El pirata!

Nie mozna przeklinac, tego wymaga kultura, chyba nie chcesz gimnazjalistow plujacych jadem na lewo i prawo? A nie, przeciez ty tego chcesz, nawet zezwalasz na to w komentarzach pod newsami. To przeciez podnosi popularnosc. Szkoda ze wsrod dzieciarni.

Nie mozna pisac NIEobiektywnie. Mozna, ale w recenzjach, felietonach, esejach. Ale nie w newsach, ktore ze swej natury i zasad ustalonych przed laty, powinny byc czysto suche i obietywne. Mozna pisac ciekawie i interesujaco, trzymajac sie przy tym tych zasad. Jednak jesli czyta sie Fakt albo oglada wiadomosci na TVNie (ci to dopiero manipuluja trescia...) to potem mozna miec zle pojecie o etyce dziennikarskiej.

Nie mozna grac na privach? Mozna, ale nie powinno pisac sie o tym na NAJWIEKSZYM portalu w Polsce, ktory jednoczesnie zakazuje umieszczania pirackich tresci!

O NDA nie chce pisac, nie znam sie na tym za grosz.

DZZ powoli zaczynam myśleć że jesteś trolem. Jeżeli tak bardzo ci się nie podoba to idź sobie na komisariat z tym :) Tam usłyszysz prawdopodobnie to samo co tutaj. Twoje argumenty ( a raczej ich brak ) są żenujące. Piszesz z d**y swoje przemyślenie które nikogo nie obchodzą. Jak chcesz tak bardzo być poprawny to sobie idź na jakiś inny portal w którym osoby podobnie myślące do ciebie ( emeryci ) będziecie się zgadzać i razem postawicie na samym środku forum TĘCZĘ.

@Edit. Nie bierz tego do siebie ale chyba już powinieneś skończyć z pisaniem tego typu bzdur, prawda?

@Edit. Nie bierz tego do siebie ale chyba już powinieneś skończyć z pisaniem tego typu bzdur, prawda?

Wiesz, jezeli ktos napisal bzdure, to jestes to ty. Napisales, ze ludzie, ktorzy NIE CHCA placic abonamentu, sa usprawiedliwieni i moga piracic. To jest glupota, wybacz, nie bierz tego do siebie.

-WoW. Wątpię że każdemu chce się płacić co miesiąc abonament

Serio?

No dobra przedstawiłeś swój punkt widzenia, Salek powiedział, że postara się to rozpatrzeć jak wyzdrowieje. Daj już sobie spokój i nie brnij dalej, temat chyba można by było już zamknąć bo tylko tworzą się kłótnie.

Zaryzykuję warnem (swoje 3 grosze w temacie już dałem, powtarzać się raczej nie będę bo i po co), ale po prostu muszę to skomentować.

Ludzie, jeśli nie czytacie tematu (ojejku, całe trzy strony, dramat!) to po co się wypowiadacie? Pomijacie połowę wypowiedzi które autor tematu podał, połowę odpowiedzi, a potem pojawiają się tacy ludzie jak Mefisto którzy gadają kompletne bzdury ("nie chcesz płacić za grę? Graj za darmo!"). Też uważam że portalowi wywalenie pirackich serwerów nie jest na rękę, ale to w dalszym ciągu hipokryzja, zakazywać tego co moralnie wątpliwe i nie przynosi żadnych zysków (czyli torrentów) oraz jednocześnie przymykanie oczu na to co jest moralnie wątpliwe, ale już przynosi konkretne zyski (popularność!). Jeśli ktoś ma problemy ze zrozumieniem tego albo nie ma kręgosłupa moralnego ("nie stać mnie na comiesięczny abonament, więc pogram na piracie"), to już jego problem i nie powinien z powodu własnych przekonań najeżdżać na autora, bo nic nie wnosi do tematu i nawet słowem nie odpowiada na ten problem.

Nie ogarniam wprost przemonstrualnej spinki osób, którym przeszkadza, że kompletnie im nie znani ludzie, z którymi nigdy zapewne nie porozmawiają, znajdą sobie paru ludzi, by pograć z nimi na jakimś privie. Trochę zazdrość, że ktoś się będzie fajnie bawił, czy jak? B)
A Dzz mógł by nieco ogarnąć ten agresywny ton wypowiedzi. @Up tak samo, i zajechało troszkę wiadomo jakim kręgiem ("nie najeżdżać na autora, nic nie wnosicie do tematu, ale on ból tylnej cześci ciała mieć może"). Jak się nie umie dyskutować, to raczej nie powinno się siedzieć na żadnym forum dyskusyjnym, bo w sytuacji, w której pytam się o jakiś czysto obiektywny powód, dla którego forum powinno wprowadzić brak możliwości dyskusji o prywatnych serverach, a jako odpowiedź dostaję "nie masz kręgosłupu moralnego, to są pradawne, legendarne zasady, którymi kierowali się ludzie honoru" to troszkę śmiać mi się chce ;)

