Dobry komputer mało fps

Witam mam problem z grą GW2 otóż mam mało fps ok 40 max do 60 lecz spadki są widoczne oraz przycinki dziwne jest to że komputer mój to nie jest jakiś demon prędkości ale skoro takie gry jak gta 5 czy wiedźmin chodzą na ultra/wysokie to gw2 tym bardziej powinno spadki też zauważyłem w grze TERA online,wczoraj pobrałem final fantasy a realm reborn wszystko na maxa 0 spadków fps wszystko działa płynnie czy GW2 jest tak słabo zoptymalizowane ? próbowałem instalować na ssd jak i na normalnym dysku efekt taki sam mój PC:

-GTX 970 OC
-i5 6600k
-16 GB RAM

powiem ci, że odpaliłam GW2 po roku (?) przerwy i też zgubiłam gdzieś moje 150 fpsów... Teraz mam maksymalnie 90, przy world bossach to gdzieś tak na oko 30 - 40. Mam wszystko na High i taki sprzęt:

-gtx 980

-i7 4790K

-16 GB RAMu

Wiem, że GW2 najmocniej obciąża procesor, więc u ciebie on pewnie kuleje. U mnie jego zużycie wynosi mniej niż 50% co i tak jest dziwne bo fpsów ciągle mało :c Sporo ludzi ostatnio narzeka na silnik GW2 więc pewnie to w nim głównie leży problem. Nie pociesze cię także faktem, że wraz z drugim dodatkiem PoF zwiększą jeszcze bardziej wymagania sprzętowe.. Pytanie tylko czy pójdzie to w parze z optymalizacją...

szkoda kupiłem gre która naprawdę mega mi się podoba ale nie mam zamiaru grać na low/medium,poczekam może coś będzie na temat optymalizacji na razie w FF wbije lvl który jest dostępny w trialu i może tak samo mi się spodoba :)

szkoda kupiłem gre  która naprawdę mega mi się podoba ale nie mam zamiaru grać na low/medium,poczekam może coś będzie na temat optymalizacji na razie w FF wbije lvl który jest dostępny w trialu i może tak samo mi się spodoba 

Sprawdz sterwoniki lub obczaj czy nie masz czegos odpalonego w tle co moze obciazac nie potrzebnie procka. Masz zreszta sprzet ze sredniej polki, wiec graj na medium i z glowy. Zbyt wiele wymagasz, a to w koncu gra mmorpg wiec spadki sa normalka. Ciagle mamy do czynienia z setkami graczy co niezle obciaza sprzet, stad spadki fps. Po za tym nie wiele stracisz grajac na low/med, wiec nie wiem o co Ci chodzi :D

szkoda kupiłem gre  która naprawdę mega mi się podoba ale nie mam zamiaru grać na low/medium

W takim razie Ci się gra nie podoba "naprawdę mega".

Co do samego tematu, to GW2 wygląda naprawdę ładnie. Też gram trochę na zaniżonych opcjach (high/low), ale dramatu nikomu nie robię. Żadnych spadków nie mam, a w miastach po 50-60 fpsów i gitara gra.

PS. Dysk SSD nie dodaje fpsów XD

przy world bossach to gdzieś tak na oko 30 - 40. Mam wszystko na High

Pogratulować. Bardzo dobry wynik (choć sprzęt i zacny) jak na miejsce, gdzie przebywa ze sto osób (jak nie więcej) i każdy rzuca skillami :>

szkoda kupiłem gre  która naprawdę mega mi się podoba ale nie mam zamiaru grać na low/medium,poczekam może coś będzie na temat optymalizacji na razie w FF wbije lvl który jest dostępny w trialu i może tak samo mi się spodoba 

Nic się pod tym względem nie zmieni, musieliby cały silnik gry zmienić, a tego nie planują. Trzeba więc przywyknąć, że GW2 będzie zawsze najbardziej ciągnęło procek. ;)

W takim razie Ci się gra nie podoba "naprawdę mega". 

Co do samego tematu, to GW2 wygląda naprawdę ładnie. Też gram trochę na zaniżonych opcjach (high/low), ale dramatu nikomu nie robię. Żadnych spadków nie mam, a w miastach po 50-60 fpsów i gitara gra.

