El pirata!

Jako ze regulamin mowi:

1.4. Nie wspieramy piractwa. Kategorycznie zakazane jest umieszczanie linków do stron z nielegalnymi kopiami oprogramowania (chomiki, torrenty itp.) Usuwane będą również tematy związane z problemami z działaniem pirackich wersji gier lub programów.

To moze czas zabrac sie za pirackie serwery? Ja wiem, ze w swietle prawa cala sprawa jest zagmatwana, ale kazdy kto posiada odrobine rozumu i zna uniwersalne zasady moralne, ten wie, ze pirackie serwery do gier nie sa fair. Mozecie zasypywac tysiacem linkow do roznych argumentow prawnych, ale kazdy ma przeciez poczucie, ze skoro cos robie, to jest to moje i chce na tym zarobic, a stawiane gdzies na krancu swiata serwery prywatne, przez zerujcych na pracy innych cwaniakow, to nic innego, jak zwykle swinstwo. Dla mnie rownoznaczne z piractwem, choc przeciez niekonieczne obarczone tym przymiotem przez prawo. Portal niby nie popiera plywania pod trupia bandera, a jednoczesnie na forum istnieja specjalne dzialy (!), ktore maja na zadaniu promowac "prywatne" miejscowki do gry.

LUL Dzz już nie jest w ekipie, myślałem, że usunął czyjś post :), ale to co pisze to całkowita racja, na portalu panuje zakłamanie :) i wygodnictwo

Ja osobiście był bym za wcześniejszymi wyborami i oczywiście dymisją całej ekipy za matactwa

Dzz pamiętam twoją rozmowę, na temat piractwa na sht. Ja byłem przeciwny pobieraniu nielegalnych kopii, a ty usilnie broniłeś forum. Też narzuciłem na prywatne serwery, jednak rozeszło się po kościach. Ciekawi mnie tylko skąd ta zmiana zdania - , bo zawsze byłeś za prywatnymi serwerami :)

Wow, w ekipie nie jestem juz kilka miesiecy ; p.

EDIT:

Deimond, nie przypominam sobie tej rozmowy i powiem wiecej - ja od zawsze bylem za tym, aby forum zrezynowalo z prywatnych serverow. Ale wiesz co? Juz wiem o co ci chodzi. Sprawa wygladala tak, ze ja odwracalem kota ogonem. Skoro forum pozwalalo na prywatne servery, to ja twierdzilem, ze nie mozna popadawac w hipokryzje i powinno pozwolic sie rowniez na promowanie na forum torrentow, itp. To bylo odwracanie kota ogonem, aby pokazac, jak absurdalne jest wybiorcze traktowanie tej sprawy. Z jednej strony pozwalano na prywatne servery, a z drugiej kajano za torrenty. Nie podobalo mi sie to. I wtedy nie bylo punktu w regulaminie odnosnie piractwa, ale teraz jest, wiec trzeba to wszystko unormowac.

A co do zmiany pogladow, nawet jesli mialbym wtedy inne, a teraz inne (a tak jest w wielu dziedzinach), to powiem tak: tylko krowa ich nie zmienia ; p. Czlowiek zdobywa nowe doswiadczenia i przez to zmieniaja sie jego przekonania.

I tak ci zamkną temat, i poczujesz się wtedy jak ja. Jeśli chodzi o prywatne serwery, to walka z wiatrakami. Jednak jeśli coś zmienisz to dobrze, jeśli nie cóż próbowałeś. Od zawsze jestem na nie jeśli chodzi, o piractwo więc :)

Niby dlaczego? Pewnie na prywatach nie siedzisz Dzz ale często jest tak, że właśnie oni robią większą robotę niż wydawcy gier. Optymalizacja, naprawianie bugów, więcej contentu (custom przedmioty czy areny) lepszy Item shop lub jego brak! Często jest tak, że to właśnie prywatny serwer jest lepszy niż global. Poza tym, istnieją serwery do gier, które już "umarły"... Są też po to, by ludzie których nie stać na subskrypcje (patrz WoW) mogli spróbować danej gry. Nie widzę w prywatach nic złego. A jeżeli Twoim jedynym argumentem jest to, że "okradają" twórców, to możesz go sobie schować. Nie raz widziałem jak właściciele prywatnych serwerów odwalali o wiele lepszą robotę niż prawilni wydawcy, więc jestem po ich stronie.

Są też po to, by ludzie których nie stać na subskrypcje

Sa tez ludzie, ktorych nie stac na oryginalne gry, a jednak promowanie pirackich torrentow jest tutaj zakazane. Pirackie kopie sa za darmo, wiec sa lepsze! Taki to jest ten tok rozumowania. Nie jest istotne, cyz prywatny serwer jest lepszy, czy gorszy, ale istotny jest sam fakt jego istnienia. Skoro forum nie bedzie chcialo zakaz promowania takich serwerow, to wtedy bede wnosic, aby zniesli punkt odnoszacy sie do piractwa w ogole.

Dzz kiedyś tam Hania nam wyjaśniał czemu nie karają tu za pirackie serwy. Poproś kogoś z ekipy by to wygrzebał. :v

Tu chodzi o kwestie regulaminowe, albo sie jest za, albo przeciw.

Avitus, Hania pisal wtedy o kwestiach prawnych.

Ukryty - dokladnie.

Och, czyli chodzi tylko o to, by administracja dodała wpis czy są za czy przeciw. Już było to wałkowane i mówili, że prywatne serwery są ok. Niepotrzebnie się wypowiadałem, źle zrozumiałem temat :c

Skoro uwazaja, ze sa ok, to:

-albo powinni zniesc zakaz promowania pirackich tresci

-albo dodac wpis, ze sa przeciwni piractwu, za wyjatkiem pirackich serwerow.

Dlaczego uważasz, że powinni znieść zakaz promowania pirackich treści? Mimo wszystko, prywatny serwer to nie to samo, co ściąganie plików z torrentów.

Efekt jest taki sam.

Skoro tak uważasz. Nie mam zamiaru Cię przekonywać czy bronić prywatów. Nie wiem jak to wygląda z punktu prawnego ale dla mnie prywaty dają więcej dobrego niż złego, dlatego jestem za tym, by ludzie mogli je tutaj promować :).

Czekamy na administrację.

Coraz więcej dajecie argumentów żeby opuścić te forum...

Pirackie wersje gier singlowych tez wypadaja lepiej, niz oryginalne. Czy jak to ujales: daja wiecej dobrego. Sa za darmo.

Prawda jest taka, ze w swietle zasad moralnych, i prywatne servery, i pirackie gry - stojana tym samym poziomie.

Są też po to, by ludzie których nie stać na subskrypcje (patrz WoW) mogli spróbować danej gry.

A gdy wyjdzie jakaś nowa gra single i mnie na nią nie stać, to na tej samej zasadzie mogę ją sobie ściągnąć i jej " spróbować "?

Taaaaa, a najlepiej przejsc cala, powiedziec potem, ze byla saba i ze nie kupisz xD. Tak to dziala :/ .

Jak ściągniesz grę, to w notatniku jest napisane, że jak gra nam się spodoba to mamy ją sobie kupić, tym samym, jak się spodoba mmo, to mamy kupić subskrypcję. :)