Final Fantasy XIV czy warto zagrać?

Cześć, pytanie jest takie jak tytuł tematu:)

Gra jest cud-miód. Serio warta swojej ceny.
Piękny świat, cudowny klimat i genialna społeczność:D Do tego super bossy i FATE

Co nieco czytałem o tej grze już, trochę lipa ponoć z tymi skillami i zadaniami, że głównie są "idź weź to i zanieś tam", a gra rozpoczyna się po dobrych kilku godzinach, czy to prawda? Prawdę mówiąc napaliłem się trochę na tą grę, a nie chce by było tak jak z TESO.... wydawcy sami nie ogarniają co tam się dzieje.

Akurat o tą grę wydawcy dbają i nie jest to tytuł nieadekwatny do swojej ceny. Gra jest naprawdę warta tych 70zł/2 miechy subskrypcji. A co do questów to przeważnie o to chodzi w każdej grze, typowi mainstream wsród mmorpg lecz grafika,świat tutaj gurują nad innymi mmorpg według mnie :D

1. Questy są fajnie zrobione, zwłaszcza te fabularne.

2. Żeby odblokować rajdy, triałe i instancje trzeba przejść fabułę.

Z mojej strony polecam, aktywnie opłacam grę. Jak macie jakieś konkretne pytania to piszcie.

Jakiś czas temu skończył się mój miesiąc grania w tą grę.Niestety zgarnąłem tylko 25lvl,lecz było to spowodowane tym że gra u mnie cholernie wolno działała.Nawet nie chodzi o płynność bo było 60fpsów na high (swoją drogą,grafika śliczniutka) ale tym że miałem loading screeny trwające 1-3min za każdym przejściem z lokacji do lokacji.Byłem na kilku instancjach,bardzo mi się podobały (już na 22lvlu możesz się bić z bossem,co wygląda jak Diablo :D ).Ale pod koniec już mi się nie chciało tak grać jak na początku.Gierka bardzo dobra,ale specyficzna i nie każdemu się musi spodobać (GW 2 pozdrawia).

Zagrać warto, ale trzeba pamiętać, że tak naprawdę w tej grze, nie licząc arenek, NIE MA PVP. (Tak, wiem, że to oczywiste i często powtarzane, ale zawsze znajdzie się ktoś, kto sobie z tego nie zdaje sprawy i przez to potem psioczy na grę). Abonament niższy niż w wowie a nie ma item shopa ( dwie rzeczy za które można zapłacić realnymi pieniędzmi - transfer postaci i dodatkowy retainer), co kilka tygodni eventy, obszerne patche. Nie jest to tytuł traktowany po macoszemu i zostawiony sam sobie przez twórców. Nie wiem co miałeś na myśli mówiąc, że lipa z tymi skillami. Właśnie system skilli jest super - aż chce się lvlować inne postaci, by odblokować dodatkowe skille na main classie.

Plusy:

lepiej rozwiązany system fateów niż w GW2 (masz obniżanie lvla tylko na czas trwania fate'a i to za Twoją zgodą, więc nie latasz po całej mapce ze sztucznie obniżonym lvlem,

crafting i gathering są naprawdę fajną sprawą tutaj i nie ograniczają się do klepania cały czas tego samego przycisku - tutaj zbierasz oddzielne sety do walki, a oddzielne właśnie do tych czynności. Również obowiązuje zasada, co przy klasach walczących - wylewelujesz więcej klas - możesz używać więcej skilli. Wszystko po to, by podczas craftingu osiągnąć jak najlepsze combosy ;)

Piękna grafika i płynna animacja (postaci nie biegają jakby miały kij w... za koszulą) i ciekawe projekty setów.

Minusy:

serwery EU postawione w NA (!!!),

"wywalanie" z serwera (nie za często, ale strasznie irytuje),

community,

przez większość gry brak voice actingu (nieme, czytane cutscenki),

plaga goldsellerów,

end game taki sam jak w każdej innej grze - wyfarm się a postaw się (czyli brak oryginalności).

Dla mnie osobiście gra zaczyna się na dobre dopiero po 30 lvlu.

Ok, to mnie przekonaliście:) a co do skilli chodziło mi o to, że jak użyje się jednej umiejętności to trzeba czekać jakiś tam czas(1,5sek nie wiem dokładnie) żeby użyć drugą i to nie chodzi o ten sam skill tylko o każdy. Aaa i jak to wygląda z polskimi gildiami?? Jest ich dużo z tego kilka dobrych czy jest kilka i każda w miarę ogarnięta ??

Global CD to 2,5s z możliwością redukcji. No i są skille z osobnym CD. Jak gram casterem to zazwyczaj casting time mam równy CD.

