Nie domysły, to z doświadczenia. Po prostu grałem w wiele tytułów.
ESO - Czyli totalne złodziejstwo
Ja też grałem ale jeżeli firma nic takiego nie napisała to pewnośc jest zerowa. Ale obys mial racje
Uściślijmy pewne nieścisłości
gra kosztuje 220/300 zł - to jest info z tyłka za które zresztą odpowiada osobiście Guru.
Pytanie brzmi: kto przy zdrowych zmysłach kupuje gry z "oficjalnego sklepu" (gdzie taka cena figuruje - igdzie przeliczają najpierw na euro a potem na złotówki po jakichś zdzierczych kursach) ?
Obecnie na GMG trwa promocja -25% voucher na obie edycje E0VXS0-T1IEIV-CZHSPO (voucher ważny do poniedziałku rano)
http://www.greenmangaming.com/search/?q=elder+scrolls+online
co daje koszt
normalna Edycja - 45$ = 140 zł
Imperialna Edycja - 60$ = 186 zł
Zapewne przed premierą gry doczekamy jeszcze niższej obniżki (czyli -30% )
Ceny te są stosunkowo NORMALNE jak na nowe gry (normalne edycje Thiefa i Watchdogs kosztuja po 50$)
Rasa Imperial jest niesłusznie dodana
Rasy Imperial nie powinno być wcale - bo nie należy do żadnego ze stronnictw, ale skoro ją już dorzucają dla ultra fanów to czemu nie. Nie rozumiem tego bólu d*py o to - bo pytanie tu brzmi: kto grał rasą Imperial w JAKĄKOLWIEK grę z cyklu Elder Scroll? Rasa ta ma zawsze z d*py wzięte bezużyteczne umiejętności (w Skyrim np znajduje więcej pieniędzy) , nie ma także żadnych resistów.
Na dokładkę możesz grac praktycznie identycznie wyglądającym Nordem lub Bretonem(z świetnymi skilami/resistami). Rozumiem żal gdyby to był khajit czy inny ork (rasy unikalne pod względem wyglądu) ale tak?
koszt abonamentu jest za wysoki
najprawdopodobniej będzie to 15$ czyli standardowa stawka w MMO P2P, przy zakupie dłuższej subskrypcji pewnie będzie to malało do 10$
Koszt nie jest wysoki
(btw odnośnie kosztu abo - guru jak zwykle podaje koszt w Euro - kto wam każe tak płacić? Do FF14 spokojnie można kupić w Polsce klucz na 2 miechy za 75 zł - ten sam klucz w sklepie Cenegi to już 110, abo 1 miesiąc w oficjalnym sklepie Square -55zł) Do ESO tez na 100% bedą karty zdrapki do kupienia w $ - co oznacza zdecydowanie niższe koszty
Zarzuty słuszne
gra jest "złodziejska"
pewnie ze jest w końcu to P2P + item shop co przyprawia mnie o załamkę
W modelu P2p nie powinno być tak że część fajnych strojów czy mountów bedzie dostepne tylko z IS, wszystko powinne byc zawarte w asubskrypcji. jedyne "niekontrowersyjne" są usługi typu zmiana imienia czy wyglądu postaci
preorder daje za dużo
o ile rasa Imperial nie jest istotna - to nikt nie wspomniał ze z preorderem wiąże się ciekawa umiejetność-mianowicie możliwość gry dowolną rasą po dowolnej stronie. W grze bazowanej na frakcjach spowoduje to niesamowity bałagan na PvP; jestem wręcz przekonany ze sporo graczy będzie to wykorzystywać do trolowania.
Na gamescodes ESO The Elder Scrolls Online + Headstart + Explorer Pack Digital Download + 30 days - 167.04 ZŁ!
^ po pierwsze Gamecodes to keyshop z Singapuru
Po drugie już podałem niższą cenę (140) - wypadałoby czytać chociaż ostatniego posta w wątku
Ale nie pomyslales ze na gmg promocja minie ? .... Parafrazujac : Wypadalo by czasami pomyslec .... Po za tym nie wszyscy chca kupywac z zagranicznych serwisow wola np polski suport itd... Powiedz kogo obchodzi gdzie jest główna siedziba firmy ? Ma to znaczenie ? Wazne ze jest sprawdzone przez tysiace ludzi ... Bo ty zapewne kupujac czesci do komputera tez dowiadujesz sie z jakiego konkretnie sa kraju ... I nie wybierasz tych z singapuru ba sa ble ... tylko z jamajki ...
Podsumujac czy ja zabraniam komus skorzystana z twojego linku ? Nie .. Wiec nie wiem czemu stwarzasz z tego problemy ( na zasadzie ja mam nizsza cene to juz innej wyzszej podac nie mozesz ) .... lolz ....
preorder daje za dużoo ile rasa Imperial nie jest istotna - to nikt nie wspomniał ze z preorderem wiąże się ciekawa umiejetność-mianowicie możliwość gry dowolną rasą po dowolnej stronie. W grze bazowanej na frakcjach spowoduje to niesamowity bałagan na PvP; jestem wręcz przekonany ze sporo graczy będzie to wykorzystywać do trolowania.
Akurat, tak się składa, że o tym wspomniałem.
Rasa - oczywiście, że nie będe przez to gorszym graczem ale powiedz mi jakim prawem odbierają możliwość wybrania dowolonego avatara w grze P2P. To już DDO jest uczciwszy s tej kwesti, bo gra jest darmowa, a zakupujesz sobie paczki z misjami oraz postacie osobno.Nie narzekam na to, że drogo bo grałem w WoWa, więc wiem z czym to się je.Krab i Kon nie intersują mnie i uważam, że w kwesti preorderam to powinno zostać, razem z Early Accesem. Co do tego, że w żadnej grze nie urządzają sobie wyścigów po capa to jesteś w wielkim błędzie. WoW jest tego najlepszym przykładem. Tam zawsze jest rajd do capa. Od WOTLK masz nawet osiągniecia, typu: pierwsza 80 na serwerze, pierwsze 80 dla każdej rasy i klasy. Nawet capowanie profesji jest wieńczone podobnym achiebmentem.Zapomniałem dodać, że mając preorder (którykolwiek) możesz stworzyć jaką chcesz rasę w dowolnej frakcji. I nawet bym się z tym zgodził, bo to świat ES, znany ze dowolności i wolności poczynań. Jednak mam uprzedzenie do tego jak to się sprawdzi w PVP no i jak uzasadni to lore samej gry.
Teraz z perspektywy czasu, widać, że cena jest sztucznie zawyżona, po to aby zbijać ją voucherami.
Wbrew newsowi guru tak naprawdę nie otrzymujemy tylko jakiś "pierdołek". Lepiej, jeśli jakaś zagubiona duszyczka da się naciągnąć na preorder ESO, to otrzyma zupełnie uniklana rasę - Imperial.
Pięknie! To jest już szczyt bezczelności, żeby tak sięgać graczom/fanom po pieniądze. Pudło plus abonament wydaje się wystarczajączym źródłem dochodu. Jednak zenimax widocznie lubi działać wbrew zdrowemu rozsądkowi i mamy takiego oto kwiatka.
Jak można tak bardzo inegorwać w gre oparta na systemie P2P?! Nadal uważacie, że ESO przeżyje? Na miejscu Bethesdy zaczałbym pakować swoje rzeczy, patrzać jak zenimax chce ich puścić z torbami.