Dobry RTS

Też jestem za Warlords Battlecry 3 i od siebie dorzucam Age of Empire II: The Conquerors jako, że to jest klasyk klasyków.

Dodam, że WB 3 można śmiało z neta pobrać, instalka waży +/- 610mb ;p

Ja polecam World in Conflict za***ista gierka.

Bardzo polecam Ci R.U.S.E. :) jest znakomity

starcraft? hmmm jak pasuje ci MMORTS to battleforge albo SAGA

no i moze jeszcze shogun

W sumie nie głupi pomysł... Może jeszcze Kozacy : Europejskie Boje ? całkiem przyjemna gra

Ważne żeby była przyjemna grafika, dobra fabuła, dobre rozbudowywanie bazy, szkolenie jednostek. Lubię RTS'y o średniowieczu jak i o przyszłości (Warhammer 40000).

Znam grę, która pasuje tu jak ulał. Nie jest najnowsza, ale jak dla mnie to właśnie jej atut - bo twórcy starszych gier skupiali swoją uwagę na zawartości, a nie fajerwerkach graficznych. Ta gra to... TZAR: Ciężar Korony. Sam zagrywam się w to od dzieciństwa. Pewnego razu wujek mi ją pokazał i tak do dziś jest dla mnie królem wszelkich RTSów. W Tzarze mamy możliwość przejęcia kontroli nad Eurpejczykami, Azjatami lub Arabami. Te trzy rasy różnią się jednostkami, jakie możemy produkować, budynkami, technologią i co za tym wszystkim idzie - strategią, którą będziemy stosować w celu posłania przeciwnika do piachu. A taktyk jest naprawdę wiele, bo w Tzarze można tworzyć pewne "gałęzie" rozwoju naszej bazy.

Te gałęzie to wojsko, religia, magia, handel.

I tak pod pojęciem wojsko kryją się wszystkie jednostki bojowe dostępne np. w koszarach które możemy trenować wykupując odpowiednie technologie, a następnie tworząc kukły, na których to ćwiczą nasi zbrojni. Trening zwiększa ich umiejętności bojowe i obronne a także HP. Oczywiście podczas toczonych walk nasze jednostki również nabywają doświadczenia a te wybitne (które przeżyją wiele starć) mogą awansować do miana herosa, któremu możemu nadać indywidualne imię. Heros daje nam kolejne bonusy do walk, treningu itd.

Religia - czyli kapłani, którzy potrafią leczyć nasze wojsko a także je błogosławić, czyli na określony czas zwiększać umiejętności bojowe. Kapłani stanowią poważne zagrożenie dla istot "magicznych", o których opowiem za chwilę. Oprócz tego, Europejczycy dysponują wyprawą krzyżową a Azjaci mnichami.

Magia? To oczywiście magowie i ich wszelkie nadprzyrodzone zdolności. Wykupienie odpowiednich technologii w wiezy magów pozwala naszym nam tworzyć potężne kreatury, które są doskonałym wsparciem dla wojska.

Handel, czyli wszystko co związane z efektywnym zdobywaniem surowców, co czasem naprawdę pozwala zdobyć przewagę ad przeciwnikiem (zwłaszcza, gdy na mapie nie ma już niezbędnego do produkcji silnych jednostek złota).

Tzar jest darmowy i świetnie łączy ze sobą elementy średniowiecza i magii. To, co opisałem wyżej jest naprawdę niczym w porównaniu z tym, co naprawdę oferuje. Wieże, katapulty, okręty, balisty, mury, mosty, to wszystko możemy tworzyć i kombinować jak zaskoczyć rywala. Tzar daje duże pole do popisu. Kampania podstawowa jest długa i ciekawa a oprócz niej możemy grać w inne, tworzone przez graczy. TAK! Tzar posiada rozbudowany edytor map i kampanii. Możemy tworzyć nawet pewne wydarzenia, tzn nagłe pojawienie się na mapie masy orków lub krasnoludów, albo niespodziewany atak szkieletów z północy :D A mapy generowane losowo - coś pięknego. NIgdy nie zagrasz dwa razy na tej samej mapie. Multiplayer trzeba poczuć samemu. Jeśli zainteresujesz się Tzarem, wyślę Ci demko partii, którą rozegrałem niedawno z kuzynem, zobaczysz jak ciekawy może być Tzar ^^

http://tzar.up.pl/ - polecam przejrzeć chociaż screeny :)

Az dziw, ze nikt nie polecił Starcraft'a II :ooo poza tym, to polecam Civilization V, Europa Universalis III

Jakbyś czytał, to byś wiedział czemu. Kolega chce RTS'a po to, by przejść kampanie, a nie śmigać po sieci. Wiem, że SCII można tą kamapnie przejść i jest w miare miare, ale jednak jakaś meega wybitna nie jest ;)

Ogółem to chodzi mi o kampanię i czasem o multi (jak jest popularnei można z wieloma ludźmi pograć) :).

