Ja tam tez się tak trochę znam, ale czy to w ogóle wystarczy? Jak znajdziecie grafików to już można uznać to za cud.
Forumowy Projekt!
Mam dwóch + character designer i rigging artist
Każdy kto jest w jakiś tam sposób ambitny marzył o stworzeniu swojego moda do ulubionej czy właśnie samej, wypasionej gry
Ale jak to bywa trzeba by mieć niesamowitych zapaleńców żeby zakończyć projekt chociaż w 50%... Jeżeli ma być to gra 2d to raczej nic nie pomogę, chyba że znalazł byś jakiś kurs po polsku w tworzeniu grafiki 2d, a nie edytowaniu. Jak ktoś napominał wcześniej, że talentu nie da się nauczyć, tylko trzeba z tym się urodzić, ale to też inna bajka. Tak więc na dzisiejszy dzień mogę jedynie pomóc pomysłami
Mesjah -> Gra będzie 2d, coś graficznie przypominającego Diablo 2, czy Baldur's Gate. Ja aktualnie nie martwię się grafikami, tylko programistami którzy dadzą radę napisać silnik (ewentualnie edytować jakiś istniejący).
Będąc szczerym, sam przy grze 2d zdziałam nie wiele (nie licząc storywritingu), chyba że do silnika dołączony będzie edytor, to wtedy mogę się coś pobawić No i programowanie, bo jedyne w którym aktualnie siedzę to skryptowanie lua. No cóż, czas pokaże
Zapraszam do pisania na gg: 160959. Pomysłów nigdy za wiele!
Potrzebowałbym także kogoś, kto w miarę dobrym stopniu ogarnia tworzenie stron www/for. Zapraszam na GG
Co do tworzenia stron znam pewną osobę, lecz nie wiem czy ona poprze. Co do języka proponuje C++.
Uhm, co do gry 2d, to mam fajny pomysl na pozycje MMO, ktora gatunkowo przypisac mozna do RolePlay/StrategiaTurowa/GraOpisowa. Cos jak kompromis pomiedzy gra graficzna a MUD'em ; p. Kiedys bede musial spisac caly scenariusz gry, wraz z zawartoscia calego systemu, opisem lokacji itp. Nie chce mi sie, ale kiedys to zrobie i... Wtedy dopiero zaczne bawic sie w szukanie ekipy do projektu, bo jak juz mowilem - ty robisz to od d*py strony. Tak wiem, bede sie powtarzal, ale spisz wszystko co najwazniejsze, nadaj jakis ksztalt, bo poki co widze ten projekt jako zbieranina pomyslow, kilku ludzi, gdzie kazdy mysli o czym innym, przez co calosc przetrwac moze maks tydzien, moze dwa.
Już nie na cry engine 3? Czyżby zabrakło miliona dolców na licencje ? :]
Yang, ja z kultura przemilczalem kwestie silnika, ale ty musiales do tego wrocic xD.
Najpierw się ludzie napalają, a potem gówno z tego wychodzi. Sorka, ale zazwyczaj taka prawda, chociaż może w tym przypadku się mylę. Jak coś mogę wspomóc, ale jedynie moimi pomysłami i wyobraźnią.
ja moge pomoc znam c++ oraz biblioteke graficzna 2d : P no i aktualnie pracuje nad gra rpg singleplayerem( kiedys tam podziele to na klient/serwer ) http://warsztat.gd/screens.php?x=view&id=11245
Jest CryEngine3 SDK, darmowe. A żeby wydać grę to nie trzeba tak wiele, tylko ugadać się z crytekiem żeby pobierał ok. 20% z dochodu na spłatę licencji. Poza tym (tutaj zacznie się prawdziwe rzucanie pomidorami) jeszcze zastanawiam się pomiędzy 2d, a 2.5d (czyli coś aka mu, boi)
Crytek nie zgodzi się na grę której nie ma.
Nie mówię o teraz, tylko przy chęci wydania gry, gdy jest już w końcowej fazie tworzenia ^^
najpierw zrob przynajmniej to co ja sam aktualnie mam w moim projekcie na warsztacie http://warsztat.gd/projects.php?x=view&id=2494
Stworzenie prostej gry 2d, która operować będzie na modelu klient-serwer to ciężka sprawa, z racji na ilość połączeń, synchronizacje klientów względem serwera i ilość informacji do przetworzenia, nie wspominając o wydajności, bo to rzecz najtrudniejsza, a to tylko jeden z elementów. Napisanie własnego silnika pod produkcje to rzecz, którą potrafi niewiele osób, a nawet jak już to po prostu nie ma na to czasu, bo to proces po prostu bardzo pracochłonny, nawet w profesjonalnej, opłacanej i dużej ekipie. Trzeba widzieć i wiedzieć na co się porywa. Skompletuj sobie ekipę, która przynajmniej raz w życiu skończyła chociaż prostą gierkę. W innym wypadku to błądzenie po omacku, bo "Hello World" zrobi nawet kretyn.
Poza tym. Praca w wieloosobowym zespole to naprawdę ogromne wyzwanie. Synchronizacja pracy wielu osób, postawienie odpowiednich wymagań i utrzymanie tempa o ile praca jako takiego nabierze rzadko występuje w nieopłacanej ekipie. Znam to z doświadczenia jak i chyba wszyscy "zieloni" i wyżej, na naszym forum.
@Psiryj czy to nie są modele postaci z counter strike 2D? i jeszcze taki sam model broni
@up tak, no coz nie mam grafik a top down musialem skads wziac bo to taki rzut graficzny bedzie w owej grze : P
jeśli ma być fabuła to ja chętnie się przyłączę do projektu . Mogę pisać zadania itp.
Rexin: zalezy o kogo projekcie mowisz : P, ja koncze przenoszenie itemow z ziemi do eq/inventory zaimplementuje swiat( mapy objekty npcty moby wstepnie ) i zaczynam pisac serwer : D
Aktualnie poszukuję ludzi którzy potrafili by zrobić concept arty. Więcej info na gg: 160959 .