El pirata!

nie zadowalam się byle czym wybacz

I takie właśnie osoby kupują takiego np. Watch_Dogsa (na którym ludzie wieszają psy) zamiast wydać dużo mniej i grać we wspaniałego Rogue Legacy czy Creeper Worlda. Ale co ja mogę wiedzieć. A tłumaczeniem "skopiowałem, a nie ukradłem" się nie tłumacz, bo to jest śmieszne. Nie zapłaciłeś, więc twórca za swój produkt należnej mu kasy nie dostał. Tu nie ma różnicy, czy ukradłeś sok, który był produkowany w fabryce i wlany do butelki, czy skopiowałeś grę, nad którą ktoś siedział godzinami. Efekt jest ten sam - nie zapłaciłeś, cieszysz się produktem, nie masz do niego najmniejszych praw, a jego producent jest stratny.

@aMorty: no tak, bo wydać kasę na grę w którą gramy to zbrodnia. Jak tu wtedy mieć kasę na czipsy, kino czy alko? Fani minecrafta którzy nie wyłożyli na niego złamanego grosza to właśnie grupa, którą można co najwyżej gardzić. Ale co ja mogę wiedzieć.

Wracając do tematu... Masz absolutnie rację. Nie powiem, sam grałem w takiego 9Dragons na privie (z kilku samolubnych powodów), ale większość z takich serwerów nie jest legalna. Jeśli w regulaminie jest zakaz umieszczania linków do warezów, to i priv serwy powinny być zakazane. Co innego, jeśli oferują one coś, co na oficjalnych nie jest dostępne (tutaj głównie Blade and Soul, nieosiągalny u nas, ale także te serwery Lineage 2, które opierają się na dawnych patchach) albo jeśli są pobłogosławione (jak te serwery WoWa o których była mowa), ale jakiekolwiek inne serwery powinny iść w diabły (np. non-steamowe serwery CSa, o ile takie się tu pojawiają).

(np. non-steamowe serwery CSa, o ile takie się tu pojawiają).

Jakis czas temu taki serwer tu byl... pod bandera mmorpg.org.pl. Tak, portal sponsorowal piracki serwer.

Czyli Dzz zgadzasz się n4zArh'em w kwestii "ten priv przejdzie, tamten już nie" ? A gdzie jak wszystko to wszystko.

Ogólnie też zgadzam się z n4zArh'em że niektóre privy powinny być zakazane.

Co innego, jeśli oferują one coś, co na oficjalnych nie jest dostępne

to w sumie spora większość privów zalicza się jako "okej". Przykład; Mu Online, gdzie publikuję serwery od czasu do czasu, mają starsze wersje, większy exp, czeste eventy GMów, ciągle nowe serwery, ogólnie różne ustawienia. Gra jest stara, global dawno stracił popularność, a teraz tylko pirackimi serwerami żyje społeczność tego mmo.

Co do innych privów gier mmo, wątpię aby "usługa" (granie w mmo- kupujemy usługę, którą co miesiąc opłacamy i potrzebujemy neta do gry, a nasze konto nie jest nasze tak naprawdę) była na takim samym poziomie na 'piratach' jak i na globalu. Pełno bugów, niedociągnięć i innych badziewi, zwłaszcza w nowych tytułach, więc gdzie tu radość z grania. Już wolałbym chyba pograć na trailu te 30-dni i przekonać się czy warto płacić za granie bez tych bugów, lagów.

Jak spiracę Watch Dogsy (ale kupiłem, gra fajna póki co), to przynajmniej pogram normalnie, w mmo już nie tak bardzo, bo zanim tam prywatnie programiści ponaprawiają i naprostują swoje wersje, to global w tym czasie wyda masę nowych patchy i dodatków. Chcę przez to powiedzieć, że piracenie mmo a singli, to dwie różne rzeczy. Nikt nikogo nie ściga za korzystanie z pirackiej usługi jakiegoś mmo, dlatego publikacje do dzisiaj akceptuje się i nikt się nie czepia. Piraci host/admin prywatnego serwera, nie gracze, gdzie firmy gier mmo ścigać będą tylko tych pierwszych.

