Elder Scrolls Online vs Final Fantasy XIV

Zacząć możesz za darmo trial do 30 lvla a później obowiązkowo podstawka i dodatek

nachwile, możesz napisać maila na navarre.dragonslayer@interia.pl - to nasz mail gildyjny i na pewno otrzymasz odpowiedzi na wszystkie pytania.

KuroLady, przecież autor wątku napisał, że grał już na trialu. Poza tym jeszcze raz przeczytaj mojego posta i zobacz, co rozumiem przez pojęcia "równość".

Kocham lore the elder scrolls i w nie grałem , w finala nie grałem ale widzialem gameplaje i wg mnie Final jest grą której najbliżej do gry idealnej! Sam zamierzam około pazdziernika zmodernizowac swój sprzet tylko po to by na ultra w Finala cala zime pykac jak bd za miedzą :P

Thus - głupie myślenie, kup wersje PC przenieś konto z PS4 na PC i kup Pada do PC gdybyś chciał wieczorkiem Litowo popykać bez spiny :)

Magnus "Stąd moje pytanie: jak wygląda gearowanie się w FF14? Czy jest dużo ekwipunku, czy jest on normalnie widoczny na postaci, jak w WoWie, czy jets on po prostu "symboliczny"?" - Gear jak w wowie, prawie co 2-3lvle coś nowego na każdą klasę, Możesz robić 2-8 altów, ale nikomu się nie chce przechodzić Main Story kilkukrotnie, więc robi się jedna postać która może mieć każda klasę jednocześnie :). Coś a'la w ROMie - zmieniasz klasę zmieniając main weapon :)

Pi0tr3k - bez złośliwości ale każda gra mmo wyglada tak że bez ogrania minimum 100H się wie tyle co nic :) warto się zapoznac jak w FF XIV ze wszystkimi klasami aż do wyczerpania do maksimum konta trialowego, by wiedzieć czy jednak ta gra jest dla ciebie cos warta czy jednak jest to kolejny "azjatycki crap" w twoim mniemaniu :).

Nivis - dlatego się tak rozpisałam, bo FF XIV to całkowicie inne podejście do gier MMORPG, gdzie główny prowadzący ściśle się trzyma propozycji community, bo wie jak potrafi się skończyć nie słuchanie "swoich wyznawców" [upadek FF XIV przed reanimacja w postaci ARR].

Dekri - Z jednej strony się zgadzam z twoja odpowiedzią skierowaną do Nivis, ale osobiście to ruchy wymiotne miałam za każdym razem gdy grałam w WOW'a [ a próbowałam w niego grać kilkukrotnie :) ], zaś FF XIV denerwował mnie swoja sztywnością aż za 3 razem rozpoczęłam granie Healem a nie Black Mage :). Przyznam tylko że w zależności z obyciem danego gracza z grami MMORPG, FFXIV albo będzie totalnym nieporozumieniem, albo będzie totalna świeżością :), bo ta gra jest całkowicie inna od Everquesta, z którego prawie 80% rozwiązań skopiował WOW :). [wiem bo grałam w Everquesta przed WOWem :)].

Kilue - z tego co się orientuję to musisz mieć opłacone to konto na PS na granie w sieci, a trial na PS4 jest za free :).

Blath - sorry czytałam "w locie" więc wiesz jak to jest :), zresztą widać to po ilości editów popełnionych zaraz po udostępnieniu komentarza :).

TwilightSpracle - odpal triala i sprawdź czy cie gra pociągnie, bo gamplaye jedno a gra samemu drugie :) , a po zakupieniu sprzętu i gry będziesz miał już wyexpiona bazę by móc grac dalej bez zbędnego wbijanie 1-3 klas od 1 do 30 lvlu :). Ponad połowa graczy FF XIV gra na FHD low/mid więc wiesz, może się okazać że twój "old PC" spokojnie uciągnie Finala w trialu na low/mid w rozdzielczości w której aktualnie grasz :), a jak będzie zbyt słabo chodzić to przynajmniej wiedzieć o ile musisz poprawić aktualny PC by chodziło to poprawnie :):) Jeżeli Trial ci chodzi w przedziale 40-50FPS to Stormblood będzie chodził w przedziale 33-45FPS :).

Ponad połowa graczy FF XIV gra na FHD low/mid

A to jest akurat ciekawe. Skąd masz takie dane? SE publikował jakieś raporty na ten temat?

Poza tym gość wyraźnie napisał, że chce zmodernizować sprzęt, żeby grać na ultra = podjął już decyzję i granie na innych ustawieniach uważa za zbyteczne (i w pełni go rozumiem, bo sama do gry w Finala kupowałam nowy komputer i wcześniej nie odpalałam nawet triala, chociaż mój stary złom zapewne bez większego problemu by go uciągnął). Serio, przystopuj trochę z tym wciskaniem wszystkim wokół swoich "dobrych rad", nawet jeśli tego nie chcą.

