Dlaczego warto zmienić S na A

No tak pograłem 2 dni i lipa...po prostu gra zrobiła sie cholernie słaba. Zresztą nigdy jakoś nie przypadła mi do gustu. Polecam tym którzy lubią "czitowac"PS. Co do CS:S'a to jest całkiem inna gra :|

A ty masz jakiegoś cholernego farta :D Ja ostatnio prawie żadnych nie spotykam xd

Tylko nx nooby, ale to inna sprawa :/

Btw wiecie że na tym nowym fireteam w pywnicy jest skrzynka, a w tej skrzynce w rundzie 11 pojawia sie snajperka a w 12 granatnik M32 ? :D

Kumpel mi dzisiaj powiedział

jakbys uwaznie przeczytal moj post to bys wiedzial, w 11 jest snajperka, w 13 m32 w 15 na gorze jest shotgun w 18 na gorze jest nalot, w 20 na gorze jest minigun.

Ja lubię obie gry w CSa gram już 3 lata a w CA około miecha ale niema w sobie tego czegoś co CS co pozwala grać w tą grę latami.

Ja tak samo mam czas i na csa i na combata :D

hmmm

Ja proponowałbym zmienić "C" na "B" ,a "S" na "F" , niedługo pojawi się bf p4f szykuje się konkurencja dla Combat Arms :rolleyes:

A ja ci pokaże dlaczego NIE zmieniać CS na CA.

CA:

- Dużo cheaterów

- Marny zarobek

- Beznadziejny support

- Na słabszym łączu lagi

- Vip hacki

- Ban za skila bez kupowanych itemków z IS

W CS-ie tego nie ma.

Jeśli jest wykryty jakiś cheater to po chwili znika, nie trzeba się martwić o zarobek, grafika może jest gorsza, ale gameplay bije CA na głowę.

Podsumowanie: CA nie jest warty uwagi.

warn_ico.png
Archeologia, nabijasz postow. - Dzz'

Spostrzeżenie: Jedyne osoby które opierają się Combatowi to 30% graczy CSa.

Rozwiązanie: Ten topic

Zawiera: Porównanie obydwu gier.

Grafika

Rozpocznę od grafiki żeby potem nie trzeba było na nią zwracać uwagi.

Tutaj pod uwagę bierzemy CS:S. Modele postaci są tragiczne, modele broni są już lepsze, woda za to jest bardzo ładna. Modele map zależnie od... mapy.

W CA grafika jest na wysokim poziomie, mamy bloomy, postacie są dobrze odwzorowane i broni także. Mapki wykonane ze szczegółowością. Minusem mogą być sztywne animacje.

Zapłata

Za CS:S trzeba zapłacić 50zł. To wciąż całkiem niezła kwota.

Combat Arms jest w pełni darmowy. Wkrótce pojawią się przedmioty za $$$, ale nie będą miały żadnego wpływu na rozgrywkę - ot nowe skiny, kolory broni (AK74 Gold Plated :D ), zmiana nicka itd. Wedle motta Nexonu "Skill się zdobywa a nie kupuje"

Wsparcie dla początkujących

Wyobraźmy sobie początkującego gracza CS:S który wchodzi na dowolny serwer i jego staty wynoszą (cytując nonsensopedie) -2:20. Nic dziwnego skoro Pro potrafią ustrzelić head przez całą mapę w osobę biegnącą w bok.

CA wychodzi tym graczom naprzeciw i tworzy dla nich specjalny serwer wyłącznie dla początkujących (pierwsze trzy rangi). Teraz nawet początkujący szybko łapie skill.

Wyposażenie

CS:S - ~30 rodzajów broni i trzy typy granatów - słabo.

CA - ~70 (chyba 68) różnych broni, byś mógł znaleźć pasującą do siebie. Siedem typów granatów (Zwykły, mina, smoke, flash, gaz, ogień, lepszy zwykły). Do tego różne rodzaje hełmów, masek i kurtek byś był przygotowany na wszystko.

Clan System

W CSie bardzo prosty - dopisz przed swoim nickiem tag klanu i już masz klan.

W CA klany są premiowane Clan Expem który przekłada się na ilość członków. Do tego specjalny serwer do walk klanowych (ze wspomnianym clan expem) który sam ustawia odpowiednio graczy.

Mapki

W CS:S liczba praktycznie nieograniczona. JEDNAK! Warte uwagi są praktycznie tylko podstawowe mapy i ich wariacje. Mimo tego dużo i przy okazji - wiele słabo zrównoważonych.

W CA liczba aktualnie 10. Mało, ale co miesiąc/dwa wychodzi nowa. Przy okazji każda z ich jest dopracowana pod każdym najdrobniejszym szczegółem, nie ma mowy o słabym zrównoważeniu.

Tryby Gry

W CS:S znów liczba nieograniczona, ale wymaga to ściągnięcia kilkunastu dodatkowych plików, przez co nagle folder CS zaczyna dużo ważyć. Mimo tego nie na wielu trybów do poważnej gry, większość to Fun-Tryby.

W CA mamy pięć podstawowych tryby - Search & Destroy (Plant), Elimination (Team Deathmatch), One Man Army (Deatchmatch), Capture the Flag i Spy Hunt (Fun-Tryb, długo by pisać). W połączeniu z opcjami pobocznymi (Bez granatów/snajperek/plecaków, tylko noże/pistolety itd.) wychodzi pokaźna sumka.

Taktyka

Tak, argument większości CS:S playerów. W CS:S jest dużo taktyki, ponieważ zabicie Nadem to cud, więc nie można na nich polegać. Obstawianie drzwi, chodzenie w kupie, wszystkie opcje taktyczne tu mamy.

Z drugiej strony... a) M4A1 jest skuteczne właśnie podczas gry "na CSa", więc spokojnie możemy kucać i strzelać w bezruchu B) Wyłącz Nady - dostajesz takiego CSa, chyba że grasz z szarakami które biegają dookoła i nie dają się trafić.

Dynamika

Kontrargument. Z powyższego można wyczytać że w CS:S dynamiki jest dość mało, ot kilka mapek w stylu "zamknięci w pokoju".

Za to CA opiera się na dynamice, tu postacie to nie anemicy, ruszają się szybko. Odrzut mimo wszystko jest dość duży, ale kolimator mocno go eliminuje.

Ficzursy

W CSie ficzursa nie znajdziemy. Chyba że uznamy że ficzursem jest Spectator którego w CA brak.

Za to CA ma jedego fajnego ficzursa, a jest to modyfikacja broni, która zwiększa liczbę dostępnych broni o kilka razy. Aktualnie na broni można umieścić kolimator, w lufie tłumik a w magazynku więcej naboi.

Cheaterzy

Kwestia drażliwa. W CSie wciąż jest wiele cheaterów, sam na kilku się już natknąłem (Aimbot, Wallhack itd.). Są jednak szybko banowani (podobnież).

W CA cheatera widziałem chyba tylko jednego. I kilku na filmikach z bety wersji EU. I to wszystko. Nexon eliminuje wszystkie hacki jakie im podeślesz, a cheaterów odsyła w niebyt. Mimo tego na niektórych mapkach można (było) Glicherować (bo mapki już załatane).