ESO - Czyli totalne złodziejstwo

Jeśli, ktoś nadal jest zainteresowny przedsprzedażą, to tutaj jest link do obniżek: http://www.gamebreaker.tv/news/elder-scrolls-online-pre-order-now-at-20-off/

Zdaje się, że promocja trwa tylko do dzis.

jedną z invacji jest tryb fpp w mmo fantasy jak mi podasz przykład innego mmo fantasy z trybem fpp, mówie o fantasy nie tanich p2win shooterach. dwa unikalny tryb single player mmo przejscie gry jak single ale z innymi osobami w party nie ma class morzesz zrobic maga płycie z dwóręczną bronią. Unikalna możliwość zwiedzenia całego Tamriel gdzie skyrim to jedna mała mapka jest. która ma tyle godzin co pełnoprawny skyrim, tylko że tu masz takich prowincji więcej. czyli na logikę skyrim robisz fabułe skyrim, potem tą samą postacią grasz fabułe morowind, i tak dalej.

aha jeszcze target tej gry to fani sagi es ale nie polscy fani tylko zagraniczni dla tego takie ceny bo betehzda nie bierze poważnie rynku polskiegio jako rynku dla tej gry, mają polaków w d*pie dla tego taka cena.

@UP hue hue rozwalasz mnie....
Masz fps fantasy... P2P Dawnfall online i F2P mortal online
jestes bardzo nie doinformowany bo takich gier pare bylo

btw panie "nie patrza na polaków" to pokazuje nieogarniecie rynku bo w Eu polacy to top 3 kraje gammerskie... po za tym normalni P2P devsi maja a wiele mniejsze abonament I NIE KARZĄ płacić za pudełko

EvE
WoW
no i FFXIV
Masz to sa gry gdzie nie trzeba setek złotych a mozna świetnie sie pobawić a ESO leci na kase jak pies na kość mysla że MARKA TES'A napedzi ich portfele a wiele osob odwrocilo sie juz od nich plecami w tym fani seri
na głównej stronie była petycja o B2P i 20k podpisów zgadnij ile z tych osob zagra w "zaplac w hoj za ta gre"

Osobiście uważam, że wydając te różne edycje z figurkami itp. i do tego miesięcznymi subami chcą chociaż coś więcej wyciągnąć niż mieliby wydać od razu we f2p prawda, dlatego uważam, że po jakimś czasie gra i tak przejdzie na f2p

WoWno i FFXIV Masz to sa gry gdzie nie trzeba setek złotych a mozna świetnie sie pobawić a ESO leci na kase jak pies na kość mysla że MARKA TES'A napedzi ich portfele a wiele osob odwrocilo sie juz od nich plecami w tym fani seri na głównej stronie była petycja o B2P i 20k podpisów zgadnij ile z tych osob zagra w "zaplac w hoj za ta gre"

Mówisz? Ktoś tu chyba zapomniał ile kosztuje skompletowanie dodatków wowa, plus abonament wynoszący 90zł na dwa miechy. Walnęli cenę jaką walnęli. I tak to ludzie kupią i tak. Po roku zmienią na buy to play, albo kij wie co, albo po prostu zmniejszą ceny.

+Tak jak Barosz napisał

Będą łasi na kasę to zrobią f2p takie jak w SWTOR i i tak przyciągną ludzi, którzy prędzej czy później coś kupią, nawet za te 5 dolców a potem przestaną grać.

W grudniu skompletowanie WoWa to było 60 zł ;p teraz to jest 140 zł.

no to i tak gigantyczna roznica jak za gre majaca 10 lat (czy ile tam) co przenosi sie na mase contentu w porównaniu do gry ktora wyjdzie za 300zl i bedzie pelna bugów i niedokladnosci... nie mowiac o content'cie bo tu pewnie etz znak zapytania bedzie

Złodziejstwo, czy nie złodziejstwo, oto jest pytanie :D

Myślę, że na to należy spojrzeć z 2 stron - czyli typowego gracza MMO, który szuka czegoś porządnego i fana TES.

Fanowi TES bez wątpienia opłaci się grę kupić, a potem płacić za abonament, gdyż dla niego samo to, że może obcować z tym światem będzie super rzeczą. Ci ludzie wyczekują na tę produkcję bardzo długo, a do innych mmo ich pewnie nie ciągnie - małe znaczenie dla nich ma to, że gra nie wnosi do gatunku nic specjalnego.

A dla zwykłego gracza MMO może to być jednak strasznie naciągane, gdyż ma tutaj zapłacić za pudełko + abonament, podczas, gdy gra nie pokazuje nic, czego nie byłoby w innych tytułach, co więcej, typowy gracz wchodząc do gry chce mieć za taką cenę porządny świat itd, a co go czeka na początku? Praktycznie nic, bo to jest gra MMORPG, a te nie są nigdy gotowym produktem zaraz po wydaniu - one wymagają kupy czasu na rozwój i zaangażowania twórców. Na początku jest w nich masa bugów, brak contentu itd. Taka gra będzie zadowalająca dla typowego gracza dopiero po wieelu miesiącach konkretnego jej rozwoju, kiedy wyrobią sobie markę ;) Na co muszą mieć kasę i wiedzieć jak to robić.

A ja proponuję, zamknąć temat. Dyskusja bez sensowna i nic nie wprowadzająca. A czy nam się to podoba czy nie pre order będzie i ty na to nic nie poradzimy. Nie podoba mi się ten zabieg, ale nie będę ubolewał nad tym.

