Nie chce mi się czytać 3 stron dywagacji na temat, więc odpowiem trochę na pierwszy post i dorzuce tak ogólnie co o tym myślę.
Przede wszystkim... Jeśli ktoś nie gra na prywatnych serwerach, to nie rozumię co mu to przeszkadza, że na portalu się na nie pozwala ? Wielki sprawiedliwy ? Wstąp do policji, czy do klasztoru albo zostań Paladynem
(bez obrazy, żartuję)
Druga rzecz. Napisałeś, że prywatne serwery "żerują" na pracy innych, przecież nikt nie każe nikomu płacić za granie na nich. Jeśli już to są dobrowolne dotacje. Poza tym płacenie abonamentu, też jest dobrowolne, nie pasuje to zmień grę.
Jeśli ktoś gra w pirackie gry, czy na prywatnych serwerach, to choćby ch*j na ch*ju stanął, to ta osoba raczej i tak by nie kupiła oryginała, no na przykład taki ja. Kupowanie oryginałów przychodzi mi z trudem, choć nie z braku pieniędzy, tylko, co zaraz nieco opiszę, dlatego, że nie lubię wyrzucać pieniędzy w błoto.
Większość gier po prostu nie jest warta swojej ceny. Większość z nich jest po prostu daremna i jest zwykłym wyłudzeniem pieniędzy. Albo sama gra jest nudna, albo źle działa. Przykładem tej drugiej, jest Sacred 2. Kupiłem oryginała i miałem z nią same problemy i w dodatku byłem traktowany jak pirat. Na piracie zaś wszystko śmigało aż miło, no poza multi wiadomo.
Jeśli gra jest naprawdę dobra i oferuje coś za te pieniądze, które musimy na nią wydać, to ok. Przykładem Wargame:Red Dragon. Pograłem w pirata i spodobało mi się, więc (w zasadzie TYLKO DLATEGO, bo wciemno bym nie kupił) kupiłem oryginał do multiplayera i nie żałuje.
Co do priwów to gdyby taki WoW (niestety mam nawet orygnał) nie miał dobrego prywatnego serwera to NIE WYDAŁBYM na comiesięczny abonament ani grosza, więc firma NIE JEST na mnie (ani wszystkich innych "piratach") stratna ani jednego dolara, mimo iż taki się wciska ciemnocie kit.
Mam całą półkę oryginałów, a piratów miałem z milion (łącznie z grami na Amigę 500 i PSX'a). Z całej tej półki żałuję kupna 90% gier. Nie były warte wydanych na nie pieniedzy, a niektóre (BF3) są teraz rozdawane za darmo, co na pewno nie zachęca mnie do kupowania oryginałów (świetna polityka firmy). Inne przeszły na F2P, jak np. Archlord, Aion, a jeszcze inne są CAŁKOWIECIE grywalne w pirackie wersji (Neverwinter Nights 2, kupiony w przypływie gotówki i z szacunku do serii D&D [NWO to szit])
Ale są tam tez gry, których nie żałuję, takie jak BF 1,2,Vietnam,2142. Są one po prostu warte swojej ceny no i co ważne, bez oryginału nie dałoby sie w pełni nimi cieszyć. Jest też świetnyM&B:Warband, którego też kupiłem po przetestowaniu jedynki na pirackiej wersji.
Mam też jedną, a w zsadzie dwie gry, które na piracie są IDENTYCZNE jak w oryginale i nie musiałbym ich kupować, ale kupiłem. Dlaczego ? Bo są dobre i robione z pasją, dla graczy, a a nie dla kasy i w ramach wynagrodzenia twórców, za kawał dobrej roboty sprawiłem sobie ładne oryginalne płytki i pudełeczka. Ta gra to X3 Reunion i X3: Terran Conflict.
Zamiast wymyślać debilne "zabezpieczenia" StarForce'y itp., niech firmy zaczną robić gry, w które można w pełni grać na oryginale, a nie piracie i będzie ok. Np. Sim City 2013, na piracie nuda, w multi fajna zabawa. Drugi przykład w/w Warband. Następny, również wspomniany, Battlefield.
Dobrym przykładem jest też Blizzard, który jak sam powiedział, nie walczy z prywatnymi serwermi WoW'a, bo global jest po prostu lepszy i ludzie i tak tam, prędzej czy później przyjdą. I mają rację, bo mają po prostu dobrą grę.
Da się ? Da. Ale oni sami nie zdają sobie z tego sprawy, bo są zaślepieni chęcią wyciągania jak największej ilości kasy, jak najmniejszym kosztem.
Zgadzam się jednak, że jak portal zgadza się na publikowanie tu priwów, to nie powinien czepiać się piractwa.
No i co z działem Sprzedaży/wymiany gier i kont ? Przecież to nielegalne. A jeśli wolno, bo "portal nie czerpie z tego korzyści", to jakie portal czyniłby zło gdyby OBCY ludzie pisali tutaj o priwach i piratach ? Przecież to nie PORTAL reklamowałby gry, tylko ludzie którzy mogą sobie tutaj przecież pisać o czym chcą. Jeśli nie ponosicie odpowiedzialności za jedno, to czemu za drugie już tak?