DODATEK DO GW2 - Heart of Thorns

up raczej bedzie można grać w samą podstawke

ten dodatek bedzie w pudełkowej wersji czy tylko cyfrowej ?

Nowy dodatek zostanie wydany w systemie B2P i będzie wymagał wersji podstawowej. Niestety, na razie nie znamy żadnych dat związanych z betą lub premierą.

EDIT: W HoT będzie można zagrać na PAX East już za 6 tygodni! Info z "livespot"

1. Dodatek nie będzie przeszkadzał innym graczom którzy go nie posiadają, będziesz mógł dalej grać bez dodatku, lecz nie będziesz miał dostępu do contentu wprowadzonego w dodatku.

2. Gra będzie wersji pudełkowej oraz cyfrowej.

3. Dodatek będzie kontynuacją fabuły z living story season 2, będzie wymagał podstawowej wersji gry. Nie będzie to oddzielna kampania "od zera" jak w przypadku jedynki. Ludzie raczej nadal będą marudzić na brak endgame'u, ponieważ sam Colin wspomniał iż nie będzie grindu, aczkolwiek pojawią się trudne misje dla grup (nie wiadomo w jakiej formie, hard dungi, raidy). Gra nadal będzie nastawiona na explorację. W zamian za brak zwiększenia level cap'a (dzięki ci Boże) dostajemy system Masteries i Specjalizacji.

Nie czytałem wszystkiego, ale dopiszę też coś od siebie, więc wybaczcie jeśli powtórzę coś, co było.

Jak to Arena Net... Nie dali wyższego level cap - chwała im za to, geara lepszego - także. Dlatego stary content będzie cały czas aktualny :). W przeciwieństwie do innych MMO gdzie kiedy wychodzi nowy tier ludzie przestają grać starsze raidy.

Nie wiadomo czy będzie kolekcjonerka.

Z nowych kombinacja profesje/broń (czyli specjalizacje) póki co mamy (prawdopodobnie będzie po 1 kombinacji):

Ranger ze Staffem - pokazany na filmiku
Necro z GS - potwierdzony przez Colina na PAX

Engi z Hammerem - filmik

Mesmer z tarczą - filmik

Jakiś light armor z Swordem - prawdopodobnie Ele (bo 2 light mają już nowe bronie) - filmik

Prawdopodobnie Thief z Riflem - filmik

Revenant ze Staffem/Spearem na lądzie (choć wydaje mi się, że był to Staff) i na pewno Sword + wydaje mi się, że pokazali jeden elitarny skill, kiedy ten niewidzialny skakał między wrogami - także filmik.

Jak to Arena Net... Nie dali wyższego level cap - chwała im za to, geara lepszego - także. Dlatego stary content będzie cały czas aktualny . W przeciwieństwie do innych MMO gdzie kiedy wychodzi nowy tier ludzie przestają grać starsze raidy.

Dokładnie :D Do dziś dziwi mnie podejście twórców wielu innych gier, bo tym sposobem zabijają wszystkie poprzednie lata swojej pracy, lol. Dla jakiegoś sztucznego zwiększania poziomów, które tak naprawdę jest kompletnie zbędne O.o I ostatecznie zamiast rozbudowywać grę do granic możliwości - żeby był to faktycznie wielki świat MMO, to stoją w miejscu i odgrzewają kotleta.

A gracze jak młode pelikany to łykają i nic nie kumają :D Tak jakby nie mogli odkryć nowych terenów, zrobić nowych wyzwań, fabuły itp bez lvla - są przecież inne możliwości nagradzania. Lepsze. Jeszcze potem przyjdą do GW2 i narzekają, że jakiś drobny element gry jest dodawany okazjonalnie (do zrobienia a potem usuwany), podczas gdy w innych tytułach pozbywa się ton contentu.

@TehNoizee

Też mi się wydaje, że to była włócznia, bo Faolain zabija człowieka przebijając go włócznią. Kostur to obuch, więc się nie da, ale na filmiku revenant bije wszystkich po głowie, więc już nie wiem.

Lepiej jakby dali nowe skille i broń bez żadnych specjalizacji, bo i tak czy siak muszą robić nowe animacje.

