Forumowy Projekt!

Ja tam tez się tak trochę znam, ale czy to w ogóle wystarczy? Jak znajdziecie grafików to już można uznać to za cud.

Mam dwóch + character designer i rigging artist :)

Każdy kto jest w jakiś tam sposób ambitny marzył o stworzeniu swojego moda do ulubionej czy właśnie samej, wypasionej gry :)

Ale jak to bywa trzeba by mieć niesamowitych zapaleńców żeby zakończyć projekt chociaż w 50%... Jeżeli ma być to gra 2d to raczej nic nie pomogę, chyba że znalazł byś jakiś kurs po polsku w tworzeniu grafiki 2d, a nie edytowaniu. Jak ktoś napominał wcześniej, że talentu nie da się nauczyć, tylko trzeba z tym się urodzić, ale to też inna bajka. Tak więc na dzisiejszy dzień mogę jedynie pomóc pomysłami

Mesjah -> Gra będzie 2d, coś graficznie przypominającego Diablo 2, czy Baldur's Gate. Ja aktualnie nie martwię się grafikami, tylko programistami którzy dadzą radę napisać silnik (ewentualnie edytować jakiś istniejący). ;)

Będąc szczerym, sam przy grze 2d zdziałam nie wiele (nie licząc storywritingu), chyba że do silnika dołączony będzie edytor, to wtedy mogę się coś pobawić :P No i programowanie, bo jedyne w którym aktualnie siedzę to skryptowanie lua. No cóż, czas pokaże ;) Zapraszam do pisania na gg: 160959. Pomysłów nigdy za wiele! :)

Potrzebowałbym także kogoś, kto w miarę dobrym stopniu ogarnia tworzenie stron www/for. Zapraszam na GG :)

Co do tworzenia stron znam pewną osobę, lecz nie wiem czy ona poprze. Co do języka proponuje C++.

Uhm, co do gry 2d, to mam fajny pomysl na pozycje MMO, ktora gatunkowo przypisac mozna do RolePlay/StrategiaTurowa/GraOpisowa. Cos jak kompromis pomiedzy gra graficzna a MUD'em ; p. Kiedys bede musial spisac caly scenariusz gry, wraz z zawartoscia calego systemu, opisem lokacji itp. Nie chce mi sie, ale kiedys to zrobie i... Wtedy dopiero zaczne bawic sie w szukanie ekipy do projektu, bo jak juz mowilem - ty robisz to od d*py strony. Tak wiem, bede sie powtarzal, ale spisz wszystko co najwazniejsze, nadaj jakis ksztalt, bo poki co widze ten projekt jako zbieranina pomyslow, kilku ludzi, gdzie kazdy mysli o czym innym, przez co calosc przetrwac moze maks tydzien, moze dwa.

Już nie na cry engine 3? :D Czyżby zabrakło miliona dolców na licencje ? :]

Yang, ja z kultura przemilczalem kwestie silnika, ale ty musiales do tego wrocic xD.

Najpierw się ludzie napalają, a potem gówno z tego wychodzi. Sorka, ale zazwyczaj taka prawda, chociaż może w tym przypadku się mylę. Jak coś mogę wspomóc, ale jedynie moimi pomysłami i wyobraźnią.

ja moge pomoc znam c++ oraz biblioteke graficzna 2d : P no i aktualnie pracuje nad gra rpg singleplayerem( kiedys tam podziele to na klient/serwer ) http://warsztat.gd/screens.php?x=view&id=11245

Jest CryEngine3 SDK, darmowe. A żeby wydać grę to nie trzeba tak wiele, tylko ugadać się z crytekiem żeby pobierał ok. 20% z dochodu na spłatę licencji. ;) Poza tym (tutaj zacznie się prawdziwe rzucanie pomidorami) jeszcze zastanawiam się pomiędzy 2d, a 2.5d (czyli coś aka mu, boi)

Crytek nie zgodzi się na grę której nie ma.

Nie mówię o teraz, tylko przy chęci wydania gry, gdy jest już w końcowej fazie tworzenia ^^

najpierw zrob przynajmniej to co ja sam aktualnie mam w moim projekcie na warsztacie http://warsztat.gd/projects.php?x=view&id=2494

Stworzenie prostej gry 2d, która operować będzie na modelu klient-serwer to ciężka sprawa, z racji na ilość połączeń, synchronizacje klientów względem serwera i ilość informacji do przetworzenia, nie wspominając o wydajności, bo to rzecz najtrudniejsza, a to tylko jeden z elementów. Napisanie własnego silnika pod produkcje to rzecz, którą potrafi niewiele osób, a nawet jak już to po prostu nie ma na to czasu, bo to proces po prostu bardzo pracochłonny, nawet w profesjonalnej, opłacanej i dużej ekipie. Trzeba widzieć i wiedzieć na co się porywa. Skompletuj sobie ekipę, która przynajmniej raz w życiu skończyła chociaż prostą gierkę. W innym wypadku to błądzenie po omacku, bo "Hello World" zrobi nawet kretyn. :)

Poza tym. Praca w wieloosobowym zespole to naprawdę ogromne wyzwanie. Synchronizacja pracy wielu osób, postawienie odpowiednich wymagań i utrzymanie tempa o ile praca jako takiego nabierze rzadko występuje w nieopłacanej ekipie. Znam to z doświadczenia jak i chyba wszyscy "zieloni" i wyżej, na naszym forum.

@Psiryj czy to nie są modele postaci z counter strike 2D? i jeszcze taki sam model broni :lol:

@up tak, no coz nie mam grafik a top down musialem skads wziac bo to taki rzut graficzny bedzie w owej grze : P

jeśli ma być fabuła to ja chętnie się przyłączę do projektu . Mogę pisać zadania itp.

Rexin: zalezy o kogo projekcie mowisz : P, ja koncze przenoszenie itemow z ziemi do eq/inventory zaimplementuje swiat( mapy objekty npcty moby wstepnie ) i zaczynam pisac serwer : D

Aktualnie poszukuję ludzi którzy potrafili by zrobić concept arty. Więcej info na gg: 160959 .