Jakby spojrzeć na to które piraty powinny mieć zakaz publikowania tutaj, to powiedziałbym, że non premium MC, CS non steam, nowe mmo typu GW2 czy B&S, niedługo przecież DayZ będzie miało swoje piraty, no i pewnie parę innych. Z waszej strony, jakie konkretnie kryteria chcecie wprowadzać do tego aby zaliczyć pirata do tych "może zostać", a do tych "zakaz publikowania" ? Tibia nie, dlaczego ? Metiny i inne starsze tytuły ? Ultima Online podobnie jak Mu Online czy L2, społeczności tych gier żyją privami i tylko dzięki piratom tytuł jeszcze żyje, jest grany po dziś dzień.

Według mnie można zabronić publikacji pirackich serwerów wybranych tytułów, ale nie wszystkich.

To po co w ogóle zaczynałeś grać, jak wiedziałeś jak gra wygląda Przecież możesz do tego użyć youtuba, i sprawdzić jak gra się prezentuje zanim w nią zagrasz. Jest to nawet szybciej, niż pobranie 10 GB gry. No to jest dla mnie głupota, i tracenie czasu na coś, co i tak nie zagram.

Głupotą jest wydanie 200 złotych na gre w które pograsz chwile i wyrzucisz do kosza, już wole pobrać z torrentów pograć z godzine, i kupić jak mi się podoba,jak nie to delete,nawet jej nie koncze bo po co, ogladając gameplaye czy inne gówna nie pomaga w decyzji kupna, bo najlepiej to pograc samemu a nie patrzec jak ktoś gra.

I gdzie tu masz problem?

Nikt nic nie traci,a firmy nie zarabiają na ludzkiej głupocie przynajmniej,zarabiaja za dobrą gre.

Ale i tak znajdzie sie jakis idiota ktory wyda hajs i skonczy grać po 20 minut i będzie myslał "ale ta gra jest do d*py a ja wydałem 200 złotych" :D

Może temat tego nie mówi, ale rozmawiamy o prywatnych serwerach gier sieciowych. Trzymajmy się 'privów', o ogólnym piractwie gadało się w szerz i wzdłuż, wszędzie i w każdym wymiarze, so c'mon !

Dodam do tego co napisałem tylko, że forum nie poniesie żadnych konsekwencji gdyby zostawić sprawę prywatnych serwerów i ich publikacji tutaj. Ragezone dalej ma się dobrze, a publikuje się tam paręnaście nowych serwerów dziennie. Jednak dalej jestem za tym aby stworzyć swoistą 'czarną listę' gier online, których publikacje privów są zakazane.

Zastanawiam się tylko jak to widzicie. Jeśli macie zamiar karać osoby rozmawiające o Privach, zbierających na nie ekipy to w niedługim czasie możecie stracić bardzo wielu użytkowników. Bądźmy szczerzy, większość graczy lubi grac na serwerach prywatnych ze względu na brak P2W, PvP, czy sprawdzanie jak gra się w End Game poprzez zwiększony XP Rate na serwerach. Oni też korzystają z poradników, dyskutują na forum. Co więcej na serwerach Tibi - OTS, czy WoWa, L2, Ragnaroka, MU itd grają/grali przynajmniej 3/5 użytkowników forum i nagle ktoś coś napisze i warn, eh.

a nie można zastąpić ten punkt, czymś w stylu "nie ponosimy odpowiedzialności, za treści umieszczane... bla bla"

Wiem, ze czekacie na moja wypowiedz ale aktualnie jestem chory i leze z wysoka goraczka wiec dajcie mi pare dni a postaram sie odpowiedziec na wszystkie pytania zwiazane z tematem. Aktualnie ledwo potrafie sklecic zdanie, mam nadzieje ze mi to wybaczycie.