Up^ Ale tak wlasnie jest? Bo jaki chcesz OBIEKTYWNY powod, co mam ci jeszcze napisac? Ani razu nie ustosunkowales sie do mojej argumentacji ( Wbiorczosc regulaminowa, chodzi mi o uregulowanie tych spraw i o tym jest temat! I uniwersalne zasady moralne, znane nam od wiekow - to pochodna glownego watku, ktorej nie chcialem poruszac, ale ktora sama wyplynela w rozmowie). Sprawa jest prosta, regulamin wprowadza niedorzecznosc i nie wiem czy czytales moje wypowiedzi, ale pisalem wielokrotnie, ze niech i sobie ludzie promuja prywatne serwery, ale wtedy niech z regulaminu wyleci punkt dotyczacy piractwa. Choc nie ukrywam tez, ze moim zdaniem powinien on zostac, jednoczesnie obejmujac sprawy prywatow.

Nie mow tez o agresywnym tonie moich wypowiedzi, bo to ja jestem posrednio obrazany.

Nie ogarniam wprost przemonstrualnej spinki osób, którym przeszkadza, że kompletnie im nie znani ludzie, z którymi nigdy zapewne nie porozmawiają, znajdą sobie paru ludzi, by pograć z nimi na jakimś privie. Trochę zazdrość, że ktoś się będzie fajnie bawił, czy jak?

WIesz ze w taki sam sposob moge pisac o torrentach? Co jest?! Kogos ogrania zazdrosc, ze ktos za darmoszke bedzie sie bawic w najnowsze gierki i zakazal promowac tego na forum?

Widzisz juz o co mi chodzi? O hipokryzje regulaminowa. Trzeba to unormowac, albo w jedna strone, albo w druga, a stanie rozkraczonym jedna noga po stronie moralnej, a druga w bagnie nie jest powazne. Trzeba sie zdecydowac.

I jesli ktos tu nie potrafi dyskutwac (o co mnie posadziles), to jestes to ty. Sam przyznales, ze nie czytales tematu, a potem glosisz sie, ze mam "bol dupki" i to jest wlasciwie wszystko, co masz tutaj do powiedzenia. Nie czytales, nie znasz sprawy, nie wiesz o czym jest temat - milcz. A teksty o "bolu dupki" pozostaw dla kolegow z gimnazjum, bo to jest wlasnie poziom ludzi uczeszczajacych do tej przykrej instytucji. Podalem ci powod, dla ktorego powinno wprowadzic sie zmiany w regulaminie (w obojetnie ktora strone!), ale ty nadal bedziesz twierdzic, ze nie moge przezyc dobrej zabawy innych. Troche powagi! Na poczatek radze zapoznac sie z tematem.

Bez zezwolenia twórcy wolno nieodpłatnie korzystać z już rozpowszechnionego utworu w zakresie własnego użytku osobistego [...]
Artykuł 116 Ustawie o prawie autorskim penalizuje rozpowszechnianie utworów.
Kolejna sprawa jest taka że serwery prywatne z wowa są w 100% legalne jedyne co nielegalnego w nich jest to sam klient wowa taka sama mechanika jak z otsami do tibi.
Kolejna sprawa korzystanie z plików "zpiraconych" jest legane tak długo jak up(nie udostępniamy) i nie korzystamy z nich wartości materialnych więc serwery prywatne to nie jest piractwo pozdrawiam.
Jeżeli chodzi o serwery nonsteam to nie ma to nic wspólnego z piractwem server non steam można postawić nawet nie posiadając wersji gry non steam.

Zanim ktokolwiek się wypowie o serwerach z wowa przyznajcie się ile razy widzieliście emulator z wowa jeżeli ani razu nie mieliście do czynienia z tym nie wypowiadajcie się bo nie macie o tym zielonego pojęcia.

Vivimorte, pisalem juz, ze nie obchodza mnie kwestie prawne, bo sie na nich nie znamy (tak, ty tez nie, a jesli sie myle i masz zwiazek z prawem, to musisz mi wybaczyc). Kazdy zreszta zdaje sobie sprawe, ze nawet jesli walenie w pirackie gry wcale nie jest nielegalne, to jednak jest moralnie zle. Ale ja tez nie o tym. Ale co mnie obchodzi i o czym pisze, a co zostalo ponownie olane (pewnie tematu nie czytales...). Patrzac na twoja wypowiedz i uznajac, ze wyciagnales prawidlowe wnioski, trzeba mi tylko przyznac racje i wprowadzic poprawki w regulaminie, ktore w tej chwili jedno zabraniaja, a drugiego nie.

Powtórzę raz kolejny, bo chyba nie zrozumiałeś puenty wypowiedzi, prywatne serwery nie mają nic wspólnego z piractwem.

Ok, skoro sie na tym znasz, to zadam pytania (i nie mowie tego z ironia, oczekuje normalnej odpowiedzi).

Piszesz, ze nielegalny jest klient WoW'a, a ten dodatkowo jest chyba modyfikowany, a wiec kiedy chce zagrac na takim serwerze, musze go miec, musze tez wprowadzic te zmiany, ktore wpuszcza mnie na serwer. A wiec musze posiadac cos nielegalnego?