Te specjalizacje to moim zdaniem taka trochę wymówka. Równie dobrze mogliby dla każdej profesji dać nowe bronie, nowe skille i tyle. Myślę jednak, że chcą się bardziej trzymać kwestii wczucia w świat RPG. Zresztą to może być początek dość interesujących zmian, bo nawet jeśli teraz będzie po jednej specjalizacji to w przyszłości może być ich więcej. Choć uważam, że specjalizacje powinny mieć jeszcze jakieś swoje elitarne skille i żeby np ranger z longbowem też był jakąś tam specjalizacją. Chyba, że te zmienią postać o 360 stopni :P.

Te specjalizacje to moim zdaniem taka trochę wymówka. Równie dobrze mogliby dla każdej profesji dać nowe bronie, nowe skille i tyle. Myślę jednak, że chcą się bardziej trzymać kwestii wczucia w świat RPG. Zresztą to może być początek dość interesujących zmian, bo nawet jeśli teraz będzie po jednej specjalizacji to w przyszłości może być ich więcej. Choć uważam, że specjalizacje powinny mieć jeszcze jakieś swoje elitarne skille i żeby np ranger z longbowem też był jakąś tam specjalizacją. Chyba, że te zmienią postać o 360 stopni .

Z tego co mówili to np. Druid dostanie nowy Heal Skill i nową Elitke.

Chodzi mi o to, że z tego co przeczytałem, to będzie to na zasadzie transformacji, tak jak Lich Form, skille rasowe Nornów, czy avatary u Ludzi. Wychodzi na to, że dostaniecie przypisane już skille i nie będziecie w nich mieszać. Szkoda, bo "drzewka" specjalizacji byłby bardziej interesujące.

*Dużo fotki*

Dobre i to. Mi się podoba Revenant. Zawsze lubiałem Rytualistę i Dervisha, a ten jest niejako połączeniem tych dwóch. Przyzywanie sił poległych herosów? To trochę jak przyzywanie sił Bogów przez Dervisha. Z drugiej strony to trochę jak Rytualista. Podobał mi się skill, którego użył Rytlock (czy też zwany ostatnio Ritlockiem) w trailerze. Ten, kiedy zniknął i atakował przeciwników. Skill bardziej mi pasuje na Thiefa, ale co tam. Tak czy inaczej wydaje mi się, że nie będzie żadnej transformacji jak Lich dla Necrosa (a to i dobrze, bo nie przepadam za takimi skillami), a moc przyzwana to będą albo pojedyncze skille coś tam działające, albo niejakie buffy - przykładowo każdy atak przez X sekund podpala, albo każdy atak przez X sekund daje stack Might'a, albo po prostu zyskuje się coś z tego. Niemniej jednak patrząc na końcówkę trailera bardziej prawdopodobna jest opcja 1. Szkoda, że z broni nie dorzucili kosy, chętnie bym zobaczył.

Co do specjalizacji to ciężko powiedzieć czy taka specjalizacja będzie miała cały nowy trait system czy będzie bazować na starym tylko dodadzą nowe traity.

Za 6 tygodni będzie wersja do zagrania na PAX, więc do tego czasu na pewno już coś ujawnią, a może nawet wszystko.

Pytanie tylko ile potrwają dalsze testy.

Jeśli chodzi o dodatek... skoro ten nadal jest w Tyrii, a mamy jeszcze Canthę i Elonę + masę nieodkrytych terenów to może być sporo dodatków. Mam tylko nadzieję, że będą one trochę częściej wychodzić niż co 2,5 - 3 lata. Chciałbym zobaczyć inne kontynenty, ale wszystko po kolei. Przebudził się kolejny smok. Nie zapominajmy jeszcze o Primordusie, który nadal gdzieś jest (prawdopodobnie w Tyrii). Jego przebudzenie zostało tylko opóźnione, ale to kwestia czasu. Drogi handlowe z Canthą zostały odcięte przez Zhaitana, ale skoro ten zginął, a kontaktu nadal nie ma to możliwe jest, że albo coś im zagraża, albo jeszcze nikt tam nie wypłynął i wcześniej czy później szlaki zostaną przywrócone. Co do Elony to nad pustynią ostatnio latał Kralkatorrik... W końcu jednak zaczną zagrażać innym i kiedy Tyria upora się z własnymi zagrożeniami wyruszymy na pomoc innym.