Gra która z jednej strony przymusza kupic wersję kolekcjonerską bo jak nie kupisz nie masz nowej rasy. trochę dziwne plus co miesiac placisz i do tego is w którym nie wiadomo co będzie oby nie runy 13 jak w allods

A ja proponuję, zamknąć temat. Dyskusja bez sensowna i nic nie wprowadzająca. A czy nam się to podoba czy nie pre order będzie i ty na to nic nie poradzimy. Nie podoba mi się ten zabieg, ale nie będę ubolewał nad tym.

Nie jestem pewien czy śledzisz dyskusję od początku. Dlatego przywołam argument jeszcze raz: Jesteś świadomym konsumentem i płacąc lub nie, decydujesz o tym co przyniesie przyszłość. Więc tylko wydaje Ci się, że nie możesz nic z tym zrobić. Zakładając HIPOTETYCZNĄ sytuację, gdyby wystarczającej ilości osób, nie spodobał się taki preorder - możnaby zbojkotować poczynania zenimaxu. To jest możliwe ale pewnie się nic takiego nie wydarzy.

Twórcy tej gry stawiają zapewne na fanów serii TES. Nie oszukujmy się... prawdziwy kolekcjoner kupi wszystko. Nieważne czy to złodziejstwo czy nie. To ich gra i oni stawiają reguły tej gry. Na pewno więcej zyskają na tym niż stracą (oczywiście mowa o kasie...). Dam tej grze szanse, bo sporo włożyli w nią czasu i kasy. A po drugie to TES... grałem prawie we wszystkie części, więc muszę spróbować. Jeśli gra nie będzie miała tego czegoś co odróżni ją od innych, dobrych MMO to po miesiącu zostanie mi jedynie box z grą na półce :P

Ilu ludzi jakiś czas temu mówiło "szykuje się super gierka" itp. a dzisiaj wylewacie żale, że gra gówniana bo drogo, a co to ma do rzeczy? Płacz temat bo was nie stać na tą grę i dlatego po niej jedziecie? Nikt wam nie każe grać i płacić, to nie jest podatek. A umbra ma typowo polaczkowate podejście - jak nie za darmo to do d*py.

No nie do końca jest tak jak piszesz, dlatego bo ja pracuje i może Umbra też pracowac. Po prostu jeżeli sądzisz władowac 300 zł i jeszcze do tego nie wiesz co zamieszczą w is to nie wiem czy tak do końca ta gra ma jakis sens napewno są ludzie którzy są zachwyceni tą grą i ludzie którzy jak sobie pomyślą że mają wydac 300 zł żeby normalnie grac to im gra brzydnie od samego czytania cen.

A po 2 większosc osoób które gra w mmorpg to są albo dzeci studenci, albo osoby które sobie dorabiają powiedzmy sobie szczerze

No raczej to nie jest gra przeznaczona na ludzi ze statusem zarabiam 4000 zł i mogę sobie pozwalic, a inna sprawa jak Mama i tatus kupi gre dziecku.

Każda gra jest nastawiona na młodych ludzi więc nie każdy młody człowiek może miec te 300 zł i specjalnie je wyda na eso są tańsze tytuły za które i tak płacą co miecha.

No to Cię starcu zawiodę i będe zmuszony wyprowadzić z błędu. Grywam w P2P, a tematu nie zrozumiałeś i w tym już Ci nie pomogę. Musisz wrócić do pierwszej strony i przeczytac mojego posta raz jeszcze.

Może będzie wygodniej jak jednak streszczę swoją myśl, żeby zapobiec kolejnym zarzutą.

Nie mam nic do P2P, uważam wręcz, że to najbardziej uczciwy model, obok B2P. Cały moje niezadowolenie wynika z marketingu zenimaxu, a konkretnie o wprowadzenie możliwości grania rasą Imperial, jedynie po zakupie edycji deluxe. Uprzedzenia wydają mi się słuszne, właśnie dlatego, że jak już wcześniej wspomniałem, model P2P, jest (a może był!) tym najuczciwszym. A finalnie, kupując grę na zwykłym preorderze, bądź normlane pudło podczas premiery, jesteśmy pozbawieni uświadczenia prełnego contentu. Jak to rozwiążą w przyszłości, czy dadzą reszcie możliwość wykupienia Imperiala jako DLC, czy też z IS, jest w tym momencie nie istotne. Nie zrobili dobrego wrażenia i tyle.

200 zł to za mało żebyś miał rasę Imperial. No cóż wygrajmy wszyscy w lotto i będziemy szczęśliwi

W ogóle wiadomo co daje ta rasa Imperial? możliwe że nic wielkiego, a robicie z igły widły. Możliwe, że to tylko kosmetyczny wygląd zewnętrzny, który nie ma wpływu na rozgrywkę. Nie wiadomo dokładnie co to za bonusy itd

A is też nie wiadomo co będzie :D

Każda gra jest nastawiona na młodych ludzi więc nie każdy młody człowiek może miec te 300 zł i specjalnie je wyda na eso są tańsze tytuły za które i tak płacą co miecha.

No z tym to dowaliłeś.

Btw. Ostatnio tak ciśniecie po IS jakby to miało jakieś znaczenie w grze. W takim WoW'ie czy GW2 nie znajdziecie przedmiotów w IS, które dadzą wam jakąkolwiek przewagę nad innymi graczami. Jak gra P2P to IS będzie tylko kosmetyczny.

No jeżeli uważasz inaczej to ok. Na pewno nie jest nastawiona na 75 lat ludzi

Jak wiesz to jest marketing firmy i zawsze każdy produkt jest nastawiony dla specyficznej grupy i tak firmy działają

Ravir94 to dobrze że wiesz lepiej niż producenci co będzie w is. Bo to co piszesz to tylko twoje domysły