Duży problem WoW vs TESO

Witam serdecznie. Mam mały problem gdyż nie wiem którą grę wybrać pośród dwóch tytułów. WoW oraz TESO które w moim przekonaniu są bardzo ale to bardzo dobrymi tytułami jak na dzisiejsze czasy. Chciałbym abyście pomogli mi w wyborze. Oczywiście w jedym i drugim tytule będę opłacał abonament.

Jakie aspekty mnie interesują przede wszystkim:

- system PvP

- system PvE

- system rozwoju postaci oraz buildy

- różnorodność skilli do danej klasy postaci

- fauna i flora otaczający nas świat

- budowa end-game

To chyba na tyle. Nie chcę tutaj wypowiedzi fanboyów jednego i drugiego tytułu lecz rzetelne wypowiedzi dlaczego ta gra a nie druga. Przede wszystkim interesują mnie argumenty przemawiające na korzyść WoW'a lub TESO. Mam nadzieję że będą wypowiadać się osoby które miały przyjemność uczestniczyć w end-game jednej i drugiej gry i mogą coś o tym powiedzieć.

Pozdrawiam serdecznie i czekam na wasze wypowiedzi :)

Grałem w TESO i stwierdzam że obydwie gry są dobre lecz na dłuższą metę to jednak WoW wydaje się mieć wszystko czego szukasz .Nie jestem jakimś mega fanem wowa i wolę styl teso ale brak tej grze tego co wow od lat robi już dobrze czyli dobre pvp i sporo rzeczy do robienia na endgamie.

o pvp, pve i endgame mozna sie spierac, ale jesli chodzi o system rozwoju postaci, mozliwe buildy i przede wszystkim "faune i flore" to eso gniecie wowa jednak na pewniaka.

hmmm czyli teso ma większość elementów bardziej rozbudowanych niż król gier MMORPG a to ciekawe hmm. To zastanawiam się dlaczego tyle osób gra nadal w tego "króla" niż w teso hmmm :)

ja bym wybrał na twoim miejscu TESO, bo jak widziałem to każdy strimer co grał w wowa to klikał z 3 skille... więc ta gra za bardzo wymagająca nie jest, no chyba że ci chodzi o fabułę, to bym wtedy wybierał wowa.Ale tak czy siak TESO ma lepsze PVP i PVE, plus do tego masz kamerkę z pierwszej osoby a także z trzeciej. dla mnie to jest wielka korzyść.

PS. TESO kosztuje krocie, więc jeśli masz czas to możesz go sprawdzić, bo na WoWa trochę większą sumkę trzeba wyłożyć.

Ja polecam zdecydowanie WoWa, w TESO nie mam za bardzo dużo do roboty, DLC nie są jakieś mega duże, gra rozwija się ogólnie nie za szybko

Jeśli chodzi o WoWa to praktycznie masz gwarancję stabilności i olbrzymi dodatek co 1,5-2 lata, za niedługo wychodzi dodatek Legion który już teraz bije o głowę dodatek Warlords of Draenor, przykładowo, w WoDzie są tylko 4nowe World Bossy, w becie Legionu obecnie jest chyba z 12 nowych World Bossów, musiałbym wejść na betę i policzyć. Zapowiada się bardzo udany dodatek który już teraz miażdzy całego WoDa a to tylko beta i sporo w niej jeszcze brakuje. Do tego dochodzi fakt że chcesz zacząć przygodę z WoWem a więc będziesz miał mnóstwo rzeczy do roboty i bez najnowszego dodatku bo będziesz w grze świeżakiem

Każdy streamer klikal 3 przyciski... Ciekawe. A może miał macra porobione? 3 skile to na 4-8 lvl masz. Polecam wowa. Po beta legionie widać ze w koncu sie ruszylo.

no właśnie też zastanawiam się która gra będzie lepiej i szybciej będzie się rozwijała. WoW ma większy content ponieważ na rynku jest dużo dużo dużej niż teso i też blizzard ma większe doświadczenie jeżeli chodzi o mmorpg i ich rozwijanie. Ohhhhh wielki problem bardzo wielki :)

Ale to zupełnie różne gry, dlatego najpierw odpowiedz sobie na pytanie - jaki typ MMORPG'ów lubisz?

WoW ma lepszy end-game, ale to oczywiste, bo gra jest 10 lat starsza od ESO:)))

ESO ma lepszy klimat, bardziej RPG'ową zabawę, grafikę i przygodowe zacięcie. Niezłe PvP, ale mimo wszystko trochę casualową rozgrywkę.

