Ekwipunek gracz - pochwal się :)

Temat założony z mojej czystej ciekawości ale jednocześnie chęci zrobienia mini zbioru dla kogoś to będzie rozglądał się za sprzętem typu mysz, klawiatura i słuchawki. Sądzę, że taki temat się przyda i jednocześnie przyjmie wśród społeczności, dzięki której zrobimy spory zbiór sprzętu dla gracza i nie tylko.

Zasady są takie: Wypisujemy naszą mysz, klawiaturę ,słuchawki, keypad, pad, joystick i podkładkę ewentualnie jeśli mamy taką potrzebę . Oceniamy je w skali od 1 do 10 według własnych odczuć. Dodatkowo warto napisać słówko o tym co owy sprzęt reprezentuje na tle konkurencji w kwestii wykonania i trwałości oraz dlaczego wybraliśmy właśnie ten sprzęt. Nie chcę długich recenzji kopiowanych z innych stron tylko kilka subiektywnych zdań. Jeśli ktoś chce może podać orientacyjną cenę. Mam nadzieję, że jeśli temat się rozrośnie to administracja podepnie go. A więc zaczynamy.

Mój sprzęt gracza to:

Klawiatura:

Mode Com MC- 5002 - Klawiaturę wybrałem przy kupnie komputera. Kierowałem się wyglądem. Trzyma się już ponad 4 rok. Jest niezwykle trwała, chociaż srebrny kolor pod nadgarstkami wyciera się szybko. Profil płaski, aczkolwiek jest wygodna. Całość dość cicha, lecz u mnie słychać już wyraźne kliki. Ma sporo bo aż 16 przycisków multimedialnych. Wadą jest brak podświetlenia. Całość wygląda bardzo elegancko jeśli jest czysta :P Za trwałość i wygodę mimo długiego użytkowania ocena 7/10.Cena aktualna ok. 40 zł

Mysz:

Omega OM 224 - Kupiona w markecie jako, że w moim Creativie padł roll. Mysz optyczna, niezwykle lekka. Materiały spasowane średnio, przez co trzeszczy na zakrętach. Srebrne akcenty starły się z niej w mgnieniu oka tak jak i ślizgi które po prostu odpadły. Wygląda okropnie, ma dwa przyciski i rolll... to wszystko. Rozdzielczość 800 dpi. Mimo wszystko trzyma się już długo bo ponad 1,5 roku jak na taki badziew w rękach no-life'a. Okropna jest łuszczący się plastik pod spodem. Tworzą się bąble które zdziera się jak gumę. Kabel również nie jest zbyt długi. Cena ok 15 zł. Ocena za wytrzymałość 3/10 bo funkcjonalna to ona nie jest niestety.

Słuchawki:

Speed Link SL-8780 Fellow - Ciężko stwierdzić co to za słuchawki występują w marce Speed Link jak i Steelseries 3h VR. Słuchawki bardzo solidnie wykonane jak na swoją cenę. Bardzo poręczne dzięki składanej konstrukcji, jednak nie posiadają obracanych czasz. Pałąk posiada jedynie pas ze skóry co jest akurat dla mnie wygodne, niektórzy wolą bułkę z eko-skóry na głowie. Czasze są dość wygodne i dobrze dopasowane. Na przewodzie znajduje się regulacja głośności, bardzo fajna regulacja basu oraz wyłączenie mikrofonu. Mikrofon jest zadowalający jeśli chodzi o jakość, wykonanie oraz umiejscowienie. Chowa się w czaszy lewej słuchawki, lecz trzeba uważać bo nie ma on zabezpieczenia i często plącze się z kabelkami wewnątrz czaszy więc warto co jakiś czas przeprowadzić serwis i poukładać kabelki. Tak jak mówiłem dźwięk bardzo słuszny w przypadku i mifrofonu i słuchawek. Kupując je kierowałem się wyglądem, wybrałem moim zdaniem dobrze. Wyglądają całkiem ciekawie. Ocena za wykonanie, jakość oraz dźwięk 7/10. Cena za SpeedLinki 60 zł a identyczne Steelseriesy 100 zł. Jeśli ktoś szuka solidnego a niedrogiego sprzętu to polecam z całego serca.

To tyle z mojego sprzętu bo nie mam kasy na więcej, podkładka to kawałek szmatki z tesco za 5 zł wiec jej nie opisuję. W przyszłości będę kupował coś nowego więc uzupełnię swoje myśli o aktualniejszy sprzęt jeśli takowy kupię.