Nie chce mi się czytać całego tematu, bo pewnie 90% postów to offtop, dokuczanie sobie itp. ale tylko jedno pytanie.
Chociaż jeden... powód, dla którego ten temat w ogóle powstał, jedna rzecz, która przeszkadza komukolwiek w związku z tym, że raz na jakiś czas ktoś w specjalnym, wyznaczonym do tego dziale założy temacik, w którym będzie szukał ekipy na nudne wieczory do jakiegoś priva. Najchętniej bym usłyszał odpowiedź od założyciela tematu, bo nawet w pierwszym poście na napisał, co mu właściwie nie pasi (oprócz typowych płaczów "to nie fair" i takich tam).

Chociaż jeden... powód, dla którego ten temat w ogóle powstał, jedna rzecz, która przeszkadza komukolwiek w związku z tym, że raz na jakiś czas ktoś w specjalnym, wyznaczonym do tego dziale założy temacik, w którym będzie szukał ekipy na nudne wieczory do jakiegoś priva

Powodw? Wybiorcze traktowanie tematu. Privy pasuja, bo podbijaja popularnosc portalu? A torrentu sa "fe"? Temat nie jest o samym piractwie, tylko o tym, ze regulamin powinien zostac zmieniony. Albo calkowicie rezygnuje z piractwa i zabrania privow, albo na nie zezwala calkowicie i dopuszcza torrenty. Gdybys przeczytal caly temat, to bys sie tego wlasnie dowiedzial : )

Hmmm... Tylko że ten no... To co piszesz kompletnie nie ma sensu. Takiego najmniejszego. Takiego, którego da się chociaż zobaczyć pod mikroskopem. "Wybiorcze traktowanie tematu". Pomijając fakt, że brzmi to kompletnie niedorzecznie, i wygląda, jak by było tylko pretekstem by sobie podyskutować/pokłócić się/ponabijać posty, to przecież wyraźnie jest napisane, torrenty/nielegalne gry be, prywatne servery do gier mmo dobre. Tak więc nadal twierdzę, żę temat założony bez sensu, a jedyny powód to po prostu porobienie typowego, przysłowiowego "bólu dupki".
Dyskusja trochę podobna to odwiecznego "Skoro alkohol jest legalny, to dragi też powinny".

Nie chce mi się czytać 3 stron dywagacji na temat, więc odpowiem trochę na pierwszy post i dorzuce tak ogólnie co o tym myślę.

Przede wszystkim... Jeśli ktoś nie gra na prywatnych serwerach, to nie rozumię co mu to przeszkadza, że na portalu się na nie pozwala ? Wielki sprawiedliwy ? Wstąp do policji, czy do klasztoru albo zostań Paladynem ;) (bez obrazy, żartuję)

Druga rzecz. Napisałeś, że prywatne serwery "żerują" na pracy innych, przecież nikt nie każe nikomu płacić za granie na nich. Jeśli już to są dobrowolne dotacje. Poza tym płacenie abonamentu, też jest dobrowolne, nie pasuje to zmień grę.

Jeśli ktoś gra w pirackie gry, czy na prywatnych serwerach, to choćby ch*j na ch*ju stanął, to ta osoba raczej i tak by nie kupiła oryginała, no na przykład taki ja. Kupowanie oryginałów przychodzi mi z trudem, choć nie z braku pieniędzy, tylko, co zaraz nieco opiszę, dlatego, że nie lubię wyrzucać pieniędzy w błoto.

Większość gier po prostu nie jest warta swojej ceny. Większość z nich jest po prostu daremna i jest zwykłym wyłudzeniem pieniędzy. Albo sama gra jest nudna, albo źle działa. Przykładem tej drugiej, jest Sacred 2. Kupiłem oryginała i miałem z nią same problemy i w dodatku byłem traktowany jak pirat. Na piracie zaś wszystko śmigało aż miło, no poza multi wiadomo.

Jeśli gra jest naprawdę dobra i oferuje coś za te pieniądze, które musimy na nią wydać, to ok. Przykładem Wargame:Red Dragon. Pograłem w pirata i spodobało mi się, więc (w zasadzie TYLKO DLATEGO, bo wciemno bym nie kupił) kupiłem oryginał do multiplayera i nie żałuje.