Guru masz rację ale jednak w jakiś sposób można zweryfikować która gra jest w jakiś tam sposób lepsza od drugiej. Tak jak w markach samochodu toyota czy BMW. Oba są dobre ale jeden jednak jest lepszy od drugiego :) Ja osobiście wolę Toyotę :P Co cóż zastanawiam się na prawdę mocno bo szukam gry już kilka dobrych miesięcy i nie mam pojęcia co wybrać na dłuższy bardzo dłuższy czas.

o pvp, pve i endgame mozna sie spierac, ale jesli chodzi o system rozwoju postaci, mozliwe buildy i przede wszystkim "faune i flore" to eso gniecie wowa jednak na pewniaka. 

ESO może mieć fajniejszą faunę i florę, ale nie można spierać się o eng game albo pve, bo nie ma gry posiadającej lepszy end game, a już na pewno nie ESO.

ESO jest naprawdę dobrą grą, ale jeżeli stawiasz na end game, to jednak WoW.

Jeżeli wolisz PvP i eksplorację świata, to ESO.

Przespałem się z tym problemem i wiecie co cholercia nadal nie wiem po prostu nie wiem. Czytam wasze wypowiedzi i jakoś tak 55% do 45% dla TESO tak przynajmniej odczytuje z waszych komentarzy. Myślałem że wybór będzie łatwiejszy a tu taka niespodzianka :)

Moim zdaniem jeśli nie spróbujesz nie będziesz wiedział. WoW też ma świetny klimat, ale zupełnie inny system rozgrywki. TESO jest świeższe i ma wciąż rosnącą populacje. Grałem w obie gry i zostałem przy wowie, który w obecnym stanie nie powala na kolana, ale mam wielkie nadzieję do Legionu. Jeśli byś się zdecydował na wowa to chodzi battlechest po 17-20zł na allegro.

Niedawno wystartowałem z Narzeczoną, ale ona gra jak ma nastrój co trochę mnie irytuje. Także mogę zaoferować Ci kupno battlechestu wyślę Ci Rafa i zacznę z Tobą grać. Skype,ts czy bez mi to bez różnicy. Jakoś się zgadamy, żeby razem pograć. Jak coś pisz na pw. W mojej opinii TESO byłoby lepsze gdyby nie było tak nastawione na solo i lekko drewniany non-target.

Ja grałem w wowa bardzo długo, poprzez prywatne serwery, następnie był global i tak masa lat przeleciała. Odkąd wyszedł wod gra stała się pusta mało ludzi w miastach , nie spodobał mi się taki zabieg gra wygląda jak by wymarła. Przez brak gier w końcu przymierzyłem się do teso i jestem teraz wielkim fanem tej produkcji gram około tygodnia , i bawię się znakomicie , gra sprawia mi frajdę , pvp jak opowiadają w gildi jest fantastyczne jeszcze nie dotarłem na ten etap , ale puki co samo lvlowanie , questowanie mi się bardzo podoba. Graczy nie wiem ile gra ale jest od groma , gdzie nie pójdę to są jacyś ludzie. Czasami nawet denerwuje mnie ,że mam ochotę zabić jakiegoś silniejszego mobka solo a tu 6 osób ze mną bije. Community mogę powiedzieć , że jest jedne z lepszych a pokuszę się powiedzieć , że najlepsze z gier mmorpg w które grałem w ostatnich latach.

Osobiscie sam zagrywam w wow'a od bety vanilla i jest to dla mnie tytul mmo najlepszy. W TESO gram takze od czasu do czasu i bardzo chwale sobie ta gre. Polecam z miejsca wow'a, chociaz sprobowac ale nie kazdemu moze spodobac sie model platosci. Z teso jest tak ze kupisz i grasz nie ma przymusu do płacenia.

Obydwa tytuly posiadaja dobry content pve. Bardzo wciagajacy. Jak i pvp ktore w TESO jest naprawde dobre :) Jesli bardziej ciagnie Cie do PvP to poczytaj na temat dodatku Legion do WoW'a gdyz wraz z nim wchodzi sporo nowosci i zmian odnosnie PVP :)

Nie bede mowil tutaj ktora gra jest lepsza bo to nie ma sensu obydwie sa super i polecam je.

