Dragon's Prophet [bez trollingu]

Zakładam drugi temat na forum o Dragons' Prophet. Proszę Sandworma i Myślęwięcjestem spamować sobie na gadu lub facebooku. W tym temacie chciałbym, aby każdy przedstawiał swoją opinię. Lepszą lub gorszą. Zamierzam wklejać tu patch notes i inne ciekawostki o grze. Żeby jakoś to zacząć napiszę swoją opinię po kilku godzinach wczorajszej gry. Osiągnąłem 20 lvl, nie jest to jakoś wybitnie wysoko, ale uważam że wystarczy na wstępną ocenę.

+Ładna muzyka

+Latanie i wielki wybór wierzchowców

+Ładna grafika w późniejszych lokacjach

+Dużo skilli i nontargegowość hybyrydowa (czysty nontarget jest w Terze lub Metinie 2. Tutaj jest system podobny do tego z Neverwinter lub Gw2)

-Na tym etapie średnie animacje (chociaż część z nich jest naprawdę dobra)

-Wiele błędów w tłumaczeniu

-optymalizacja engine pozostawia wiele do życzenia (pozytyw jest taki że obciąża najbardziej GPU, przynajmniej u mnie)

-brak obsługi xp

-bugi

Widać że jest to cbt i wielu ludzi hejci z powodu wielu bugów. Nikt jednak nie zdaje sobie sprawy jakie są bugi na betach dodatków do Wowa, gdzie wiele rzeczy zmienia się z tygodnia na tydzień. Nikt nie mówił że robienie mmo jest łatwe. Twórcy RoM już raz pokazali że potrafią zrobić duże mmo ( co jak co, ale zbudowanie mmo takiego jak RoM z taką ilością możliwości nie jest łatwe, to nie jest tylko copy&paste z pomysłów z innych mmo. Tylko idioci myślą że łatwo zrobić grę, która utrzyma graczy przez lata), może i tym razem coś nam ciekawego pokażą. Jak już mówiłem proszę o konstruktywne posty, bez obrażania innych użytkowników forum. Bierzcie przykład np. z alexstraszy.

trochę mało tych plusów i minusów pozwolę sobie parę dodać żeby to wychodziło bardziej na 0 :)

+ System łapania "rare smoków" , trzeba tu czekać i pilnować 3 spotów żeby upolować 1 smoka i nawet wtedy nie mamy pewności ze damy radę go zdobyć ( respią się letko z 1x/ 2x dziennie )

+ Próba stworzenia czegoś nowego w grze dzięki wyborowi tylko 4 klas które są wszystkie klasami dps , każda może zbudować swoją postać jak chcę , zakładając ze mamy 6 skilli od smoków( 6x na raz możemy mieć) , to daje nam możliwość zmieniania stylu naszej gry , możemy w zależności od smoków zmienić nasza postać na priesta i inne tego typu klasy

+ stworzenie ciekawego systemu crafingu do którego wykorzystujemy smoki , mają one nawet specjalne umiejętności do craftingu ., nie dość ze puścimy smoka do szukania surowców to będziemy szukać smoka żeby dawał jakiś bonus., do szukania danych materiałów

-Graficznie gra pozostawia wiele do życzenia względem wczytywania obiektów , jak i cieni , wiele osób tez narzeka na animacje.

- Wielu graczy jest przyzwyczajonych do szukania gildi pod 1 guzikiem tu trzeba udać się do odpowiedniego npc w odpowiednim mieście ( mi to nie przeszkadza , ale jak ludzie pytają to raczej coś nie tak ... )

- Mapy w grze były budowane na szybko przez twórców , przez co wyłapywanie wszystkich bugów w closed becie będzie nie możliwe , zapewne będą się ciągnęły jeszcze długo po otwarciu pełnej gry

- gra nie została przygotowana na wiele kart graficznych , przez co nawet po otwarciu open bety wielu graczy będzie miało problemy , z optymalizacją jak i rożnymi błędami