Mowisz o czerpaniu wartosci materialnych, a czy czasem te serwery w sporej mierze nie oferuja takich wlasnie uslug? I czy nie zbieraja tez dotacji na swoje utrzymanie, co tez rownoznaczne jest z wartosciami materialnymi?

Tworzone są przy pomocy reverse engineringu, zasada taka sama jak w ostach w tibi działasz na kliencie gry ale nie ingerujesz ani trochę w kod. Czyli tworzysz grę od 0 i tak samo działają serwery z metina i l2.

Prywatne servery stały się już częścią świata mmo i ich obecność nie szkodzi graczom i nie wydaje mi się, żeby szkodziło twórcom. Nie przypominam sobie, aby jakaś firma wyjątkowo ubolewała nad pirackimi serverami ich gry. Taki server jest w pewnym stopniu reklamą gry i alternatywą dla graczy. Jeżeli uważacie, że gdyby nie było priwów WoW-a, to Ci wszyscy ludzie poszliby na globala to się grubo mylicie:)

Natomiast jestem przeciwna crackom, botom i hakom (co w jawny sposób szkodzi innym graczom) i nielegalnym kopiom oprogramowania. Łatwiej to kontrolować i zawsze jakiś wkład w zwalczanie piractwa na forum jest, a próby usunięcia wszystkiego do czysta, to porywanie się z motyka na słońce. Nic to nie da, świata nie naprawi.

Prywatne servery stały się już częścią świata mmo

A pirackie gry są częścia świata gier komputerowych i towarzyszą nam od najstarszych komputerów. Gdyby nie pirackie gry to taka Amiga 500 nie sprzedałaby się nawet w 1000 egzemplarzach.

Wybiurcze traktowanie pewnych spraw jest śmieszne.

Taki server jest w pewnym stopniu reklamą gry i alternatywą dla graczy

Pirackie gry służą jako demo i jeśli gra jest dobra to ludzie kupują oryginał, żeby np. pograć na multi.

Jeżeli uważacie, że gdyby nie było priwów WoW-a, to Ci wszyscy ludzie poszliby na globala to się grubo mylicie:)

Tak samo jak z piratami. Jeśli ktos używa piratów, to zapewniam was, że gdyby ich nie było, to ta osoba nie kupiła by tych wszyskitkich gier w sklepie :)

Tak samo jak z piratami. Jeśli ktos używa piratów, to zapewniam was, że gdyby ich nie było, to ta osoba nie kupiła by tych wszyskitkich gier w sklepie

Widzisz rynek działa tak, że jakby chcieli to każda strona z piratami by z sieci zniknęła dlaczego tak nie jest zapytasz, a no ja ci powiem twórcy zarabiają na torrentach BA grupy pirackie zachęcają do kupna gier oryginalnych BA wiele osób które znam najpierw pobiera w torku i jak gra im się podoba to kupują.

Prywatne servery stały się już częścią świata mmo i ich obecność nie szkodzi graczom i nie wydaje mi się, żeby szkodziło twórcom. Nie przypominam sobie, aby jakaś firma wyjątkowo ubolewała nad pirackimi serverami ich gry. Taki server jest w pewnym stopniu reklamą gry i alternatywą dla graczy. Jeżeli uważacie, że gdyby nie było priwów WoW-a, to Ci wszyscy ludzie poszliby na globala to się grubo mylicie:)

Tutaj się w 100% zgadzam prywatny serwer to dzisiaj ta alternatywa dla tych którym się nie chce już grać na globie (sam grałem 4 lata teraz gram tylko privy), i tak samo znam dziesiątki ludzi którzy z priva przeskoczyli na global żeby zasmakować tego wpełni oskryptowanego wowa.

Jako ze regulamin mowi:

1.4. Nie wspieramy piractwa. Kategorycznie zakazane jest umieszczanie linków do stron z nielegalnymi kopiami oprogramowania (chomiki, torrenty itp.) Usuwane będą również tematy związane z problemami z działaniem pirackich wersji gier lub programów.

To moze czas zabrac sie za pirackie serwery? Ja wiem, ze w swietle prawa cala sprawa jest zagmatwana, ale kazdy kto posiada odrobine rozumu i zna uniwersalne zasady moralne, ten wie, ze pirackie serwery do gier nie sa fair. Mozecie zasypywac tysiacem linkow do roznych argumentow prawnych, ale kazdy ma przeciez poczucie, ze skoro cos robie, to jest to moje i chce na tym zarobic, a stawiane gdzies na krancu swiata serwery prywatne, przez zerujcych na pracy innych cwaniakow, to nic innego, jak zwykle swinstwo. Dla mnie rownoznaczne z piractwem, choc przeciez niekonieczne obarczone tym przymiotem przez prawo. Portal niby nie popiera plywania pod trupia bandera, a jednoczesnie na forum istnieja specjalne dzialy (!), ktore maja na zadaniu promowac "prywatne" miejscowki do gry.