Formatowanie komputera

Witam!

Posiadam komputer kupiony prosto z Anglii. Otóż problem jest taki, że PC zaczyna strasznie wolno pracować, więc postanowiłem zrobić format całego komputera. Tutaj nasuwa się jedno pytanie, a mianowicie "Jak zformatować komputer z systemem zainstalowanym na innej partycji?" (nie wiem czy to dobrze sformułowałem :( ). Bardzo prosze o link/porady jak zformatować ten komputer. Oto SS: (znając samego siebie odrazu przepraszam za błędy językowe)

v3h4.jpg

Ja tu widze dwie partycje a na tej partycji 100 mb to nie ma systemu, a ta pierwsza to jest domyslna na ktorej sie zainstaluje system wiec nic sie nie zmieni, ani ty nic nie zmienisz, chyba ze usuniesz partycje c i podzielisz ją w koncu na dwie rózne zeby przy nastepnym razie nie formatowac wszystkich plikow na kompie a tylko partycje systemową, np 100 gb. Ja osobiście to i usuwam tą partycje 100 mb bo mi do niczego ona nie potrzebna a denerwuje widok ikony z partycja 100 megabajtową...

ps. i to że pisze system reserved to nei znaczy że tam jest zainstalowany system. Tam są pliki jakies startowe dla systemu. Ja osobiscie uznaje to za śmieć i juz wole miec 100mb nieprzydzielonego miejsca niz taką bezsensowną partycje

Formatowanie samo w sobie niszczy dysk.

Win 7 z tego co mi wiadomo ma w sobie plik (zależy od rodzaju win) który przywraca do ustawień fabrycznych :)

Ja w ten sposób czyszczę swojego Lenovo i mam plik OneKey Recover. Lecz po trzecim formatowaniu strasznie zwolnił i czasem występują błędy z dyskiem...

@edit

Poszukaj w internecie informacji na temat "przywracania ustawień fabrycznych w 'firma' "

Po 1: Ten dysk 100 mb to jest nie potrzebny rozumiem?

Po 2: Da rade zformatować dysk i podzielić go na 2 dyski bez ponownego instalowania systemu? (PC dostałem i o ile się dobrze orientuje to nie posiadam płytki z Windows)

U mnie jest taka możliwość, po usunięciu wszystkich danych zostaje czysty system oraz sterowniki. Później mam ponowną konfigurację komputera tak jak by był pierwszy raz odpalony, i krok po kroku wszystko ustalasz, czy chcesz trzy czy dwie partycje po ile itp itd.

Czyli jak by była taka możliwość jak u przedmówcy, wystarczy kliknąć PPM>Format>i tak dalej, odpalić kompa, wybrać co tam po kolei chce i juz wszystko gra?

PS. Niech ktoś jeszcze się na ten temat wypowie bo nie wiem czy samemu próbować to robić czy oddać kompa, żeby mi ktoś to zrobił :(

A mógł byś powiedzieć co to za firma wgl ?

@edit

I nie PPM>FORMAT !!!

Wyszukaj w internecie tak jak pisałem wcześniej... Jak przywrócić ustawienia fabryczne w twoim komputerze... Czytaj troszkę uważniej :)

O ile dobrze pamiętam to jest to Gigabyte

PS. Nie znam się na komputerach ogólnie wieć jeżeli o coś pytacie do dokładniej proszę :c

@edit

co do editu wyżej: OK :P

To dalej nie pomogę nawet szukając w wyszukiwarce mało co mi się pojawia z tą firmą a sam pierwszy raz o niej słyszę :)

Hmm, a coś takiego zadziała?

http://www.youtube.com/watch?v=Pl6-u_6Yah0

Jak masz płytę z windowsem, to wkładasz do napędu i restartujesz komputer, instalacja systemu powinna się sama odpalić, jak nie, to restartujesz kolejny raz i spamujesz przycisk F12 - wywoła on meni odpowiedzialne za rozruch konkretnej rzeczy. Tam też wybierasz napęd dvd i rozpoczyna się instalacja. Podczas samej instalacji, robisz wszystko krok po kroku, co jest napisane i tyle. Jeżeli chodzi o partycje, to panowie wyżej chyba mają małe pojęcie o komputerach, ponieważ to małe coś, co ma 100mb to partycja zarezerwowana dla systemu i mieć ją będziesz zawsze. Zazwyczaj jednak jest ukryta i nie ma do niej dostępu. Tak samo, jak ktoś Ci wyżej podawał jak formatować laptopa, kiedy zakładam, że Ty mówisz o zwykłym PC, który to nie posiada czegoś takiego jak partycja recovery. Tak więc - żeby strzelić formata musisz posiadać płytę windowsa i zrobić to co napisałem.

