Temat założony z mojej czystej ciekawości ale jednocześnie chęci zrobienia mini zbioru dla kogoś to będzie rozglądał się za sprzętem typu mysz, klawiatura i słuchawki. Sądzę, że taki temat się przyda i jednocześnie przyjmie wśród społeczności, dzięki której zrobimy spory zbiór sprzętu dla gracza i nie tylko.
Zasady są takie: Wypisujemy naszą mysz, klawiaturę ,słuchawki, keypad, pad, joystick i podkładkę ewentualnie jeśli mamy taką potrzebę . Oceniamy je w skali od 1 do 10 według własnych odczuć. Dodatkowo warto napisać słówko o tym co owy sprzęt reprezentuje na tle konkurencji w kwestii wykonania i trwałości oraz dlaczego wybraliśmy właśnie ten sprzęt. Nie chcę długich recenzji kopiowanych z innych stron tylko kilka subiektywnych zdań. Jeśli ktoś chce może podać orientacyjną cenę. Mam nadzieję, że jeśli temat się rozrośnie to administracja podepnie go. A więc zaczynamy.
Mój sprzęt gracza to:
Klawiatura:
Mode Com MC- 5002 - Klawiaturę wybrałem przy kupnie komputera. Kierowałem się wyglądem. Trzyma się już ponad 4 rok. Jest niezwykle trwała, chociaż srebrny kolor pod nadgarstkami wyciera się szybko. Profil płaski, aczkolwiek jest wygodna. Całość dość cicha, lecz u mnie słychać już wyraźne kliki. Ma sporo bo aż 16 przycisków multimedialnych. Wadą jest brak podświetlenia. Całość wygląda bardzo elegancko jeśli jest czysta Za trwałość i wygodę mimo długiego użytkowania ocena 7/10.Cena aktualna ok. 40 zł
Mysz:
Omega OM 224 - Kupiona w markecie jako, że w moim Creativie padł roll. Mysz optyczna, niezwykle lekka. Materiały spasowane średnio, przez co trzeszczy na zakrętach. Srebrne akcenty starły się z niej w mgnieniu oka tak jak i ślizgi które po prostu odpadły. Wygląda okropnie, ma dwa przyciski i rolll... to wszystko. Rozdzielczość 800 dpi. Mimo wszystko trzyma się już długo bo ponad 1,5 roku jak na taki badziew w rękach no-life'a. Okropna jest łuszczący się plastik pod spodem. Tworzą się bąble które zdziera się jak gumę. Kabel również nie jest zbyt długi. Cena ok 15 zł. Ocena za wytrzymałość 3/10 bo funkcjonalna to ona nie jest niestety.
Słuchawki:
Speed Link SL-8780 Fellow - Ciężko stwierdzić co to za słuchawki występują w marce Speed Link jak i Steelseries 3h VR. Słuchawki bardzo solidnie wykonane jak na swoją cenę. Bardzo poręczne dzięki składanej konstrukcji, jednak nie posiadają obracanych czasz. Pałąk posiada jedynie pas ze skóry co jest akurat dla mnie wygodne, niektórzy wolą bułkę z eko-skóry na głowie. Czasze są dość wygodne i dobrze dopasowane. Na przewodzie znajduje się regulacja głośności, bardzo fajna regulacja basu oraz wyłączenie mikrofonu. Mikrofon jest zadowalający jeśli chodzi o jakość, wykonanie oraz umiejscowienie. Chowa się w czaszy lewej słuchawki, lecz trzeba uważać bo nie ma on zabezpieczenia i często plącze się z kabelkami wewnątrz czaszy więc warto co jakiś czas przeprowadzić serwis i poukładać kabelki. Tak jak mówiłem dźwięk bardzo słuszny w przypadku i mifrofonu i słuchawek. Kupując je kierowałem się wyglądem, wybrałem moim zdaniem dobrze. Wyglądają całkiem ciekawie. Ocena za wykonanie, jakość oraz dźwięk 7/10. Cena za SpeedLinki 60 zł a identyczne Steelseriesy 100 zł. Jeśli ktoś szuka solidnego a niedrogiego sprzętu to polecam z całego serca.
To tyle z mojego sprzętu bo nie mam kasy na więcej, podkładka to kawałek szmatki z tesco za 5 zł wiec jej nie opisuję. W przyszłości będę kupował coś nowego więc uzupełnię swoje myśli o aktualniejszy sprzęt jeśli takowy kupię.