Polacy grają na Moogle.

Aha, ok, dzięki wszystkim za informacje :)

Ja niestety po testowym miesiącu odpuściłem. Strasznie nieintuicyjna gra, nie spodobało mi się.

Grafika, questy i tak dalej, zrobione b. fajnie.

Odpuściłem sobie może po części dlatego, że miałem słabą gildię. (pod względem komunikatywności i pomocy nowym). Jedyna część społeczności novasociety, której bym nie polecił nowym. Jedynie z kilkoma osobami dało się coś pogadać na luzie. Reszta tylko progress i bicie bossów - coś się zapytałem jak mieli chwile przerwy podczas rajdu (ktoś poszedł robić jedzenie, drugi na fajkę - więc nie było dyskusji żadnej) i jakiś typ się mało nie opluł, bo zginął przed chwilą. Do tego byli na kanale ogólnym, a mnie gdzieś wyrzucił, bo stwierdził, że to jednak jest rajdowy :D Strasznie nerwowo tam jest. :)

Pozdro :)

Ja niestety po testowym miesiącu odpuściłem. Strasznie nieintuicyjna gra, nie spodobało mi się. Grafika, questy i tak dalej, zrobione b. fajnie. Odpuściłem sobie może po części dlatego, że miałem słabą gildię. (pod względem komunikatywności i pomocy nowym). Jedyna część społeczności novasociety, której bym nie polecił nowym. Jedynie z kilkoma osobami dało się coś pogadać na luzie. Reszta tylko progress i bicie bossów - coś się zapytałem jak mieli chwile przerwy podczas rajdu (ktoś poszedł robić jedzenie, drugi na fajkę - więc nie było dyskusji żadnej) i jakiś typ się mało nie opluł, bo zginął przed chwilą. Do tego byli na kanale ogólnym, a mnie gdzieś wyrzucił, bo stwierdził, że to jednak jest rajdowy Strasznie nerwowo tam jest. Pozdro

sad_panda_by_ramy-d4gn0jt.jpg

a co do gry, z czystym sumieniem polecam, świetna produkcja choć nie dla każdego ;)

Witam. Nie chcę zakładać nowego tematu, dlatego zapytam tutaj o kilka kwestii.
1. Ile wynosi abonament oraz jak wy go płacicie.
2. Czy skille są podobne do tych w GW2? W sensie 5 skilli z broni (okropnie monotonne...)+jakieś tam dodatkowe ale bez szału (przynajmniej dla mnie)
3. GW2>FFXIV GW2=FFXIV GW2
Z góry dzięki za odpowiedź na te banalne pytania :)

1) ~59zł gra + 30dni czasu gry i ~74 prep na 60dni // do kupienia na allegro i w popularnych sklepach z kluczami do gier

2) nie do końca, do broni przypisane są klasy (poczytaj w necie), a skilli jest więcej kilkanaście/kilkadziesiąt

3) kompletnie inne gry, przeznaczone dla różnych ludzi; gw2 dla casuali, ffxiv wymaga większej ilości czasu, ma dobry endgame || ja dla siebie wybrałbym ffxiv, lubie raidować, lubie grind, lubie nowości (nowe patche które wprowadzają coś konkretnego). co jest lepsze dla ciebie? nie wiem.

FFXIV, wg mnie jest najlepszą produkcją która jest aktualnie na rynku MMORPG, gram już ponad miecha i czuję, że dostaję to za co płacę. Co do pana Ryumari, jestem w gildii Avangarda, którą uważasz za nieprzyjazną, zaczynałem tam jako kompletny noob, teraz szykuję się do dungów z ostatniego patcha i pomagam nowym graczom, nie wiem czego oczekiwałeś od gildii, ale ja tam znalazłem to czego szukałem.

Na Moogle niestety nie mogę zrobić postaci. Świat jest przeludniony i przez dłuższy okres czasu nie będzie można tam zrobić postaci czy po kilku godzinach będzie ta blokada już wyłączona? Zna może ktoś odpowiedzi na te pytania?? Z góry dzięki.

http://na.finalfantasyxiv.com/lodestone/news/detail/80cd4583bf743600105b947d6906d0909189e479

Nie jest nic napisane, więc pewnie blokada jest chwilowa.

Fajnie by było jak by to trwało tylko chwile.

Blokad nie ma w godzinach porannych ;)

odnośnie pvp - http://na.finalfantasyxiv.com/lodestone/topics/detail/55efe7893cea8d3159727e4f291db2da455c74e7 ;) Na 72 graczy to mysle ze wystarczy :D

Służę pomocą zwłaszcza, że rodaków niewiele:)

Nick : Cattiebrie Yvonnel

@kielek117 na jakim serwerze grasz?