Formatowanie samo w sobie niszczy dysk. Win 7 z tego co mi wiadomo ma w sobie plik (zależy od rodzaju win) który przywraca do ustawień fabrycznych Ja w ten sposób czyszczę swojego Lenovo i mam plik OneKey Recover. Lecz po trzecim formatowaniu strasznie zwolnił i czasem występują błędy z dyskiem... @edit Poszukaj w internecie informacji na temat "przywracania ustawień fabrycznych w 'firma' "

Kto Ci facet takich bzdur o niszczeniu dysku naopowiadał, Jezu miły, przecież szybkie formatowanie, czyli takie, jakie stosuje instalka windowsa to nic innego, jak zwykłe nadpisywanie danych... W takim razie jak zapełni ci się dysk, to nie usuwasz plików, tylko kupujesz nowy, bo jak coś z shiftem usuniesz, to dysk ci się psuje? PARANOJA

Formatowanie dysku niczego nie psuje,

Teraz w kwestii instalacji windowsa

1. naciskasz na włącznik i spamujesz F2 i delete (jeden z nich włączy bios, ale jak oba będziesz klikać to na pewno się włączy)

2. Szukasz opcji Bootowania i ustawiasz napęd na 1szym miejscu

3. Wkładasz płytę do napędu

4. zapisujesz zmiany z BIOSie i restartujesz(zazwyczaj klawisz F10)

5. czekasz aż załaduje płytę i powie ci, że masz nacisnąć jakikolwiek klawisz(klikasz byle jaki klawisz, tak w razie czego)

6. Robisz wszystko po kolei zgodnie z kolejnymi kartami instalatora

@up

Przecież napisał że nie ma płytki od systemu...

No to jak nie ma płytki windowsa to powodzenia. Wg mnie nie da sie podzielić partycji bez formatowania jej. Czyli formatujesz dysk i jestes bez systemu. Nie masz płytki z systemem = nie myślisz o formatowaniu partycji systemowej czyli "c" proste... Skombinuj płytke z windowsem to pogadamy.

Ewentualnie odzyskaj klucz programikiem win 7 key recovery czy cos takiego. Pobierz z neta windows obraz oryginalny taki sam jak masz zainstalowany. Uruchom instalator z plytki po ponownym uruchomieniu. Poformatuj podziel na partycje, zainstaluj system, i wpisz klucz ktory miales zeby aktywowac system. Kropka :)

Ma internet, może sobie ściągnąć i zamienić płytę na pena i w bootowaniu ustawić też pena. z resztą co to za czasy, że problem windowsa zdobyć? Nie bądźcie śmieszni, co druga osoba, którą zna pewnie ma płytę z windowsem, oryginalnym, z crackami, żadna róznica

Jeśli chcesz zrobić format systemu w taki sposób aby nie utracić danych (gry, filmy, zdjęcia) to polecam program http://www.dobreprogramy.pl/EASEUS-Partition-Master,Program,Windows,12861.html . Nie będę go sam opisywać, bo opis jest w linku a sam mogę dodać że korzystam z niego już kilka lat.

Dzielisz partycje na dwie części w taki sposób: partycje E łączysz z C, potem tworzysz partycję D. Na partycji C zostawiasz ~40GB a reszta giga leci na partycję D. Od teraz instalujesz wszystkie gry itp na D a C zostawiasz na system i na najważniejsze programy (tj. sterowniki intela/nvidii).

Pisałeś o formacie, ale może nie jest tak źle i format nie będzie ci teraz potrzebny.

Jeśli nie posiadasz - zainstaluj CCleaner'a http://www.dobreprogramy.pl/CCleaner,Program,Windows,13061.html i przeczyść dysk/rejestr (powyłączaj niepotrzebne programy w zakładce Autostart - przyśpieszy ci uruchamianie komputera).

Defragmentuj obie partycje (z naciskiem na systemową) wbudowanym defragmentatorem lub ściągniętym z neta (np. UltimateDefrag).

Polecam zapoznać się z ciekawie napisanym artykułem http://wydajnykomputer.pl/czyszczenie-dysku-zwalnianie-miejsca-w-windows-xp . Artykuł na temat XP ale w Windows 7 też się sprawdza.

Jak masz jakieś pytania, pisz. Jeśli naprawdę chcesz zrobić format, mogę wyjaśnić ci na PW.

Btw. formatowanie niszczy dysk? Może z dziesięć lat temu bym uwierzył.

Czyli jak by była taka możliwość jak u przedmówcy, wystarczy kliknąć PPM>Format>i tak dalej, odpalić kompa, wybrać co tam po kolei chce i juz wszystko gra?PS. Niech ktoś jeszcze się na ten temat wypowie bo nie wiem czy samemu próbować to robić czy oddać kompa, żeby mi ktoś to zrobił

Nie da się sformatować tak partycji systemowej - rozwiązania tego problemu :

1. Ściągasz z neta Płytkę dvd (taką samą jak masz zainstalowaną) - wpisujesz klucz z obudowy komputera, i wykonujesz wszystkie polecenia na ekranie. Na wstępie dalej/dalej/dalej jak dochodzi do podziału na dysk. Usuwasz wszystkie dane i sobie tworzysz nową partycję systemową (możesz jedną, dwie albo trzy zależy od uznania). Potem znowu dalej - restart - masz system postawiony.

