Dlaczego warto zmienić S na A

Spostrzeżenie: Jedyne osoby które opierają się Combatowi to 30% graczy CSa.

Rozwiązanie: Ten topic

Zawiera: Porównanie obydwu gier.

Grafika

Rozpocznę od grafiki żeby potem nie trzeba było na nią zwracać uwagi.

Tutaj pod uwagę bierzemy CS:S. Modele postaci są tragiczne, modele broni są już lepsze, woda za to jest bardzo ładna. Modele map zależnie od... mapy.

W CA grafika jest na wysokim poziomie, mamy bloomy, postacie są dobrze odwzorowane i broni także. Mapki wykonane ze szczegółowością. Minusem mogą być sztywne animacje.

Zapłata

Za CS:S trzeba zapłacić 50zł. To wciąż całkiem niezła kwota.

Combat Arms jest w pełni darmowy. Wkrótce pojawią się przedmioty za $$$, ale nie będą miały żadnego wpływu na rozgrywkę - ot nowe skiny, kolory broni (AK74 Gold Plated :D ), zmiana nicka itd. Wedle motta Nexonu "Skill się zdobywa a nie kupuje"

Wsparcie dla początkujących

Wyobraźmy sobie początkującego gracza CS:S który wchodzi na dowolny serwer i jego staty wynoszą (cytując nonsensopedie) -2:20. Nic dziwnego skoro Pro potrafią ustrzelić head przez całą mapę w osobę biegnącą w bok.

CA wychodzi tym graczom naprzeciw i tworzy dla nich specjalny serwer wyłącznie dla początkujących (pierwsze trzy rangi). Teraz nawet początkujący szybko łapie skill.

Wyposażenie

CS:S - ~30 rodzajów broni i trzy typy granatów - słabo.

CA - ~70 (chyba 68) różnych broni, byś mógł znaleźć pasującą do siebie. Siedem typów granatów (Zwykły, mina, smoke, flash, gaz, ogień, lepszy zwykły). Do tego różne rodzaje hełmów, masek i kurtek byś był przygotowany na wszystko.

Clan System

W CSie bardzo prosty - dopisz przed swoim nickiem tag klanu i już masz klan.

W CA klany są premiowane Clan Expem który przekłada się na ilość członków. Do tego specjalny serwer do walk klanowych (ze wspomnianym clan expem) który sam ustawia odpowiednio graczy.

Mapki

W CS:S liczba praktycznie nieograniczona. JEDNAK! Warte uwagi są praktycznie tylko podstawowe mapy i ich wariacje. Mimo tego dużo i przy okazji - wiele słabo zrównoważonych.

W CA liczba aktualnie 10. Mało, ale co miesiąc/dwa wychodzi nowa. Przy okazji każda z ich jest dopracowana pod każdym najdrobniejszym szczegółem, nie ma mowy o słabym zrównoważeniu.

Tryby Gry

W CS:S znów liczba nieograniczona, ale wymaga to ściągnięcia kilkunastu dodatkowych plików, przez co nagle folder CS zaczyna dużo ważyć. Mimo tego nie na wielu trybów do poważnej gry, większość to Fun-Tryby.

W CA mamy pięć podstawowych tryby - Search & Destroy (Plant), Elimination (Team Deathmatch), One Man Army (Deatchmatch), Capture the Flag i Spy Hunt (Fun-Tryb, długo by pisać). W połączeniu z opcjami pobocznymi (Bez granatów/snajperek/plecaków, tylko noże/pistolety itd.) wychodzi pokaźna sumka.

Taktyka

Tak, argument większości CS:S playerów. W CS:S jest dużo taktyki, ponieważ zabicie Nadem to cud, więc nie można na nich polegać. Obstawianie drzwi, chodzenie w kupie, wszystkie opcje taktyczne tu mamy.

Z drugiej strony... a) M4A1 jest skuteczne właśnie podczas gry "na CSa", więc spokojnie możemy kucać i strzelać w bezruchu B) Wyłącz Nady - dostajesz takiego CSa, chyba że grasz z szarakami które biegają dookoła i nie dają się trafić.

Dynamika

Kontrargument. Z powyższego można wyczytać że w CS:S dynamiki jest dość mało, ot kilka mapek w stylu "zamknięci w pokoju".

Za to CA opiera się na dynamice, tu postacie to nie anemicy, ruszają się szybko. Odrzut mimo wszystko jest dość duży, ale kolimator mocno go eliminuje.