+- gra jest w fazie closed bety nadal nie wiemy jak będzie wyglądał system płatności , i czy będzie można spokojnie grać bez wydawania większych sum i mieć szanse z graczami którzy wydali duże sumy na lepsze szkolenia itp.

trochę mało tych plusów i minusów pozwolę sobie parę dodać żeby to wychodziło bardziej na 0 + System łapania "rare smoków" , trzeba tu czekać i pilnować 3 spotów żeby upolować 1 smoka i nawet wtedy nie mamy pewności ze damy radę go zdobyć+ Próba stworzenia czegoś nowego w grze dzięki wyborowi tylko 4 klas które są wszystkie klasami dps , każda może zbudować swoją postać jak chcę , zakładając ze mamy 6 skilli od smoków( 6x na raz możemy mieć) , to daje nam możliwość zmieniania stylu naszej gry , możemy w zależności od smoków zmienić nasza postać na priesta i inne tego typu klasy-Graficznie gra pozostawia wiele do życzenia względem wczytywania obiektów , jak i cieni , wiele osób tez narzeka na animacje.- wielu graczy jest przyzwyczajonych do szukania gildi pod 1 guzikiem tu trzeba udać się do odpowiedniego npc w odpowiednim mieście ( mi to nie przeszkadza , ale jak ludzie pytają to raczej coś nie tak ... )- mapy w grze były budowane na szybko przez twórców , przez co wyłapywanie bugów w closed becie będzie nie możliwe , zapewne będą się ciągnęły jeszcze długo po otwarciu pełnej gry- gra nie została przygotowana na wiele kart graficznych , przez co nawet po otwarciu open bety wielu graczy będzie miało problemy , z optymalizacją jak i rożnymi błędami

Znowu wyjdę na fanboya :D

Nie wiem co u ciebie się dzieje z cieniami ale u mnie wczytują się normalnie, a jeśli chodzi o mapy... Chodzi ci o możliwość wyjścia poza tekstury? DP prawdopodobnie zaczęto robić grę bez pomysłu ze smokami i dlatego mamy takie sytuacje. Zresztą trochę wyolbrzymiasz bo to raczej dużo nie przeszkadza w grze zwłaszcza gdy ktos nie kombinuje i wystarczy dodać niewidzialne skały czy coś w tym stylu.

+ grafika(jako całokształt)

+ prawdziwe otwarty ogromny świat

+ ścieżka dźwiękowa

+ system walki

+ ulepszanie eq (ale w Romie chyba jednak było z tym lepiej)

+ fabuła

+ klimat

+ można sobie legalnie polatać xD

+ smoki^^( kto ich nie lubi ?) i wszystko co z nimi związane

- animacje mogły by być lepsze

- sporo bugów

- fatalna fizyka (np można płynąc do góry wodospadu, lecz sam woda siwienie zrobiona )

- nadal dosyć słaba optymalizacja(ale polepsza się ta kwestia z łatki na łatkę, jestem dobrej myśli)

- 2 strefy startowe zrobione na odwal co może wprowadzać ludzi w błąd odnośnie tego co zobaczą dalej

- brak otwartego pvp (nie widziałem aby zapowiadany był taki serwer)

Na dobra sprawę o tym czy zostanę w DP będzie decydował endgame. Dlatego po wbiciu max lvl zrobieniu jako tako eq będę mógł tak naprawdę obiektywnie stwierdzić czy jest sens dalej grac, albo inaczej czy gra ma to "coś" aby zatrzymać mnie na dłużej a nie znudzić... po miesiącu jak to było np w gw2(takie pod MMo tak jak to jest z czekolada i wyrobem czekolado podobnym ) ;)

ludzie pamiętajcie że to Closed Beta a nie już cała gra Pamiętajcie że RuneWoker (chyba dobrze napisałem) to profesjonalna firma która dba o swoje produkty więc napewno poprawią te błędy ale potrzebują was do tego . Jeśli chcecie by ta gra Was zachwycała ( pod względem fizyki i grafiki etc) to zgłaszajcie im te błędy. Napewno sporo się zmienić .A jak dla mnie gra świetna ( nawet przestała mi się ciąc, chyba że odkrywam nowe lokacje i to na minimalnych)