Format nie jest trudny na jaki się wydaje : http://www.youtube.com/watch?v=ZN_1QciPCv8

Bardzo Ci dziękuje za pomoc DeimonD, ale mogłbyś mi ktoś powiedzieć jeszcze jak droprowadzić komputer do stanu takiego, żeby nie miał zainstalowanego systemu?

PS. Ja wiem, że głupie pytanie, no ale jestem bardzo zielony :c

Użyj program do formatowania/partycjonowania dysku w formie LiveCD / bootowalnego pendrive lub jakakolwiek wersja linuksa w trybie Live, lub płyta / pendrive z Windowsem. Musisz sformatować (lub usunąć i na nowo utworzyć) partycję, na której masz zainstalowany system operacyjny.

Uruchamiasz taki program przy uruchomieniu komputera (boot managerem spod jakiegoś Fx - gdzie x to liczby od 1 do 12) lub spod poziomu biosu w zakładce boot bądź exit (Zależne od wersji BIOSu).

Przy uruchomieniu płyty instalacyjnej windows będziesz miał możliwość usunięcia partycji systemowej w odpowiednim do tego okienku, którego nie da się ominąć.

Przy uruchomieniu Linuksa użyj np Disc Utility lub jakiegoś innego programu dostępnego w konkretnej wersji pingwina.

Pamiętaj, że po takiej akcji komputer się uruchomi, ale dostaniesz komunikat "Boot device not found". Wymagana będzie wtedy instalacja jakiegoś systemu operacyjnego.

"Formatowanie samo w sobie niszczy dysk." Prawdopodobnie największa brednia i herezja jaką w życiu słyszałem.

Bez żadnych ceregieli, o których psiali Koledzy z góry, których i tak pewno nie rozumiesz...

Załatw płytę Windowsa.

Włóż do napędu.

Podczas uruchamiania systemu, zanim jeszcze pokazę się logo ze starywm Windowsem, czyli w zasadzie od samego włączenia kompa, naciskaj F11 [nie f12, jak pisał jeden Kolega, no chyba, że są takie płyty które tak mają, ja całe życie na wszystkich znanych mi kompach używałem F11 do wejścia do menu wyboru napędu rozruchowego. F12 natomiast używa się na niektórych płytach głównych do wejścia do BIOSU - ciekawostka;)]

Pojawi się lista na której wybierz CD ROM, albo DVD ROM, z płytą Windowsa w środku.

Następnie zaznacz i nacisnij Enter na Zainstaluj System, czy jakoś tak.

Zacznie się uruchamiać instalacja systemu.

Jak się zapyta to wybierasz, że instalujesz nową/czystą wersję systemu.

W pewnym momencie zapyta się gdzie go zainstalować.

Wtedy będziessz mógł sobie zformatować wszystko co chcesz, łącznie ze starą partycją systemową. Będziesz mógł też usuną obecne partycję i zrobic nowe. Wsztko dziecinnie proste w Win Vista i nowszych.

Jak skończysz to każ zainstalować system w formacie NTFS(szybkie) [o ile zapyta, nie pamiętam, czy nowsze od XP pytają o to], postępuj zgodnie z poleceniami, czyli pewno cały czas Dalej, dalej dalej.

Jak się skończy to będzie wszystko grało.

Instalujesz wtedy wszystkie podstawowe sterowniki najelpiej ze stron producentów, a nie z dołączonych płyt cd

Stery podstawowe to:

do płyty głównej, karty graficznej, dźwiękowej, DirectX i antywirus, tylko dobry, a nie jakiś gówniany avast czy panda - polecam AVG Free.

WinXp, tworzy partycje tylko do 40GB, więc nie radzę go instalować, nie tylko z tego powodu. Polecam Win 7 Ultimate.

Bardziej łopatologicznie sie chyba nie da. No mógłbym krok po kroku, ale musiałbym akurat sam instalować tego samego windowsa, bo nie pamiętam dokładnie wszyskich okienek itp.

Powodzenia.

PS.

Na partycję systemową wybierz C: nie pajacuj niepotrzebnie jak poprzedni właściciel ;)

Na Windows 7 i oile będziesz instalował tylko programy do Program Files na C, potrzebujesz minimum 30GB. Jednak ja bym dał 35, z własnego doświadczenia wiem, bo mam ustawione 30GB i 1GB mam wolnego, w porywach do dwóch, a potrafi też przy róznych operacjach się zapełnić ;)