Final Fantasy XIV - Dyskusja ogólna

Dzięki za rady, to się ceni i propsuje

//edit

Jest w FF XIV jakaś klasa stealth ?

1. W mojej opinii na pierwszej postaci  najlepiej jest levelować, po prostu robiąc questy i poznając fabułę gry. Będzie wolniej, ale nie będziesz musiał za to potem jej nadrabiać, mając 10 poziomów więcej.

2. Ja robię w ten sposób, że jak uczę się od początku nowej klasy, to leveluję, robiąc początkowe questy w innym mieście (często dropi z nich ekwipunek). Armor dostaniesz też, robiąc zadania z gildii, w której tę klasę rozwijasz.

3. Ja levelowałam głównie w Palace of the Dead.

4. W tym nie pomogę, bo nie używam.

Nie polecam wbijania lvli na Palace of the Dead -> jest to wylęgarnia graczy, którzy nie wiedzą nic o klasie jaką grają tzw: 'deepowców'.

1. Pierwsza klasa fabuła/odblokowywanie nowych dungów itp...

2. Ze sklepów/market board/dungów. Na 15 lvlu polecam Ci przejście się do Novice School - dostaniesz tam lepszy pancerz i pierścień 30% więcej do expa.

3. Kolejne klasy dungi/daily roulett/fate (tank ma insta wejście, dps musi trochę poczekać, zanim wrzuci go do jakiejś instancji). Polecam używanie dowolnego taniego jedzonka (3% do expa). Każda kolejna klasa ma bonus expa 50% do 50lvl!

4. Polecam wejść tutaj: FFlogs

Nie polecam wbijania lvli na Palace of the Dead -> jest to wylęgarnia graczy, którzy nie wiedzą nic o klasie jaką grają tzw: ‘deepowców’.

Pierwsze 40 pięter robi się z palcem w nosie, a to aż 5 leveli do przodu. Więc imho warto, jeśli komuś zależy, żeby małym kosztem nadrobić nieco.

Jak odblokować Dark Knighta trzeba przejść fabułę z dodatku?

Quest "Our End" The Pillars (x12,y9), na przyszłość polecam google, znalazłem w 20 sekund.

Quest "Our End"  The Pillars (x12,y9), na przyszłość polecam google, znalazłem w 20 sekund.

ależ mu pomogłeś, jeśli nie ma odblokowanej części z dodatku to współrzędne teraz mu nie pomogą :P

Jak odblokować Dark Knighta trzeba przejść fabułę z dodatku?

musisz dojść do głównego miasta z dodatku czyli jest to początek fabuły z niego...tam będziesz miał możliwość odblokowania DK questem podanym przez Creepa

Mam 52lvl i zwalniam trochę z expieniem (ograniczam się do rulety i jakiegoś lekkiego story) ale chcę zacząć robić crafty. Czym najpierw się zająć? Wiem, że w końcu będę miał wszystkie ale chciałbym zacząć od absolutnego must have na end game.

Musisz zrobic wszytskich crafterow na min 50 lvl zeby co kolwiek zrobic z end game itemow ( jedzonko , poty itd) . Takze co wybierzesz i tak lotto bo bez wbicia kazdego craftera na 50 lvl i tak nie wiele zrobisz . Czemu wszyscy wymagani ze wzgledu na cross skile crafterskie bez ktorych nie da sie crafcic praktycznie.

Mam 52lvl i zwalniam trochę z expieniem (ograniczam się do rulety i jakiegoś lekkiego story)

Nie ograniczaj się do "lekkiego story", bo później jak wbijesz max level na czymś innym, to będziesz musiał nadrabiać fabułę, żeby przygotować się przed kolejnym dodatkiem.

Poradniki z ffxivguild.com w miare aktualne?