Wczoraj pobralem FF, niestety nie można stworzyć postaci na phoenixie. Stworzyłem na nowym Lich, obawiałem się małej populacji. A tam na mapie startowej pelno ludzi jak w żadnej innej grze. Jestem pod wrażeniem. Mam tylko nadzieję że będę mógł grać tylko jako healer, a gra nie wymusi na mnie zmian klasy postaci. Po pierwszych chwilach w grze stwierdzam że jest w sam raz dla mnie. Wciąga od samego początku i nie irytuje pod żadnym względem. Jakby ktoś miał ochotę na wspólną grę, albo jakiś doświadczony gracz chciałby nieco oprowadzić po swiecie gry to jestem chetny ;)

PS. Grafika na ultra jest naprawdę bardzo ładna, nieco inny styl graficzny od reszty gier ale ma swój urok i chyba to kwestia przyzwyczajenia bo chyba tylko to na początku mnie lekko zniechęciło:)

Czy FF XIV jest croosplatformowy czy konsole z PC maja swoje własne serwery?

Ja z tych dwóch proponuję Albion :)

Nie wiem czy jeszcze obowiązuje podwójny exp na nowych serwerach, osobiście polecałbym grać właśnie tam, ale jak ktoś się dobije do Ragnaroka to zapraszam :D

Jest crossplay więc wspólne serwery konsol i pc. Co do zwiększonego w expa na nowych serwerach to też zauważyłem że jest aż do 60lvl. Tak więc pozytywnie zwłaszcza że sporo ludzi. Niestety na starsze serwery nie da się już wbić tak samo jak na niektóre nowe też już blokada stworzenia postaci bo pełne. Naprawdę intryguje mnie to ile w to gra ludzi :)

TESO ma mega serwery, nie ma podziałów na "światy" ani "channele" więc jest dużo ludzi zawsze.

Wczoraj pobralem FF, niestety nie można stworzyć postaci na phoenixie. Stworzyłem na nowym Lich, obawiałem się małej populacji. A tam na mapie startowej pelno ludzi jak w żadnej innej grze. Jestem pod wrażeniem. Mam tylko nadzieję że będę mógł grać tylko jako healer, a gra nie wymusi na mnie zmian klasy postaci. Po pierwszych chwilach w grze stwierdzam że jest w sam raz dla mnie. Wciąga od samego początku i nie irytuje pod żadnym względem. Jakby ktoś miał ochotę na wspólną grę, albo jakiś doświadczony gracz chciałby nieco oprowadzić po swiecie gry to jestem chetny 

PS. Grafika na ultra jest naprawdę bardzo ładna, nieco inny styl graficzny od reszty gier ale ma swój urok i chyba to kwestia przyzwyczajenia bo chyba tylko to na początku mnie lekko zniechęciło

Da się robić postać na każdym serwerze ale musisz trafić na odpowiednią rotację. Trzeba próbować.

Nie grałam w Final Fantasy, za to w ESO spędziłam dwa lata.

Plusy ESO:

• wszystkie questy są dubbingowane i w większości bardzo przyjemne i wciągające,
  • do tej pory było w nim całkiem sporo trudnego i przyjemnego do robienia kontentu, choć i dla mniej zaawansowanych ludzi jest sporo ciekawych zajęć,
  • lore TES jest na pewno wielkim plusem, całość dzieje się przed wszystkimi częściami TESów, fabuła jest świetna, prócz oczywiście głównego wątku :P,
  • bardzo przyjemne pvp, AvA, duża strefa, trzy stronnictwa, bardzo wciągające nawet dla ludzi niezbyt zainteresowanych pvp,
  • tworzone jest spolszczenie do eso :P
  • w teorii każda klasa może przyjąć każdą rolę i póki nie planuje się zostać pro super graczem, rzeczywiście można grać jak się chce,
  • te nowsze dungeony są bardzo wciągające i epickie, to samo tyczy się triali (raidów) :D
  • nawet częste eventy z fajnymi kosmetycznymi nagrodami
  • brak pay to win, ogromne pay to look good :P (ale nie ma zbyt wielu mocno świecących rzeczy)
  • bogaty kreator postaci

Minusy ESO:

• ogromny dysbalans klas, a nawet ról, praktycznie co patch powstaje nowy "rak", który naprawiany jest bardzo długo,
  • co większy patch ESO przestaje być grywalne, do gry wchodzi dużo bugów, nawet jeśli były wielokrotnie były zgłaszane na serwerze testowym, a twórcom już parę razy zdarzyło się idiotycznie udawać, że te bugi nie istnieją,
  • RNG jest bezlitosne, szczególnie czuć to na bardzo trudnym kontencie, który tylko z najlepszymi na serwerach teamami robisz pół godziny, w innym przypadku możesz męczyć się nawet parę godzin, a i tak nie zdobiędziesz BiSowego sprzętu... lub zdobędziesz za pierwszym razem, magia...
  • Najlepsze questy (i część najlepszego sprzętu) jest w dlc
  • Ostatnio twórcy zamiast na naprawianiu wielkich, bardzo przeszkadzających bugów, skupiają się na tworzeniu kosmetycznych rzeczy do random boxów za walutę premium i nie wygląda, jakby miało się to zmienić
  • End game jest bardzo mało rozbudowany, jeśli chodzi o robienie trudnego pve to trzeba wyrwać jakąś dobrą gildię, do której ciężko się dostać, a jeśli chodzi o pvp, to nie jest aż tak ciekawe, żeby po paru latach się nie znudziło
  • Jakiś czas po wydaniu chapteru Morrowind nastąpił ogromny spadek graczy, choć przyszło też wielu nowych