Yo też napiszę co posiadam:

Klawiatura: Razer Blackwidow - Bardzo fajna mechaniczna klawa, wielkim minusem jest jej wykończenie(w wersji 2013 jest o niebo lepsze). Sprawuje się solidnie przy grach i pisaniu. Cena ok 300-280 zł

Mysz:Logitech G500 - Solidnie wykonana mysz, dodatkowe 3 programowalne przyciski. Bardzo przydatna jest możliwość zmiany dpi dzięki przyciskom na myszce. Według mnie posiada świetne wykończenie w odróżnieniu do mojej klawiatury.

Ze słuchawek nie korzystam a jak tak to jakieś douszne za 30 zł ze sklepu. :P

No i tyle.

@Edit: Cena myszki ok 160 zł

@Edit2: Ups zapomniałem o ocenach więc klawiaturę oceniam na 8/10, a myszkę na 9/10

Mysz media tech mt1072 - bezprzewodowa optyczna, 2 poziomy dpi, rolka + 2 przyciski boczne. Korzystam już z niej jakiś czas i nie wykryłem żadnych niedogonień. Gdy kupowałem kosztowała około 75zł.

Klawiatura standardowa z laptopa. :P

Do tego wszystkiego głośniki creative a520 5.1 - na chwilę obecną lepszych chyba nie potrzebuję. Brzmienie jest niezłe, na bass także narzekać nie można. Do 40% całej głośności jest w miarę klimatycznie, powyżej to już sąsiedzi mają jakieś problemy.

Podkładki nie posiadam, bo w sumie za bardzo nie potrzebuję. Moje biurko posiada w miarę porządny blat.

Ogólnie nie inwestuje nie wiadomo ile pieniędzy w eq, nie uważam się za nie wiadomo jakiego gracza. Kiedyś wiadomo grywało się więcej, teraz już wyluzowałem. :)

Może też się rozpiszę:

Na początku tylko taka mała notka, że nie posiadam podkładki pod mysz i nie znam dokładnie modelu klawiatury i pada, więc o tym nie będę pisał. Moja opinia jest w pełni subiektywna i nie każdy musi się ze mną zgodzić.

Mysz:

Razer DeathAdder Respawn 3500dpi - myszka kupiona niedawno, ale jestem z niej jak najbardziej zadowolony. Oprócz standardowych przycisków i rolla posiada także dwa dodatkowe przyciski z boku, co przydaje się w niektórych grach (zwłaszcza w strzelankach i strategicznych). Kupując ją, kierowałem się wyglądem, ponieważ b. ładnie się prezentuje. Plusem myszki jest także długi kabel, lecz może to być problemem dla posiadaczy laptopów. Istnieje także wersja myszki wyprofilowana dla osób leworęcznych. Jedynym, jak dla mnie, minusem jest cena, która może niektórych zrazić. Niemniej jednak, uważam, że myszka jest warta swojej ceny.

Słuchawki:

Creative Fatal1ty - słuchawki, które są jednymi z najbardziej rozpoznawalnych wśród graczy. Jest to bardzo dobry wybór do strzelanek tj. CS, BF, CoD itd., ale są równie dobre do słuchania muzyki (ja jednak preferuję douszne). Słuchawki posiadają doczepiany mikrofon, który możemy włączać lub wyłączać. Możemy także podgłaśniać lub ściszać dźwięk w słuchawkach bez potrzeby zmian w opcjach gry. Słuchawki są również dość tanie w porównaniu do innych, chociaż sprawują się równie dobrze.

Teraz czas na wady:

Wielu graczy narzeka na wygląd czy też wygodę. Słuchawki nie są też wytrzymałe. Po paru upadkach możemy odczuć już, że sprzęt nie funkcjonuje tak, jak powinien.

Jest dużo względnie lepszych wyborów, ale nie można narzekać.