Takie moje małe przemyślenia :P

Czy przypadkiem Rytlock nie jest Warriorem? Aczkolwiek patrząc na "coolowość" tej postaci to on jest wszystkim po trochu :P To skakanie między wrogami pod niewidką też mi bardziej przypomina Thiefa. I co się stało z jego oczami, jest ślepy?(sorki za offtop ale jakoś zaciekawiła mnie ta chusta na oczach)

Szczerze nie grałam w GW1 więc nie wiem jak to tam było, ale Revenant wydaje się być bardzo ciekawy więc na pewno nim zagram.

Co do specjalizacji to też uważam, że to takie trochę niepotrzebne komplikowanie, tak jakby nie można było po prostu dać nowych broni dla poszczególnych klas.

Najbardziej ciekawi mnie ten system Masteries, szkoda, że na razie tak mało wiadomo no ale minął dopiero jeden dzień od zapowiedzi... Niby się jakoś strasznie nie jaram tym dodatkiem a jednak fajnie by było wiedzieć więcej :P

Rytlock w tym sezonie spadł do szczeliny prowadzącej do Mist i nadal nie wiadomo co się z nim dzieje. Z traileru widać, że się jakoś wydostał i przeszedł jakiegoś rodzaju transformację dotyczącą klasy.

skoro ten nadal jest w Tyrii, a mamy jeszcze Canthę

Canthy nie będzie, z racji tego, że był ból o kulturę i mylenie pojęć. Z tego powodu usunęli też Cantha District w Divinity Reach.

Przebudził się kolejny smok. Nie zapominajmy jeszcze o Primordusie, który nadal gdzieś jest (prawdopodobnie w Tyrii).

I Jormagu, który sieje zamęt na północy Tyrii.

Drogi handlowe z Canthą zostały odcięte przez Zhaitana, ale skoro ten zginął, a kontaktu nadal nie ma

Cesarz Usoku zrobił z Kintaju nową Koreę Północną. Jeszcze przed powstaniem Zhaitana urwał się kontakt.

Co do Elony to nad pustynią ostatnio latał Kralkatorrik.

Który leje się z Joko. I do tego Szepty wciąż przemycają uchodźców przez pustynię.

Co do specjalizacji mam smutną wiadomośc.

Na premierę dodatku będzie jedna specjalizacja per klasę. Ma to być jak na razie fundamemt przyszłość.

Specjalizacja wiąże się z odblokowaniem skillów a nie ich przypisaniem. Więc nic nie stoi na przeszkodzie aby połaczyć skille druida z sygnetami rangera.

Co to masteries będą to umiejętności nie związane z combatem: umiejętnosc szybowania, znajomość i możliwość tłumaczenia innych prastarych języków które przedstawia nam lore, jak i dadzą dostęp do ukrytych lokacji. Tak więc nie będą to typowe bonusy +50 powera etc.

Czy przypadkiem Rytlock nie jest Warriorem? Aczkolwiek patrząc na "coolowość" tej postaci to on jest wszystkim po trochu To skakanie między wrogami pod niewidką też mi bardziej przypomina Thiefa. I co się stało z jego oczami, jest ślepy?(sorki za offtop ale jakoś zaciekawiła mnie ta chusta na oczach)Najbardziej ciekawi mnie ten system Masteries, szkoda, że na razie tak mało wiadomo no ale minął dopiero jeden dzień od zapowiedzi... Niby się jakoś strasznie nie jaram tym dodatkiem a jednak fajnie by było wiedzieć więcej

Rytlock był warriorem, ale wpadł do szczelina, która prowadziła do Mistów i wrócił z nich właśnie w takim stanie. Nie wiemy, czy stracił wzrok, bo Rytualiści z GW1 mieli zakryte oczy tylko po to, żeby lepiej komunikować się z zaświatami.

System Masteries działa, chyba, tylko w dżungli:

We're reimagining progression with our new Mastery system. Explore new training opportunities for your character beyond level 80 and master abilities like hang gliding in the jungle, tearing the bark off of heavily armored Mordrem, or building new collections that earn precursors to a legendary weapon.

To chyba będzie coś w stylu statystyk/bonusów, które pomogą nam w walce na nowym terytorium.

---

Wszystkie smoki już się obudziły. Wyjątkiem jest Mordremoth, który wciąż się przebudza. Steve też się chyba wybudził.

Nie zapominaj o Palawie Joko.

Canthany bym się niestety nie spodziewał. Mimo nawiązań do niej na statku Zephyrites (w końcu to uciekinierzy z Canthany), to właśnie przez ból tyłka Azjatów o łączenie kultur brak w Divinity's Reach dzielnicy Canthany, która została przerobiono na wielką dziurę, a później na Królewski Pawilon.

