Forumowy Projekt!

Hej! :D

Tak dzisiaj sobie siedzę na soisku, przeglądam mmorpg.org.pl, i nagle słyszę że obok mnie kumple gadają o projekcie swojej gry. Po chwili spoglądam z powrotem na monitor i bang! I tak zrobiłem dziobaka! A tak serio, to nagle natchnęła mnie taka myśl -> A może my zrobimy coś ? Z tego co widzę to ciągle narzekamy na wychodzące tytuły, jakie to one są słabe czy nie słabe. To (tutaj już widzę besztanie mnie, wyzywanie i wgl. za ten temat zapewne bana wyrwę) może zrobimy taki mały forumowy projekt gry MMORPG! Oczywiście wszystko było by krok po kroku:

- Wybór silnika;

- Stworzenie dokumentu GCD oraz GDD; (Faza conceptów)

- W międzyczasie stworzylibyśmy techniczne demo aby pokazać nasze umiejętności;

- Jeśli tech demo przyjmie się i zadowoli ewentualnych inwestorów/sponsorów -> mamy gotówkę aby zapłacić pracującym, oraz ewentualnie wykupić licencję danego silnika (Chyba że stworzymy własny);

- Wchodzimy w fazę "In Development", czyli wszyscy biorą się za swoją robotę, tj. graficy za grafikowanie a kodziarze za kodzenie :P;

- Po (mam nadzieję) kilku latach bezsporowej oraz owocnej pracy wydajemy betę.

- I dalej już wiemy jak toczą się losy mmorpg ;]

Wszelkie słowa krytyki oraz ban czy coś mile widziane. Sądzę że nie raz taki pomysł był rzucony ;)

PS. Osobiście byłbym za CryEngine 3 ;]

Regards, Senzej!

Oj, stary. Ile takich projektów jest, możesz próbować coś robić, ale powiedz - samemu masz jakieś umiejętności, oprócz cech przywódczych? Wiesz, jak chcesz faktycznie coś zrobić, to na pewno nic na wielką skalę, można kombinować jakiś w miarę prosty projekt, ale to i tak by było trudne. Zapewne i tak z tego nic nie wyjdzie (popatrz na to trzeźwo), bo stworzenie takiej produkcji jest cholernie trudne (bawiłem się trochę w level designera, na silniku Techlandu).

Bez obrazy, ale najbardziej uśmiałem się przy: "Jeśli tech demo przyjmie się i zadowoli ewentualnych inwestorów/sponsorów -> mamy gotówkę aby zapłacić pracującym, oraz ewentualnie wykupić licencję danego silnika". :D

Jestem Level Designerem ;) Portfolio on the way.

Co do Tech demo -> W Game Devie siedzę około 2 lat i nauczyłem się co nie co od bardziej doświadczonych. Aktualnie "uczę się" od byłego pracownika Bethesdy, Valve oraz CDPred. ;) A z tymi inwestorami, to nie tak w sumie łatwo, jednak da się ich pozyskać ;)

Co do samego projektu -> Nie chodzi mi o nic na skalę GW2 czy TORa (jeśli chodzi o reklamę itp.), Tylko prosty projekt, który w miarę czasu rozrastałby się o kolejne "usprawnienia" czy assety.

Edit: Poza tym, jeśli nie spróbujesz to nigdy nie dowiesz się jak to by się potoczyło, nawet jeśli jest to z góry przegrana sprawa ;)

Czyli coś na wzór Tibi tak? Taki mały projekcik, a później 70k osób online ^^ ?

Tak, na wzór Tibii, z tym że ładniejsze dla oka i 3d :P

Spójrz ile trwa produkcja Ether Fields. Gra gdy wyjdzie będzie przestarzała(oby nie). Jeżeli już coś robić to coś fajnego ale w 2d. Takich gierek jest zlekka mało, a ta które prezentują jakiś poziom można wymienić na palcach jednej ręki. Ja mimo iż z tworzeniem gier nie mam nic wspólnego mógłbym się czegoś nauczyć na potrzeby projektu, ale wpierw trzeba by zorganizować ludzi.

Wiadomo da się stworzyć(Minecraft), ale wymaga to ładnych parę lat roboty więc jak już coś robić to tak by się nie zestarzało :>

Powiem tyle :

You have my sword !