Mysz

SteelSeries Xai jest dla mnie idealna ponieważ jestem leworęczny a myszkami dla praworęcznych trudno się mi steruje. Uniwersalna, odpowiednie rozmiary, ładny design, 5001DPI, świetna w FPSach, RTSach i RPGach. 9/10

Podkładka pod mysz

SteelSeries QCK Heavy czyli dużych rozmiarów podkładka pod mysz. Odpowiednia grubość i wytrzymałość. Idealnie współgra z moją myszką. Atutem jest stabilność na podłożu. 10/10

Klawiatura

Microsoft SideWinder X4 przeznaczona do ciągłego grania jest wprost idealna. Możliwość ustawienia profili do każdego stylu gry, wygodna przede wszystkim, podświetlana co daje wygodę grania w ciemności, technologia anty-ghosting pozwala stosowanie kombinacji aż do 26 jednocześnie wciśniętych klawiszy. Jeden minus to to, że spacja jest ciut za długa ale można się do tego przyzwyczaić. Ogółem polecam ją bardzo. 9/10

Słuchawki

SteelSeries Siberia V2 oferują wygodę na uszach oraz doskonałej jakości dźwięk w gamingu. Przystępny, chowany mikrofon który jest niezwykle czuły. Ogółem bardzo ładne wykonanie. 9/10

Panasonic RP-HJE180E-K to małe i praktyczne słuchaweczki super nadające się do telefonu jak i do komputera. Dają niezły efekt przy słuchaniu muzyki, świetne basy oraz wyciszenie otoczenia. Również cena jest przystępna. 9/10

Mogłem dodać również ankietę odnośnie najlepszej waszym zdaniem firmy gameingowej ale to już przepadło... nie pomyślałem. W każdym razie o to chodziło, bardzo mi się podoba :)

MYSZ:Razer Lachesis-mysz jest bardzo ładna,szybka,czuła i ogulnie mi bardzo pasuje,ale met jedną wadę,mianowicie jej ksztalt(guziczki po bokach)sa niewygodnie ułożone i wciskają sie czasem same.Pozaty gdy do sensora wpadnie paprosze,lub kłaczek to myszka dziczeje,ale wystarczy przetrzec ją wtedy patyczkiem do uszu i jest git.Moja ocena 7,510

PODKŁADKA:Razer Goliathus z motywem Wiedźmina 2-Podkładka sprawuje się bardzo dobrze,jest bardzo dokładna i nie slizga się.Znacząco poprawia działanei myszy i jest w przystępnej cenie.Jej wygląd bardzo mi pasuje,i jestem z niej usatysfakcjonowany.Moja Ocena 810

KLAWIATURA:Watson(mam zamiar zmienić)chociaz nie jest najgorsza,to guziczki działają srednio,ma kiepski układ,lecz jest bardzo ergonomiczna 2 baterie starczą na ok 6 miechów pracy(uzywam komputera 2-4+ h dziennie)Wygląda całkiem fajnie,ma pokrętło do podgłaszania i sciszania głosiników,i pare innych smiesznych bajerów.Moja Ocena 5.510

Siedze na Razer DeathAdder, jedna z nielicznych sensownych myszek dla leworecznych, czyli dla mnie. Dobrze wyprofilowana, sensor tez niczego sobie, ale co tu duzo mowic... Ten gryzon to klasyka, polecam fanom strzelanek. Brakuje mi bocznych klawiszy, dostepnych dla malego palca, bo sa tylko dla, ktor obsluguje sie kciuckiem. Brakuje mi ich, bo takowe posiadalem w poprzedniej myszce - Razer Copperhead. Mala to wada, a mysz jest i tak swietna, do tego nie jest az tak droga, jak pozostale gryzonie tej firmy, dlatego leci 9/10

Klawki dobrej nie mam, moze w nowym roku cos kupie, bo w mojej aktualnej jest juz tyle jedzenie, ze moznaby z tego dobry obiad zrobic. Jeszcze resztki dla psa by zostaly.

Myszka z biedrony - pierwszy przycisk ledwo działa, kółko w ogóle, ale nie narzekam.

Podkładka z biedrony - idealnie komponuje się z myszką.

Słuchawki do telefonu z kiosku - jest moc!

Klawiatura bez czterech klawiszy - na szczęście tych, których nie używam... chociaż do "wgniecionej" strzałki bym się przyczepił.

Gryzoń: A4tech x7 - chyba najsensowniejsza mysz do 100zł (nieważnie, że kólko już ledwo dycha)

Klawiatura: Saitek Cybork (ważne, że podświetlana)

Słuchawki: Creative Fatal1ty - po dłuższym graniu napierniczają uszy (po tym jak przepięknie wyje*ałem się z krzesła działa tylko lewa słuchawka - już zaczynam słabiej słyszeć na to ucho)

Już na początku powiem, że tak na prawdę dla mnie , w grach, liczy się skill a nie sprzęt nawet jeśli jest on udogodnieniem.

