Dlaczego World of Warcraft nie przejdzie na Free2Play?

To mnie denerwuje. Na zachodzie są jeszcze ludzie bardziej debilni i więksi idioci. Nie obcujemy z nimi za bardzo i wydaje się nam ,że zachód zawsze był i będzie fajny pod każdym względem.

Dokladnie, znajac angolowski jezor bywalem w tych 'zachodnich' gildiach i smialo mozna okreslic ich 'zachodnimi polaczkami'. Problem w tym, ze przez slaba znajomosc jezyka angielskiego, Polacy widza tych najgorszych tylko w swoich rodakach, a tak na pewno nie jest. Osobiscie wole grac z naszymi niz z jakimis tam angolami czy makaronami.

Dobra chlopie, po pierwsze skad wiesz, ze sredni czas gry ludka w wowie to 20h? A i przyznales, ze nie znasz sie na kosztach, guru napisal, ze ta przemiana duuzo by ich kosztowala doszlo by duzo ludu, nowe serwery itp, blizzard leci glownie na peniadze, a watpie ze po przeksztalceniu wowa z p2p na f2p by wiecej zarabiali, gra 12mln ludzi, kazdy placi 35zl miesiecznie + IS, no i ludzie kupuja tez pudelka. A teraz do tych 12mln dojda powiedzmy kolejne 2, nie bedzie 35zl miesiecznie, nie bedzie pudelek, a ci ludzie ktory do isa nie placili, raczej placic nie beda, bedzie placic jakas garsc ludzi, chyba ze wprowadza taki is na w RoMie, ale to by gre zepsuli zupelnie, ale nie o to chodzi, po prostu nie zarobili by tyle ile zarabiaja tez wiec napewno nie jest to dla nich oplacalne, wiecej ludu = łał, mniejszy zarobek a wieksze koszty, no, no, gz.

1. co sie zmienia...? w lola osoby graja 4fun dla zabawy nie caly czas wiekszosc , GW LEPSZY TANSZY ? BO ?GRALES nie wiec nie wymyslaj w GW2 bedzie IS i to juz skrsla dla mnei ta gre ;] bo tak czy tak w koncu wyjda itemy potrzebne do neigo...bo z samego b2p nie wyzyja ;]2 dodatki maja byc darmowe wiec to juz w ogole irracjonalne

Grałeś w GW1? Wiesz jak tam wygląda Item Shop? Czy po 5(?) latach od wyjścia tej gry coś się tam zmieniło? Nie... Więc takie pieprzenie o tym, że item shop przekreśla GW2 jest idiotyczne. Pomyśl chłopie, jeśli ANet wprowadziła by Item Shop ze "wspomagaczami" to byłby koniec tej gry, wiele osób by odeszło od niej, ja też. Uważasz, że zaprzepaścili by tyle lat pracy nad tą grą?

Gralem kiedys w GW pamietam tylko jakies dziwne gluty ktore sie krecily po miescie :D.

No a ja stwierdzam, że jednak jest możliwość przejścia WoW'a na F2P. Czemu tak twierdzę i kiedy miałoby to nastąpić? A no możliwe (z underline'em na MOŻLIWE), że po około pół roku - rok po wejściu na rynek Guild Wars 2. Jeśli naprawdę wszystkie "ficzersy" będą wyglądać tak, jak zostały zapowiedziane to szykuję się absolutny dominator na rynku gier MMO. Wiele graczy przerzuci się z płatnego WoW'a na grę, której cena będzie oscylowała w granicach jednego miesiąca gry w dzieło Blizzard'a, do tego według mnie około 3x lepsza grafika, świetne rozwiązania techniczne i bardzo ciekawe rozwiązanie pociągania fabuły oraz wiele innych rzeczy przykuwających uwagę potencjalnych graczy po prostu znudzonych wielomiesięcznym, a nawet wieloletnim graniem w te same dzieło. Tyle ode mnie. Nie każdy musi się z moją opinią zgodzić, ale bezsensownie nie flejmujcie na mnie tylko uzasadnijcie ;]

PS. : (Tu pół żartem pół serio) W regulaminie jest zakaz używania wulgaryzmów a "guru" użyłeś, ale wręcz idealnie wkomponowujesz je w swoje teksty :P To właśnie jest bardzo fajne. Chciałbym tutaj zaproponować (szczególnie wszystkim moderatorom) aby także trochę dłużej pomyśleć gdy jakiś user raz na stronę A4 podczas pisania swojej pracy użyje wulgaryzmu, bo jak widać dobrze użyty robi wiele więcej dobrego niż złego. Oczywiście nie chodzi mi tutaj o darowanie wypowiedzi z tysiącami słów oznaczającymi kobietę lekkich obyczajów (;)) ale "przymrużenie oka" na użycie przekleństw w pewnych przypadkach.

