ESO - ograne około 200H i porzuciłam bo mnie znudziło.
FF XIV - ograne [nie liczyłam :P] ale już ponad rok subskrypcji :).
FF XIV ogólnie gra świetna, nie licząc pewnych małych niewygód, ale to idzie przeżyć.
Największym minusem FF XIV jest przymusowe Main Story, które owszem jednorazowo da się pominąć ale za dodatkowe 25$ z tego co pamiętam. Przymusowe, w sensie że jeśli nie będziesz na bieżąco wykonywał Main Story to praktycznie nic sobie nie odblokujesz, bo wszystko w tym mapy, dungeony, zadania poboczne itd. są uzależnione od wykonania konkretnych questów z Main Story.
Drugi mini minus FF XIV to abonament, bo jeśli trafi ci się tydzień nawału roboty i braku czasu na zabawę to niestety ale czas gry nadal ucieka :).
Weź ograj sobie Triala w FF XIV aktualnie bodajże grasz do 30 levelu bez ograniczenia czasowego, więc wszystkie podstawowe klasy sobie spokojnie wyexpisz i wykonasz podstawowe MS dzięki czemu wchodząc do gry już na zakupionej kopii będziesz mógł od razu rozpocząć grę już od 30Lvl z dowolnej klasy. :).
W FFXIV masz wiele klas takich jak Astrologian/Machinist/Samurai/Red Mage dostępnych dopiero po Heavensward lub najnowszym dodatku Stormblood [np. by móc zrobić Red Mage i Samuraja musisz mieć minimum jedną klasę typu War na 60lvl wykonane MS gdzieś w okolicach 60lvl [nie pamiętam dokładnie który Q] i dopiero wykonać Quest dodatkowy na klasę :).
Jeśli zaś idzie o serwer, proponuje wybrać strefę EU [wybierasz po uruchomieniu gry opcję Data Center] i możesz wybrać dowolnie, choć największe skupiska graczy z PL są na Moogle i Phoenix [sama na nim gram].
Jeśli nigdy nie grałeś w FF XIV odradzam granie Black Mage i Traumaturge [klasą początkową], w teorii BM jest jedna z najsilniejszych klas Magic DPS ale jest strasznie statyczna i ciężka do opanowania dla nowych graczy.
Najłatwiejsze klasy do opanowania
DPS - Rogue/Ninja [aktualnie banalny]
Magic DPS - ARC/Summoner [jedynie trzeba się nauczyć podstaw układu rotacji skilli] jeśli będziesz expić Arcanistę to on później ewoluuję w Summonera [magic dps] i w Scholar [Healer]
Tank - Warrior ewentualnie Dragoon
Jeśli lubisz dużo się poruszać i lubisz robić dps to idź w Monk'a.
W FFXIV nie ma klas niepotrzebnych, są tylko klasy mało popularne :), np. Machinist robił największy DPS [przed dodatkiem] a mało kto nim grał, dla porównania Red Mage popularny jak diabli [bo banalny do nauki] a jeśli chodzi o DPS końcowy jest prawie na samym końcu stawki :).
Najlepiej jest robić Tank'a bo ich zawsze najmniej jest, i prawie zawsze dostają dodatkowe prezenty typu bonus Exp/Kasa/Przedmioty za ruletki
.
Zachęcam do ogrania wpierw Triala :), byś wiedział czy taki styl gry będzie ci pasował.
Ja osobiście podchodziłam do FF XIV 3 razy i dopiero za 3 razem pozostałam na stałe :).
FF XIV jeśli chodzi o community, to nie licząc małych wyjątków jest najlepszym i najbardziej pomocnym community w MMORPG jakie w życiu spotkałam :).
Jeśli wybierzesz FF XIV to wiedz że ludzi w grze jest tyle że nawet w wowie [mimo że w wowa gra 3-4 razy tyle graczy] nie widziałam tylu graczy :), w sensie, wszędzie i prawie o każdej porze dnia masa ludzi, duże spadki sa dopiero w okolicach 4-9 rano :), największy natłok w okolicach 17-22, wtedy kolejki na serwery wynoszą po 10-500 osób, czyli w najgorszym wypadku 5-10 minut czekania.
Blath - popełniłeś 2 błędy
1. Glamoury sa ograniczone klasowo więc jesli chcesz ubrac glamour z klasy Tanka na Helera to nie przejdzie. [oraz że glamurować da się przedmiot wyglądem z przedmiotu niższego lub takiego samego czyli np. mamy miecz na level 50 to level przedmiotu z którego kopiujemy wygląd może być level od 1 do 50, z 51 levelu już nie skopujesz wyglądu.
2. Jeśli interesuję go only progres to po zrobieniu level cap i max iteam levelu może zacząć się nudzić [znam kilka takich osób] i będzie czekał do kolejnych update z nowym contentem, a to jak wiemy potrafi trwać 1-3 miesiące.
Jeśli zaś chodzi o równość graczy wcale nie jest tak pięknie, bo:
Gracze sprzed ARR dostali specjalnego mounta miniona itd.
Gracze którzy zakupili dodatek na tej francuskiej stronie mają stroje Maid
Gracze którzy kupili książkę dostali unikatowego miniona
Gracze którzy kupowali grę w wersji Kolekcjonerskiej mają dodatkowe miniony, mounty i glamoury.
Gracze których stać wydawać kupę kasy dodatkowej mogą zakupić sobie specjalne stroje [glamoury], miniony, mounty i wyposażenie domku oraz dodatkowych retainerów, czyli coś czego normalnie w grze nie zdobędziesz :). Jedyny plus taki ze to wszystko tylko elementy kosmetyczne.
Jedynie dodatkowi Retainerzy dla klas crafterskich i zbierackich są fajną opcja inwestycji kasy :), bo to dodatkowe miejsce na wystawianie przedmiotów na boardzie inaczej masz max 40 pozycji na sprzedaż :).