Myszka-A4 Tech Office 8k- Jakiś crap , sam nawet nie wiem ile kosztowała. Ważne , że przyciski działają i da się fragować w miarę płynnie.

Klawiatura-Microsoft Wiraless Keyboard 700- Jak na bezprzewodową to jest idealna. Bez zbędnych bajerów , przyciski stawiają lekki opór. Da się nawet cisnąć.

Słuchawki-Philips (nie podam dokładnie)- spisują się dobrze , jednak po zerwaniu kabla słuchawki zostały źle przykręcone i prawy to lewy a lewy to prawy.

Pad-Hama(modelu dokładnego nie znam)- Powiem tak, klawisz 3 się lekko przycina jednak nadal można mieść w Fife ,PES-a lub jakąś bijatykę bez problemów.

W przyszłości sprzęt na pewno zmienię , ale na początek wolę zmienić ważniejsze komponenty komputera.

Mysz - A4tech x7 - Znakomita mysz w przedziale do 100 zł jak podał również kolega wyżej, potwierdze :)

Klawiatura - MODECOM mc-8000 - zwykła klawiatura, bez podświetlenia, wyróżnione klawisze sterujące, klawisze szybkiego dostępu, przewijania, głośności itp

Podkładka - StellSeries QCK - Znakomita jak za taka cenę O.o, Zwijana, trzyma się, nie ślizga, i co najważniejsze dokładność :)

Słuchawki - Creative Fatality HS-1000 - Dobre na krótka metę, po dłuższym czasie np 4 godziny bolą uszy ; ( Mikrofon średniej jakości

Słuchawki - Razer Piranha - Mikrofon dobrej jakości, dźwięk przestrzenny, i uszy już tak nie bolą jak przy Creativach ; D

Głośniki - Creative 5.1 INSPIRE T6100 - Pozytywnie, mam już je ponad 2 lata, i nie mam zamiaru się ich pozbywać :D

Tak więc taka krótka opinia o niektórych produkatach ;p Można znaleźć coś taniej a równie dobre co ich drogie odpowiedniki ; p

mysz - razer naga epic - pewnie lezy w dloni, a dodatkowe przyciski, bardzo dobrze sprawuja sie w grach mmo, do myszki dostajemy tez 3 elementy "body", nie wiem jak to po polsku nazwac :P dzieki ktorym mozemy sobie dopasowac myszke tak, aby jej uchwycenie sprawialo nam najwieksza wygode

10/10

sluchawki - razer carcharias - dzwiek jest bardzo naturalny, nie jest jakis przekolorowany, sluchawki oprawione sa w taki pseudo zamszyk, a nie w "plastikowa" sztuczna skore, dzieki czemu uszy nie poca sie, nieobce mi sa wielogodzinne maratony przy komputerze, jednak w tych sluchawkach, moje uszy nie odczuwaja zadnego dyskomfortu.

8/10

klawiatura - laptopowa :P

Mycha, Omega weapon mask, kupiłem ją w święta i jestem straszne zadowolony, bardzo wygodna, opcja zmiany DPI na środki myszki, maximum to 2000, po dłuższym przytrzymaniu dwóch bocznych klawiszy jest opcja double click na lewym przyciszku myszy, a po ponownym przytrzymaniu potrójne, jest to straasznie przydatnie w grach typu cs oraz wygląda jak razer deathadder ;). 10/10

Słuchawki to sennheiser hd 201, muzyki się słucha dosyć dobrze, ale jeżeli chodzi o dubstep to mają troszeczkę za mały basik, w grach typu cs się dobrze sprawują ;), wygląd jak dla mnie średni, ale jakość jest za to dosyć dobra.8/10.

Klawiatrua to A4TECH x7, co tu dużo gadać, niedroga bardzo wygodna klawiatura, chociaż jest jeden - strasznie duży rozmiar klawiatury, nie zmieści się wszędzie, zaś u mnie pasuje idealnie :D.Dodatkowe klawiszy po bokach i na dole nadają się idealnie do dodatkowych bindów w takich grach jak np. WoW.Klawiatura ma również opcję przyciszania, pogłaśniania, wyciszania dźwięków systemowcyh, zatrzymywania, przełączania piosenek no po prostu klawiatura jest idealna dla graczy jak i do słuchania muzyki podczas grania, nie podoba ci się ta nuta ? Przełącz ją sobie nie minimalizując gry ;)10/10.