Kup teso to tylko 30-40zł nawet jeśli Ci nie podpasuje to nie stracisz wiele.
a do WoWa masz za darmo gre do 20lvl..
Sam zagraj w obie gry i wybierz

Szczerze, gdyby WoW byl w czasach do Wrath, to powiedzialbym z latwoscia ze on. Niestety gra nie przypomina juz tej co kiedys. Wszystko uproszczone do granic mozliwosci, wiele elementow zostalo usuniete, bo przeciez po co sie meczyc, wszyscy robia rush do lvl15 (czy 20, juz nie pamietam) zeby odblokowac dungeon findera, a potem siedza na tylku i robia te same dungi dzien w dzien. Gra stala sie bardzo nudna.

ESO, po becie powiedzialbym zeby sobie darowac. Na szczescie zenimax i bethesda sobie nie darowali i pracowali intensywnie nad tym tytulem. Teraz z tego co wiem, to jeden z najlepszych MMO na rynku. Szczegolnie po dodatku thieves guild i dark brotherhood ludzie sie zachwycaja. Osobiscie nie gralem od bety, wiec bazuje na tym co mowia inni.

A z innej beczki: Final Fantasy 14 nie wchodzi w gre?

EDIT: Zapomnialem dodac: poszukaj free tiralow, popytaj o guesst passy itp. zeby najpierw wyprobowac gry. Nie kupuj w ciemno jesli jest w ogole taka mozliwosc.

Dorzuce swoje 3grosze;)

Do teso podchodzilem chyba z 3-4 razy. INiestety nie przyciagnelo mnie to na dlugo. Gra jest nastawiona na poczatku bardzo na samotne bieganie. Dungi na low lvl bylo ciezko kogos znalesc. Grafika fajna gdyby nie dretwe animacje postaci... skille uzywasz max 2 bo reszta to buffy. takze dretwo troche. Pvp biegasz biegasz i biegasz.... takie www z gw2, tylko jak mnie mało się dzieje. Zeby znaleść walke trzba bylo przejsc 15-30min mapę by w sumie trafić na zega i biec znów... Nie dla mnie wole, Wole standarowe Areny.

WoW - o ile nie boli cię już niestety kanciasta momentami grafika i przetrwasz te poczatkowe lvl by dość do dungów mounta i pvp to się fajnie gra. Więcej kombinacji buildów od teso według mnie. pvp ma areny, które bardzo lubie i nie musze tam biegać 30min by znaleść walkę. Dungi można by tylko nimi expić co jest dla mnie świetne.

Werdykt: Jesli miałbym znów wybierać. WoW na dłuzej by mnie zatrzymał bo więcej mogę grać z innymi a wkońcu to mmo;)

FFXIV nie dziękuję azjatyckie gry już mnie nie interesują jeżeli grać to coś zachodniego ponieważ jest bliższe mojemu sercu. NAjbardziej mnie kręcą klimaty Wikingów niestety owego klimatu nie doświadczę w żadnej grze MMORPG( Nordy w TESO ale to jednak nie to). WoW ma abonament ale tym się nie martwię gdyż wyfarmię to za golda z resztą mam swoje sposoby na to. W jakiś tam sposób w TESO też jest abonament tylko taki troszkę ukryty między wierszami. WoW oraz TESO mają najlepsze uniwersum jakie było mi poznać. Produkcje Blizzarda wsysam jak młody pelikan tak samo z produkcjami Bethesta wszystko co wychodzi give me :) Coś trzeba wybrać hmmm.

P.S. Ok wszyscy czekają na dodatek Legion a jeżeli będzie to totalny niewypał to co era króla gier MMORPG jest bardzo zagrożona ??

P.S. Ok wszyscy czekają na dodatek Legion a jeżeli będzie to totalny niewypał to co era króla gier MMORPG jest bardzo zagrożona ??

Era krola jest zagrozona juz od dawna. Nie bez powodu Blizz nie publikuje juz nawet ilosci abonentow. Osobiscie, grajac po wydaniu Mist of Pandaria a przed WoD (czyli jakies 2 lata temu) servery swiecily pustkami. Nie liczac dungeon findera, ktory jest miedzy serverowy, przez 5 dni grania spotkalem moze ze 4 innych graczy. Nie ma juz nawet 'barrens chat' interakcja miedzy graczmi znikoma, chyba ze sie wkrecisz do jakies aktywnej gildi. Generalnie slabiutko.