Co do priwów to gdyby taki WoW (niestety mam nawet orygnał) nie miał dobrego prywatnego serwera to NIE WYDAŁBYM na comiesięczny abonament ani grosza, więc firma NIE JEST na mnie (ani wszystkich innych "piratach") stratna ani jednego dolara, mimo iż taki się wciska ciemnocie kit.

Mam całą półkę oryginałów, a piratów miałem z milion (łącznie z grami na Amigę 500 i PSX'a). Z całej tej półki żałuję kupna 90% gier. Nie były warte wydanych na nie pieniedzy, a niektóre (BF3) są teraz rozdawane za darmo, co na pewno nie zachęca mnie do kupowania oryginałów (świetna polityka firmy). Inne przeszły na F2P, jak np. Archlord, Aion, a jeszcze inne są CAŁKOWIECIE grywalne w pirackie wersji (Neverwinter Nights 2, kupiony w przypływie gotówki i z szacunku do serii D&D [NWO to szit])

Ale są tam tez gry, których nie żałuję, takie jak BF 1,2,Vietnam,2142. Są one po prostu warte swojej ceny no i co ważne, bez oryginału nie dałoby sie w pełni nimi cieszyć. Jest też świetnyM&B:Warband, którego też kupiłem po przetestowaniu jedynki na pirackiej wersji.

Mam też jedną, a w zsadzie dwie gry, które na piracie są IDENTYCZNE jak w oryginale i nie musiałbym ich kupować, ale kupiłem. Dlaczego ? Bo są dobre i robione z pasją, dla graczy, a a nie dla kasy i w ramach wynagrodzenia twórców, za kawał dobrej roboty sprawiłem sobie ładne oryginalne płytki i pudełeczka. Ta gra to X3 Reunion i X3: Terran Conflict.

Zamiast wymyślać debilne "zabezpieczenia" StarForce'y itp., niech firmy zaczną robić gry, w które można w pełni grać na oryginale, a nie piracie i będzie ok. Np. Sim City 2013, na piracie nuda, w multi fajna zabawa. Drugi przykład w/w Warband. Następny, również wspomniany, Battlefield.

Dobrym przykładem jest też Blizzard, który jak sam powiedział, nie walczy z prywatnymi serwermi WoW'a, bo global jest po prostu lepszy i ludzie i tak tam, prędzej czy później przyjdą. I mają rację, bo mają po prostu dobrą grę.

Da się ? Da. Ale oni sami nie zdają sobie z tego sprawy, bo są zaślepieni chęcią wyciągania jak największej ilości kasy, jak najmniejszym kosztem.

Zgadzam się jednak, że jak portal zgadza się na publikowanie tu priwów, to nie powinien czepiać się piractwa.

No i co z działem Sprzedaży/wymiany gier i kont ? Przecież to nielegalne. A jeśli wolno, bo "portal nie czerpie z tego korzyści", to jakie portal czyniłby zło gdyby OBCY ludzie pisali tutaj o priwach i piratach ? Przecież to nie PORTAL reklamowałby gry, tylko ludzie którzy mogą sobie tutaj przecież pisać o czym chcą. Jeśli nie ponosicie odpowiedzialności za jedno, to czemu za drugie już tak?

łorkraft, a gdzie widzisz sens w swoich wiadomosciach? Bo krytykujesz moj sposob myslenia, a sam nie piszesz dlaczego, a jedynym argumentem w podwazaniu mojego zdania jest...." twoje wiadomosci nie maja sensu".

FieryAngel, nie wiem czy jest sens z toba gadac. Nie zebym nie mial do ciebie szacunku, tylko sprawa wyglada tak, ze operujemy odmiennym sysemem wartosci, a sztuka przekonywania jest najtrudniejsza wlasnie w takim przypadku.

