"Formatowanie samo w sobie niszczy dysk." Prawdopodobnie największa brednia i herezja jaką w życiu słyszałem.
Bez żadnych ceregieli, o których psiali Koledzy z góry, których i tak pewno nie rozumiesz...
Załatw płytę Windowsa.
Włóż do napędu.
Podczas uruchamiania systemu, zanim jeszcze pokazę się logo ze starywm Windowsem, czyli w zasadzie od samego włączenia kompa, naciskaj F11 [nie f12, jak pisał jeden Kolega, no chyba, że są takie płyty które tak mają, ja całe życie na wszystkich znanych mi kompach używałem F11 do wejścia do menu wyboru napędu rozruchowego. F12 natomiast używa się na niektórych płytach głównych do wejścia do BIOSU - ciekawostka;)]
Pojawi się lista na której wybierz CD ROM, albo DVD ROM, z płytą Windowsa w środku.
Następnie zaznacz i nacisnij Enter na Zainstaluj System, czy jakoś tak.
Zacznie się uruchamiać instalacja systemu.
Jak się zapyta to wybierasz, że instalujesz nową/czystą wersję systemu.
W pewnym momencie zapyta się gdzie go zainstalować.
Wtedy będziessz mógł sobie zformatować wszystko co chcesz, łącznie ze starą partycją systemową. Będziesz mógł też usuną obecne partycję i zrobic nowe. Wsztko dziecinnie proste w Win Vista i nowszych.
Jak skończysz to każ zainstalować system w formacie NTFS(szybkie) [o ile zapyta, nie pamiętam, czy nowsze od XP pytają o to], postępuj zgodnie z poleceniami, czyli pewno cały czas Dalej, dalej dalej.
Jak się skończy to będzie wszystko grało.
Instalujesz wtedy wszystkie podstawowe sterowniki najelpiej ze stron producentów, a nie z dołączonych płyt cd
Stery podstawowe to:
do płyty głównej, karty graficznej, dźwiękowej, DirectX i antywirus, tylko dobry, a nie jakiś gówniany avast czy panda - polecam AVG Free.
WinXp, tworzy partycje tylko do 40GB, więc nie radzę go instalować, nie tylko z tego powodu. Polecam Win 7 Ultimate.
Bardziej łopatologicznie sie chyba nie da. No mógłbym krok po kroku, ale musiałbym akurat sam instalować tego samego windowsa, bo nie pamiętam dokładnie wszyskich okienek itp.
Powodzenia.
PS.
Na partycję systemową wybierz C: nie pajacuj niepotrzebnie jak poprzedni właściciel ![;)]()
Na Windows 7 i oile będziesz instalował tylko programy do Program Files na C, potrzebujesz minimum 30GB. Jednak ja bym dał 35, z własnego doświadczenia wiem, bo mam ustawione 30GB i 1GB mam wolnego, w porywach do dwóch, a potrafi też przy róznych operacjach się zapełnić ![;)]()