Misiael, oczywiscie masz racje, najbardziej liczy sie skill, aczkolwiek dobra mysz sprawia, ze fraguje sie latwiej. Skoro inni ich uzywaja, to szkoda tracic takiego legalnego boosta i meczyc sie na myszce, ktora nie dziala plynnie i jets malo dokladna.

A co do pada, to siedze na tym z xboxa 360, kupilem go sporo czasu po premierze, a wiec nie byl zbyt drogi. Dlaczego wlasnie taki pad? Bo wiele gier, to wlasnie porty z konsol, a co za tym idzie, ich sterowanie jest dostosowane wlasnie do takiego, a nie innego modelu tego typu urzadzen. Do tego swietnie siedzi w lapie (porownujac do pada z ps3, to jest prawdziwa poezja, bo pad od sony jest jakis taki maly i ma dziwny ksztalt) i calkiem dobrze wyglada, choc dla mnie wyglad to sprawa absolutnie nieistotna. 9/10

Myszka ,myszką jest A4TECH x7 Oscar x740 extra Fire. Jest średnich rozmiarów , jedna z tańszych myszek (cena 70 zł-100zł) , Dobrze trzyma ją się w ręce i jest precyzyjna ,posiada 3500dpi i przycisk do szybkiej zmiany czułości (kocham to :D) Moja ocena to 8/10 .

Podkładka to surface 1030 jest to podkładka dwustronna ,przyjemnie mizia się ją myszką . Do gier typu cs,warface wspaniale się sprawdza .Ocena 9/10

Klawiatura : Microsoft taniocha za 30 zł , niestety ostatnio mam problem z klawiszami i co kilka miesięcy przyciski padają . Ocena 5/10.

Nie będę w stanie powiedzieć dokładnie modeli mojego sprzętu, jednak wyrażę swe zdanie.

Jedn. centralna: Nazwy nie znam. Chyba ASUS ale bym nie dał sobie o to nic odciąć. <9/10>

Proc: Pentium® Dual Core E6700 (jakoś tak ;d) 3,2GHz

RAM: 6GB

Grafika: ?

Indeks wydajności: 5,9 przez transmisję danych na dysku, reszta po 6,6 i 6,7

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Monitor: z całą pewnością ASUS, full HD <9/10>

Mysz: jakaś z Weltbilda (dawny Klub Dla Ciebie), dostałem na gwiazdkę, w kształcie VW Garbusa :) Jedyne, co mnie wkurza w niej to rolka, która mi czasami cofa spowrotem, gdy przewijam <5/10>

Klawiatura z Apollo, pęknięta przy klawiszu F4, od czasów mojej największej mmorpg-owej miłości wytarta przy spacji, ostatnio, gdy piszę pewne rzeczy przestaje wyłapywać co poniektóre uderzenia w klawisze, zamiast "ł" dostaję "l" itp. <6/10>

Pad: Tracer, dziwna kopia pada do PS1, zamiast geometrii na przyciskach ma 1, 2, 3, 4, em... Przyciski, przy pomocy których poruszamy się (nie mam na to teraz słowa) to na prawdę coś, co w zamyśle ma być jakby drążkiem analogowym o 8 kierunkach... Start i reszta przycisków na środku są chyba z gumy do żucia, ciężko je wcisnąć. Kupiłem to niedawno, ciężko się na tym gra. <2/10>

Głośniki: Media Tech. Służą już z dobrych 5 lat i są w dobrej formie, dźwięk nie pozostawia nic do życzenia. <8/10>

Nie mam eq specjalnie profesjonalnego, jednak w gry w które dotąd grałem... nie było problemów, by coś zwojować.

EDIT: Wszystko powinno być pogrubione, kreską oddzielone pudło i jego bebech od reszty, nie będę już kasował, chyba, że za poleceniem.

Up. Troszkę nie zrozumiałeś, lub nie przeczytałeś 1 posta. Chodziło tylko o myszki, klawiatury itp. a nie o pudło, ale ok. Prosiłbym o dodawanie mimo wszystko ocen w skali od 1 do 10 oraz pogrubienie czcionki w nazwach sprzętów. Całość będzie wtedy dużo czytelniejsza.

Gdybym ja opisał cały sprzęt to połowa :/ zajumałem z Nasa ,jak kawy roznosiłem . Teraz mnie szukają bo z łazika baterie wyciągnąłem :D

To może ja też się rozpisze. Klawiatura Modecom-5003 made in china.Myszka 4World optical USB mouse high-precision model 06709 -cena 19pln. :D