Pozdrawiam!

To GW bedzie 30zl kosztowac? :lol:

@up - 30 zł + przynajmniej 100 jeszcze. Bo chyba mówimy o GW2, ta?

Nie wiem nad czym się zastanawiacie, przecież wyraźnie Blizzard powiedział dość dawno temu, że w momencie premiery swojego nowego mmo (czyli gdzieś w 2013) WoW przejdzie na F2P, znając życie i politykę Blizza, to za darmo będzie tylko podstawka, lub też jakieś stare dodatki (bo do tego czasu jeszcze kilka ich wyjdzie.

Co do F2P/B2P.

Tu nie chodzi o to czy im się opłaca czy nie, tylko o Prestiż, i poziom, dając grę za free, zleci się masa dzieci, które będą trolować grę przez co gracze którzy płacą będą odczuwać dyskomfort w rozgrywce, przecież nie od dziś wiadomo że Abonament to najlepszy sposób na dzieci i troli w mmo, jeśli ktoś pracuje, to te 50zł miesięcznie to są nieodczuwalne koszta.

Jedynym nieporozumieniem jeśli chodzi o p2p a f2p jest dla mnie L2. Koreańce mają 31 serwerów EU+USA mają cały 1 który ledwo żyje (liczba graczy online), a ruski mają f2p :) i idzie im bardzo dobrze, a my...musimy się plątać po privach i innych gdzie w miarę duża ilość osób online.

Pozdrawiam.

Może być nawet i te 200zł ale chodzi o samą metodę płatności, po prostu jeśli GW2 będzie lepsze (każdy ma swój gust - jak zrobią wszystko zgodnie z zapowiedziami to dla mnie będzie po prostu lepsze) to takim graczom zwyczajnie opłacałoby się przejść na produkt ArenaNet ze względu nawet na odmienną fabułę i inny świat gry, aby odpocząć od Azeroth'u na NIEOGRANICZONY czas ;]

Jesteście zajebiści, porównujecie wow'a z gw2 gdyż ten jeszcze nie wyszedł na rynek, Brawo( poproszę o oklaski dla tych userów), ta na pewno dużo ludzi przejdzie z wow'a do gw2 i ich kasa wpompowywana w grę przepadnie, i wydądzą jescze z 200 złotych by pograć w gw2, dla weteranów wow'a przepadnie z kolo 5000 tysięcy złotych bo pewnie tyle w nią wpakowali i ty myślisz że koleś porzuci grę w którą włożył tyle kasy,pfff hahahaaha :lol: , a nowi gracze wow'a będą zaczarowani tak pisząc, bo zobaczą jaki to wow jest za***isty.Hard core i w grach nie chodzi o grafikę, na grafikę lecą dzieci więc jak piszesz że w gw2 będzie "boska" grafika to pewnie będzie też mnóstwo dzieci bo co to jest zapłacić 200 złotych jednorazowo(zachować sobie pieniądze od babci), więc abonament to najlepsza rzecz na neo dzieci czy trolli.

2. Wiele gier wzoruje się na WoWie, to fakt, ale nie zapominajmy, że i on jest kopią innych gier (Ultima Online).

Buhaha! Jeśli WoW jest kopią UO to ja jestem Św. Mikołaj. <_<

@ DrHouse

Twoja hipoteza jest trochę prosta i małostkowa.

@Cwieq

Może i patrząc na grafikę ,gdyż w UO jest kamera z zrzutu izometrycznego nie widać podobieństw. Spójrz na samą rozgrywkę i rozwój postaci. Znajdzie się tam kilka podobieństw. Nie nazywajmy tego kopią ,ale WOW czerpał pomysły także z innych starszych MMO np. EQ 1. Tam widać więcej podobieństw.

@Up

Ja tam nie widzę, żadnych podstaw, żeby nawet powiedzieć, że WoW jest podobny do UO.

Jesteście zajebiści, porównujecie wow'a z gw2 gdyż ten jeszcze nie wyszedł na rynek, Brawo( poproszę o oklaski dla tych userów), ta na pewno dużo ludzi przejdzie z wow'a do gw2 i ich kasa wpompowywana w grę przepadnie, i wydądzą jescze z 200 złotych by pograć w gw2, dla weteranów wow'a przepadnie z kolo 5000 tysięcy złotych bo pewnie tyle w nią wpakowali i ty myślisz że koleś porzuci grę w którą włożył tyle kasy,pfff hahahaaha , a nowi gracze wow'a będą zaczarowani tak pisząc, bo zobaczą jaki to wow jest za***isty.Hard core i w grach nie chodzi o grafikę, na grafikę lecą dzieci więc jak piszesz że w gw2 będzie "boska" grafika to pewnie będzie też mnóstwo dzieci bo co to jest zapłacić 200 złotych jednorazowo(zachować sobie pieniądze od babci), więc abonament to najlepsza rzecz na neo dzieci czy trolli.