To z Canthą widocznie mi umknęło. Jest jeszcze Deep Sea dragon. O tym jednak nie wiemy wiele:). Poza tym świat jest duży, wiec ile jeszcze zostało uśpionych?

No ale to nie ten temat.

Ciekaw jestem jak będzie z wymaganiami. No i mastery... Co znów zobaczymy podczas Living Story... No i czy dostaniemy nowe dungeony.

Edit: Primordus faktycznie też się przebudził. Został jednak pod ziemią. Wcześniej czy później wyleci...

Deep sea dragon wypłoszyl quagany, karki, kraity z wody.

Smoków jest 6 mówi nam o tym CoE.

Inqest badali tam magię pochodzenia smoczego. I jak ktos był uważny mógł zauważyć po premierze ze skile subject alpha wywodzą sią od smoków. 2 lata przed living story można było znać imię 5tego smoka - Mordremoth.

W CoE jest 6 tematycznych stref- 6 smoków. Proste. Po za tym smoki odpowiadają 6 ludzkim bogom. Przypadek?

Ok, Milt3k ma rację:

http://www.reddit.com/r/Guildwars2/comments/2tk5t2/woodenpotatoes_expansion_confirmed_heart_of/

I spoke with Colin at the after party. Only one specialty per class at this time. It works very much like a secondary profession where you can mix and match your skills. It can also be modified any time you are out of combat.Unclear if each class is only getting one new weapon but from the ranger speciality it appears at least that the new weapons come from the new specialties.Also, jumping into the specialty gives you new trait options however it also restricts what traits you can use. Exactly what/how wasn't specified.Only combos he would confirm was ranger and necro weapons already shown. Though he hinted at looking closely at the trailer for others.Last thing before bed, no polearms. The art team had a lot of fun making look a likes but no pole arms in gw2.

Tak więc specjalizacja to taka "endgame'owa" klasa. Teraz bym tego nie nazwał specjalizacją, bo będzie tylko jedna, ale jak przyjdzie więcej, to po prostu, chyba, na 80 poziomie będzie wybierać w czym ma się specjalizować klasa, co da wam dostęp do nowych traitów, broni i skilli.

@TehNoizee

Pewnie coś, co Glint zostawiła w dżungli. Spotkacie pewnie nową rasę (Mursaaci? Wyglądają okropnie, przypominają mi Istotę Transcendentną z Planescape Torment, niech ANet nie bierze się za redesigny) i zmierzycie się z Mordim po przebudzeniu i kataklizmie lub tuż przed nim. Później pewnie dostaniecie kolejne living story, które będzie pomostem do następnego dodatku. Strzelam, że będzie to Jormag.

Co do dungeonów, to mają być nowe wyzwania dla drużyn. To albo nowe dungi, albo raidy, albo wyzwania jak z Factions: "Wytrzymaj falę wrogów" lub "zabij jak najwięcej wrogów przed upływem czasu", a może wszystkie trzy.

Wymagania nie będą się zbytnio różniły od GW2. Jeśli możesz grać na nowych terenach z sezonu 2, to i pójdzie ci dodatek.

Mursaaci nie są potwierdzeni. Fakt wyglądają podobnie, ale to nie muszą być oni. Albo po prostu jakiś odłam. Nowe tereny z GW2 też się nie różnią wymaganiami IMO. Jedyny problem w zergach... w tym wypadku chyba jedynie pomógłby procesor z kompów NASA -_-.

Następny faktycznie może być Jormag, ale nigdy nie wiadomo czy czegoś nie wymyślą i Kralkatorrikowi nie znudzi się pustynia...

O wyzwaniach słyszałem. I ponoć mają być trudne... To się okaże. World bossowie pewnie też się pojawią.

Co do 6 bogów i 6 smoków jakoś to pasuje ;).

Zhaitan - Grenth (Dhuum?) (Bóg śmierci i lodu)

Primordus - Balthazar (Bóg wojny i ognia)

Mordremoth - Melandru (Bogini natury i ziemi)

Kralkatorrik - Lyssa (Bogini piękna i iluzji)

Deep Sea Dragon - Abaddon (Bóg wody i tajemnic)

I ostatnie coś mi średnio pasuje...

Jormag - Dwayna (Bogini życia i powietrza)

jaka bron w specializacji dostanie necro i ele ?