To chyba tyle. Przyznaję się bez bicia, że byłam dość krytyczna, bo odeszłam ostatnio z ESO.

nachwile, jeśli szukasz do pogrania ludzi z forum, to weź pod uwagę poniższe serwery (chociaż tacy grający na Lichu też się znajdą), bo ludzie raczej specjalnie dla gry z Tobą nie będą tworzyć altów:

Phoenix i Moogle - dużo Polaków, gildie nastawione głównie na end-game, raidy itp. (czyli taki gildyjny standard)

Zodiark - mniej Polaków (ale też sporo), role-playing, ponoć lepsza atmosfera w porównaniu z innymi serwerami (nie są to moje słowa, tylko znajomego, który się przeniósł, więc ewentualne reklamacje nie do mnie)

Właśnie planuję kupić gierkę i zacząć grę na którymś z serverów x2 ( ewentualnie potem spróbować na x1) - Jednak jak na trialu grałem to przy podwójnym expie ogromna różnica. Więc może zbierzemy jakąś ekipę i zaczniemy grać?

Blath - żadnych danych oficjalnych nie było na ten temat, ale weź popytaj w FC to połowa albo i większość będzie twierdziła że ma obniżoną grafikę by nie mieć spadków bo np. mają leciwe gpu :), więc to określenie że "większość gra na low/mid" jest taki uogólnieniem.

Co do grania na serwerach, na Phoenix aktualnie chyba można tylko o 4 rano stworzyć postać :), z Moogle podobnie :) Ogólnie w FF XIV jest mieszanie więc na mapach będziesz biegał ze swoim serwerem ale Trialsy, ruletki itd, masz mieszane pomiędzy wszystkimi serwerami z twojego Data Center :), czyli pójdziesz dla zabawy na takie Frojntlines i zobaczysz że w twoim teamie nie było ani jednego gracza z twojego serweru [często się tak zdarza] :)

Będziesz w grze to spróbuj załapać się na jakiś Polski Linkshell [taki wewnętrzny dodatkowy chat], bo z tego co pamiętam konta Trialowe nie mogą dołączać do FreeCompany [taki odpowiednik guildi], żeby się na takowy załapać musisz pogadać z kimś będącym już w takim Linkshellu i poprosić o invite do Linkshella.

Ogólnie gracze PL grają chyba na każdym EU serwerze, a najwięcej ich na Phoenix, Moogle, Cerberus, Zodirak i Ragnarok [kolejność przypadkowa bo nikt nie prowadzi statystyk w tym temacie, a stwierdzenie bardziej po własnej obserwacji niż szukaniu danych]. Słyszałam o graczach PL także na Odin i Shiva, o Lich/Louisoix/Omega nie mam kompletnie zielonego pojęcia co tam się dzieje :).

Blath - żadnych danych oficjalnych nie było na ten temat, ale weź popytaj w FC to połowa albo i większość będzie twierdziła że ma obniżoną grafikę by nie mieć spadków bo np. mają leciwe gpu :), więc to określenie że “większość gra na low/mid” jest taki uogólnieniem.

Jak Ci znajomi powiedzą, że wolą lody czekoladowe od waniliowych to też uogólnisz to na całą resztę ludzkości?

Imho trzeba mieć naprawdę BARDZO leciwy komputer, żeby w tak zoptymalizowaną (i posiadającą raczej nieduże wymagania) produkcję grać na low ustawieniach.

Blath - albo grać na laptopie za 2k PLN :P tez uogólniłeś totalnie :)

@Blath nie licze na to, ze specjalnie dla mnie ktos bedzie robil alta zeby ze mna pograc, dalem propozycje i powiedzialem na jakim serwerze stworzylem postac. Nie bede siedzial przed kompem czekajac az w koncu bede mogl zalozyc na innym serwerze postac tylko dlatego ze jest tam duzo polakow (co wcale nie musi sie wiazac z najlepszym community i zabawa). Jak nie chcesz to trudno nie zmuszam, znajda sie inni chetni ;)

Co do wymagan i stwierdzenie ze wiekszosc gra na low. WTF.. gra praktycznie nie ma zadnych wymagan jak na te czasy, mysle ze jak ktos placi ten abonament to i ma w miare ogarnieta skrzynke na tyle zeby grac w przyjemnej oprawie graficznej.

Tak wiec jeszcze raz powtorze. Jak ktos ma ochote na mila wspolna gre bez spin i chce razem odkrywac swiat FF na serwerze Lich to PM ;)

Blath - albo grać na laptopie za 2k PLN tez uogólniłeś totalnie

Skoro kupujesz laptopa za 2000 zł do gier, to faktycznie, tylko nie wiem, jaki jest w tym sens.

nachwile, powodzenia w szukaniu. Zawsze możesz też dołączyć do jakiegoś FC w grze. :)