A jeśli chodzi o gry które mogą się ubiegać o miano e-sportowych,chociaż póki co nie odbywają się w nich żadne rozrywki? Jakie są wasze typy ?
Myślę, że na te pytanie warto założyć inny wątek na forum, bo aktualny traktuje o LoLu jako e-esporcie, a nie ogólnie jako e-sport w grach.
Ja już gdzieś pisałem o LoLu... zresztą *wertuje stronnice ksiąg rekordów*, o i mam http://mmorpg.org.pl..._40#entry360955 E-sport dla LoLa był pisany od jego faz testowych i nic tego nie mogło zmienić, co wtedy (czyt. komentarz) mi się nie podobało bardzo. A to że 'McDonaldsy' uznały to za dyscyplinę sportową, to jakoś mnie nie rusza. Zawodowstwo, jak wcześniej pisałem, wymaga wiele poświęceń i przygotowań (talent to nie wszystko, heh), nie tylko skilla (czyt. typowo umysłowych) ale i fizycznych, bo mówi się że 'w zdrowym ciele, zdrowy duch'. Niektóre dyscypliny sportowe także nie wymagają w pełni sprawności fizycznej (np. strzelectwo, karciane jak poker, brydż, a także bilardowe jak snooker), to dlaczego taki LoL miałby nie być oficjalną dyscypliną sportową. Dodatkowo jeżeli spojrzymy na to co się dzieje u naszych daleko-wschodnich sąsiadów i ich podejście do e-eportu (np. taka Korea), to u nich nie ma nawet dyskusji czy lider / mistrz masta w SC2 jest równy w skali za*bistości aktorowi filmowemu.
Polecam także promować polskie kanały streamowe na esl.tv gdy emitują jakiś mecz, tj. nie ważne, że to kolejny SC2 czy DotA 2, którego nie lubimy; myślę, że warto pokazać, że się interesujemy i poważnie traktujemy e-sport w Polsce, a odpalenie stronki ze streamem z biało-czerwoną flagą na najniższej jakości, nic nas nie kosztuje, a sporo może pomóc dla ogólnej, polskiej sceny e-sportowej. Jeszcze raz zachęcam i pozdrawiam tych, którzy zamiast meczu w TV piłki nożnej wolą oglądać zmagania na esl.tv (twitch.tv).