Dojrzałe anime

Poszukuję dobrego anime na ciepłe letnie wieczory. Zależy mi na anime dojrzałym, przeznaczonym raczej dla starszych odbiorców, wymagającym od widza czegoś poza bezmyślnym gapieniem się w ekran.

Tytuły, które dotychczas oglądałam i które bardzo mi się spodobały:

- kilka filmów Miyazakiego ("W krainie bogów", "Księżniczka Mononoke", "Ruchomy zamek Hauru", "Narzeczona dla kota". Zamierzam sięgnąć po więcej tytułów z jego studia);

- "Akira";

- "Ghost in the shell";

- "Spriggan";

- "Vampire Hunter D: Bloodlust";

- "Afro Samurai";

- "Bakeneko",

- "Mononoke" (chodzi o serial, a nie o film pełnometrażowy);

- "Fate/Zero" (nie obejrzałam do końca, bo serial mi się z czasem znudził).

Kreska mnie nie interesuje, anime może być starsze (mam nawet słabość do starszych produkcji). Tasiemcom mającym po kilkaset odcinków z góry dziękuję, podobnie nieśmiesznym komediom. Odpadają też filmy z lolitkami z podfruwającymi spódniczkami i majteczkami na wierzchu (i nie obchodzi mnie fabuła takiej produkji, po prostu cyckom mówię "nie"). Nie interesują mnie również hentai i ecchi, a tym bardziej yaoi, shounen-ai i yuri.

Dobrze, jeśli anime posiada niepowtarzalny, jedyny w swoim rodzaju, surrealistyczny klimat (przykład:

).

Z góry dzięki za odpowiedzi.

code geass , death note , sword art online , attack of titan , psycho pass

Angel Beats!

Clannad

Darker than Black

Kokoro Connect

Phantom: Requiem for the Phantom

Attack of titan alternatywna nazwa której też się używa Shingeki no Kyojin

Ogółem brakuje tu jeszcze:

Zetsuen no Tempes ( nie wytrwałem do ostatniego odcinka )

Cała saga "Hellsing"

Btooom!

Gantz

Ergo Proxy

Zetsuen no tempest

Wolf's Rain

Darker than BLACK ( Brama Piekieł )

Death Nothe ( Notatnik Śmierci )

----------------------------------------------

Te są trochę "mocniejsze"

Elfen Lied

Higurashi no Naku Koro n

Mógł bym tu jeszcze wkleić polowe co dałem up@ ale nie ma co się dzielić

------------------------------------------------

Można spróbować też "Kingdom" chociaż tu trzeba raczej przeboleć pierwsze odcinki i do grafiki się przyzwyczaić

Ogółem polecam to co

michcio

Lain

Neon Genesis Evangelion

Gantz!

Sci Fi Harry

Mnemosyne

Ergo Proxy

Ga-Rei -Zero-

Jigoku Shoujo

Spice and Wolf

Requiem From The Darkness

Le Portrait de Petit Cossette

Paranoia Agent

Tenxhnolyze

Higurashi - tutaj niech nie zmyli Cię kreska bo to celowy zabieg :P

To na razie tyle, jak chcesz więcej mów, tylko uważaj część z tych co podałem to na prawdę ciężkie klimaty. Tych anime od ludzi z góry/dołu neiw ruszaj bo to mainstream nie warty czasu :P.

Sword of the Stranger...

Berserk, chyba że wolisz coś z nowszych anime to Attack on Titan ( Shingeki no Kyojin ).

dziwie sie ze nikt nie wymienił anime Monster!!!! przecież idealnie pasuje..

przez dojrzale mozna raczej rozumiec cos co daje do myslenia....

berserk raczej taki nie jest co? albo elfen lied, sword art online etc.

nie rzucajcie tym co znacie bo to nie ma sensu

polecam ergo proxy, code geass

obejrzyj to najpierw, bo z tego co reszta ludzi dala, to glownie bezmyslna siekanki albo kicz

clannad

claymore

berserk

haijme no ippo

BECK

true tears

GTO :D

Black lagoon

jest pare fajnych serii

EDIT @UP texhnolyze jaktak bardzo lubisz takie anime

hmpf! Mushishi

http://anime.tanuki.pl/strony/anime/650-mushishi/rec/658

Gosick(Jak dla mnie to dobre anime na myślenie , często próbowałem rozwiązywać zagadki razem z bohaterami:P)