PS. Dysk SSD nie dodaje fpsów XD

Pogratulować. Bardzo dobry wynik (choć sprzęt i zacny) jak na miejsce, gdzie przebywa ze sto osób (jak nie więcej) i każdy rzuca skillami :>

To nie do końca prawda, dysk ssd eliminuje lag spike gdzie liczy się prędkość odczytu z dysku a przy grach z otwartym światem takowa jest bardzo ważna, gdy idziesz przed siebie i doczytują się kolejne tekstury to własnie dysk jest przy tym obciążany. Przy wolnych dyskach zwykłe otwarcie ekwipunku może spowodować spadek płynności na parę chwil.

1lajk

Dekri dobrze prawi - każda gra mmo na SSD będzie działać lepiej W MIASTACH I MOCNO ZALUDNIONYCH MIEJSCACH. W pozostałych różnica nie będzie widoczna.

Podaj jeszcze jaki masz RAM, bo to że to 16bg to jeszcze mało mówi (CL i MHz)

Pamięć HyperX Savage DDR4, 16GB(2x8GB), 2800MHz, CL14

tak sobie myślę może procesor podkręcić do 4,5 GHz ? z tego co czytam w internecie to jest wartość przy której nic z komputerem się nie powinno dziać,ale jak sobie pomyślę ile tych programów do testowania trzeba ściągać,instalować i sprawdzać to mi się odechciewa :P

temat do zamknięcia wszystko naprawione :)

temat do zamknięcia wszystko naprawione 

A napiszesz jakie czynnosci wykonales ktore spowodowaly ustabilizowanie sie fpsow?

podkręciłem lekko procesor,przeczyściłem komputer ogólnie w większości przypadków stałe 60fps w małej ilości lokacjach spadnie do 40 ale to rzadko jeżeli masz ten sam problem to obawiam się że bez zmiany sprzętu nie da się nic z tym zrobić po
prostu taka optymalizacja gry do d*py

najwiecej ci da zmiana "characters limit" i zmiany reflections na none

W sumie ostatnio wróciłem do gry po jakimś czasie i nagle z stabilnych ~40/50 klatek na medium + teraz ledwo da się grać na najniższych ustawieniach.

AN grzebała coś ostatnio z silnikiem ?

Delikatnie mówiąc krew mnie zalewa :D

W sumie ostatnio wróciłem do gry po jakimś czasie i nagle z stabilnych ~40/50 klatek na medium + teraz ledwo da się grać na najniższych ustawieniach.

AN grzebała coś ostatnio z silnikiem ?

Delikatnie mówiąc krew mnie zalewa 

Wróciłem również ostatnio do gry i nie zauważyłem żadnych różnic w fpsach. Możliwe, że przez ten czas zaśmieciłeś swój komputer : )

Możliwe, że przez ten czas zaśmieciłeś swój komputer : )

Możliwe tylko w innych grach nie zauważyłem żadnego spadku i właśnie to mnie martwi,ale zobaczę jaka różnica będzie jak zupełnie przeczyszczę kompa.

EDIT:

Wszedł nowy patch i wraz z nim już wszystko mi chodzi normalnie.

Ja rozwiazałem problem optymalizacji w gw i spadków fps wygrywając stare sterowniki do mojej 970. Te które były na plycie. Odkryłem to w sumie przez przypadek. Później po zaktualizowniu sterów znowu widoczny spadek płynności gry. Ale niestety na starych sterach nie odpalisz bf4 i chyba też gta5.

Teraz ogólnie sporo osób uważa że optymalizacja została lekko poprawiona, bo przybyło ludziom fpsow ;d

odświeżam temat,znudzony tymi fps zmieniłem kartę grafiki z gtx 970 na gtx 1070...w singlowych grach jak forza 3 widać różnice bo gra na ultra chodzi między ponad 100-55 fps a na wysokich trzyma stałe 60 niekiedy spadnie do 55. Problem jednak nadal jest w grach mmorpg w Mu Legend potrafi mi spaść do 30 klatek(na max opcjach) co jest bardzo uciążliwe...na najniższych jest zaledwie 70... nie wiem już czego to wina procesora ? pamięci ram ? ramu mam 16 GB 2800 Mhz