Nie mają sensu, bo tak na prawdę nie podałeś ANI JEDNEGO powodu, dla którego dyskusje o prywatnych serwerach miały by być zabronione. Nie, twierdzenie typu "Ma być tak, bo przeciez piractwo to to samo, a jest zabronione" czy powoływanie się na "systemy wartości" nie może być powodem dla którego regulamin ma się zmienić, bo są to tylko i wyłącznie twoje, skrajnie subiektywne spostrzeżenia.
W 100% obiektywne natomiast jest to, że zabronienie z dnia na dzień pisania o privach, wpłyneło by bardzo negatywnie na opinię o forum. Dla większości ludzi granie sobie na darmowych prywatach to rzecz w 100% normalna i nie niosąca (sam jestem tego zdania) za sobą negatywnych aspektów. Były by bunciki, pierdyliard tematów "Co za burak wymyślił ten zakaz", każdy by płakał, były by flejmłory itp. itd.

Dla większości ludzi granie sobie na darmowych prywatach to rzecz w 100% normalna i nie niosąca (sam jestem tego zdania) za sobą negatywnych aspektów.

Tym samym "piracenie" gier dla większości to rzecz w 100% normalna (sam jestem tego zdania). Na tym samym to polega.

Jesli przyjete przed wiekami uniwersalne zasady moralne to moje skrajne poglady, to gratuluje.

Dla wielu gra na piratach to norma, a te sa jednak zabronione. Albo zezwalamy na wszystko, albo na nic.

Panie DZZ ma Pan jeden WIELKI ból d*py i nic więcej.

Jeżeli nie chcesz grać w gry pirackie proszę bardzo nikt pana nie zmusza ale po co się Pan wtrąca w sprawy innych?

Tak samo serwery prywatne. Dam 2 przykłady:

-metin2. Na globalu nie opłaca się grać ponieważ gra tam nie daje żadnych perspektyw. Żeby coś osiągnąć trzeba usiąść i zarywać wiele nocek bądź wydać krocie na allegro.

-WoW. Wątpię że każdemu chce się płacić co miesiąc abonament. Nie są to duże koszty ale jak się to pomnoży przez ilość miesięcy jaką przegrają co poniektórzy staje się to ogromną sumą.

@Edit.

Dodam ze sam portal nielegalnie wykorzystuje filmiki z bet które mają nda :) Więc jeżeli Pan gada tutaj o swoich "wartościach" :) to proszę wziąć pod uwagę że powoli stajesz się hipokrytom :) Mylę się?

Dodam ze sam portal nielegalnie wykorzystuje filmiki z bet które mają nda Więc jeżeli Pan gada tutaj o swoich "wartościach" to proszę wziąć pod uwagę że powoli stajesz się hipokrytom Mylę się?

Ja hipokryta? A gdzie ja napisalem, ze popieram lamanie NDA? Byl o tym osobny temat nawet. Jesli ktos jest hipokryta, to ponownie portal, bo zakazuje torrentow, a zezwala na lamanie NDA i na prywatne serwery. I o to mi chodzi! Pozwolic na wszystko. Albo wszystkiego zabronic, a wybiorcze traktowanie nie jest powazne i bardzo mylace.

-WoW. Wątpię że każdemu chce się płacić co miesiąc abonament.

A ja watpie, ze kazdemu CHCE SIE placic za paliwo....jedzenie... ubrania...

Co to jest za argument? Gry sa drogie? Za abonament sie placi? No jasne ze sie placi, na tym polega kapitalizm. Cos chcesz, to musisz za to zaplacic. Kazdy ma w sobie wartosi, na ktorych opiera sie nasza cywilizacja, kazdy wiec zdaje sobie sprawe, ze cos jest dobre, a cos zle. I "argument" mowiacy "nie stac mnie na dobro luksusowe to ukrade" nie jest zbyt powazny. Gry nie sa niezbedne do zycia.

nie można przeklinać, nie można umieszczac filmikow z NDA, nie mozna pisac NIEobiektywnie, nie mozna grac na privach... kurde, az boje sie juz wchodzic na forum, panuje tu ostatnio jakas mania "poprawnosci"

Zgadzam się z autorem. Nie popieram piractwa.