ludzie pamiętajcie że to Closed Beta a nie już cała gra Pamiętajcie że RuneWoker (chyba dobrze napisałem) to profesjonalna firma która dba o swoje produkty więc napewno poprawią te błędy ale potrzebują was do tego . Jeśli chcecie by ta gra Was zachwycała ( pod względem fizyki i grafiki etc) to zgłaszajcie im te błędy. Napewno sporo się zmienić .A jak dla mnie gra świetna ( nawet przestała mi się ciąc, chyba że odkrywam nowe lokacje i to na minimalnych)

Popieram. Ogólnie myśle ze jak DP sie wyrobi to ma zostac 3 najlepsza grą F2P.

Ogólnie jak już alextrasza napisała Rom był dopracowany, ale na rosyjskich serwerach :P. Sprawdziłem to i na forach o tematyce rom, ludzie płaczą dlaczego na Ru jest lepiej niż na US i EU. Więc mam nadzieję że jak będą łatki do DP to wgrywane, a nie zostawiane bugi na zawsze.

Ogólnie jak już alextrasza napisała Rom był dopracowany, ale na rosyjskich serwerach . Sprawdziłem to i na forach o tematyce rom, ludzie płaczą dlaczego na Ru jest lepiej niż na US i EU. Więc mam nadzieję że jak będą łatki do DP to wgrywane, a nie zostawiane bugi na zawsze.

Tak jak pisałem Alextrasza ma dziwny sposób myślenia.

RoM był pierwszą debiutancką grą nowego studia bez doświadczenia... Inne czasy, inny silnik (romek miał strasznie ograniczony), więcej pieniędzy... I jak widać wszystkie bugi z questami na początku zostały naprawione i robią dobrą robotę. Oby tak dalej.

Ogólnie jak już alextrasza napisała Rom był dopracowany, ale na rosyjskich serwerach . Sprawdziłem to i na forach o tematyce rom, ludzie płaczą dlaczego na Ru jest lepiej niż na US i EU. Więc mam nadzieję że jak będą łatki do DP to wgrywane, a nie zostawiane bugi na zawsze.

I z tym sie zgadzam niedopracowany rom to wina Frosgera/Gameforge, a nie Runewaker. Mam nadzieje, ze Sony/Infernum bedzie dbało o patche, a nie że Tajwany dostaną patcha, a u nas pokaże się on po 5 miesiącach.

To ja z innej beczki dobrze rozumiem iż aktualnie typowego heala brak?

Z tego co czytałem to Oracle ma buffy na party (czy jako bufer) i jeśli skille z inteligencji się naliczają to on może będzie healem.

Lubie grać postaciami leczącymi a nie dps/tanky więc wole spytać.

Robiłem maga (Sorcerer) z myślą że on będzie leczył i wolałem sprawdzić ale nic na to nie wskazuje.

Ale aktualnie będę robić Oracl'a by sprawdzić ile w tym rzeczywistość (ale on mele...)

Ktoś może ma rozwiniętego wyżej Oracla i może zechce się wypowiedzieć? Chętnie taka osobę spytam co nieco na PW (pisać).

To ja z innej beczki dobrze rozumiem iż aktualnie typowego heala brak?Z tego co czytałem to Oracle ma buffy na party (czy jako bufer) i jeśli skille z inteligencji się naliczają to on może będzie healem.Lubie grać postaciami leczącymi a nie dps/tanky więc wole spytać.Robiłem maga (Sorcerer) z myślą że on będzie leczył i wolałem sprawdzić ale nic na to nie wskazuje.Ale aktualnie będę robić Oracl'a by sprawdzić ile w tym rzeczywistość (ale on mele...)Ktoś może ma rozwiniętego wyżej Oracla i może zechce się wypowiedzieć? Chętnie taka osobę spytam co nieco na PW (pisać).

