wadliwych i niestety Apple niektórych wad technicznych po prostu nie przyjmuje pod gwarancją. Nowe kupione iPhone czasami są porysowane, są problemy z baterią posiadają nieszczelną obudowę przy tym całkowicie zgrzyta. Problemy z WiFi, problem z anteną, słabym głosnikiem oraz z wypalonymi pixelami i wiele więcej to praktycznie codzienność na forach o apple.
Napisałem chyba wszystkie argumenty, jezeli coś pominąłem to proszę pisać. Zachęcam wszystkich do dyskusji. Wiem, że ten temat zostanie zamknięty za kilka stron, ale poprostu musiałem napisać co myślę Pozdrawiam.