@Ajek w tej grze są 2 minusy (ktore wynikaja tak naprawde z tego że gra jest stara), AI jest bardzo kiepskie, po drugie możliwosci taktyczne są bliskie zeru...

do tego dodam że Europejczycy są zbyt OP pod koniec gry (masowa produkcja smoków), aczkolwiek dla kampanii polecam przejsc

Apropos R.U.S.E.... Wie ktoś jak prezentuje się sytuacja na oficjalnym multi? Jak dużo ludzi gra etc...

Oczywiście wszystkie części Stronghold, ale najbardziej z nich polecam "jedyneczke" i Crusader. Hmm może American Conquest mi się podobała, tutaj także wszystkie części.

@WujekKijaszek

AI moze dawac wiele do zyczenia ale gra przeciwko 3 trudnym CPU stanowi juz wyzwanie ;)

A smoki to maja azjaci. Pozatym wystarczy doslownie paru kaplanow, zeby nawet najwieksza ilosc smokow szybko poslac.do piachu, bo gra jest przemyslana. Istnieja bonusy poszczegolnych jednostek przeciwko innym. Brak taktyki mowisz... Musialbys zobaczyc wspomniane przeze mnie wyzej demko partii z kuzynem :P Grajac staralem sie wykorzystac wszystko, co wiedzialem o jego silach.

Zwiadowca zanotowal spora armie samurajow konnych => szybka produkcja pikow

Masa smokow zaatakowala moje zloza zlota na wschod od bazy => bezwzgledna produkcja kaplanow

Kuzyn zabezpieczyl swoja baze basztami => proby zniszczenia ich katapultami, bo akurat byl nadmiar drewna

Szpiegowanie, deszcze meteorytow na swiezo przez niego wyprodukowanych wojakow, dzielenie wojska na grupy i atakowanie z paru stron jednoczesnie...

I w ten sposob sie gra toczyla, az udalo mi sie wymienic odpowiednia ilosc jedzenia na deficytowe zloto i zaskoczyc go atakiem z tylu. Choc przyznam, rzadko zdarza nam sie tak wyrownana walka z tyloma zwrotami akcji :P Mozecie smialo nazwac mnie fanboyem. Zdanie innych szanuje, aczkolwiek swojego na temat Tzara nie zmienie nigdy ^^

@marcin11016 akurat stronghold crusader nie pasuje bo kampania pod względem fabularnym nie istnieje.

ja ze swojej strony Polecam Red Alert w szczególności 1 część ale inne też są dobre

druga gra którą ci Polecam to Dune 2

Mi się bardzo przyjemnie grało w World in Conflict, Warcraft 3, Starcraft 1 i 2, Władca Pierścieni: Bitwa o Śródziemie 2 z dodatkiem. Nawet fajnie mi się grało w Settlers: Dziedzictwo Królów z dodatkami i oczywiście klasyka HoMM 3 :) Co by tu jeszcze... aha Company of Heroes, Empire Earth 2, Kozacy, C&C, ok nie będę więcej pisał, bo by ich tu było od gromu. Wszystkie polecam i naprawdę warto w nie zagrać ^^

Jesli nie przeszkadzało by ci tez rpg polaczone z rts to ja polece spellforce 1 i 2 oba ze wszystkimi dodatkami to jest bardzo dobra gra.

Aż mnie dziwi, że nikt nie wymienił Supreme Commander (ale tylko pierwsza część) - jak dla mnie wzór strategii, z trzema wyważonymi stronnictwami i bitwami, w których pojedyncze jednostki się kompletnie nie liczą (pomijając eksperymentalne, czyli bardzo drogie, masywne i gigantyczne maszyny/budynki zwykle kończące wraz z atomówkami rundy). Ekonomia jest prosta, ale zależności między budynkami (na przykład budowa elektrownii przy fabryce zmniejsza jej apetyt na prąd) wymuszają staranne planowanie bazy.

Jeśli o klasyczne RTS`y chodzi, to tylko Starcraft, nie masz RTS-a nad Stara. A kampania w II to sam miód: fabuła która gniecie wszystkie inne strategijne historyjki w przedbiegach, customizacja sił zbrojnych między misjami, zróżnicowanie owych misji( moja ulubiona: w dzień niszczysz spawnery "zombiaków", a w nocy bronisz się w bazie przed HORDAMI infested terran), że o grafice i wstawkach FMV nawet nie wspomnę. Nawet dialogi napisane są przednio, bohaterowie dramatu zbudowani są świetnie. Czego chcieć więcej? Multi: w jedynkę jeszcze trochę ludzi biega( sam chyba wrócę), w dójkę, nie wiem.

Od siebie poleciłbym Ci Warcrafta 3 + Frozen Throne, kampania jest cudna. No i mimo, że jeszcze w SC2 nie grałem, to też polecę, sam zamierzam nabyć po sesji. Zresztą - obie te gry mają wersje demo, więc możesz sprawdzić. : )