Ficzursy

W CSie ficzursa nie znajdziemy. Chyba że uznamy że ficzursem jest Spectator którego w CA brak.

Za to CA ma jedego fajnego ficzursa, a jest to modyfikacja broni, która zwiększa liczbę dostępnych broni o kilka razy. Aktualnie na broni można umieścić kolimator, w lufie tłumik a w magazynku więcej naboi.

Cheaterzy

Kwestia drażliwa. W CSie wciąż jest wiele cheaterów, sam na kilku się już natknąłem (Aimbot, Wallhack itd.). Są jednak szybko banowani (podobnież).

W CA cheatera widziałem chyba tylko jednego. I kilku na filmikach z bety wersji EU. I to wszystko. Nexon eliminuje wszystkie hacki jakie im podeślesz, a cheaterów odsyła w niebyt. Mimo tego na niektórych mapkach można (było) Glicherować (bo mapki już załatane).

Gwoli ścisłości mapy nadal nie są załatane. Dziś miałem 2 typów na Ratlu w ścianie.

Co do przyszłości CA to powiem krótko - nie przebije CS'a. Czemu? Brak spekta, lanów oraz możliwości nagrywania dem. Bez tego nie zdominuje CS'a w esporcie.

No ale żeby było to obiektywnie, jeśli bierzemy grafikę to powinna być też oceniona fizyka gry, a to CA leży.

Cena: tak CS kosztuje, ale w CA musisz grać sporo i regularnie by mieć GP na wykup broni + są oczywiście jeszcze dodatki, z tego co się orientuję 10 000Nexon cash będzie kosztowało 5euro, czyli kupując dwa takie pakiety mamy już CS:S, a te 20 000 prędzej, czy później się skończy :)

No i jeszcze bugi w CA często zdarza się, że umierasz bo... no właśnie? czemu? Bug i tyle, po ostatnim patchu powstał problem z hitboxami, oraz nie wiedzieć czemu niektóre wyrzucone granaty po prostu znikają...

Co do CA napomnę jeszcze, że mają bardzo stabilne serwery, brak sytuacji z Warrocka w której Ty zabijasz kogoś, a on będąc na lagu zdąży ubić Ciebie po czym sam pada ;)

Ogólnie sytuacja jest taka, że jeśli jakaś firma wydaje grę (mmo)fps z nastawieniem na zysk, to jest to równoznaczne z grą na "wewnętrznych" serwerach, co nie jest zawsze komfortowe i co grę jako taką w esporcie wyklucza, niemniej jednak CA jest grą w swojej klasie najlepszą (bo i konkurencji nie ma za dużo), nie wiem tylko po co ją w ogóle porównywać do CS'a.

Niee no faktycznie w CSie nie ma bloomow.. nie ma HDRow.. AA. Tam tych opcji nie ma... sa tylko na pokaz.

Za CSa pacisz raz i jest git... w CA bedziesz placic cagle by miec bron ktora ci nie zniknie po paru dniach. Bo prawda jest taka ze nie grajac po te pare godzin dziennie.. tylko spedzajac max 1 godzine dziennie przed kompem... ciezko osiagnac tam cos bez wkladu finansowego.

Co do tych serverow dla noobkow... to akurat fajny pomysl.

Wsparcie... W CSie nie ma chyba nawet 35 broni... A w CA jest okolo 70??? Hmmm suuper.. A z ilu sie kozysta? Ile jest wart uwagi?

Co do klanowek... Kozak slyszles kiedys o Stream Wars? :D jest to jedna z wieelu lig CS'a za ktora mozna zgarnac ciekawy hajs.

Co do mapek.. w obu grach sa do bani :D. Male lokacje... i gdzie tu pobiegac? Noo CS ma chociaz edytor do robienia wlasnych mapek :D

Tryby gry... nie ktore zerzniete z CSa a inne sa specificzne tylko dla CA.. O trybach sie nie gada w tym sie gustuje :D

Taktyki to kwestia map... Na kazda mape chyba jest inna taktyka nie? :D

Dynamika... Obie gry sa dynamiczne...Znaczy jak ja gralem w CS:S byl on dynamiczny :D

Co do cheaterow... byli, sa i beda :D

Widac ze malo grales w CSa :D

A odemnie powiem tylko tyle.... Obie gry to shit :D

ArmA ROX.. :D

Hmmm suuper.. A z ilu sie kozysta? Ile jest wart uwagi?