[edit]NVM, nie doczytałem :P[/edit]

Do 35 nie ma nic z leczenia u Oracle ale w gildii miałem jednego 50+ więc jak go złapie to się spytam.

Jednak każda klasa to chyba 2 ścieżki rozwoju i myślę, ze Oracle to na 80% healer.

Tez bylbym wdzieczny jezeli bys sie dowiedzial,bo jak na 35 lvl nie ma heala to troche lipa ;(

jak do 35 jak będzie gra złapie się parę smoków z skillami od heala to i heal będzie :P ( czy tam kupi nie wiem jak to wymyślą )

Panie Mojekonto czemu jeszcze tu nie przykleiłeś listy skilli smoków rozpiskę gracze robią ^ ^

jak do 35 jak będzie gra złapie się parę smoków z skillami od heala to i heal będzie ( czy tam kupi nie wiem jak to wymyślą )

Ale ja chce leczyć party !

Bez tego to słabo się odnajduje w grze (bywa ;/), odskocznią było GW2 (choć i tam leczyłem) ale to nie to samo.

Tez bylbym wdzieczny jezeli bys sie dowiedzial,bo jak na 35 lvl nie ma heala to troche lipa ;(

Idz na pierwsze możliwe smoki i łap je aż wydropisz skill z leczeniem.

( czy tam kupi nie wiem jak to wymyślą )

Co się kupi? O_o

Ale ja chce leczyć party !

Skilli leczących jest kilka i jeden to np. wrzucenie leczenia w wybrany punkt które leczy ludzi w zasięgu.

Ale ja chce leczyć party !Bez tego to słabo się odnajduje w grze (bywa ;/), odskocznią było GW2 (choć i tam leczyłem) ale to nie to samo.

Xard ja skądś cie znam, czasem nie byłeś w gildii Midwinter w grze Runes of Magic ? Bo coś mi się kojarzy, że grałeś magiem i razem chodziliśmy na tosha :P

Jeżeli prawda jest to, że będą addony to za***iście :D Po ponad 2 latach w romie nie wyobrażam sobie gry bez addonów. Ja chcę kręcić dps !!! I przeaggrowywac tanka !! :D Runes pod tym względem był genialny ;P.

Swoją droga jest system domków, wiadomo coś czy będą pokojówki ? :P

Aktualnie ten Oracle wydaje się mocny.. pod względem DMG.

Jak w przyszłości nie dodadzą kleryka/kapłana to słabo (pozbawią mnie mojej klasy).

Swoją droga jest system domków, wiadomo coś czy będą pokojówki ?

Tobie tylko 1 w głowie... :P

P.S. Calvex nie w midach nie byłem co nie oznacza że z nimi nie chodziłem. Więkoszość gry przesiedziałem w Zakonie pod koniec mojej gry Spqr (innych bodaj że 3 nie podaje bo byłem dość krótko).

Napisz na pw to możemy pograć w DP wspólnie.

Jako gracz DP TW pozwolę sobie napisać na temat grafiki. Nie zmieniła się nic. Tylko optymalizacja. Oczywiście na wielki plus. Szczególnie fps podskoczył sporo w miastach.

I z tym sie zgadzam niedopracowany rom to wina Frosgera/Gameforge, a nie Runewaker. Mam nadzieje, ze Sony/Infernum bedzie dbało o patche, a nie że Tajwany dostaną patcha, a u nas pokaże się on po 5 miesiącach.

+1

No tak to fakt gra działa znacznie lepiej fps jest stabilny nie ma jakiś dziwnych spadków.

btw Co mnie zastanawia to skalowanie mobów do poziomu naszego lvl na na trudniejszym poziomie instancji, nie wiem czy to na plus instancja wyjdzie czy na minus.

To kiedy ta aktualizacja ktora poprawi fps bedzie dostepna w EU ?

a jak mam na wysokich 40 fps (w miastach 27) to ile bede miec po tym patchu ?