Frogster zhakowany. Zbawiciel czy zwykły haker?

Przed nie lada wyzwaniem stanęło niemieckie studio Frogster Interactive. Pewien rozżalony gracz, wdarł się do bazy danych Runes of Magic i skopiował... 3,5 miliona kont użytkowników, grożąc ich opublikowaniem. Zachował się jednak jak typowy przestępca i wyraził pewne żądania.

Oto one:

1. Wolność słowa na forum.

2. Nie zamykanie „niewygodnych” tematów.

3. Lepsze traktowanie użytkowników gry.

4. Lepszego zabezpieczenia kont.

5. Skończenia z botowaniem.

6. Zmiany polityki studia.

Może i nieznajomy użytkownik postąpił źle, lecz tak naprawdę działał w imieniu tysięcy graczy Runes of Magic, którzy mają dość obecnej polityki Frogster Interactive. Być może i „usta” hakera zostaną szybko zamknięte, jednak od dyskusji, która rozgorzała na oficjalnym forum po ataku – nie da się uniknąć.

Metoda może i nie była zbyt, hmm... dyplomatyczna, jednak większość użytkowników Runes of Magic dało poparcie dla anonimowego „zbawiciela”. Frosgter nie może być głuchy na tysiące opinii i ocen ze strony swoich graczy. Nie przez przypadek nazwałem hakera „zbawicielem”. Przecież zamiast upomnienia się o prawa graczy, mógł zażądać... 3,5 miliona euro.

Mam tylko nadzieję, że wnioski zostaną szybko wyciągnięte, a Frogster stanie się wreszcie firmą przyjazną i wspierającą graczy. Zapraszam do owocnego komentowania.

SPROSTOWANIE:

Pod tym adresem, znajdziecie oficjalne oświadczenie polskiego zespołu Frogster. Według nich jest to 2100 kont z 2007 roku. Słyszał ktoś wtedy o Runes of Magic.

32953796.jpg

Przynajmniej jeden normalny gracz.Nadal nie mogę pojąć tego jak jedna osoba mogła się włamać do bazy danych która jest tak "pilnie" chroniona.

Złodziej, to złodziej.

On naprawde myśli że Frogster spełni jego żądania? Wątpie, naprawde wątpie.

I niech mi nikt nie mówi że on to robi dla graczy.

Poprostu kolesiowi się nudzi i tyle.

Ciekaw jestem czy na prawde opublikuje te konta...

Przynajmniej jeden normalny gracz.

To chyba nie było o tym hakerze?...

To chyba nie było o tym hakerze?...

Właśnie o nim piszę.Jak by chciał to by nie informował o tym że wbił im do bazy danych i chce spełnienia warunków tylko okradł by konta więc zachował się w miarę uczciwie.

ps.To dlatego dawali darmowe pet'y za zmianę hasła ;d

Zwykly terrorysta.

Czyli jak ja ci ukradne dane do konta. powiedzmy WoW'a (przykład) i sterroryzuje blizzard, że jak nie będzie wolności słowa na forum i takie tam pierdoły to opublikuje to konto w necie, to będziesz mnie nazywał prawdziwym graczem? Niezła logika stary...

Edit. Nie sory, "normalnym" graczem...

Złodziej to złodziej włamie się wszędzie ponieważ nie ma miejsca do którego nie da się włamać.Ale co by to było gdyby opublikował te konta wszyscy by se brali czyjeś konta i grali.

Może i terrorysta ale nie żąda żadnej korzyści majątkowej więc nie ma mowy o zysku dla niego. Prosi o coś w dobitny sposób i dobrze. Frogster skutecznie zamydlał oczy swoim klientom, haker przebił te banieczki i teraz widać jak tak naprawdę dbają o graczy. My stosunkowo mamy dobry support mówię o polskim przedstawicielu firmy, aczkolwiek nie wiadomo jak jest gdzie indziej, poza tym nie prosi o wiele. Tylko o szacunek i lepsze traktowanie zarówno GRACZY I PRACOWNIKÓW. Popieram go w 100% chociaż szkoda, że trzeba było tyle zachodu by uświadomić Frogsterowi, że czas najwyższy na zmiany. A co do poblukacji kont, to frogster ma w obowiązku prawnym dbać o swoich klientów więc teraz oni będą mieli problem do rozwiązania, gdyż hak kont nie będzie wynikał z winy użytkowników. Czy zrobią cofnięcie bazy danych masowe zmiany kont, uwierzytelnia kolejne itd. To się zobaczy.