Shigofumi(podobał mi się pomysł na to anime)

Rin Daughters of Mnemosyne (Chyba "ciężkie" anime, ale też bardzo ciekawe(trochę mitologii nordyckiej jest, można się ciekawostek trochę dowiedzieć))

Mawaru Penguindrum

Kara no Kyoukai

Jak ktoś wspomniał wyżej: MONSTER. Wiele osób narzeka na kreskę, ale nie to jest najwazniejsze. Fabuła jest świetna, wciagająca, mroczna i ciężka. Plusem jest to, ze jest długie (przynajmniej dla mnie to plus :) ).

Możesz sprawdzić:

1. Another

2. Death Note

3. Code Geass i drugi sezon Code Geass R2

4. Clannad i Clannad After Story ( tu na wszelki wypadek przygotuj chusteczki )

5. Attack on Titan

Myśle że Monster byłby odpowiedni lecz duża ilość odcinków, Elfen Lied też jest boskie.

równiez polecam Monster i Spice&Wolf

w ogole beka jak przeczytałem tytuł tematu a ktoś wymienił Btoom! i Angels Beats... LOL

edit: Clannada nie oglądałem ale dużo ludzi poleca, niby 1 seria taka po prostu dobre anime, a druga miażdży jaja i bardzo wzruszająca.

Większość Seinenów tylko zależy czego oczekujesz :) Krew,Flaki,Brutalność :)

Monster

Death Note

Mirai Nikki

Berserk

Gantz

Btoom

Shingeki no Kyoyin

Hellsing Ultimate

Zetman

Większośc wymienionych powyżej są Dobrymi anime, Jednak jak naprawdę chcesz poczuć miazgę prawdziwy klimat kreowany przez krew masowe zabijanie,brutalność,seks to trzeba zacząć czytać mange Berserk(350 rozdziałów mrocznego klimatu) jeszcze np. Shamo. Zadne anime nie odda takiego klimatu jak manga. Bo wszystko co mogą puscić w TV ma swoje ograniczenia. Nawet w Japonii

Najlepszym Emocjonalnym anime który dosłownie mnie zmiażdzył było "Ano Hi Mita Hana no Namae wo Bokutachi Mada Shiranai" najlepsze anime jakie oglądałem z gatunku "Okruchy Życia".

@Up

Btoom ma podobny klimat więc nie ma czego się dziwić. Z Kilkudziesięciu osób wybranych po przez ludzi z ich otoczenia których chcą się pozbyć z swojego życia musi eliminować się wyłącznie granatami na bezludnej wyspie. Dość poważne jak na dzisiejsze anime.

Troche Spoiler :D

nie wiem, może ja definiuje w inny sposób te "dorosłość" w anime, dla mnie 3/4 tych serii moglbym polecic każdemu nastolatkowi i mysle ze to nie bylby problem... fabuła potrafi byc w wielu przypadkach ciekawa i wciągająca, ale to że taka jest nie znaczy że jest trudna do zrozumienia i od razu wielce dorosła ;)

Zetsuen no Tempest - trzeba się wysilić, wplecione szekspirowskie dzieła, fantasy, dramat.. ogólnie jak najbardziej polecam

Death Note- nr 1 według mnie pod względem kryminalistyki, zagadek i psychologii.. obowiązkowe..

Clannad 1 i 2 - bardzo dobry dramat.. i trochę komedii w nim też jest

Jak sobie jakieś jeszcze przypomnę to napiszę (:

edit: Clannada nie oglądałem ale dużo ludzi poleca, niby 1 seria taka po prostu dobre anime, a druga miażdży jaja i bardzo wzruszająca.

Zgadzam się, pierwsza seria to po prostu bardzo dobre Anime, które mimo wszystko tez ma swoje momenty. Trzeba je obejrzeć żeby zabrać się za After Story żeby wiedzieć kto kim i z kim jest, ale tak jak powiedziałeś, After Story miażdży jaja. Po obejrzeniu go przez kilka dni miałem tak zjechaną psychikę że przez ten czas nie byłem w stanie obejrzeć żadnego Anime. Dlatego na wszelki wypadek zaleciłem mieć przy sobie chusteczki. Mi osobiście nie były potrzebne, ale nie wiadomo jak silną ktoś ma psychikę.