DODATEK DO GW2 - Heart of Thorns

Będzie latanie, ciekawe w jakiej formie, bo przecież to ułatwiłoby eksplorowanie mapy, więc pewnie będzie możliwe tylko w określonych strefach albo po zrobieniu 100% całej mapy. Ciekawe też w jaki sposób będzie ono wyglądać - latające mounty, pojazdy? Raczej postacie same z siebie lewitować nie będą :P

Fakt, też się zawiodłam, że nie ma jasno powiedziane o nowym dungeonach, ale mówili o "new group challenges" więc mam nadzieję, że w tym słowach ukryte jest coś fajnego.

No i ta dżungla... to jakiś tryb survival będzie czy coś? Zaciekawiło mnie to, ale w sumie mało o tym wiadomo i nie wiadomo jak to rozumieć.

Ogolnie to jakoś strasznie bardzo nie hypuje się tym dodatkiem, ale nowości są całkiem fajne... Oby tylko cena była w miarę przystępna(liczę na max. 120 zł)

@Down: nie każdy ma czas i ochotę słuchać biadolenia przez godzinę, nie oglądałam całego streama :P

przecież powiedzieli, że latanie to ma być "handgliding" czyli szybowanie na rękach (czyli opadanie) i łapanie jakichś boostów ( pędów powietrza, aby zalecieć dalej i wyżej)

Dobra mam generalne pytanie czy poprzez ten tryb Stronghold rozumieją GvG?

@Edit: i pewnie sam sobie odpowiem: zależy od tego na ile on będzie osób, ile będzie trwać rozgrywka i czy do tego będzie jakiś globalny ranking

A mówili coś, kiedy udostępnią dokładne informacje o wszystkim?

Jeśli dobrze zrozumiałem, to "druid" nie jest "archetypem", który może sobie gracz stworzyć, ale po prostu się w niego transformuje i ma przypisane skille? Coś jak transformacje Norna albo elitki Człowieka? Nieźle to obeszli. Nie muszą martwić się o balans.

Kocham komentarz z bloga "ilość conentu mnie powala". Ja bym to nazwał DLC ze stajni Ubisoftu, chyba że contentem nazwiemy nowy sposób przemierzania mapy.

Mam pytanko ktore moze nie tylko mi pomoc : ktos ogladal to do konca i to w miare uwaznie? Jak tak to bym prosil o wypisanie wspomnianych nowych polaczeniach klas z bronia ;). Z tego co wiem ma byc ranger ze staffem, mesmer z shieldem i necro z greatswordem, a co z np ele? Mu najbardziej by sie przydaly nowe bronie bo ma ich smiesznie malo ;). Ale nie tylko, jestem tez ciekaw co dodadza np thief'owi ;)

Mówili tylko o nich. Resztę mamy poznać w bliższej przyszłości, czyli pewnie jak było przy premierze, będą wypuszczać trailery z nowymi specjalizacjami. Ogólnie powiedzieli tylko o rangerem ze staffem, a o necro, to powiedzieli tylko coś w stylu: "Dużo graczy zastanawiało się, dlaczego ciągle wciskamy greatswordy nekromancie. O tym dowiecie się niedługo". Nawiązywał do Majory i Trahearne. Na zwiastunie widać inżyniera z młotem i latającymi robocikami.

Widzę, że guru w newsie napisał Stronhold i GvG ale generalnie chodzi o to samo. Z tego co już wiemy to Stronhold będzie miało specjalny ranking dla rankingu gildii i prawdopodobnie będzie to jeden z trybów PvP używany właśnie jako rozumiane przez wielu mode Guild vs Guild.

@UP

Niestety źle zrozumiałeś. Stronghold będzie to kolejna mapa do rozgrywek 5v5, tylko że tym razem zrobią specjalny guildiowy ranking do tego. Takie guildiowe teamy 5 osób będą mogły rywalizować z innymi i piąć się w górę w rankingu. Nie jest to absolutnie nic takiego jak GvG w dobrze znanym każdemu pojęciu.

Dodam tylko, że takie coś istniało już wcześniej, ale było prowadzone przez fanów - stworzyli one stronę na której mogą rejestrować się gildie, które później walczą na neutralnym gruncie map WvW o punkty. ANet po prostu podebrała pomysł i przypisała to do nowego trybu PvP. Pomysł podebrała też na hybrydę rytualisty więc...

jest coś wiadomo na temat nowej klasy ? jakie broni itp ?

i mam takie pytanie . Co jeśli nie dokupimy tego dodatku ? czy po prostu te nowe tryby będą zablokowane dla naszego konta czy jakoś inaczej będzie to wyglądało ?

Nowa klasa jest zerżnięta z rytualisty. Nosi zbroję klasy heavy. Skille korzystają z Mistów (czyli wszystko związane z duchami, energią z mistów etc.). Było widać staff. https://heartofthorns.guildwars2.com/en#section-more

Co do tego, czy będziesz miał dostęp do klasy lub specjalizacji dla pozostałych klas, to nie wiem. Zawsze krytykowali takie ograniczenia, więc specjalizacja powinna być dostępna dla wszystkich.