@DrHouse

Płaciłeś kiedyś abonament za grę? Z Twojego toku myślowego wnioskuje, że nie. Jeśli ktoś płaci za grę comiesięczny abonament to nie ma wrażenia, że wyrzucił pieniądze w błoto tylko, się cieszy z gry. Więc nawet jak ktoś wybulił te 5000 zł na WoW-a i przeniesie się do GW2 to i tak nie będzie płakał z powodu tego, że tyle kasy stracił. Przecież nie będzie w nią grał do końca życia bo wydał na nią dużo pieniędzy. Jeśli któraś gra mu się znudzi, albo znajdzie lepszą to zacznie grać i już.

w GW2 bedzie IS i to juz skrsla dla mnei ta gre ;] bo tak czy tak w koncu wyjda itemy potrzebne do neigo...bo z samego b2p nie wyzyja ;]2 dodatki maja byc darmowe

Widzę że wielu użytkownikom przydałyby się lekcje czytania ze zrozumieniem i angielskiego. Tak, w GW2 będzie IS, ale identyczny jak w GW1, czyli: stroje, NPC, skille, miejsca na postacie itp... Czyli nic co może zaszkodzić rozgrywce. Po drugie dodatki mają być darmowe, ale mają być one bardziej podobne do większych patchy z WoW'a, np. wersja 1.5 będzie się różniła od wersji 1.4 dwoma instancjami. System oddzielnych kampanii będzie, jak w jedynce (czyt. Prophecies, Factions i Nightfall, jednak Eye of the North już nie).

@Bladek

Gówno wiesz o GW i IS który ma w nim być więc lepiej zamilcz bo gadać bzdury każdy potrafi.

@DrHouse

Widzę że jesteś znawcą abonamentu jak nikt hehe, jeżeli zarabiasz sam na siebie i nikt ci kasy nie daje to nawet nie zauważysz tych 50zł miesięcznie przez 3 lata, wystarczy że się popatrzy na tych co palą wydają dziennie średnio 20zł i jakoś nie płaczą że wyrzucają kasę w błoto. A i jeszcze coś jeżeli ktoś gra już sporo w mmo (np. Ja) to po filmiku może stwierdzić czy gra mu się będzie podobać czy nie, a skoro WoW jest taki wspaniały to dlaczego ma tak wielu przeciwników? Bo nie jest idealny i komuś może się nie podobać.

Ja grałem w GW1 koło 3 lat i mogę powiedzieć że GW1 to był coś a GW2 musi/będzie lepszy niż 1 i dlatego wszyscy którzy grali w GW wiedzą że będzie grą dobrą, a GW1 mało fanów też nie ma.

I proszę dzieci jeżeli przeczytacie coś o IS w GW to doczytajcie do końca bo przeczytanie 2 słów Item Shop i gadanie bzdur że to będzie gówno bo będzie IS i ten kto płaci jest lepszy jest bez sensu. To tyle ode mnie.

System oddzielnych kampanii będzie, jak w jedynce (czyt. Prophecies, Factions i Nightfall, jednak Eye of the North już nie).

Co do systemu oddzielnych kampanii to chyba się pomyliłeś. ANet jeszcze nie podjęła decyzji w tej sprawie, ale chyba raczej nie zrobią tego, bo według mnie będzie to błąd i nie potrzebnie podzieli graczy. Zapewne będzie wyglądało to, tak jak w WoWie.

Ma być normalny otwarty świat żadnego dzielenia. (chyba że coś źle zrozumiałem ale raczej nie bo paru ludzi mówi to samo co ja)

@Might Tay

Chyba że ci chodziło o to że kampanie (nowe lokacje) będą dodawane po jakimś czasie?

W GW2, tym co wyjdzie najszybciej, będzie tylko Tyria. Potem wyjdzie GW2 2 w którym będzie dodatkowo Kintaj i GW2 3 w którym będzie Elona. Mają być dodatkowe klasy i rasy.

Jak ktoś nie rozumie, to tłumaczę: po jakimś czasie będą osobne dodatki z innymi lokacjami.

ahh, dlaczego ludzie uporczywie gloryfikują GW2? Przecież ta gra jeszcze nie wyszła, jakie to jest żałosne. Ile już takich gier miało być tą, która zdominuje rynek mmo? MNÓSTWO!* i to nawet F2P, więc skończcie p***rzyć jakie to GW2 będzie boskie, pożyjemy zobaczymy.

*Aion, AoC, Allods, Forsaken World.... i mnóstwo innych 'faili'.

Hrhrh, a to byłby epic fail, żeby GW2 okazało się niewypałem.