FFXIV- kilka krótkich pytań

Może mi ktoś powiedzieć jak mniej więcej wypada Dragoon i Monk w PvE ?

Monk jest najtrudniejszą melee klasą ze względu na pozycjonowianie + stacki które upływają z czasem. Za to dobry(!) monk jest najmocniejszym melee dpsem. Z kolei dragoon jest łatwiejszy do ogrania + ma buffy do party. Ogólnie uważam że gra jest dobrze zbalansowana i każdą klasą da sie zrobić cały dostępny content =)

Moge dodac ze mimo iz dragon robi troche mniej dps , jednak ze wzgledu na batle litany jets chetniej branoy do party. Monk praktycznie nic nie wnosci do teamu po za dps a dragon zwieksza crita wszsytkim.

Dlatego zamiast monka teraz ninje biorą do pt

Moge dodac ze mimo iz dragon robi troche mniej dps , jednak ze wzgledu na batle litany jets chetniej branoy do party. Monk praktycznie nic nie wnosci do teamu po za dps a dragon zwieksza crita wszsytkim.

Battle Litany i disembowel B)

Monk jest najtrudniejszą melee klasą ze względu na pozycjonowianie + stacki które upływają z czasem. Za to dobry(!) monk jest najmocniejszym melee dpsem.  Z kolei dragoon jest łatwiejszy do ogrania + ma buffy do party. Ogólnie uważam że gra jest dobrze zbalansowana i każdą klasą da sie zrobić cały dostępny content =)

Zależy na kogo trafisz. Ludzie grający monkami mówią, że dragoon jest ciężki i na odwrót.

Sam dragoon też ma trochę skilli z naciskiem na pozycjowanie + stacki.

Dlatego zamiast monka teraz ninje biorą do pt

Aktualne BiS party to: Dark Knight, Warrior (tankowie); White Mage lub Scholar, Astrologian (healowie); Bard, Machinist, Dragoon, Ninja (dps).

Ale nie znaczy to, że pozostałe klasy są bezużyteczne, każdą coś osiągniesz... wystarczy ogarniać :D

Witam. Mam małe pytanie. Jaka klasa według was jest najtrudniejsza do opanowania, a jaką klasę spotykacie najrzadziej i z czego to prawdopodobnie wynika?

hmm dla mnie Dark Knight duża ilość skilli najrzadziej widuje mechanistów dobry dps ale trudny

Dobry BLM.

W Polsce jest tylko jeden. Ale to koleś, który teraz zrobił barda i też wymiata. Został stworzony do gry w ffxiv. Reszta Polaków na BLM ssie lub jest co najwyżej znośna.

Tak to joby są zbalansowane i każdy job jest równie łatwo/trudno wymasterować.

Zastanów się czy chcesz być DPS, tankiem czy healerem. Jeśli DPS to zastanów się czy lubisz być glass cannon czy biegającym melasem albo range DPS, który łączy swoją zajebistość z supportowaniem.

Pamiętaj, że w FF14 supportujemy się wzajemnie w party.

Witam. Mam małe pytanie. Jaka klasa według was jest najtrudniejsza do opanowania, a jaką klasę spotykacie najrzadziej i z czego to prawdopodobnie wynika?

W kwesti contentu end-game PvE:
-Najrzadziej: MCH. Dlaczego - nie wnosi tyle do party, co BRD. Głównie rozchodzi się o to, że Foe Requiem BRD siedzi dłużej i częściej niż Hypercharge MCH. Plusem jest to, że daje możliwość redukcji physical defense, co jak masz NIN i party praktycznie full physical może być niszczące. Nie zmienia to jednak dalej faktu, że siedzi śmieszne ~30sekund.

-Najtrudniejsza: BLM. Dlaczego - pozycjonowanie i rotacja. Musisz znaleźć dobry balans rotacyjny między Fire IV i Blizz IV, a co za tym idzie Enochianem, Astral Fire i Umbral Ice (o reszcie nie wspominając). Wymaga to dobrego pozycjonowania i znajomości taktyk, bo nie możesz się ruszać podczas castowania + czasami będziesz chciał przyjąc jakiś cios na klatę.

Wujku, rozumiem, że grałeś na wszystkich serwerach i osobiście poznałeś każdego Polaka grającego BLM, że się tak wypowiadasz? To zadziwiające, że Ci się chciało. W jaki sposób tych Polaków szukałeś? I skąd pewność, że na jakimś serwerze jakiś Ci nie umknął?

Ja mam pytanie odnośnie craftingu. Od jakiego jobu zaczynać, żeby później nie płakać (słyszałam np., że bycie kucharzem to niezbyt dobra opcja na początek)? Moja postać jest krawcem na 5 levelu, ale chciałabym pójść bardziej w łowienie ryb. Czy w ogóle wymaksowanie wszystkich jobów jest konieczne, żeby cieszyć się grą na end-game?

Co do craftow to i tak musisz miec wsyztskich na 50 lvl ze wzgledu na cross skile craftowe . Bez nich nie zrobisz zadnej recepty end gamowej . Wiec co zaczniesz rybka i tak musisz wbic kazdego craftera na 50.