A wy pierniczycie głupoty czasami :P

Nowa klasa to połączenie Derwisza i Ritualisty, a nie samego rytualisty. Przyzywanie "różnych duchów" to tak na prawdę zmiana formy. Przyzywając moc demona dostaniemy zestaw umiejętności które bazują na kondycjach, przyzywając ducha innego dostaniemy inne skille. Więc ta mechanika najbardziej przypomina avataty derwiszów z pierwszej części (kto grał ten wie).

Wracając do specjalizacji, wybór specjalizacji odblokowuje nam umiejętność obsługi broni której klasa nie potrafiła wcześniej używać (np. Hammer dla enga, lub Staff dla Rangera), dodatkowo uzyska ona dostęp do skili których nie potrafi używać nie będąc wyspecjalizowanym (nowy healing skill, utility skille, elitka). Lecz wiąże się to ze zmianą działania mechaniki profesji. Przykładowo Engineer wyspecjalizowany w "Mechanika" uzyska dostęp do odrzutowego hammera (epic shiet), lecz straci dostęp do toolbelt skillów a w ich miejsce pojawią się drony. "Coś za coś".
Aktualnie nie wiemy ile specjalizacji będzie miała każda klasa, może jedną. Specjalizacja nie oznacza że "Druid" będzie ulepszonym "silniejszym" rangerem z większa ilością skilów. Raczej będzie to alternatywna wersja rangera z różnymi zaletami i wadami w porównaniu do podstawowej wersji.
GvG nie ma, za to są guildhalle.

@edit

No ten tryb Stronghold można nazwać namiastką GvG. 5v5 ? Mało. 10v10 już sensowniej.

GvG nie ma, za to są guildhalle.

Jak GvG nie ma jak są

Przez "GvG" rozumiemy wzór z GW1,czyli w siedzibie gildii zapisuje się odpowiednia ilość osób, która walczy przeciwko innej gildii w ich siedzibie lub w swojej. Za wygraną dostaje się nagrody i punkty dla gildii.

Dla mnie dodanie tablicy wyników z opcją dla gildii nie jest GvG.

Ktos wyzej pisal ze moze jedna specjalizacja - watpie, obstawialbym co najmniej dwie, moze nawet trzy :D. Fajnie by bylo jakby bylo na stale wybierane - szlo by wtedy jakos sie wyroznic w tlumie swojej klasy ^^. Fakt, w przypadku lowcy latwo wymyslic nowe klasy : druid (magia, duchy itd), wladca bestii (wiadomo - pet), tropiciel (walka fizyczna - wrecz i na dystans), bronie jakies mozna dopasowac :D. A dajcie mi chocby trzy przyklady w przypadku ele :D.

Ktos sie zaklada ze mna o dodatek ze jedna z specjalizacji guardiana bedzie monk lub patron (ten moze tez byc od wojownika)? :D

EDIT:\\\ zgadzam sie z panem wyzej ^^. Mozna wprowadzic (i moze to chca zrobic, bo szczegolow nie znamy) dosc latwo siedziby gildii ktore jednoczesnie bylyby zamkami na GvG :D. I wtedy bylby sens namacalny ulepszac zamek i dbac o niego by dac rade w pvp - postawic trebusze, armaty/dziala, bramy wzmocnic itd. A to wszystko by kosztowalo gildie :D

Przez "GvG" rozumiemy wzór z GW1,czyli w siedzibie gildii zapisuje się odpowiednia ilość osób, która walczy przeciwko innej gildii w ich siedzibie lub w swojej. Za wygraną dostaje się nagrody i punkty dla gildii. Dla mnie dodanie tablicy wyników z opcją dla gildii nie jest GvG.

Nie grałem w GW1 ale jeżeli tak to tam wyglądało to domyślam się co dodadzą w kolejnym expansion pack (to naturalna kolej rzeczy że trzeba najpierw coś wybudować żeby można było tego bronić)

Zerżnięty to zbyt mocne słowo. Rytualista to postać stworzona przez Arena.net, więc wykorzystują swój pomysł. No i dużo ludzi marudziło, że nie ma ryta, patrona, derwisza. Myślę, że te nowe spece też będą nawiązywać jakoś do nich również.

Jestem ciekaw czy ten dodatek okaże się udany tj. czy ludzie już nie będą pisać o słabym end-game, dungach etc. Ciekawe czy ten dodatek będzie obowiązkowy czy na zasadzie gw 1 inna kampania itp

Sory za offtop, mam pytanie, jestem nowy w temacie, zastanawiam się czy po wyjściu dodatku nadal będzie można grac w samą podstawkę gw 2 czy bedzie konieczny zakup dodatku?