Znam grę, która pasuje tu jak ulał. Nie jest najnowsza, ale jak dla mnie to właśnie jej atut - bo twórcy starszych gier skupiali swoją uwagę na zawartości, a nie fajerwerkach graficznych. Ta gra to... TZAR: Ciężar Korony. Sam zagrywam się w to od dzieciństwa. Pewnego razu wujek mi ją pokazał i tak do dziś jest dla mnie królem wszelkich RTSów. W Tzarze mamy możliwość przejęcia kontroli nad Eurpejczykami, Azjatami lub Arabami. Te trzy rasy różnią się jednostkami, jakie możemy produkować, budynkami, technologią i co za tym wszystkim idzie - strategią, którą będziemy stosować w celu posłania przeciwnika do piachu. A taktyk jest naprawdę wiele, bo w Tzarze można tworzyć pewne "gałęzie" rozwoju naszej bazy.Te gałęzie to wojsko, religia, magia, handel.I tak pod pojęciem wojsko kryją się wszystkie jednostki bojowe dostępne np. w koszarach które możemy trenować wykupując odpowiednie technologie, a następnie tworząc kukły, na których to ćwiczą nasi zbrojni. Trening zwiększa ich umiejętności bojowe i obronne a także HP. Oczywiście podczas toczonych walk nasze jednostki również nabywają doświadczenia a te wybitne (które przeżyją wiele starć) mogą awansować do miana herosa, któremu możemu nadać indywidualne imię. Heros daje nam kolejne bonusy do walk, treningu itd.Religia - czyli kapłani, którzy potrafią leczyć nasze wojsko a także je błogosławić, czyli na określony czas zwiększać umiejętności bojowe. Kapłani stanowią poważne zagrożenie dla istot "magicznych", o których opowiem za chwilę. Oprócz tego, Europejczycy dysponują wyprawą krzyżową a Azjaci mnichami.Magia? To oczywiście magowie i ich wszelkie nadprzyrodzone zdolności. Wykupienie odpowiednich technologii w wiezy magów pozwala naszym nam tworzyć potężne kreatury, które są doskonałym wsparciem dla wojska.Handel, czyli wszystko co związane z efektywnym zdobywaniem surowców, co czasem naprawdę pozwala zdobyć przewagę ad przeciwnikiem (zwłaszcza, gdy na mapie nie ma już niezbędnego do produkcji silnych jednostek złota).Tzar jest darmowy i świetnie łączy ze sobą elementy średniowiecza i magii. To, co opisałem wyżej jest naprawdę niczym w porównaniu z tym, co naprawdę oferuje. Wieże, katapulty, okręty, balisty, mury, mosty, to wszystko możemy tworzyć i kombinować jak zaskoczyć rywala. Tzar daje duże pole do popisu. Kampania podstawowa jest długa i ciekawa a oprócz niej możemy grać w inne, tworzone przez graczy. TAK! Tzar posiada rozbudowany edytor map i kampanii. Możemy tworzyć nawet pewne wydarzenia, tzn nagłe pojawienie się na mapie masy orków lub krasnoludów, albo niespodziewany atak szkieletów z północy A mapy generowane losowo - coś pięknego. NIgdy nie zagrasz dwa razy na tej samej mapie. Multiplayer trzeba poczuć samemu. Jeśli zainteresujesz się Tzarem, wyślę Ci demko partii, którą rozegrałem niedawno z kuzynem, zobaczysz jak ciekawy może być Tzar ^^http://tzar.up.pl/ - polecam przejrzeć chociaż screeny
Hehe, pamiętam te stare czasy kiedy na hamaku ludzie ku****li na desynchronizację A jaka radość była jak ktoś utrzymał grę 4v4 do 40-50 minuty ^^ I te wyścigi kto pierwszy osiągnie limit (mój rekord to 11.45 euro xD). Oj się grało, się grało
Teraz troszkę zepsuł się, bo nie ma populacji (chyba że hiszpanie) oraz te patche i mody tworzone przez graczy
A teraz koniec offtopu xD
Od siebie mogę polecić (wiem że większość już wymieniona była ) : Company of Heroes, Serie Total War, Tzara, Celtic Kings, Starcrafta 1&2, Warcraft 1&2&3, Knights & Merchants, Spellforce 1&2, Black & White, Nawet Mount&Blade, C&C, Supreme Commander, Empire Earth, Age of Mythology, Warlods Battlecry 2 i 3, Battleforge, Więcej nie pamiętam