@Blath nie bój się, bedzie taka potrzeba to się nadrobi :)

Po prostu wiem, co to znaczy najpierw wbijać level, a dopiero potem robić questy. To nic przyjemnego, kiedy wykonujesz trudne zadanie, za które dostajesz mało zauważalny exp. ;)

Jeżeli wyprzedzasz levelem questa to nie może on być trudny :P po za tym to quest, w mmo. W swojej dwudziestosiedmioletnim życiu nie widziałem trudnego questa w mmo. Ale za to często dostaje trudne questy w pracy za które nagroda jest małozadowalająca :P i masz rację, nic przyjemnego haha xD

Jeżeli wyprzedzasz levelem questa to nie może on być trudny

Tyle gra w Finala, a o "level synced" nie słyszał? ;)

Jakby w życiu to było to pewnie by mnie wróciło do liceum :P a tak poważnie to i tak zbija ci na kilkulevelową przewagę względem questa. Lepiej się dowiedz czy te guidy są aktualne :P

Zbija, co nie oznacza, że quest staje się przez to prosty. Niektóre walki są całkiem wymagające, więc to normalne, że oczekujesz, że sypnie Ci się za nie sporo expa. A tu zonk, bo nie sypie Ci się prawie nic.

Nie będę sprawdzać, bo od tego typu spraw mam swoich mentorów.

Jeżeli wyprzedzasz levelem questa to nie może on być trudny  Ale za to często dostaje trudne questy w pracy za które nagroda jest małozadowalająca  i masz rację, nic przyjemnego haha xD

Questy w FFXIV nie są trudne, ale przebicie levelowe nic Ci nie da. Questy klasowe/ fabularne przenoszą Cię do krótkich instancji, na których masz skalowanie do +5lvl questa w ARR i +2 w dodatku.

Powód, dla którego nie powinieneś tego robić, jest inny. Questy fabularne odblokowują content. Nawet jeżeli masz już cap (50/60), nie pojawiają Ci się automatycznie nowe dungi/triale/rajdy, tylko musisz pierw ukończyć ciąg fabularny z patcha, w którym zostały dodane. A na 50/60 przed finałowym questem dodatku będziesz miał zero dungów na max. lvl, nawet jak sam na nim będziesz.

Do tego wszystkie pre-60 dungi w HW są ze story, a exp z nich jest bardzo przyjemny.

Poradniki na ffxivguild są aktualne.

Jak mam levelować inne klasy ?

Wbiłem archerem 30 poziom na samych questach, zrobiłem ich bardzo dużo, teraz zmieniłem sobie na Roque i nie wiem jak mam levelować od 1 poziomu jak nie mam już questów bo je zrobiłem

To jest dopiero mój pierwszy alt a gdzie reszta klas, wtedy to już całkowicie zero questów będzie bo wszystko zrobione

Jak mam levelować inne klasy ?

Wbiłem archerem 30 poziom na samych questach, zrobiłem ich bardzo dużo, teraz zmieniłem sobie na Roque i nie wiem jak mam levelować od 1 poziomu jak nie mam już questów bo je zrobiłem

Hunting Log.

Roulette.

Levequest.

Grind.

FATE.

@KolegaJezusa Obecnie nie ma szybszego psosobu na wbicie kolejnych klas niz palace od the dead. Nie oplaca sie jzu robic tego co might napisal . Strata czasu w stosunku do exp jaki dostaniemy za 10 pieter palacu. Na low llv mozna dostac nawet 3-5 lvl naraz :) Tu masz namiary jak odblokowac http://na.finalfantasyxiv.com/lodestone/playguide/contentsguide/deepdungeon/

@KolegaJezusa Obecnie nie ma szybszego psosobu na wbicie kolejnych klas niz palace od the dead. Nie oplaca sie jzu robic tego co might napisal . Strata czasu w stosunku do exp jaki dostaniemy za 10 pieter palacu. Na low llv mozna dostac nawet 3-5 lvl naraz  Tu masz namiary jak odblokowac http://na.finalfantasyxiv.com/lodestone/playguide/contentsguide/deepdungeon/

może masz racje ale prawda jest taka ze jest to beznadziejnie nudne i tylko dla urozmaicenie sobie lvl robi się fate, dungeony zwykle, hunty itp.

@T4l4r a gdzie on napisał o szybkim lvlelowaniu, on się pytał tylko jak ma wylvl alty ^^