Co do najlepszego BLM wujek ma racje :) Jak to sprawdzic o prosze bardzo latwo wchodzisz na ta stronke https://www.fflogs.com/ i masz wyniki graczy na rajdach :) Nie podaje bezsporednio linku do nicku "tego" blm bo moze nie chce . A jak ktos poszuka to znajdzie napewno :) Takze Blath jak znajdziesz mi BLM ktory robi lepsze wyniki od tego ktorego wujek ma na mysli to daj zanc ( wiekszosc rajdujacych polakow wie o kogo chodzi ) ^^

Ok, zatem biorę się za wbijanie craftów. Sądziłam, że to nie ma aż tak dużego znaczenia. ^^'

I dzięki za to info. Nie wiedziałam, że jest taka strona. Wujka przepraszam.

Ja mam pytanie odnośnie craftingu. Od jakiego jobu zaczynać, żeby później nie płakać (słyszałam np., że bycie kucharzem to niezbyt dobra opcja na początek)? Moja postać jest krawcem na 5 levelu, ale chciałabym pójść bardziej w łowienie ryb. Czy w ogóle wymaksowanie wszystkich jobów jest konieczne, żeby cieszyć się grą na end-game?

W pierwszej kolejności powinnaś wbić wszystkie klasy crafterskie na minimum 15 poziom, w celu odblokowania cross-class'ów. Skille, które absolutnie musisz mieć to: Tricks of the Trade (ALC), Rumination (CRP), Careful Synthesis (WVR), Hasty Touch (CUL). Jeżeli chcesz się bawić w crafterskie end-game, to posiadanie wszystkich klas crafterskich na poziomie 54 (a przynajmniej GSM i CUL) jest obowiązkowe. W kwestii PvE end-game, to nie - musisz mieć tylko te klasy, które dają Ci wymagane cross-class skille.

Z tego, co pamiętam, grasz NIN. W takim wypadku musisz mieć DRG na 34 (Blood for Blood, Invigorate) i MNK na 12(Internal Release). Zostają Ci dalej 2 cross-class, które możesz dobrać z istniejących wg. potrzeby. Może zaistnieć taka sytuacja, że będziesz chciała wylevelować MNK na 42 po Mantrę.

Klasy gatheringowe, czyli MIN, BTN i FSH, możesz levelować osobno, nie mają istotnych cross-class, z tym, że potrzebują dobrego wyposażenia. A takowe jest praktycznie tylko z craftu.

pamiętaj o oddawaniu itemkow do compani za które dostajesz expa do craftow oraz polecam robienia daily questow z Ixali Tribe co przyspiesza lvlowanie

Mam pytanie techniczne. Czy w cutscenkach brakuje podkładu głosowego? Otóż w większość z nich postacie poruszają ustami jednak nie słyszę ich tekstu dialogowego. Jest to normalne czy może jakiś błąd? Jeśli to drugie to wie ktoś jak to naprawić?

Normalne w niektorych jest audio a w innych nie glownie story ma audio

Pomóżcie bo zbłądziłem. Mam 55lvl a chyba mie dotknąłem jeszcze dodatku nawet. Robię tylko story questy i aktualnie jestem na etapie jakiś zadań ze śmieszną nagrodą 4k expa o jakiś uchodźcach, kryształach. Nie mogłem odnaleźć questa na którym aktualnie jestem ale zobaczyłem że q z dodatku powinny dawać 45k expa. Więc co ja teraz robię? Czy cała fabuła to jest jedna spójna linia i muszę się przez to przekopywać czy może dodatek rozpoczyna się gdzieś indziej? Dodam, że chcę przygotować postać pod stormblood i nie chcę robić rzeczy które mi się nie przydadzą do niczego.

Naadir, jeśli dopiero robisz te questy o uchodźcach, to... chłopie, coś Ty robił wcześniej. xD Tym się kończy właśnie najpierw wbijanie levela, a potem nadrabianie fabuły. Przecież Ty jesteś gdzieś dopiero w połowie linii fabularnej teraz.

Pozostaje Ci nadrabiać. Nie ma, że boli. Możesz wbić i 60 level, a dodatku nawet nie liznąć.

Ogólnie story musisz przejsc całe zanim dojdziesz do dodatku wiec masz story z podstawki potem wszystkie patche do wersji 2.55 potem start dodatku i nastepne story teraz do 3.5

Pomóżcie bo zbłądziłem. Mam 55lvl a chyba mie dotknąłem jeszcze dodatku nawet. Robię tylko story questy i aktualnie jestem na etapie jakiś zadań ze śmieszną nagrodą 4k expa o jakiś uchodźcach, kryształach. Nie mogłem odnaleźć questa na którym aktualnie jestem ale zobaczyłem że q z dodatku powinny dawać 45k expa. Więc co ja teraz robię? Czy cała fabuła to jest jedna spójna linia i muszę się przez to przekopywać czy może dodatek rozpoczyna się gdzieś indziej? Dodam, że chcę przygotować postać pod stormblood i nie chcę robić rzeczy które mi się nie przydadzą do niczego. 

Ogólnie jesteś w story gdzieś tak pomiędzy 25-30lv. Story odblokowuje ci różne rzeczy w grze, dungi, opcje i nowe questy. Teraz radzę rób tylko main story i po tygodniu może dwóch ogarniesz do swojego poziomu wszystko :D.