Tu akurat nadal sytuacja jest korzystna dla CA, bo o ile CS to zazwyczaj CT:M4A1, AWP a TT:AK-47,AWP w CA jednak sytuacja wygląda inaczej.

Spawn co do army, to kiedyś zastanawiałem się nad kupnem, ale było sporo negatywnych opinii co do jej fatalnej optymalizacji, zrobili coś z tym?

wyszla masa patchy... I teraz to juz jest pikna gra.... Faktem jest ze gra jest masakralnie pamieciozerna. Ale to przez to ze ArmA to otwarty swiat... Kazdy budynek jest dla ciebie... kazdy pojazd jest do jezdzenia.... kazde drzewo jest do wywrocenia. Ale w zadnej grze nie poczujes takiego klimatu wspolpracy z innym graczem jak w ArmA. Tutaj misje Cooperative(moje ulubione) mozna rokminiac nawet pare godzin. Nie zapomne jak z kolesiami na TSie rozwalalismy Coopika od 23 do okolo 4 rano ;D. Dodatkowym plusem jest edytor... gdzie mozesz robic sam misje, scenariusze, campanie. Kiedys zrobilem 3 misje... nie byly tak profesionalne, bo nie znam wszystkich skryptow... Ale fajnie sie gralo ;D

Tylko nie wiem czy teraz sie oplaca kupywac ArmA.... w lipcu ma wyjsc Operation Flashpoint 2... no i tez jakos nie dlugo ArmA 2. Osobiscie stawiam na Operation Flashpoint 2 :D

dzisiaj to sciagne, ale i tak wiem, ze mi sie nie spodoba;p

dzisiaj to sciagne, ale i tak wiem, ze mi sie nie spodoba;p

Ale co ArmA? Jak tak to nie pograsz na sieci :D a gra jest glownie za gruba na sieci ;D

chodzmi mi o CA. ArmA gralem w demo i mi sie srednio podoba. sterowanie jest tragiczne;p. poczekam na of2

mnie cs wciaga jak nie ktorych tibia :D to tej gry trzeba miec dryg, steam warsy sa swietne, zeby byc zgranym teamem przydalo by sie jeszcze ventrillo wtedy gra jest The Best!!:D

CA nie jest lepsze od CS ale CS nie jest lepszy od CA ;-) Obie gry mają plusy i minusy - obie są godne polecenia.

CS jest lepszy jezeli chodzi o fan ,a w CA nie grajac pare h dziennie zostaje nam M16...

Mi obie gry sie spodobaly ale stawialbym na CS

chodzmi mi o CA. ArmA gralem w demo i mi sie srednio podoba. sterowanie jest tragiczne;p. poczekam na of2

nooo niestety... realna fizyka zachowan ludzkich jest straszna:D

Welcome in symulators world :)

chyba mnie nie zrozumiales spawn. chodzi o sterowanie, a nie o zachowywanie sie zolnierzy. i gralem juz w symulatory, wiec powitania zostaw dla kogo innego:)

chyba mnie nie zrozumiales spawn. chodzi o sterowanie, a nie o zachowywanie sie zolnierzy. i gralem juz w symulatory, wiec powitania zostaw dla kogo innego:)

Fakt faktem sterowanie jest trudne... :) no ale to jest laska symulatorow :D

Wg mnie lepszy z tego jest Quake Live ;p

Tobie sie tylko Quake live podoba ...

widzę , że temat był pisany w lutym, teraz już jest sporo więcej cheaterów ;]. A to dlatego wtedy było mało bo dopiero co premierę miała ta wersja Eu, w wersji US było wielu cheaterów.

Sam grałem w Combat Arms, i tylko na początku wygląda fajnie ta gra, jednak po miesiącu się nudzi, oczekiwałem, że to będzie "warrock 2" jednak trochę się zawiodłem, animacja ruchu postaci jest tragiczna, w warrocku to o wiele lepiej widać, no i jest też mniejszy fun niż w warrocku, tam nooby miały bardziej wyrównane szanse, a tutaj jest jak w cs..

Akurat CA ownuje warrocka pod kazdym względem . Hakerzy są , byli i bęą jak w każdej grze i jakoś po miesiącu mi sie gra nie znudziła

Mnie denerwuje płacenie w CA za broń np 1100 gp za 1 dzień a za 1 rundę wygrywa się może 70 :) można coś na to poradzić?

Niestety narazie nic