Na pytania po myślnikach masz już odpowiedzi, ja się za to odniosę do ostatniego, bardziej otwartego:
"Gralem przez 13 lat w wowa i boję się zmienić gry "mainowej" i czy FF będzie dobrym wyborem ? szukam czegoś innego gralem w gw2/teso/bdo/rift/ jedynie Teso mnie przyciągnęło ale odpycha mnie non target system"
Absolutnie nie zgadzam się z opinią Creepa, FFXIV zdecydowanie nie jest "lvl upem" w porównaniu do WoW'a, gry wbrew pozorom są ZUPEŁNIE inne, praktycznie pod każdym względem więc ciężko je aż tak porównywać. Pisałem to już do kogoś, kto na PW prosił mnie o pewne zestawienie tych dwóch tytułów i powtórzę to tutaj. WoW to bardziej "MMO", FFXIV to bardziej "RPG". Jeżeli byłeś graczem WoW'a przez tyle lat to z pewnością zabraknie Ci w Fajnalu bardzo wielu cech z tej gry takich jak np. Open PVP, brak skalowania w dungeonach, prawdziwe odczuwanie swojego lvl'u i gear'u, farmienie rzadkich rzeczy, sekrety, itp. FFXIV jest zdecydowanie bardziej przejrzysty i łatwiejszy do przyswojenia, ale ma również dużo mniej zawartości od WoW'a. FFXIV jest grą bardzo specyficzną i przyjemną (Dla mnie to wciąż jest najlepsze MMORPG w jakie grałem), ale jednak czuję, że dla wieloletniego gracza WoW'a ich tytuł na zawsze pozostanie dużo lepszy, choć znam sporo przypadków przeniesienia właśnie z WoW'a do Fajnala. Na początku możesz być zajarany, bo w końcu same nowości, coś w co nie grałeś przez co Final będzie mógł wydawać się lepszy, jednak z doświadczenia z obu gier wiem, że w WoW'a gra mi się dużo lepiej, jest po prostu więcej do roboty, Fajnal to po prostu sentyment, miłość do uniwersum i nostalgia przy spotykaniu postaci, które znałem z pozostałych 13/14 części. Jak dla mnie powinieneś spróbować właśnie triala, jeżeli gra Ci się faktycznie spodoba, to możesz przy niej miło spędzić miesiące i lata, jednak z całą pewnością stwierdzisz, że WoW jest lepszy, jeżeli chodzi Ci po prostu o granie w grę mmorpg. Społeczność Fajnala jest o wiele dojrzalsza co widać w wielu przypadkach (Mówiąc ogólnie, bo wiadomo, że to zależy od jednostek), dzięki czemu gra kładzie większy nacisk na współpracę, RP, kontakty z innymi. Czuć jednak ten azjatycki klimat, który mnie np. urzeka, ale 13 letniego gracza WoW'a może bardziej irytować. Dodatkowo chwaląc Fajnala, co prawda ma dużo mniej zawartości od WoW'a, jednak każdy element jest dopracowany w najmniejszych szczegółach. Crafting np. jest niczym oddzielna gra, masz do tego oddzielne klasy, umiejętności, musisz mieć farta, gear, musisz myśleć i kombinować. Koniec eseju
Tl;dr trudno mówić, która gra jest lepsza, bo są zupełnie inne. Moim zdaniem nawet jeśli na początku FFXIV wyda Ci się lepsze to prawdopodobnie tylko przez to, że będzie czymś nowym i odświeżającym. Nie mogę jednak zaprzeczyć, że to WoW jest dużo bardziej rozwinięty, wciągający i obszerny w ilości rzeczy do roboty.
(To co napisałem może wyglądać chaotycznie, bo piszę to przed pójściem spać xD Wiele osób może się z tym również nie zgadzać, ale jeśli chodzi o Twoje pytanie to powinieneś wiedzieć te kilka rzeczy)