1. P2P, kupujesz grę za ok 100zł (Gra+dodatek+miesiąc gry) i później pre-paid, 80zł za 2 miesiące gry.
2. Klasyczny MMORPG, podział na role, świetny system walki wymagający strategicznego myślenia i bycia w ciągłym ruchu, genialny system craft'u i gathering'u, dużo ciekawych klas, wszystkie klasy masz na jednej postaci, możesz je sobie zmieniać w trakcie gry.
3. 10, popołudniami zdarza mi się postać te kilka minut w kolejkach do serwera, graczy masz od groma i nigdy Ci ich nie zabraknie do dungeon'a/trial'u/raid'u, bo gra ma taki system ruletki, że wysoko poziomowi gracze, aby dostać wysoko poziomową "walutę", mogą zostać wrzuceni na nisko poziomowy dungeon, żeby pomóc innym (Wszystko się skaluje, więc nawet z wysoko poziomowym graczem nudzić się nie będziesz).
4. Na ten temat to mógłbym Ci napisać esej, ale rozpiszę takie najważniejsze: Ruletki (Zbieranie ekwipunku), Trial'e (Takie wyzwania dla doświadczonych graczy), Achievementy, Daily/Weekly, Dużo dodatkowych bajerów typu Golden Saucer (Hazard, takie Fajnalowe Las Vegas), PvP (Nie każdemu może przypaść, mi się podoba), zbieranie Glamour'ów, expienie reszty klas dla cross skilli (Specjalne skille, które możesz sobie przerzucać między poszczególnymi klasami), jak wspomniałem wcześniej - bardzo zaawansowany system craft'u i gathering'u, którego nie znajdziesz w żadnej innej grze, wiele, wiele więcej. Tak czy inaczej jest co robić, mam sporo ponad 2k godzin przegranych w FFXIV i do tej pory mi się nie nudzi, najważniejsze to znaleźć dobrą gildię.
5. G2A, czy gdziekolwiek. Najważniejsze to kupować wersję POZA steam.
6. Sporo, głównie na serwerze Moogle i Phoenix, jednak polecam Phoenix, gra tam Isuzu (Streamer FFXIV z naszego portalu) z bardzo sympatyczną grupą ludzi, ale pojedynczych polskich graczy znajdziesz na każdym serwerze, ja np. gram na Cerberusie.