Nie mam zadnych szczegolnych umiejetnosci jesli chodzi o produkcje tego typu aczkolwiek dodatkowa para rak zawsze sie przyda, prawda?

Przyda się przyda. Pisać na gg, a coś się ogarnie.

Ishtar -> Myślę, że CryEngine 3 aż tak szybko się nie zestarzeje, chyba że wcześniej wyjdzie CE4 :D Jednak wszystko zależy od Assetów oraz Shaderów, bo nawet z Unity można zrobić coś fajnie wyglądającego. Ale cóż, są to lata pracy, nawet w doświadczonej ekipie.

Cóż, grunt to dobre chęci. Naturalnie nie zniechęcamy do tworzenia własnych projektów, ba nawet możemy go rozreklamować lub coś doradzić (jeśli będzie to warte zachodu). Jednakże nie raz już trafiały się tego typu pomysły i kończyły się jedynie na pustych słowach oraz zapale gasnącym po dwóch tygodniach. Doradzam zacząć od czegoś mniejszego. Może jakiś via www? Pamiętaj, że najlepiej rozchodzą się dobre innowacje.

PS: Tytuł "Forumowy projekt!" brzmi jakby ów temat był dziełem administracji, a tak nie jest. Następnym razem radze stosować coś w stylu "Pomysł na grę MMO".

Zobaczymy co przyniesie czas.. ;)

Jakie plany hahah sponsorów,inwestorów chcesz gówno !!! Pierw pisz jak gra ma wyglądać, jakie systemy,rodzaj gry,itd. a nie piszesz co będzie może za kilka lat żyj teraźniejszością

Po pierwsze, Tech Demo nie zawsze musi być związane z grą. To po prostu pokaz umiejętności developerów.

GCD jest w fazie tworzenia, jednak zaszło kilka zmian w przeciągu tych paru godzin ^^

PS. To nawet człowiekowi pomarzyć nie dadzą ;<

PS2. ALGAIST -> To zmień nazwę na "Forumowy Projekt MMO" :P

PS3. Gra jednak będzie 2, ewentualnie 2,5D. Tak, żeby nie było że tworzymy drugą TERĘ. Hahah :D

No ja na make mmo sie nie znam, ale zglaszam sie jako "Super mega first alphabeta tester ".

Może i programowania można się nauczyć, ale z talentem graficznym gorzej.

Jak zawsze będzie 0 grafików.

I nie zapominaj, że to Polska.

To nie dziala na takim spontanie, jak to tutaj wszystko przedstawiles. Tak sie nie da i tyle. Albo jestes wizjonerem, ktory swoje ciekawe pomysly potrafi zasiac w umyslach pozostalych czlonkow teamu, albo nim nie jestes i twoj projekt wygasnie za kilka dni, wraz z przemijajaca popularnoscia tego topicu.

Piszac tu, powinienes juz przedstawic ogolny zarys tego, co chcesz zrobic i wypisac ilu ludiz potrzebujesz, do czego i z jakimi umiejetnosciami, a to co widze, to zwykly spontan, ktory juz kona.

Jeżeli nadal rekrutujesz, to wchodzę w to. Co do silnika proponował bym Unity 3D, niedawno sam zacząłem się nim bawić :). Z doświadczenia ogarniam Photoshopa, Pascala ( jestem na pierwszym roku nauki technik informatyk więc proszę o wyrozumiałość ), jeśli zajdzie taka potrzeba to douczę się C++.

@Dzz -> Ogólnie chodziło mi na starcie z jakim entuzjazmem zostanie to tu przyjęte, i czy ma w ogóle szanse zaistnieć tutaj coś takiego. Bo na prawdę nie ma sensu, żebym siedział te nawet kilka godzin rozpisując się co, gdzie i jak będzie, gdy nie zostanie to w ogóle przyjęte i wyśmiane. (W sumie takie jest :P)

@Zloty -> Gra będzie 2D wiec Unity raczej się nie przyda.

Jeżeli nie Unity, to jaki program/język?

Jeżeli 2D, to mogę podłączyć się jako grafik (pixel art).

Jak AnalizaMoczu na niczym się nie znam (co jest potrzebne, do zrobienia czegoś takiego) Ale mogę JAKOŚ pomóc, jeśli będę mógł :D PS. nie wróże temu nic dobrego, skoro kilkuosobowy team do gry, nie trzyma to co dopiero projekt gry, jednakowoż trzymam za niego kciuki ^^