Może i terrorysta ale nie żąda żadnej korzyści majątkowej więc nie ma mowy o zysku dla niego. Prosi o coś w dobitny sposób i dobrze. Frogster skutecznie zamydlał oczy swoim klientom, haker przebił te banieczki i teraz widać jak tak naprawdę dbają o graczy. My stosunkowo mamy dobry support mówię o polskim przedstawicielu firmy, aczkolwiek nie wiadomo jak jest gdzie indziej, poza tym nie prosi o wiele. Tylko o szacunek i lepsze traktowanie zarówno GRACZY I PRACOWNIKÓW. Popieram go w 100% chociaż szkoda, że trzeba było tyle zachodu by uświadomić Frogsterowi, że czas najwyższy na zmiany. A co do poblukacji kont, to frogster ma w obowiązku prawnym dbać o swoich klientów więc teraz oni będą mieli problem do rozwiązania, gdyż hak kont nie będzie wynikał z winy użytkowników. Czy zrobią cofnięcie bazy danych masowe zmiany kont, uwierzytelnia kolejne itd. To się zobaczy.

Niby prosi o lepsze traktowanie graczy, ale wątpie by te 3,5 miliona playerów, była z tego powodu bardzo zadowolona

Niby prosi o lepsze traktowanie graczy, ale wątpie by te 3,5 miliona playerów, była z tego powodu bardzo zadowolona

No wiesz może i moje dane wykradł razem z kontem ale mam to gdzieś bo to oni mają w obowiązku dbać o bezpieczeństwo tych kont więc to ich problem i to może być podstawą roszczeń kierowanych do frogstera.Więc albo ulegną albo go złapią albo nie ulegną nie złapia i gracze będą ich ciągać po sądach za niedostateczne zabezpieczenie ich danych osobowych.

Czyli jak ja ci ukradne dane do konta. powiedzmy WoW'a (przykład) i sterroryzuje blizzard, że jak nie będzie wolności słowa na forum i takie tam pierdoły to opublikuje to konto w necie, to będziesz mnie nazywał prawdziwym graczem? Niezła logika stary...Edit. Nie sory, "normalnym" graczem...

Ale on to robił w imię graczy a nie po to by shakować konta bo o ile wiem to nic nikomu nie zginęło(z jego przyczyny).

Może i trochę nie myślał ale chciał dobrze.

Ciekawe, czy gracze dalej będą tak wspierać hakera, gdy zaczną masowo wyciekać konta. ;]

Ale on to robił w imię graczy a nie po to by shakować konta bo o ile wiem to nic nikomu nie zginęło(z jego przyczyny).Może i trochę nie myślał ale chciał dobrze.

NARAZIE nic nie zginęło.

Koleś grozi ujawnieniem kont jeżeli Frogster nie spełni jego żądań, a to logiczne że nie spełni.

Pewnie już kombinują co by tam zrobic

Zresztą nie ma pewności że jeżeli Frog. spełni żądania, to koleś za jakiś czas sobie nie wyciągnie jakiegoś Accounta i nie okradnie playerów.

Niby można zmienic hasło, ale pewnie nie kazdy to zrobi, no i wkoncu niezły hacker z niego ;)

Ale on to robił w imię graczy a nie po to by shakować konta bo o ile wiem to nic nikomu nie zginęło(z jego przyczyny).Może i trochę nie myślał ale chciał dobrze.

Użył po prostu jedynej dostępnej mu karty przetargowej, gdyby zaszantażował że coś im wyłączy to co by uzyskał przez to? Włączyli by z powrotem i wyeliminowali możliwość, dzięki której włamał się do nich na serwery. A tak ma czym walczyć z nimi i oby osiągnął to o co prosi i nie miał w tym jakichś ukrytych interesów.

Pewnie Frogster szybko zamknie hakera, a użytkownikom da kody na darmowe diamenty.Szybko wygasi sprawę i będzie jak dawniej.Tak zawsze robili, nawet w realu.

Z drugiej strony wiem ,że inaczej trudno otworzyć uszy studia na te opinie.Gracze prosili, wygłaszali takie same prośby i nic.Trzeba było zastosować ''ciężką altylerię''.

Pytanie teraz czy zmiana hasła coś ci da. W końcu wykradł dane na temat kont więc i pytania pomocnicze odpowiedzi itd

Koleś niby robi to w imie graczy, ale chyba to im wyrządza największą krzywde.

Właśnie ale oni jak nie spełnią jego żądań to konta będą opublikowane i ciekawe co w tedy będzie

Ogólnie ten hacker ma przechlapane już, wątpie by Frogster tak to zostawiło.

Sprawa trafi na policje (o ile już nie trafiła), i będzie po "bochaterze"

A gliniarze znajdą go w chwile.

Ty chyba masz małą wiedzę na temat hackerów. Salek

drastyczne czasy wymagają drastycznych środków.